Ykkösaamu

Risto Makkonen: Mitä nationalismi merkitsee EU:n kannalta?

 • 6 min
 • toistaiseksi

Tammikuussa -95 Ranskan presidentti Francois Mitterrand piti EU parlamentissa Strasbourgissa puheen, joka on jäänyt jokaisen paikka olleen mieleen. Hän sanoi ääni väristen:"Le nationalisme c'est la guerre"- nationalismi merkitsee sotaa. Tähän kiteytyi sodan kokeneen,jo heikentyvän presidentin   huoli silloisesta Balkanin tilanteesta sekä EU:n ja koko Euroopan tulevaisuudesta .

Samaan aikaan parlamentin käytäviä kulki toinen ranskalainen, jonka kaikki tunsivat, mutta jonka seuraan ei ollut tungosta. Hän oli Jean-Marie Le Pen. Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman silloinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko vuodesta   -84. Katkeamaton ura meppinä jatkuu, sillä hänet valittiin sunnuntaina jälleen uudelleen - 85-vuotiaana.

Hänen perustamansa puolue säikäytti koko Euroopan poliittista eliittiä viime sunnuntaina. Tyttären, Marine Le Pennin johtama puolue otti neljäsosan ranskalaisten äänistä ja sai maan suurimman äänisaaliin.  Ennusteet tiesivät veikata voittoa, mutta nyt se on totta. Jos isä Le Pen onkin kuvannut kaasukammioita historian pikku yksityiskohdaksi, on tytär Marine Le Pen siivonnut puolueensa vähemmän rasistiseksi. Jäljellä on kuitenkin muukalaisvastaisuus ja kansallismielisyys. Kansallinen rintama ei aja Ranskaa ulos vain eurosta vaan myös EU:sta.

Vaikka eurovaalit antoivat samansuuntaisia tuloksia muissakin maissa, on Ranskan vaalituloksella poikkeukselliset sisä- ja EU-poliittiset vaikutukset.

24 prosenttia äänistä ei ole enemmistö. Samalla kuitenkin Ranskaa johtavien sosialistien kannatus putosi kolmeentoista ja parlamentin suurimman oppositiopuolueen, oikeistolaisen UPM:n kannatus 20 prosenttiin. Jos presidentti   François  Hollande on ollut viime kuukaudet poliittisesti voimaton, on hän nyt halvaantunut. Tappiollisten paikallisvaalien jälkeen maaliskuussa hän vaihtoi pääministerin ja muita avainministereitä, mutta suosion suunta ei muuttunut. Näin epäsuosittua presidenttiä ei Élysée-palatsissa koskaan ennen ole ollut.

Rajan takana Saksassa Ranskan tilannetta kommentoitiin välittömästi sanomalla, että Suuri Kansakunta "Grande Nation" on nyt suuri ongelma: heikko presidentti, talous kriisissä ja nyt lisäksi uusi oikeistoaalto. Tilanne on samanlainen kuin monessa muussa EU-maassa: rakenneuudistuksia pitäisi tehdä, velkaantuminen pysäyttää ja kasvu saada aikaan. Ero on vain siinä, että mittasuhteet ovat toiset. Ranska on EU:n toiseksi suurin talous Saksan jälkeen.

Kun perinteinen vasemmisto Ranskassakin kannattaa elvytystä, ei hallituksella liikkumatilaa juuri ole, kun Brysselistä vaaditaan rakenneuudistuksia.   Ne etenevät hitaasti ja hallitus joutunee pyytämään jälleen lisäaikaa komissiolta. Taloustilanne on ollut kuin tarjottimella Kansalliselle rintamalle. Se torjuu EU:n vaatimukset, vaatii valtiolle vahvaa roolia, vastustaa globalisaatiota, kannattaa vapaakaupan sijaan protektionismia ja luonnollisesti EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksen torjumista. Kun tähän listaan lisätään maahanmuuton rajoittaminen on äänisaalis varma.

Kansallinen rintama on ollut edelläkävijä. Jo -90-luvulla Ranskassa puhuttiin vaihtoäänestäjistä. Näillä tarkoitettiin vasemmistolaisia, usein kommunisteja, jotka kiepsauttivat poliittisen kantansa suoraan äärioikeistoon. Nyt tämä ei ole uutta muissakaan maissa. Oikeisto-opposition ja populismin pelko kaventaa hallitusvastuussa olevien vasemmistopuolueiden liikkumatilaa, kuten kotimaassakin olemme huomanneet.

Kansallisen rintaman maanjäristykseksi kuvattu vaalivoitto ei ollut ensimmäinen kerta. Vuonna 2002 isä Le Pen löi presidentinvaaleissa harmaan ja asiallisen sosialistien ehdokkaan pääministeri Lionel Jospinin ja pääsi toiselle kierrokselle. Jean-Marie le Pen on ollut presidenttiehdokkaana kaikkiaan viisi kertaa - useammin kuin Paavo Väyrynen.

Seuraavat presidentinvaalit pidetään Ranskassa vuonna 2017. Jos puolueen kannatus pysyy nykytasolla, on tytär Marine vaalien toisella kierroksella.  

Marine Le Pen kävi keskiviikkona EU-parlamentissa kokoamassa omaa puolueryhmää. Mukaan on tulossa Hollannin ja Itävallan vapauspuolueet ja Italian Lega Nord. Liittolaisten löytäminen näyttää hankalalta, sillä niin äärioikeistolainen ja rasistinen puolueen maine on.

Pelkkä EU-vastaisuus ei riitä liimaksi muiden oikeistopopulistien kanssa. Britanniassa suurvoittoon yltänyt itsenäisyyspuolue vastustaa kyllä EU:ta, mutta kannattaa maansa perinteen mukaan vapaakauppaa. Vapaakaupan kohdalla Kanaali on leveä siitä riippumatta, kuka Ranskaa tai Britanniaa johtaa.

Kansallisen rintaman vaalivoitto ei vielä EU:ta halvaannuta, mutta heikentää ennestään Ranskan perinteistä asemaa Unionissa. Vielä presidentti Francois Mitterandin ja liittokansleri Helmut Kohlin aikoina -90-luvulla piti pitkälle paikkansa sanonta, että Ranska ideoi ja Saksa maksaa. Tuo sukupolvi tiesi omasta kokemuksesta, mitä nationalismi merkitsee. Siksi Reinin yli rakennettiin uudet, vahvat taloudelliset ja poliittiset sillat - myös euro.

Kansallinen rintama haluaa Ranskan pois paitsi EU:sta myös NATO:sta. Tätä sanomaa kuullaan herkällä korvalla Moskovassa. Venäjän kannalta kansallismielisyyden vahvistuminen Länsi-Euroopassa näyttää ensi silmäyksellä parantavan suhteellisesti sen asemia. Mutta voi käydä juuri päinvastoin; oikeiston ja populismin paine ryhdistää perinteisten puolueiden yhteistyötä myös kauppa- ja ulkopolitiikassa. Vanhoilla puolueilla on kuitenkin selkeät enemmistöt kaikissa EU-maissa - myös Ranskassa.

Eri asia sitten on, miten käy Britanniassa ensi vuonna. Kanaalissa on paljon sumua.

Lähetykset

 • pe 30.5.2014 8.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Euroedustajat Liisa Jaakonsaari (sdp) ja Sirpa Pietikäinen (kok) keskustelevat huippukokouksen teemoista. Mitä kaivosbuumi opetti? Tietokirjailija Elina Grundström ja Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela pohtivat asiaa. Unkarin kansannousun 60-vuotispäivänä Budapestissä esitetään Einojuhani Rautavaaran ooppera, joka sai innoituksensa heimokansan traagisesta ajasta. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisestä väittelystä tyylipisteitä jakavat tutkijat Charly Salonius-Pasternak sekä Jan Hanska. Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat keitä ovat Suomesta Isisin taistelijoiksi lähteneet. EU-maiden johtajat ovat koolla Brysselissä. Voivatko he helpottaa Syyrian tilannetta? Ohjelmajohtaja Juha Jokela vastaa. Petri Burtsov lukee Italian lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Ahvenanmaan sotilaspoliittista erikoisasemaa selvittävät tohtori Pekka Visuri ja tutkija Charly Salonius-Pasternak UPI:sta. Miksi Belgia vastustaa vapaakauppasopimusta EU:n ja Kanadan välillä? Studioveiraina johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhain päin selittelyä, sanoo Sinikukka Saari kolumnissaan. Olli Seuri juontaa.

 • Perhevapaiden merkityksestä työllisyydelle ja naisille keskustelevat ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.). Väkivalta yltyy Syyrian Aleppossa ja Irakin Mosulissa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Viikon aluksi ajankohtaisista aiheista keskustelemassa politiikan toimittajat Riikka Uosukainen Yleltä, Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista ja Tommi Parkkonen Iltalehdestä. - Sukupuolen merkitys poliittisessa päätöksenteossa, vieraana akatemiatutkija Johanna Kantola Helsingin yliopistosta. - Mannerheim, Suomen marsalkan toimitaa kriittisesti kuvaavasta kirjasta kertomassa historian tutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Syyrian sota - millainen nappula Aleppo on suurvaltojen pelissä? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius
  . - YK:n uusi pääsihteeri, mitä valinta kertoo? Vastaamassa akatemiaprofessori Martti Koskenniemi 
  - Sosiaaliturvajärjestlmän kestävyys, vieraana Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. -Miehemme maailmalla: Kuinka pelko tarttuu? Mika Hentusen toimittaman sarja viimeinen osa. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • Sote ja valinnanvapaus, kansanedustajat Tuula Haatainen, sd. ja Sari Sarkomaa, kok. sekä erityisasiantuntija Tero Tyni, Kuntaliitto. Suomalaisen aivotutkimuksen mahdollisuudet, toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Biogen Finland Oy. Kolumni, Erkki Virtanen. Kirjallisuuden Nobel -ennakointi, kustannusalan pitkäaikainen vaikuttaja Leena Majander-Reenpää. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Kamppailu vallasta: katsaus eduskuntavaalikampanjoihin vuosina 1945-2015, vieraana politiikan tutkija Erkka Railo. - Kreikan tilanne - mihin kreikkalaisten pitää vielä taipua? Keskustelemassa finanssineuvos Pekka Morén Valtiovarainministeriöstä ja Ateenassa asuva toimittaja Sara Saure. - Ulkomaanlehtikatsaus, ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Seksismi politiikassa - Yhdysvaltain presidentinvaaleissa seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi, keskustelemassa professori Anu Koivunen Tukholman yliopistosta ja tietokirjailija Eveliina Talvitie. - Ysärikatsaus: Kun Suomen markka kytkettiin Euroopan valuuttakurssijärjestelmään. - Millaisin perustein euro aikoinaan otettiin käyttöön? Keskustelijoina entinen toinen valtiovarainministeri, tutkija Arja Alho ja pitkän uran Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä tehnyt Johnny Åkerholm. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • USA:n presidenttiehdokkaiden tentti, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI ja Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, Benita Heiskanen. Taivas ja taide, meteorologi Seija Paasonen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Ilmatilaloukkaukset, kansanedustaja Ilkka Kanerva. Hoitajamitoitus puhuttaa, kansanedustajat Arja Juvonen, ps., Sanna Lauslahti, kok. ja Annika Saarikko, kesk. Uskonsota keittiössä, valt. tri Maija-Leena Rova. Miehemme maailmalla, Mika Hentunen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Poliisi ja luottamus, rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta ja Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Rami Mäkinen. Suurvalta-Venäjä ja ydinaseet, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutti ja strategian professori Pekka Sivonen. Espanjan sosialistit, Jyrki Palo, Madrid. Kolumni, Reetta Räty. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Klipit

 • Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat Ykkösaamussa, millaiset henkilöt ovat lähteneet Suomesta Isisin taistelijoiksi. Syyrian vuosia jatkunut konflikti ja toisaalta ulkopuolisuuden tunne suomalaisessa yhteiskunnassa ovat usein lähtöpäätöksen taustalla.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Kuva/Yle Uutisgrafiikka

 • Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat kolmannen ja viimeisen kerran tv-väittelyssä viime yönä Suomen aikaa.

  Ykkösaamussa Charly Salonius-Pasternak ja Jan Hanska arvioivat käydyn keskustelun asialliseksi.
  Voittajaa on vaikea arvioida, kun toinen ehdokas keskustelee politiikka ja toinen syytökset edellä.
  Trumpin tapa "astua vapaaehtoisesti miinasta toiseen" olisi tuhonnut kenet tahansa muun ehdokkaan. Vasta tuorein kourintakohu on vaikuttanut Trumpin kannatukseen laskevasti.

  Kuva: EPA/Gary He

 • -Kolmas väittely tulee olemaan varmasti yllätyksiä täynnä. Toivon, että enää ei nähdä mitään tositeeveetä vaan keskustelu pysyisi asiakysymyksissä. Pahoin pelkään, että jotain tempauksia tulee taas esiin, ennustaa Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

  Yhdysvalloissa järjestetään ensi yönä marraskuisten presidentinvaalien kolmas ja viimeinen vaaliväittely, jonka huomio on ulkopolitiikassa. Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin kompastelu kohuissa ja skandaaleissa on johtanut viimeisen viikon aikana demokraattien Hillary Clintonin aseman vahvistumiseen. FiveThirtyEight-sivuston yhteismittauksessa Clintonin voittoa ennustetaan lähes 90 prosentin varmuudella. Miksi asetelma näyttää kääntyneen näin selvästi Hillary Clintonin eduksi? Miksi Trump on hyökänyt koko vaalijärjestelmää vastaan?

  Toimittaja on Olli Seuri.

 • Irakin armeija käy liittolaisineen äärijärjestö Isisiä vastaan ja aikoo vallata takaisin maan toiseksi suurimman kaupungin, Mosulin, maan pohjoisosassa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Suomella on Pohjois-Irakissa noin sata sotilasta kouluttamassa ja neuvomassa kurditaistelijoita. Suomalaiset seuraavat kurdijoukkoja ja toteuttavat tehtäväänsä lähellä rintamalinjoja niinsanottuna liikkuvana koulutuksena. Puhelinhaastattelussa maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko kertoo Suomen osuudesta kurdisotilaiden koulutuksesta sekä tilanteesta Irakissa.

 • Aleppo on maanpäällinen helvetti, näin sanoo Unicefin tiedottaja. Pommitukset jatkuvat edelleen, mutta miksi juuri Aleppo? Miten sen kohtalo määrää seuraavat askeleet Syyrian sodassa?
  Asiasta keskustelevat Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius. Puhettaa johdattelee Olli Seuri.

 • Perjantaina 14.10 Helsingissä järjestetään aivosairaussymposium. Järjestäjinä yliopistoja ja alan toimijoita, sekä yllättäen Nokia. Yleisöksi symposiumille on tavoiteltu tahoja, jotka päättävät tutkimusinvestoinneista, symposiumin teema on nimittäin "Miksi investoida tutkimukseen Suomessa". Miksi Suomea yritetään pitää esillä? Ajantasan vieraana Nokia Oyj:n lääketieteellinen asiantuntija ja aivotutkija Kiti Müller, sekä Biogen Finland Oy:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti. Kuva: Salvatore Di Nolfi / EPA

 • Seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Donald Trumpista vuodetun videon sekä hänen Bill Clintonista esittämiensä väitteiden myötä.
  Trump pyrkii latistamaan Hillary Clintonin uskottavuuden tämän aviomiehen naisseikkailuilla.

  Jos vain valkoiset miehet äänestäisivät Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Trump voittaisi. Mistä se kertoo?

  Ykkösaamun haastattelussa Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie.

  Toimittaja Olli Seuri.

  (Kuva: EPA/GARY HE)

 • Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump väittelivät toistamiseen televisiossa. Ehdokkaat ottivat kantaa mm. maansa ulkopolitiikkaan, terveydenhuoltoon ja verotukseen.

  -Trump voitti jossain määrin itsensä, mutta samalla kaivoi itselleen niin syvän kuopan, josta on vaikea nousta, pohtii ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Maahanmuutto ja suhtautuminen muslimeihin oli myös paljon esillä. -Clintonilla on ollut koko ajan selvä kanta. Clinton käyttää kieltä, jota voittavat presidentit yleensä käyttävät eli yritetään yhdistää kansakuntaa, sanoo puolestaan Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Joutuiko Trump pehmentämään kantojaan?

  Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

  Kuva: EPA/JIM LO SCALZO

 • Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluu yli 100 000 suomalaista.
  Erkaantuminen liikkeestä on pitkä ja henkisesti tuskallinen taival, kun on lapsesta asti omaksunut sen oppeja ja elämäntapaa.

  Valtiotieteiden tohtori ja herätysliikkeestä itsekin eronnut Maija-Leena Rova on koonnut vanhoillislestadiolaisuuden jättäneiden tarinoita kirjaksi.

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamussa syvennyttiin nationalismiin Euroopassa, kun vieraana kävi tuoreen kirjan "Kuolemantanssi" aiheesta julkaissut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Heikki Aittokoski. Kuolemantanssi-kirjaa tehdessä Heikki Aittokoski kiersi läpi Euroopan pohtien mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Millainen voima nationalismi tämän päivän Euroopassa on? Kuva: György Varga / EPA

 • Clinton esiintyi valtiomiesmäisesti ja voitti väittelyn asianhallinnan, uskottavuuden ja esiintymisen puolesta, mutta paradoksaalisesti Trump saattoi ottaa torjuntavoiton. Hän kykeni esiintymään haastajana ja ehdokkaana, joka lupaa muutosta.
  Näin arvioivat Ykkösaamun studiossa ensimmäistä vaaliväittelyä Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Toimittajana Olli Seuri.

  Kuva: Joe Raedle/EPA

 • Millainen on "valkoista Pohjolaa" propagoiva joukko, joka ei kaihda toiminnassaan väkivaltaakaan.
  Mitä tai ketä se vastustaa?

  Sisäministeri Paula Risikko on sanonut vievänsä uudelleen tarkasteluun väkivaltaisten äärijärjestön laillisuuden.

  Onko lainsäädännön keinoin mahdollista puuttua äärijärjestöjen toimintaan?

  Ykkösaamun haastattelussa tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta ja rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä