Romano mirits

Ompelemisesta ammatti

 • 13 min
 • toistaiseksi

Ammatti muuttaa elämää ja antaa itsetuntoa, sanoo aikuiskoulutuskeskuksessa ompelua opettava Riitta Roth ja kannustaa romaninaisia opiskelemaan. Romano miritsissä tavataan myös ompelijat Tanja Palmroos ja Sarita Roth, ja Miriam Schwartz kertoo romanikielellä koulutuksen merkityksestä romaneille. Ohjelman toimittaa Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ti 19.8.2014 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomenhevonen Vitter voitti viime vuonna niin ravikuninkuuden kuin Tukholmassa ravattavan Elitkampenin. Vitter on ensimmäinen romanien omistama ravikuningas. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Vitterin omistajan ja valmentajan Jalmari Svartin Tampereella ja kyseli kuulumisia. Millainen kilpailukausi Vitterillä on tiedossa tänä vuonna?

 • Jussi Ärling ja Mirjami Hagert muuttivat perheenä Eskilstunaan, Ruotsiin 2000-luvun alkupuolella. Ruotsinsuomalainen romaniperhe eli vähemmistönä vähemmistöryhmässä. Mitä he kaipasivat kotimaastaan? Suomalaisidentiteetti oli vahva, mutta paluumuutto sai aikaan lievän kulttuurishokin. Kuinka tasapainoilla erilaisten kulttuurien välillä ja löytää oma paikkansa kotimaassa? Ruotsissa asuu arviolta noin 3000-4000 Suomen romania. Toimittajana Mirjam Schwartz.

 • Vantaalla järjestetystä vaatetusalan koulutuksesta valmistui 11 uutta ammattiompelijaa. Tutkinnon suorittaneen oppiarvo on ompelijakisälli ja koulutuksessa keskityttiin erityisesti romanivaatteiden valmistukseen. Romano miritsin haastateltavina ovat koulutuksen järjestäneen Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Jari Viitasalo, kurssin opettaja Maie Murumäki ja ompelijakisälliksi valmistunut Marita Korp.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Joni ”Bulle” Bollström on rap-muusikko ja nyrkkeilijä, joka haluaa välittää viestiä siitä, että muutos on mahdollista lähtökohdista riippumatta. Joni seurasi nuorena vääriä roolimalleja. Hän ajatui väärille poluille, mutta käänsi lopulta menneisyytensä voimavaraksi.

 • Romano missio on jo 110 vuoden ajan tehnyt työtä Suomen romanien elinolojen parantamiseksi. Järjestö myöntää avustuksia romaninuorten koulunkäynnin ja ammattikasvatuksen tukemiseksi ja tekee merkittävää lastensuojelutyötä. Alun perin Mustalaislähetyksenä tunnettu, Oskari Jalkion perustama järjestö, pyrki toimintansa alusta saakka parantamaan romaneiden asuin- ja elinoloja sekä kouluttamaan romaniväestöä. Järjestö myös julkaisee romaniasioita käsittelevää Romano bodos-lehteä.

  Lastensuojelutyö on ollut Romano mission keskeisiä toimintaa järjestön perustamisesta saakka. Tämänkertaisessa Romano miritsissä tutustutaan Romano mission ylläpitämään Päiväkummun lastenkotiin Hämeenkoskella. Haastateltavina ovat Päiväkummun johtaja Hanna Pekonen ja talon entinen asukas, yrittäjä Jeppe Isberg.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Miritza Lundberg on romanimuusikko sekä perheenäiti. Monessa yhtyeessä romanimusiikkia ja klassista kamarimusiikkia soittanut viuluvirtuoosi on myös tohtorikoulutettava. Hänen sydämensä palaa musiikille.Miritzalle musiikki ja taide ovat universaalia kieltä, joka välittää elämyksiä sekä auttaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Kurikan nuorten työpajalla tehdään käsikoruja, somistekylttejä ja roskasäkkitelineitä. Ennen kaikkea siellä kuntoudutaan, opitaan hyviä rutiineja ja etsitään keinoja työllistymiseen. Romano mirits vieraili Kunnon pajalla ja tapasi työpajan nuoria ja ohjaajia. Kuntouttavasta toiminnasta kertovat pajan nuoret Taisto Keväänranta ja Kristian Kuusisto, työvalmentaja Rainer Keväänranta ja työpajaohjaaja Antti Haataja.

  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Helsinkiläinen romanimies Toni Auvinen on luonut pitkän työuran Helsingin kaupungintalolla kokousvastaavan tehtävissä. Hänen mielestään romanien työllistymisessä on edelleen omat haasteensa, mutta tulevaisuus näyttää silti valoisammalta, kuin aiemmin. Työllistyminen vaatii omaa aktiivisuutta ja työnantajilta ennakkoluulotonta asennetta valintaprosessissa. Toni toivoo voivansa olla positiivisena esimerkkinä sekä romaneille että työnantajille.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Gipsy Legionin vetäjä Mertsi Blomerus kannustaa romaneja liikunnan pariin. Helsinkiläinen Mertsi Blomerus toivoo romaniväestön löytävän jonkinlaisesn liikuntaharrastuksen ja koko yhteisön saavan urheilusta iloa ja hyvinvointia. Romaneilla terveysongelmat ja ylipainoisuus ovat kasvussa. Intohimoinen liikunnan harrastaja ja Gipsy Legion ry:n puheenjohtaja vetää pääkaupunkiseudulla romaneille tarkoitettuja liikuntatoimintoja, mm. salibändijoukkuetta ja lentopalloporukkaa. Toiminta on käynnistymässä myös Porissa. Mertsi Blomerus kertoo ajatuksiaan urheilullisesta elämäntavasta, liikunnan ja ravinnon terveysvaikutuksista ja yhdistyksen liikuntatoiminnan tuomasta yhteisöllisyydestä. Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Maailmanmatkaaja ja moninkertainen Venla-palkinnon voittaja Arman Alizad tutustui romaneihin tehdessään tulevan kauden romaniaiheista jaksoa ohjelmasarjassaan Arman, Pohjantähden alla. Armanin mukaan maailma on mustavalkoisuuden sijaan täynnä harmaan eri sävyjä. Hänen mielestään tiedon puute lisää ennakkoluuloja. Armanin oli helppo ymmärtää perhekeskeistä romanikulttuuria, sillä Iranissa, josta hän on lapsena Suomeen muuttanut, on samoja piirteitä.

 • Tuusulassa järjestettiin uutena vuotena nuorten romanien perheleiri. Perheiden tukeminen on ollut vilkas keskustelun aihe romanien piirissä. Yhdessäolo ja uuden vuoden käynnistäminen yhdessä olivat yksi tavoite, mutta vakavampiakin teemoja nostettiin esiin. Luennoilla ja yhteisissä keskusteluissa puhuttiin perheen merkityksestä, vastuusta ja arjen haasteista.
  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • ”Kyllähän niitä on aina sorsittu.” Valokuvataiteilija Mikko Savolainen on nähnyt kuvausmatkoillaan romaniyhteisöjen ahdinkoa ja ihmettelee, miksi vähemmistöjä edelleen vierastetaan ja jopa vainotaan Euroopassa. Savolaisen kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa kuullaan, kuinka 1980-luvulta alkaen Savolaisen kuvaukset siirtyivät Itä-Eurooppaan, Venäjälle ja Turkin Istanbuliin. Hänen viimeisin näyttelynsä kertoo Istanbulissa sijainneen Sulukelen kaupunginosan purkamisesta ja Euroopan vanhimman romanien kaupunkiyhteisön häätämisestä.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä