Näistä levyistä en luovu

"Elän oopperasta oopperaan"

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Noin lausahtaa varatuomari Kauko Onnela, joka nuorena vastavihittynä aviomiehenä sai kontolleen parantumattoman sairauden joka vei liikuntakyvyn. Urheilun ja veneilyn tilalle tuli lopullisesti musiikki, joka täyttää eläkepäivät, ja onnenkantamoisena Onnela mainitsee vaimonsa joka on yhtä lailla alusta pitäen rakastanut musiikkia. Liikuntarajoitteisuus ei ole estänyt pariskuntaa näkemästä kaiken, mitä Kansallisoopperallamme on ollut tarjota, ja varsinkin uusi oopperatalo saa Onneloilta kiitosta hyvien pyörätuolireittiensä ansiosta. Musiikkitalossa asiat taas ovat menneet huonompaan suuntaan... Onnela esittelee ulkomaiset ja kotimaiset lempilaulajansa, joiden taiteeseen hän suhtautuu intohimoisesti. Ja mahtuu mukaan yksi instrumentaalinumerokin.

Toimittajana Anu Jaantila

Ohjelmassa kuultavat musiikit:

Jean Sibelius, suom. sanat Aarni Kouta: Laulu ristilukista (Matti Lehtinen, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano)

Modest Musorgski: "Kananpoikien tanssi munankuorissa" sarjasta Näyttelykuvia (Ralf Gothóni, piano)

W.A. Mozart: Duetto "La ci darem la mano" oopperasta Don Giovanni (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, Bryn Terfel,  baritoni, sekä Rooman Santa Cecilia -akatemian orkesteri, joht. Myung-Whun Chung)

Gioachino Rossini: Duetto "Dunque io son" oopperasta Sevillan parturi (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, Bryn Terfel,  baritoni, sekä Rooman Santa Cecilia -akatemian orkesteri, joht. Myung-Whun Chung)

Franz Schubert: Liedit "Heidenröslein" ja "Die Forelle" (Thomas Quasthoff, baritoni, ja Justus Zeyen, piano)

Giuseppe Verdi: Katkelma Filipin monologista oopperasta Don Carlos (Matti Salminen, basso, ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Ulf Söderblom)

Antonin Dvorak: Rusalkan laulu kuulle oopperasta Rusalka (Karita Mattila, sopraano, ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste)

Richard Strauss: "Kevät" (Frühling) sarjasta Vier letzte Lieder sopraanolle ja orkesterille (Soile Isokoski, sopraano, ja Berliinin radion sinfoniaorkesteri, joht. Marek Janowski)

Jules Massenet: Meditaatio oopperasta Thaïs (Leila Josefowicz, viulu, ja BBC:n sinfoniaorkesteri, joht. Leonard Slatkin)

Erkki Melartin, san. Larin-Kyösti: Lapin joulu (Matti Lehtinen, baritoni, ja soitinyhtye, joht. Jorma Panula)

Lähetykset

 • ma 8.9.2014 13.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Helsingin yliopiston lehtorin Henrietta Grönlundin opetusaine on ollut olemassa vasta yhden lukuvuoden. Tarpeeseen syntynyt kaupunkiteologia viedään luentosaleista ulos monikulttuuriseen kaupunkiympäristöön, sinne missä ihmiset janoavat yhteisöllisyyttä ja keinoja elää yhdessä sekä tutulla tavalla että eri perinteitä vaalivien ihmisten kanssa. Opiskelijat valmistautuvat käytännön työssä muunmuassa vetämään tulevaisuudessa erilaisia hyväntekeväisyyshankkeita ja organisoimaan erilaisten avustusjärjestöjen toimintaa.
  Henrietta Grönlundin mielimusiikkiin lajista riippumasta heijastuu hänen viehtymyksensä melankoliaan ja nostalgiaan, niihin tapahtumiin ja mielentiloihin, joissa ihminen löytää menneet menetyksensä ja pettymyksensä ja niiden raadollisen kauneuden. Toimittajana Anu Jaantila.

  Henrietta Grönlundin valinnat:
  Giacomo Puccini: Aaria Nessun dorma oopperasta Turandot
  Luciano Pavarotti, tenori, ja Lontoon Filharmoninen orkesteri, joht. Zubin Mehta

  Giacomo Puccini: Aaria Vissi d'arte oopperasta Tosca
  Montserrat Caballe, sopraano, ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Charles Mackerras

  Igor Stravinsky: Katkelma baletista Kevätuhri
  Los Angelesin Filharmonikot, joht. Esa-Pekka Salonen

  Anonyymi 1300-1400-luvulta: Ave Maria, gratia plena
  Lauluyhtye Vox Silentii - Kirsti Autio, Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen

  Arvo Pärt: Katkelma Johannes-passiosta
  Tonus Peregrinus, joht. Antony Pitts

  Erik Satie: Gymnopedie nro 1
  Francis Poulenc, piano

  Gabriel Kahane: Bradbury
  Gabriel Kahane, laulu ja yhtye

  Richard Quine/Johnny Keating: This Hotel
  Shirley Horn, laulu ja piano

  Sammy Fain/Irving Kahal: I'll Be Seeing You
  Billie Holiday, laulu, Doc Cheatham, trumpetti, Vic Dickenson, pasuuna, Lem Davis, alttosaksofoni, Eddie Heywood, piano, John Simmons, kontrabasso, ja Sid Catlett, rummut

  I Get Along Without You Very Well
  Frank Sinatra, laulu, ja orkesteri, joht. Nelson Riddle

 • Tämän ohjelman kuuntelija saattaa heristää korviaan - mistä tunnen tuon äänen? Miksi silmieni eteen nousee Afrikan savanni ja gepardi ajamassa takaa antilooppia? Lausuntataiteilija Jarmo Heikkinen on Tv 1:n Avara luonto -ohjelman pitkäaikaisin kertoja, ja nyt eläkkeellä hän jatkaa informointia katsojille Tv 1:n tulevista ohjelmista muiden kertojatehtävien lisäksi. Päätyönään hän aikoinaan ohjasi Tv 1:n lasten- ja nuortenohjelmia, erityisesti draamaa, ja hänen intohimonsa runouteen välittyi ja sytytti lukuisissa nuorten kanssa tehdyissä lyriikkaohjelmissa.
  Jarmo Heikkinen on kulttuurin suurkuluttaja, oli kyse sitten teatterista, kirjallisuudesta, kuvataiteesta tai musiikista. Perhe Seinäjoella liikkui musiikin parissa ammattiviulisti-isän Risto Heikkisen jäljillä, ja äitikin soitti pianoa ja banjoa. Heikkisen oma soittorepertuaari keskittyy haitariin ja huuliharppuun, mutta kaikki kolme tytärtä soittivat aktiivisesti koko kouluaikansa. Lausuntageeni on periytynyt kahdelle näyttelijätyttärelle, ja kolmaskin on ammattilaisäänenkäyttäjä opettajantoimessaan. Toimittajana Anu Jaantila.
  Jarmo Heikkisen valinnat:
  Bernard Herrmann: Preludi ja katto elokuvasta Vertigo (Punainen kyynel)
  Bernard Herrmann ja orkesteri, joht. Muir Mathieson
  J.S. Bach: Sarja orkesterille nro 2 h-molli BWV 1067, osat Menuetti ja Badinerie
  Aurele Nicolet, huilu, ja Münchenin Bach-orkesteri, joht. Karl Richter
  Antonio Bazzini: Peikkotanssi op. 25
  James Galway, huilu, ja Kazuhito Yamashita, kitara
  F. Loewe: Before I Gaze At You Again musikaalista Camelot
  Taina Elg, laulu
  Joonas Kokkonen: Paavon virsi oopperasta Viimeiset kiusaukset
  Jaakko Ryhänen, basso, ja Pertti Eerola, urut
  Mitch Leigh, suom. sanat Esko Elstelä: Kutsumuslaulu musikaalista Don Quijote
  Veikko Sinisalo, laulu, ja Helsingin kaupunginteatterin orkesteri, joht. Ilkka Kuusisto
  Maurice Ravel: Bolero (sovitus jazzorkesterille)
  Benny Goodman, klarinetti, ja Goodmanin orkesteri
  John Lennon/Paul McCartney: When I'm Sixty-Four
  The Beatles
  Eteläpohjalainen kansansävelmä: Kuortaneen polkka
  Kansanmusiikkiyhtye Pirnales
  Merja Ikkelä, san. Ilpo Tiihonen: Laulu tammien viisaudesta
  Ilpo Tiihonen ja Jarmo Heikkinen, luenta, ja Lassi Tiihonen, Jarkko Antikainen, Paavo Kerosuo, Merja Ikkelä, Laura Antikainen, Mirjami Heikkinen, Leo Railio, Veera Railio ja Heljä Heikkinen

 • Pianotaiteilija Naoko Ichihashin käyntikortissa voisi lukea myös kamaripianisti. Paitsi solistina, hänet näkee useasti lavalla solistia niinsanotusti säestämässä. Verbi "säestää" ei anna oikeaa kuvaa kamarimusiikkia soittavasta ja opettavasta pianistista, jonka tiedoista ja taidoista on solistille kullanarvoista apua. Siksi Ichihashin päivätyöpaikassa Sibelius-Akatemiassakin halutaan jättää termi "säestäjä" historiaan.
  Tokiossa sijaitsevan Tohon musiikkilukion sekä Yhdysvaltain Indianan yliopiston kuuluisan musiikkikoulun kasvatti Naoko Ichihashi on nykyään suomalainen ja kansallisomaisuuttamme, joka vaalii myös Suomen ja Japanin välisiä musiikkisuhteita. Hän on kysytty muusikko ja opettaja kesäfestivaaleillamme ja mestarikursseilla, ja Sibelius-viulukilpailun pianistina hän on toiminut jo vuodesta 1990. Myös tyttäret Mai ja Tami ovat musiikin ammattilaisia. Mieluisat musiikkimuistot liittyvät tyttöjen lapsuuteen, kun äiti ja tyttäret inspiroituivat villiin tanssiin Stravinskyn Tulilinnun tahdissa. Levottomina iltoina tytöt nukahtivat Glenn Gouldin tulkintoihin Bachin Goldberg-variaatioista. Kaikki lempikappaleet eivät mahtuneet ohjelmaan, mutta mukana on opiskeluajan muistoja, läheisintä suomalaista musiikkia ja musiikinlajeista sitä tärkeintä - kamarimusiikkia. Toimittajana Anu Jaantila.
  Naoko Ichihashin valinnat:
  Yumi Arai (nyk. Matsutoya): Sotsugyou shashin - Valmistujaiskuva
  Yumi Arai, laulu ja yhtye
  Maurice Ravel: 4. osa Rigaudon sarjasta Le Tombeau de Couperin pianolle
  Samson Francois, piano
  Franz Schubert: Kvintetto jousille C-duuri D. 956 op. posth. 163, katkelma 1. osasta Allegro ma non troppo
  Isaac Stern, viulu, Alexander Schneider, viulu, Milton Katims, alttoviulu, Pablo Casals, sello, ja Pierre Fournier, sello
  Samuel Barber: Adagio jousille op. 11
  Los Angelesin filharmonikot, joht. Leonard Bernstein
  Richard Rodgers/Oscar Hammerstein II: Climb Every Mountain elokuvasta The Sound Of Music
  Peggy Wood (abbedissa) ja orkesteri, joht. Irwin Kostal
  Pekka Pohjola: 1. osa Velka ja 2. osa Velkavanki musiikista tv-elokuvaan Jokamies
  Pekka Pohjola, bassokitara, syntetisaattori ja yhtye: Peter Lerche, kitara, Jussi Liski, piano, syntetisaattori, Keimo Hirvonen, rummut, ja Timo Vesajoki, syntetisaattori
  Jean Sibelius: Konsertto viululle ja orkesterille d-molli op. 47, katkelma 2. osasta Adagio di molto
  Leonidas Kavakos, viulu, ja Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä
  Freddie Mercury: Bohemian Rhapsody, katkelma
  Queen
  Karl Suessdorf/John Blackburn: Moonlight in Vermont
  Billie Holiday, laulu, ja yhtye: Harry "Sweets" Edison, trumpetti, Ben Webster, tenorisaksofoni, Jimmy Rowles, piano, Barney Kessel, kitara, Red Mitchell, kontrabasso, ja Alvin Stoller, rummut
  Johannes Brahms: Sonaatti viululle ja pianolle nro 2 A-duuri op. 100, 3. osa Allegretto grazioso
  Augustin Dumay, viulu, ja Maria Joao Pires, piano

 • Erityisopettaja Elisa Kivinen on harrastanut ja opiskellut musiikkia pikkutytöstä asti, joten hänen valmiutensa löytää jokaista oppilasta varten sopivaa musiikkia - tai hiljaisuutta - edesauttaa lasten motivaatiota ja keskittymistä luokkatilanteessa. Musiikki on ilon lähde Kiviselle myös kotona, jossa soivat huilu ja sello ja usein yhtyelaulu, kun tyttäret treenaavat esiintymiskeikkojansa varten. Elisa Kivisen musiikkimaku osittain uusiutuukin aika ajoin kotona kuuluvan musiikin myötä, muttta oman soittimen klarinetin teokset pitävät pintansa, kuten Mozartin Klarinettikonsertto ja Crusellin klarinettimusiikki. Ensimmäiset yhtyesoittokokemuksensa hän hankki kotipaikkansa Loimaan soittokunnassa. Toimittajana Anu Jaantila.

  Elisa Kivisen valinnat:

  Jean Sibelius: Katkelma 1. sinfonian e-molli op. 30 1. osasta Andante ma non troppo
  Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä, klarinettisoolo Timo Saarenpää
  W.A. Mozart: Konsertto klarinetille ja orkesterille A-duuri KV622, katkelma 1. osasta Allegro
  Kari Kriikku, klarinetti, ja Tapiola Sinfonietta, joht. John Storgårds
  Gabriel Fauré: Sicilienne g-molli op. 78
  Emmanuel Pahud, huilu, ja Mariko Anraku, harppu
  J.S. Bach: 4. osa Sarabande soolosellosarjasta nro 1 G-duuri BWV 1007
  Steven Isserlis, sello
  Edward Elgar: 3. osa Adagio Konsertosta sellolle ja orkesterille e-molli op. 85
  Jacqueline Du Pre, sello, ja Lontoon Sinfoniaorkesteri, joht. Sir John Barbirolli
  Morten Lauridsen: O magnum mysterium (Oi suurta ihmettä)
  Lumen Valo
  Sergei Rahmaninov: Bogoroditse Devo
  Sibelius-lukion kamarikuoro, joht. Reijo Aittakumpu
  Pietro Mascagni: Intermezzo oopperasta Cavalleria rusticana
  Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam
  Johann Pachelbel: Kaanon D-duuri kolmelle viululle ja continuolle
  Barokkiviulistit John Holloway, Stanley Ritchie, Andrew Manze ja yhtye
  Heino Kaski: Yö meren rannalla
  Janne Mertanen, piano

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä