Puheen Iltapäivä

Hauskan oppimisen vallankumous

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kiinnostunut ihminen oppii aina uutta. Hauskuus ja leikki tekevät oppimisesta tehokasta. Tätä mieltä on Hauskan oppimisen vallankumous -kirjan kirjoittanut Lauri Järvilehto.

Mikään laki ei vaadi, että luokkahuone koostu pulpettiriveistä, karttakepistä ja nutturapäisestä opettajasta. Järvilehdon mukaan oppimisympäristön pitää olla stimuloiva. "Kukaan ei opi istumalla pulpetissa ja tuijottamalla toista selkään".

Järvilehto oli kertomassa Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Salla Vuolteenahon vieraana siitä, kuinka perinteisestä opettamisesta pitäisi siirtyä oppimisen mahdollistamiseen.

Lähetykset

 • to 21.8.2014 16.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Rion olympialaiset starttaavat tasan kahden viikon kuluttua. Luvassa on kaikkiaan 306 tapahtumaa, 28 lajissa ja kisat Suomeen välittää jälleen Yle. Radiossa Yle Puhe on tietysti virallinen olympiakanava ja olympiaviikkojen aikana saamme jälleen nauttia Marko Miettisen luotsaamista kisalähetyksistä. Millaisia valmisteluja selostajat tekevät Rion kisoja varten?

  Toimittajana Matti Ylönen

 • Kesällä on aikaa tarttua kirjaan ja lukea - riippukeinussa, ullakolla, kesämajassa, rannalla, illalla ennen nukkumaanmenoa tai kotona sohvan uumenissa kun ei ole kiire mihinkään. Mutta millä lapsen tai nuoren saisi tarttumaan kirjaan? Miten saisi jälkikasvun koukutettua lukemisen imuun?

  Tammen ja WSOY:n lasten ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemi sanoo, että kirjoja rakastavat lapset hakeutuvat kyllä tekstin pariin, mutta muut tarvitsevat apua alkumetreillä. Hän uskoo että jokainen voi päästä sisään lukemisen imuun.

  Pitää löytää vain oikeat kirjat. Väitän että meille kaikille on olemassa oikeat tarinat ja kun sen pään saa auki, niin imu pysyy. Vinkkejä voi myös kysyä kirjakaupasta tai kirjastosta, Saara Tiuraniemi vakuuttaa.

 • Iron Country Sisters on vuonna 2014 perustettu helsinkiläinen englanninkielistä folk-musiikkia soittava siskotrio. Yhtyeen laulantaa on kuultu muun muassa siskosten enon Ismo Alangon tuoreimalla Pannaanko pakasteet pieneen pussiin -levyllä. Millainen on trion tarina? Yhtyeen jäsenet Julia, Silja ja Paula Rautamaa kävivät Puheen Iltapäivän Matti Ylösen vieraana.

 • Bonk Business Inc. on multiglobaalinen teollisuusjätti, jonka alaa ovat muun muassa toimintavapaiden koneiden valmistus, kosmisen terapian sovellutukset ja disinformaatiojärjestelmät Garumista se kaikki lähti.

  Bonkin suvun teollisuusdynastia oivalsi anjovisöljyn soveltuvan sitkaan ominaisuutensa ansiosta teollisuuskoneiden voiteluaineeksi. Puheen Iltapäivän vieraana kävivät Bonkin isät kuvataiteilija Alvar Gullichen ja ohjaaja, tuottaja Richard Stanley.

 • Lavarunous ei ole Suomessakaan enää mikään uusi ilmiö. Ensimmäistä kertaa sitä koettiin täällä härmässä 90-luvulla ja tämän vuosituhannen aikana tapahtumien ja runoklubien lukumäärä on kasvanut. Kuinka isot ovat lavarunopiirit Suomessa ja miten siihen suhtaudutaan niin sanotusti perinteisen runoilijoiden keskuudessa?

  Lavarunoilija Kalle Talonen kävi Puheen Iltapäivän vieraana.

 • Viime keväänä julkaistiin, Alussa oli murha - johtolankoja rikoskirjallisuuteen niminen kirja, joka kertoo dekkarien historian salapoliisiarvoituksista tämän päivän kansainvälisiin trillereihin. Puheen iltapäivän vieraana kirjan toinen kirjoittaja Paula Arvas.

  Mysteereitä, seikkailu- ja kauhutarinoita on kerrottu varmasti jo vuosisatojen ajan eri kulttuureissa mutta mistä katsotaan tällaisen modernin rikoskirjallisuuden ja dekkarien syntyneen? Ja missä vaiheessa salapoliisiromaanit rantautuivat Suomeen?

 • Ritarit-yhtye pisti käyntiin hiljattain avoimen haun, jossa etsittiin duoon uutta jäsentä Emmanuel "Manu" Laudicin rinnalle. Hakuilmoitus herätti huimasti mielenkiintoa ja useiden koesoittojen jälkeen, hakijoiden joukosta löydettiin uusi Ritari, tamperelainen Kalle Ruusukallio.

  Musiikkiuran lisäksi, Kalle on tuttu Ylen uusi päivä –tv-sarjasta, jossa miehen esittämä roolihahmo Aapo Rönkkö on myös muusikko. Mitä muuta yhteistä Kallella on roolihahmonsa kanssa ja millainen prosessi Ritarit-duoon pääsy oikeastaan oli?

 • Suomessa on valittu tangokuninkaallisia jo yli 30 vuoden ajan. Muun muassa Arja Korisevan, Jari Sillanpään, Marita Taavitsaisen ja Saija Varjuksen urat ovat lähteneet liikkeelle Seinäjoen Tangomarkkinoilta.

  Viime viikolla saimme jälleen kaksi uutta kruunupäätä kun Marco Lundberg ja Erika Vikman voittivat tittelin itselleen. Lavalla nähtiin myös kruunusta luopunut kuningas Aki Samuli, jolle tangovuosi antoi paljon.

  Millaisia asioita Aki Samuli on oppinut kantapään kautta ja millaisia ennakkoluuloja mies on joutunut kohtaamaan? Matti Ylönen haastattelee.

 • Salomen isoäiti Hilda kuolee ja samalla kellonlyömällä sähköpostiin singahtaa pyyntö kirjoittaa juttu evakkoretkelle joutuneista isovanhemmista. Salomen aviomies Leo painuu yhä syvemmälle verkkopelaamisen maailmaan ja luulee kommunikoivansa edesmenneen tyttöystävänsä kanssa pelin sisällä.

  Rajantakaiset on Elina Loisan toinen romaani ja piirtää kuvan suvun kolmen eri sukupolven naisen ja heidän miestensä välille. Kuinka paljon kirjan teemaan on vaikuttanut tämän päivän pakolaistilanne?

 • Islannin sankaritarina, Ronaldon kiukuttelut, hellyyttävät perhepotreti, maalit, tappiot ja voitot. Kaikkea tätä on nähty tämän vuoden jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa. Mutta mitä meiltä jäi näkemättä?

  Puheen Iltapäivän vieraana kävi väitöskirjan jalkapallon MM-kilpailujen järjestämisestä kirjoittanut tutkija Sami Kolamo. Miten levollisin mielin Kolamo pystyy seuraamaan UEFAN isännöimiä EM-kisoja?

 • Kesäteatteriystävien iloksi Helsingissä esitetään huomisesta lähtien rakastettua klassikkoa, kokoillan laulunäytelmää Rosvo-Roopea. Miespääosassa nähdään kuninkaallista, nimittäin tangokuninkaallista osaamista, kun Rosvo-Roopen roolin esittää Tommi Soidinmäki. Jännittääkö kokenutta lavaesiintyjää ensi-ilta? Kuinka hankalaa oli astua ikonisen, alkuperäisen elokuvaroolin näytelleen Tauno Palon saappaisiin? Matin ja Suvin vieraana studiossa on myös näytelmän ohjaaja Kari Kinnaslampi. Vanha balladi Roopesta lienee monelle tuttu, mutta millainen Rosvo-Roopen tarina oikeastaan onkaan? Ja miksi hulttion tarina kuvaa hyvin ihmiselämää?

 • Sipsikaljavegaanit ovat nousseet otsikoihin voitettuaan tarjouskilpailun Töölössä sijatsevasta lippakioskista. Paikalle on nyt perusteilla vegaanista mättöruokaa myyvä kioski.

  Facebookissa oleva Sipsikaljavegaani -ryhmä on kasvanut tasaista mutta kovaa tahtia. Sivulla ei haluta tuputtaa terveysideologiaa, ryhmässä ei lasketa kaloreita ja puhutaan kehopositiivisuudesta, näin painottaa ryhmän alunperin perustanut Terhi Heimonen.

  Tiina Lundberg lähti Töölöön paikan päälle kun aktiivit Jaakko Blomberg ja Joonas Pekkanen saivat lippakioskin avaimet ensi kertaa käteensä ja kysyi mistä sipsikaljavegaaniudessa on kyse.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä