Puheen Iltapäivä

Hauskan oppimisen vallankumous

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kiinnostunut ihminen oppii aina uutta. Hauskuus ja leikki tekevät oppimisesta tehokasta. Tätä mieltä on Hauskan oppimisen vallankumous -kirjan kirjoittanut Lauri Järvilehto.

Mikään laki ei vaadi, että luokkahuone koostu pulpettiriveistä, karttakepistä ja nutturapäisestä opettajasta. Järvilehdon mukaan oppimisympäristön pitää olla stimuloiva. "Kukaan ei opi istumalla pulpetissa ja tuijottamalla toista selkään".

Järvilehto oli kertomassa Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Salla Vuolteenahon vieraana siitä, kuinka perinteisestä opettamisesta pitäisi siirtyä oppimisen mahdollistamiseen.

Lähetykset

 • to 21.8.2014 16.25 • Yle Areena

Jaksot

 • “Mustajärven muistelot edustavat sitä totuutta, jonka hän totuutena muistaa”

  Puheen Iltapäivän vieraana Pate Mustajärvi, jonka kirja ”Pate Ikurista” julkaistaan tänään. Kyseessä on henkilökuva, joka valottaa 60-vuotiaan suomirockin legendan ja esikuvan kulissientakaista elämää. Kirja lupaa kertoa sen, mitä lehdistä ei ole vielä luettu.

  Millainen työ oli taivutella Pate kirjan tekoon? Ja millaista kirjaa mies lähti tekemään? Matti Ylönen haastattelee.

 • Laulaja-lauluntekijä Mikko Pohjola julkaisee uuden On niin paljon mitä menettää -singlen tulevana perjantaina 30.9. Kappale on esimakua Mikon marraskuussa ilmestyvältä kokopitkältä albumilta.

  Kappale sai alkunsa Mikon kaverin polttareissa, jossa sulhanen oli todennut, että ”kämmäilyihin ei ole varaa, sillä on niin paljon mitä menettää”. Tästä inspiroituneena Pohjola kirjoitti lauseen ympärille biisin, jossa luottamusta testataan.

  Kenelle kaikille Mikko Pohjola on nikkaroinut kappaleita? Ja millainen levy mieheltä itseltään on tulossa marraskuussa? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Bloggaaja Kasper Strömmanin kirja Kaspervisio 2020 ennustaa Suomen tulevan tilan. "Jotta tietäisimme keitä me olemme, meidän on katsottava tulevaisuuteen", kirjan esittelytekstissä todetaan. Millaisia ilmiöitä vuosi 2020 tarjoaa? Tiina Lundberg tapasi bloggaaja Kasper Strömmanin.

 • Sketsiviihde ja sen hahmot ovat kuuluneet suomalaiseen huumoriin jo vuosikymmenten ajan. Nyt vihdoin hahmot on saatu kirjan kansien väliin, kiitos Sketsofrenia-kirjan kirjoittajan Susan Heikkisen.

  Missä vaiheessa hokemista tuli tärkeä osa hahmoa? Ja miksi 80-luku oli sketsiviihteen kulta-aikaa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Neljä kultalevyä, kaksi platinalevyä, useita Emma-pystejä sekä palkittuja musiikkivideoita. Poets of the Fallin historiaan mahtuu useita merkkipaaluja ja lisää niitä saadaan tänä perjantaina kun yhtye julkaisee seitsemännen albuminsa nimeltään Clearview. Samalla starttaa yhtyeen historian laajin kiertue. Minne kaikkialle kiertue bändin vie? Ja mikä on yhtyeen pitkän iän salaisuus?

  Puheen Iltapäivän, Matti Ylösen vieraana laulaja Marko Saaresto ja kitaristi Olli Tukiainen.

 • Puheen Iltapäivän vieraana yksi suomen tunnetuimmista imitaattoreista Jarkko Tamminen, joka vie 40 tunnettua tähteä, eli itsensä ympäri Suomen aina Oulusta Helsinkiin tehden Stars Showta. Mukana viihdyttämässä nähdään muun muassa Laura Voutilainen, joka esiintyy Tammisen tavoin myös imitoiden tunnettuja henkilöitä.

  Millä perusteella Jarkko Tamminen hahmot valitsee? Ja voiko imitaatiota tehdä vakavasti? Suvi Puukangas haastattelee.

  [IP Jarkko tamminen 270916, 00:31:03]

 • “Se, miten energiasi päivän mittaan jaat, paljastaa arvosi. Se, mille jaat huomiosi ja aikasi, on käytännössä sinun prioriteettisi”, lataa kirjailija Unna Lehtipuu.

  Puheen Iltapäivän vieras Unna Lehtipuu on merkitystalouden, viestinnän ja varainhankinnan ammattilainen, yrittäjä, bloggari ja tietokirjailija.

  Hänen tuorein teos Timanttipesula on toisenlainen sijoituskirja, joka haastaa ihmiset kysymään, käyttävätkö he rahansa, aikansa ja talenttinsa mielekkäällä tavalla, arvojensa ja tavoitteidensa mukaisesti? Jos elämä tuntuu vain lipuvan ohi ja pankkitili mystisesti tyhjenevän, on aika pysähtyä.

  Miksi raha herättää meissä niin paljon tunteita? Ja tekeekö raha onnelliseksi? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Tällä viikolla ensi-iltansa saava Pahan Kukat on tarina uusioperheestä, joka kamppailee lähiölevottomuuksien painaessa. Antti J. Jokisen ohjaama elokuva voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

  Elokuvassa näyttelevä rap-artisti Mikael Gabriel nähdään Pahan Kukat –leffan lisäksi toisessa pitkässä kotimaisessa elokuvassa Bodom. Millainen kokemus näytteleminen on miehelle ollut? Ja onko Mikael Gabrielin elokuvaura saamassa jatkoa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Marko Korkeakoski on matkustanut yli sadassa maassa ja tehnyt kolme pidempää yli puolen vuoden reissua. Kokemuksia on karttunut ja valtavasti muistoja - mutta täysin ilman vastoinkäymisiä mies ei ole matkoistaan selvinnyt. Palataan vuoteen 2009, jolloin Marko oli Lähi-idän matkallaan Syyriassa.

  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Saappi haettiin Keski-Suomesta ja kohtaaminen polisiin kanssa tapahtui öisellä Itäväylällä. Tämäkin tarina kuultiin kun tänään ensi-iltansa saavan elokuvan Tyttö nimeltä Varpu ohjaaja Selma Vilhunen oli Matti Ylösen vieraana

 • Kaarina Leinosen ohjaama dokumenttiteatteri esitys Loveletters tuo Kanneltalon lavalle tuhannen vuoden ajalta tavallisten naisten aitoja rakkauskirjeitä, tekstareita, päiväkirjamerkintöjä ja sanoja rakkaudesta. Näyttelijät Hanna Kinnunen ja Anu Palevaara paketoivat sekä omat, että muiden kipeimmät ja kauneimmat rakkauteen liittyvät muistot reilun tunnin esitykseen. Samalla he yrittävät löytää vastauksen ikiaikaiseen kysymykseen: mitä rakkaus on?

  Mistä rakkaustarina oikein löytyivät? Ja onko mukana myös näyttelijöiden omia tarinoita? Puheen Iltapäivän matti Ylösen vieraana näyttelijä Hanna Kinnunen.

 • Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa sananlasku pitää paikkansa myös asenteissa. Vaikka kiertotalous, kestävä kehitys ja ekologisuus kuulostavat aikuisten sanoilta, ne vaikuttavat ihan kaikkiin myös niihin perheen nuorimpiin.

  EkoTekoKeko- kirja ja CD-levy tarjoavat lauluja ja leikkejä niin energian säästämisestä kuin jätteiden lajittelustakin. Yli 20 kappaletta auttavat havainnollistamaan myös fossiilisia ja uusiutuvia polttoaineita.

  Miksi vielä vuonna 2016 pitää tehdä erikseen ekotekoja käsittelevä kirja ja levy, eivätkö nämä opit ole jo menneet perille? Kirjan tekijä, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja Janne Viitaniemi Puheen Iltapäivän vieraana. Suvi Puukangas haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä