Ykkösaamu

ke 1.10.2014

 • 45 min
 • toistaiseksi

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan päiväkirjamuistelmissa saa moni poliitikko mm Paavo Lipponen kyytiä. Miten Tuomioja suhtautuu näihin poliitikoihin ja tapahtumiin nyt, siitä Ykkösaamussa. Esillä myös Suomen puolustuksen rahat ja Hong Kongin ja Kiinan välinen ristiveto.

Lähetykset

 • ke 1.10.2014 8.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suuret maailmanjärjestöt ja -järjestelmät hajoavat. Mitä tulee tilalle? Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi ja tiede, teknologia- ja innovaationeuvos Teppo Turkki pohtivat. Kolme entistä ministeriä -Tuija Brax (vihr.), Martti Korhonen (vas) ja Hannes Manninen (kesk)- arvioivat kuntavaalien merkitystä nyt, kun maakuntauudistus siirtää valtaa toisiin kokoushuoneisiin. Jyrki Palo kertoo, miten Espanjan lehdet käsittelevät hallituspulaa. Olli Seuri juontaa.

 • Yritysvaltuuskunta matkusti presidentin mukana Iraniin ja esittelee innovaatio- ja teknologiaosaamista. Ekonomisti Roger Wessman ja pääanalyytikko Sauli Vilén tarkastelevat osavuosikatsauksia. Professorit ehdottavat yliopistolain uudistusta. Mikä meni viime uudistuksessa pieleen? Studiossa professori Veli-Pekka Lehto ja kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk). Kolumnisti Juho Saari puhuu yhteisen hyvän vartijoista. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Hallitus on myöntänyt asevientilupia entistä herkemmin ja myös diktatuureihin. Mitä mieltä kansanedustajat Mikko Savola (kesk), Ilkka Kanerva (kok) ja Paavo Arhinmäki (vas) on ovat linjanmuutoksesta? Presidentti Niinistö on matkustanut Iraniin. Millainen yhteys on tavaraviennillä ja demokratiakehityksen tukemisella? Asiantuntijana tutkija Alan Salezadeh. Kolumnisti Matias Möttölä neuvoo säästämään ja sijoittamaan. Päivi Neitiniemi juontaa.

 • Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ottaa kantaa vapaakauppaan ja pakotteisiin.
  Nuoria uhkaa elintason alenema. Näin arvioivat opiskelijajärjestöt sekä STTK. Perusteista kertovat sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti ja toimittaja Teemu Muhonen. Jari Ehrnrooth puhuu kolumnissaan hyvitysvaltiosta. Tänään marssitaan rauhan ja Syyrian puolesta. Juontajana Olli Seuri.

 • Euroedustajat Liisa Jaakonsaari (sdp) ja Sirpa Pietikäinen (kok) keskustelevat huippukokouksen teemoista. Mitä kaivosbuumi opetti? Tietokirjailija Elina Grundström ja Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela pohtivat asiaa. Unkarin kansannousun 60-vuotispäivänä Budapestissä esitetään Einojuhani Rautavaaran ooppera, joka sai innoituksensa heimokansan traagisesta ajasta. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisestä väittelystä tyylipisteitä jakavat tutkijat Charly Salonius-Pasternak sekä Jan Hanska. Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat keitä ovat Suomesta Isisin taistelijoiksi lähteneet. EU-maiden johtajat ovat koolla Brysselissä. Voivatko he helpottaa Syyrian tilannetta? Ohjelmajohtaja Juha Jokela vastaa. Petri Burtsov lukee Italian lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Ahvenanmaan sotilaspoliittista erikoisasemaa selvittävät tohtori Pekka Visuri ja tutkija Charly Salonius-Pasternak UPI:sta. Miksi Belgia vastustaa vapaakauppasopimusta EU:n ja Kanadan välillä? Studioveiraina johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhain päin selittelyä, sanoo Sinikukka Saari kolumnissaan. Olli Seuri juontaa.

 • Perhevapaiden merkityksestä työllisyydelle ja naisille keskustelevat ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.). Väkivalta yltyy Syyrian Aleppossa ja Irakin Mosulissa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Viikon aluksi ajankohtaisista aiheista keskustelemassa politiikan toimittajat Riikka Uosukainen Yleltä, Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista ja Tommi Parkkonen Iltalehdestä. - Sukupuolen merkitys poliittisessa päätöksenteossa, vieraana akatemiatutkija Johanna Kantola Helsingin yliopistosta. - Mannerheim, Suomen marsalkan toimitaa kriittisesti kuvaavasta kirjasta kertomassa historian tutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Syyrian sota - millainen nappula Aleppo on suurvaltojen pelissä? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius
  . - YK:n uusi pääsihteeri, mitä valinta kertoo? Vastaamassa akatemiaprofessori Martti Koskenniemi 
  - Sosiaaliturvajärjestlmän kestävyys, vieraana Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. -Miehemme maailmalla: Kuinka pelko tarttuu? Mika Hentusen toimittaman sarja viimeinen osa. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • Sote ja valinnanvapaus, kansanedustajat Tuula Haatainen, sd. ja Sari Sarkomaa, kok. sekä erityisasiantuntija Tero Tyni, Kuntaliitto. Suomalaisen aivotutkimuksen mahdollisuudet, toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Biogen Finland Oy. Kolumni, Erkki Virtanen. Kirjallisuuden Nobel -ennakointi, kustannusalan pitkäaikainen vaikuttaja Leena Majander-Reenpää. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Kamppailu vallasta: katsaus eduskuntavaalikampanjoihin vuosina 1945-2015, vieraana politiikan tutkija Erkka Railo. - Kreikan tilanne - mihin kreikkalaisten pitää vielä taipua? Keskustelemassa finanssineuvos Pekka Morén Valtiovarainministeriöstä ja Ateenassa asuva toimittaja Sara Saure. - Ulkomaanlehtikatsaus, ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • -Harvoin 80 miljoonan ihmisen markkinat avautuvat, iloitsee johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista.
  -Iranin talous on aseellisten ryhmien käsissä. Tämä on syytä tietää, kun tehdään bisnestä Iranin kanssa. Iranin Ihmisoikeustilanne on todella huono. Ulkosuhteita on parannettu, mutta sisäisesti maa on huonossa kunnossa, tietää Lähi-itää tunteva tutkija Alan Salehzadeh.

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään ja huomenna puolisonsa kanssa Iranin islamilaisessa tasavallassa, jossa Suomen presidentti on vieraillut viimeksi 1970-luvulla. Presidentin seurueeseen kuuluu yritysvaltuuskunta, joka edustaa innovaatio- ja teknologiaosaamista mm. cleantechin, biotalouden, informaatioteknologian ja terveysteknologian aloilta.

  Millainen yhteys on tavaraviennillä ja demokratiakehityksen tukemisella? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Milliyet Foto Galeri

 • Onko y-sukupolvella tulevaisuutta lainkaan? Nuoria uhkaa elintason ja työelämän jämähtäminen. Näin arvioivat opiskelijajärjestöt SYL ja SAMOK sekä palkansaajajärjestö STTK. Eikä siinä kaikki, sillä eläkejärjestelmäkään ei kohtele Y-sukupolvea yhtä hyvin kuin esimerkiksi suuria ikäluokkia.

  Asiasta keskustelevat Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti ja Eläketurma-kirjan toinen kirjoittaja, toimittaja Teemu Muhonen. Toimittaja on Olli Seuri

 • Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat Ykkösaamussa, millaiset henkilöt ovat lähteneet Suomesta Isisin taistelijoiksi. Syyrian vuosia jatkunut konflikti ja toisaalta ulkopuolisuuden tunne suomalaisessa yhteiskunnassa ovat usein lähtöpäätöksen taustalla.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Kuva/Yle Uutisgrafiikka

 • Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat kolmannen ja viimeisen kerran tv-väittelyssä viime yönä Suomen aikaa.

  Ykkösaamussa Charly Salonius-Pasternak ja Jan Hanska arvioivat käydyn keskustelun asialliseksi.
  Voittajaa on vaikea arvioida, kun toinen ehdokas keskustelee politiikka ja toinen syytökset edellä.
  Trumpin tapa "astua vapaaehtoisesti miinasta toiseen" olisi tuhonnut kenet tahansa muun ehdokkaan. Vasta tuorein kourintakohu on vaikuttanut Trumpin kannatukseen laskevasti.

  Kuva: EPA/Gary He

 • -Kolmas väittely tulee olemaan varmasti yllätyksiä täynnä. Toivon, että enää ei nähdä mitään tositeeveetä vaan keskustelu pysyisi asiakysymyksissä. Pahoin pelkään, että jotain tempauksia tulee taas esiin, ennustaa Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

  Yhdysvalloissa järjestetään ensi yönä marraskuisten presidentinvaalien kolmas ja viimeinen vaaliväittely, jonka huomio on ulkopolitiikassa. Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin kompastelu kohuissa ja skandaaleissa on johtanut viimeisen viikon aikana demokraattien Hillary Clintonin aseman vahvistumiseen. FiveThirtyEight-sivuston yhteismittauksessa Clintonin voittoa ennustetaan lähes 90 prosentin varmuudella. Miksi asetelma näyttää kääntyneen näin selvästi Hillary Clintonin eduksi? Miksi Trump on hyökänyt koko vaalijärjestelmää vastaan?

  Toimittaja on Olli Seuri.

 • Irakin armeija käy liittolaisineen äärijärjestö Isisiä vastaan ja aikoo vallata takaisin maan toiseksi suurimman kaupungin, Mosulin, maan pohjoisosassa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Suomella on Pohjois-Irakissa noin sata sotilasta kouluttamassa ja neuvomassa kurditaistelijoita. Suomalaiset seuraavat kurdijoukkoja ja toteuttavat tehtäväänsä lähellä rintamalinjoja niinsanottuna liikkuvana koulutuksena. Puhelinhaastattelussa maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko kertoo Suomen osuudesta kurdisotilaiden koulutuksesta sekä tilanteesta Irakissa.

 • Aleppo on maanpäällinen helvetti, näin sanoo Unicefin tiedottaja. Pommitukset jatkuvat edelleen, mutta miksi juuri Aleppo? Miten sen kohtalo määrää seuraavat askeleet Syyrian sodassa?
  Asiasta keskustelevat Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius. Puhettaa johdattelee Olli Seuri.

 • Perjantaina 14.10 Helsingissä järjestetään aivosairaussymposium. Järjestäjinä yliopistoja ja alan toimijoita, sekä yllättäen Nokia. Yleisöksi symposiumille on tavoiteltu tahoja, jotka päättävät tutkimusinvestoinneista, symposiumin teema on nimittäin "Miksi investoida tutkimukseen Suomessa". Miksi Suomea yritetään pitää esillä? Ajantasan vieraana Nokia Oyj:n lääketieteellinen asiantuntija ja aivotutkija Kiti Müller, sekä Biogen Finland Oy:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti. Kuva: Salvatore Di Nolfi / EPA

 • Seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Donald Trumpista vuodetun videon sekä hänen Bill Clintonista esittämiensä väitteiden myötä.
  Trump pyrkii latistamaan Hillary Clintonin uskottavuuden tämän aviomiehen naisseikkailuilla.

  Jos vain valkoiset miehet äänestäisivät Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Trump voittaisi. Mistä se kertoo?

  Ykkösaamun haastattelussa Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie.

  Toimittaja Olli Seuri.

  (Kuva: EPA/GARY HE)

 • Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump väittelivät toistamiseen televisiossa. Ehdokkaat ottivat kantaa mm. maansa ulkopolitiikkaan, terveydenhuoltoon ja verotukseen.

  -Trump voitti jossain määrin itsensä, mutta samalla kaivoi itselleen niin syvän kuopan, josta on vaikea nousta, pohtii ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Maahanmuutto ja suhtautuminen muslimeihin oli myös paljon esillä. -Clintonilla on ollut koko ajan selvä kanta. Clinton käyttää kieltä, jota voittavat presidentit yleensä käyttävät eli yritetään yhdistää kansakuntaa, sanoo puolestaan Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Joutuiko Trump pehmentämään kantojaan?

  Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

  Kuva: EPA/JIM LO SCALZO

 • Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluu yli 100 000 suomalaista.
  Erkaantuminen liikkeestä on pitkä ja henkisesti tuskallinen taival, kun on lapsesta asti omaksunut sen oppeja ja elämäntapaa.

  Valtiotieteiden tohtori ja herätysliikkeestä itsekin eronnut Maija-Leena Rova on koonnut vanhoillislestadiolaisuuden jättäneiden tarinoita kirjaksi.

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamussa syvennyttiin nationalismiin Euroopassa, kun vieraana kävi tuoreen kirjan "Kuolemantanssi" aiheesta julkaissut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Heikki Aittokoski. Kuolemantanssi-kirjaa tehdessä Heikki Aittokoski kiersi läpi Euroopan pohtien mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Millainen voima nationalismi tämän päivän Euroopassa on? Kuva: György Varga / EPA

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä