Puheen Iltapäivä

Hauskan oppimisen vallankumous

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kiinnostunut ihminen oppii aina uutta. Hauskuus ja leikki tekevät oppimisesta tehokasta. Tätä mieltä on Hauskan oppimisen vallankumous -kirjan kirjoittanut Lauri Järvilehto.

Mikään laki ei vaadi, että luokkahuone koostu pulpettiriveistä, karttakepistä ja nutturapäisestä opettajasta. Järvilehdon mukaan oppimisympäristön pitää olla stimuloiva. "Kukaan ei opi istumalla pulpetissa ja tuijottamalla toista selkään".

Järvilehto oli kertomassa Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Salla Vuolteenahon vieraana siitä, kuinka perinteisestä opettamisesta pitäisi siirtyä oppimisen mahdollistamiseen.

Lähetykset

 • to 21.8.2014 16.25 • Yle Areena

Jaksot

 • ”Kun telkkarissa pyörii Pikku kakkosen Palomies Sami, voisiko isä silloin vähän hullutella, lähestyä äitiä ja olla Panomies Sami?”

  Näin kirjoitetaan tuoreessa Hehkua elämään – Kuusi onnesi avainta –kirjassa, jonka takaa löytyy espoolainen pariskunta.

  Minna Oulasmaa työskentelee parisuhde,- ja seksuaaliterapeuttina ja Mika Pesonen puolestaan toimii pankkimaailmassa. Pariskunnan työtaustojen avulla kirjaan on koottu monipuolisesti niin elämänmakuisia tarinoita, kaavoja ja pohdintoja elämän merkityksestä onnellisuuteen.

  Millä saisi hehkun pysymään,innostuksen kestämään ja itsensä niin vahvaksi että myös elämän alamäet eivät suista täysin raiteiltaa? Ja mitä tarkoittaa sexfullnes-termi? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Mihin kaikkeen koulukiusaaminen voi johtaa? Siitä nähdään kolme esimerkkiä toissa viikolla julkaistussa Some Deep Story-sarjassa, joka on julkaistu Yle Areenassa ja Youtubessa. Tähän mennessä noita kolmea tarinaa on katsottu yhteensä jo kymmeniä tuhansia kertoja ja osa tarinoista on päätynyt iltapäivälehtiin asti. Puheen Iltapäivän vieraana sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Sami Kieksi.

 • Monen pienen ja vähän isommankin runotytön unelmana on tulla kirjailijaksi, saada omat tekstit kansien väliin ja saada niille lukijoita. Millainen on tie kirjailijaksi? Tiina Lundebergin haastattelussa juuri esikoiskirjansa julkaissut Tiina Lifländer kertoo omasta polustaan kirjoittajana ja lopulta kirjailijana. Kolme syytä elää on teos valinnoista ja koskettavista ihmiskohtaloista, mutta myös Volvosta. Haastattelun aikana jaetaan myös noin viisi käskyä kirjoittaville ihmisille.

 • Vaikka välillä tuntuu siltä, että vahvat ja työteliäät naiset ovat vasta viime vuosina ilmestyneet julkisuuteen, on heitä ollut jo kauan. Muun muassa runoilija Elvi Sinervo, joka syntyi 1912, kymmenisen vuotta myöhemmin syntynyt Eeva-Liisa Manner. Nuorempia kynätaitureita taas ovat Anna-Leena Härkönen, Aulikki Oksanen ja Marja-Leena Mikkola.

  He ovat myös naiset, joiden tekstit ovat päätyneet Anna-Mari Kähärän sävellyksiin ja Tango-orkesteri Untosta ja How Many Sisters -lauluyhtyeestä tutun laulajan Pirjo Aittomäen ensimmäiselle soololevylle nimeltään Meidän piti matkustaa. Mistä tuli idea soololevyyn? Ja Millaisia tunteita levyn tulisi herättää kuulijassa? Pirjo Aittomäki Puheen Iltapäivän Suvi Puukankaan haastattelussa.

 • Dekkarikirjailija Vera Valan tuorein kirja, Milanon Nukkemestari kertoo Italialais-suomalaisesta Arianna de Bellisistä, joka on aiemmin työskennellyt yksityisetsivänä Roomassa.

  Uusimmassa kirjassa Päähenkilö on muuttanut Milanoon, jossa hän työskentelee yliopiston oikeuspsykologian laitoksella. Kirja on viides Arianna de Bellis –sarjaa, jossa yhdistyy italialainen elämänmeno ja murhatutkimukset. Millaisessa tilanteessa kirjailija on, kun hän kirjoittaa jo viidettä kirjaa samasta henkilöstä?

 • Nyt puhutaan huumorista, stand upista, hauskuuttamisesta ja naurusta.

  Hyvin tehty komedia on kuin partituuri - parhaimmillaan se svengaa kuin se jazz-musiikki. Se ott aa vapauksia mutta pitää tempon ja rytmin kokoajan, kuvaa koomikko näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Jaakko Saariluoma.

  Mikä Stand upissa on kiinnostavinta? Milloin mies on itse itse nauranut katketakseen? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Maailman ensimmäinen todistetusti terveysvaikutteinen teatteriesitys sai ensi-iltansa tässä kuussa Helsingissä. Sen tekijät toivottavat katsojat Oikeaan Terveyskeskukseen, mikä on samalla esityksen nimi. Tässä terveyskeskuksessa lääkärit lumoutuvat maailman kauneudesta ja potilaat heräävät kuolleista. Teoksessa ei ole perinteistä katsomoa, vaan esitys tapahtuu kävellen, harhaillen, nousten pieniä mäkiä ja leväten katsojan omien valintojen mukaan. Mistä moisessa immersiivisessa teatterissa on oikein on kyse ja miksi juuri tämä tekemisen tapa on noussut etenkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa suureen suosioon? Suvi Puukankaan haastattelussa on näyttelijä Sami-Henrik Haapala. Lisäksi tanssija, tohtoriopiskelija ja DJ kertoo omien taideambitioidensa ohella myös omasta uusnatsinuoruudestaan, siitä irti pääsemisestä sekä kiertolaiselämästä.

 • “En halua vaikuttaa itsekehulta, mutta minä luulen, että ihmiset saattais tykätä minun äänestä”.

  Näin sanoi 21-vuotias Lassi Valtonen Idolsin karsinnoissa nelihenkisen tuomariston edessä. Ja tykkäshän ne. Lassi pääsi semifinaaleihin saakka, mutta jätti kilpailun kesken ennen suorien lähetysten alkua.

  Tähän päivään mennessä häneltä on julkaistu yksi albumi ja perjantaina julkaistaan toinen nimeltään Kasvottomat päivät. Mitä tulevan albumin nimi tarkoittaa? Ja miten mies on muuttunut musiikin tekijänä? Lassi Valtonen kävi Puheen Iltapäivän Suvi Puukankaan vieraana.

 • Tanssia, balettia ja flamencon tuulahduksia, studioon tuo mies, joka kiertää nyt elo-syyskuun ajan ympäri suomea taiteilijajuhlakiertueellaan "30 ja risat". Mikko Rasila, tanssija ja näyttelijjä, värikäs persoona ja hänet tuntevien mukaan hulvaton persoona. Mitkä virstapylväät elämästä ja uralta ovat valikoituneet näyttämölle? Ja mistä kaikki alkoi? Miten ja miksi Espanja varasti miehen sydämen? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Maj Karma -yhtye palasi alkuvuodesta levytystauolta.

  Nyt takana on keikkakesä ja edessä jälleen uudet kuviot - Maj Karma jää tauolle ja Herra Ylppö on muuttamassa Espanjaan tekemään täyspitkää elokuvaa. Herra Ylppö on aiemmin ohjannut ja kuvannut omien bändien musavideoita mutta tehnyt myös yhteistyötä muiden yhtyeiden - kuten CMX:n, Haloo Helsingin ja Mira Luotin kanssa. Millaisesta elokuvaprojektista on nyt on kyse? Entä mikä vetää miehen juuri Espanjaan?

 • Viime perjantaina suomalaisella valkokankaalla nähtiin ensi-illassa suomalainen kauhuelokuva Bodom, joka nimensä mukaisesta ammentaa vuoden 1960 Bodomjärven traagisesta murhatapauksesta.

  Elokuvassa neljä nuorta lähtee nykyajassa Bodomjärvelle ratkaisemaan lopullisesti murhayön tapahtumia. Todellisuuspohja on siis lähtökohta, mutta siihen ei ripustauduta liiaksi. Veren lisäksi elokuvassa nähdään rakkautta, mustasukkaisuutta, kylmäpäpisyyttä, rohkeutta ja innostusta.

  Elokuvan ohjaaja Taneli Mustonen ja tuottaja-käsikirjoittaja Aleksi Hyvärinen kävivät Puheen Iltapäivän vieraana.

 • Todella montaa musiikkigenreä esittänyt Yona julkaisee uuden EP-levyn, joka on räppiä. Yonan syyskuulumiset, mm. lavatanssiin hurahtamisen, kuulemme Tiina Lundbergin haastattelussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä