Puheen Iltapäivä

Hauskan oppimisen vallankumous

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kiinnostunut ihminen oppii aina uutta. Hauskuus ja leikki tekevät oppimisesta tehokasta. Tätä mieltä on Hauskan oppimisen vallankumous -kirjan kirjoittanut Lauri Järvilehto.

Mikään laki ei vaadi, että luokkahuone koostu pulpettiriveistä, karttakepistä ja nutturapäisestä opettajasta. Järvilehdon mukaan oppimisympäristön pitää olla stimuloiva. "Kukaan ei opi istumalla pulpetissa ja tuijottamalla toista selkään".

Järvilehto oli kertomassa Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Salla Vuolteenahon vieraana siitä, kuinka perinteisestä opettamisesta pitäisi siirtyä oppimisen mahdollistamiseen.

Lähetykset

 • to 21.8.2014 16.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen Iltapäivä vieraana jalkapalloilija, muusikko ja hyväntekijä Nikolai Alho, joka ainakin Facebook-sivujensa mukaan haluaa auttaa ihmisiä ympärillään tulemaan paremmiksi ihmisiksi. Millainen jalkapallofani Nikolai itse on? Ja millaisia haaveita hänellä on musiikin suhteen? Toimittajana Suvi Puukangas

 • Millainen maa on Espanja tai Meksiko, entä mitä mielikuvia tulee mieleen Japanista, jossa ihmiset ovat ahkeria ja työteliäitä - vähän niin kuin suomalaiset? Venäjä on arvaamaton maa, jossa vodka virtaa ja USA:ssa eletään isoa unelmaa ja kaikki on isoa - onko näin?

  Tällaiset mielikuvat eri maista vaikuttavat päätöksentekoon niin poliittisella kuin yksityiselläkin tasolla. Mielikuvat syntyvät nuorella iällä ja ne muuttuvat vain jos vierailee kyseisessä maassa tai saa sieltä ystäviä. Maakuvalla on siis merkitystä, kertoo ulkoministeriön maakuvayksikön johtaja Petra Theman.

  Ulkoministeriön Youtube -kanavan valtaavatkin nyt nuoret tubettajat. Mukaan uudenlaista Suomi-kuvaa välittämään on valittu 10 tubettajaa iältään 14 vuodesta 28 vuoteen. ThisisFINLAND-kanavalla julkaistaan ensimmäinen video tänään ja oma hästag #proudtubeFIN on myös käytössä.

  Tiina Lundberg tapasi kolme tubettajaa: BMXSallin, Seksikäs suklaa & Dosdela -nimellä tubettavan Lyueyen sekä RoniTheGamerin, jonka omalla tube-kanavalla on yli 80 000 tilaajaa. Millainen on heidän Suomensa?

 • Ina Westmanin esikoisromaani Syliin -kertoo äitiydestä ja naiseudesta lähtöpisteenä vaikeiden raskauksien osasto 42. Kirja pohjautuu Inan omiin kokemuksiin ja luo kuvaa siitä, kun kaikki ei menekään synnytyksessä odotetusti. Toimittajana Tiina Lundberg

 • Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 2. toukokuuta. Tällä hetkellä kantakaupunkiin on pystytetty 50 pyöräasemaa ja pyöriä on käytössä 500. Vuoden 2017 aikana pyöriä sekä asemia saadaan lisää.
  Pyörien ulkonäöstä on ehtinyt viritä jo vilkas keskustelu ennen kuin niillä on ajettu metriäkään.

  Suvi Puukangas lähti testaamaan Helsingin Narinkkatorille uudet kaupunkipyörät ja kysyi Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kaupunkipyörien projektipäälliköltä Samuli Mäkiseltä, että miten uusia pyöriä käytetään?

 • Teemu Keisterin käyntikortista löytyy muun muassa seuraavat tittelit: Galleristi, näyttelijä, malli, näyttelijä, taiteilija ja tyyli-ikoni. Hänen tunnetuin hahmonsa on ehkäpä naivistinen Ukkeli ja Ukkelitaiteen koristamia paitoja on nähty muunmuassa poptähti Sannin ja teini-idoli Robinin päällä. Esiintyypä Antti Tuiskukin ukkelitaidetta päällään levynkansikuvassa ja nyt ukkelin historia on saatu myös kirjan kansien väliin.

  Läheltä piti, että Ukkeli paita olisi nähty myös viime viikolla menehtyneen muusikko Princen päällä, millainen tarina siihen liittyy? Toimittajana Matti Ylönen

 • Kun lasta odotetaan perheeseen tuleva vanhempi moni miettiii ja jopa toivoo, että mikään ei muutu. Lapsi tulee ja elämä jatkuu muutoin ennallaan. Fakta on kuitenkin se, että lapsi muuttaa paljon ja lapsen tulo vaikuttaa valtavasti vanhempien parisuhteeseen.

  Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pari - ja perhepsykoterapeutti. Hän on oikea ihminen vastaamaan siihen kysymykseen, miten lapsen syntyminen muuttaa parisuhdetta ja miten siihen muutokseen voisi valmistautua. Toimittajana Tiina Lundberg

 • Ismo Alanko on ehtinyt jo juhlia kolmannesvuosisataa taiteilijana ja edelleen keikkabussi kiertää ja uutta musiikkia ilmestyy. Viime vuoden lokakuussa Ismo Kullervo Alanko -levyn julkaissut Alanko julkaisi huhtikuun alussa Pannaanko pakasteet pieneen pussiin –EP:n, joka sisältää viisi uutta kappaletta. Mistä miehen luomisryöppy oikein kumpuaa ja miten EP:n nimeksi on päätynyt tuo kassoilta tuttu lausahdus? Toimittajana Matti Ylönen

 • Tampereen yliopiston tutkija, yhteiskuntatieteen tohtori, Saara Särmä on puhunut paljon mediassa naisten asemasta esimerkiksi asiantuntijatehtävissä. Särmän mukaan naisten asiantuntijuutta ei noteerata yhtä voimakkaasti kuin miesten.

  Saara Särmän alullepanema miespaneeli-sivun kuvia on ajettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat seminaareista ja muista tilaisuuksista, joiden asiantuntijapanelistit ovat kaikki miehiä. Särmä on myös mukana ajatushautomo Hatussa yhdessä Roosa Meriläisen kanssa. Millaisia tasa-arvo-ongelmia meillä Suomessa on ja kuinka kehtaamista voi harjoitella? Toimittajana Tiina Lundberg

 • Irinasta voidaan sanoa, että hän oli mukana naisrokkareiden ensimmäisessä aallossa 2000-luvun alussa ja sillä samalla aallolla surffasivat myös Maija Vilkkumaa ja Jonna Tervomaa. Vuodet ovat vierineet ja uusia artisteja on tullut lisää mutta niinpä vaan ensimmäinen aaltokin jyllää.

  Irina julkaisee vuoden tauon jälkeen levyllisen uutta musiikkia. Ensimmäinen single ”En olekaan valmis” on tehty yhdessä tamperelaisen säveltäjäduon Christianin ja Marko Merosen kanssa. Toimittajana Matti Ylönen

 • Kirjailija Tiina Raevaara on koulutukseltaan geneetikko ja filosofian tohtori. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän kirjoittaa tietokirjallisuutta ja tiedeblogia ja ainakin Facebook-sivujen mukaa Raevaara rakastaa lintuja ja hämärää. Tuorein romaani "Korppinaiset" ilmestyi huhtikuun alussa. Millainen merkitys Tiina Raevaaralle on kriitikoiden ja tavallisten lukijoiden arvioilla? Toimittajana Tiina Lundberg

 • Tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivänä, lauantaina 23.4.2016 kirjakaupat jakavat Ronja Salmen ja Jami Nurmisen Onks noloo? -lastenkirjaa. Erikoisteoksella kirjakauppiaat haluavat juhlistaa lukemista, muistuttaa roolistaan kulttuuriperinteen välittäjinä sekä saattaa lapsia kirjojen pariin. Puheen Iltapäivän vieraana kävi kirjailija Ronja Salmi. Toimittaja Suvi Puukangas

 • Tällä viikolla on jälleen kysytty, kuka on tehnyt vaatteeni. Tunnisteella #whomademyclothes on kysytty sosiaalisessa mediassa vaatevalmistajilta tuotteen alkuperästä.

  24. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Siksi 24. huhtikuuta vietetään jälleen Vaatevallankumousta.

  Vaatevallankumouksen hengessä on hyvä miettiä kuluttamista ylipäätään - miksi ostan? Tarvitsenko tuotetta? Kestääkö se aikaa? Tai voisinko lainata tuotteen jostain? Onko kaikkea pakko omistaa?

  Vaatelainaamo Vaaterekin Emmi Malmström, Veera Tuominen ja Saara Mäkinen liputtavat lainaamisen puolesta:

  - Meiltä lainataan vaatteita normaaliin elämään. Lainaamalla saa vähennettyä shoppailuintoa, se on ekologista, ja lainaamalla voi testata sopiiko joku vaate itselle vai ei, kuvaavat naiset.

  Tiina Lundberg kävi tutustumassa vaatelainaamoon.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Muualla Yle.fi:ssä