Puheen Iltapäivä

Hauskan oppimisen vallankumous

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kiinnostunut ihminen oppii aina uutta. Hauskuus ja leikki tekevät oppimisesta tehokasta. Tätä mieltä on Hauskan oppimisen vallankumous -kirjan kirjoittanut Lauri Järvilehto.

Mikään laki ei vaadi, että luokkahuone koostu pulpettiriveistä, karttakepistä ja nutturapäisestä opettajasta. Järvilehdon mukaan oppimisympäristön pitää olla stimuloiva. "Kukaan ei opi istumalla pulpetissa ja tuijottamalla toista selkään".

Järvilehto oli kertomassa Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Salla Vuolteenahon vieraana siitä, kuinka perinteisestä opettamisesta pitäisi siirtyä oppimisen mahdollistamiseen.

Lähetykset

 • to 21.8.2014 16.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Aika monena menneenä kesänä suomen suvessa on paitsi laulettu Suvivirttä myös räppäri Asteen biisejä. Poikkeus sääntöön, Spaceman ja Normipäivä. Kohta tiedetään, lauletaanko tänä kesänä miehen tuoreinta Herää-singleä.

  Moni ei välttämättä tiedä, että Aste on musiikkiuran lisäksi EM-tason urheilija. Mikä on miehen laji ja vieläkö Aste treenaa säännöllisesti? Matti Ylönen haastattelee.

 • Suomen kokkimaajoukkue "Kokkileijonat" valmistautuu parhaillaan ensi syksynä Erfurtissa järjetettäviin kokkiolympialaisiin.

  Tänään illalla 110 onnellista asiakasta saa nauttia joukkueen valmistaman kolmen ruokalajin harjoitusillallisen. Se, mitä lautasilla tarjotaan on suuri salaisuus -annoksista ei saa edes ottaa kuvaa, etteivät kilpailijat saa vihiä kilpailuihin suunnitelluista resepteistä.

  Suomen maajoukkueella on mukana ruotsalainen päävalmentaja Gert Klötzke, joka johti monet vuodet Ruotsin Kokkimaajoukkuetta ja vaikutti osaltaan siihen, että Ruotsi toistaiseksi ainona maana on voittanut kaksi kertaa peräkkäin kokkien olympialaiset, nimittäin vuosina 2000 ja 2004.

  Tiina Lundberg kävi seuraamassa kokkimaajoukkueen harjoituksia ja tapasi joukkueenjohtaja Tapio Laineen, kapteeni Christian Vuojärven ja kokkileijona Joona Lehdon, joka tänään kellottaa ja kannustaa kollegoitaan huippusuoritukseen.

 • Kun ennen suomalaisen bändin tai artistin menestyksen mittarina pidettiin loppuunmyytyä Tavastia-klubia, on tämä suosiokalibraatio mennyt viime vuosina uusiksi. Isoimmat nimet täyttävät stadioneita ja areenoita, eikä ainoastaan yhtenä, vaan jopa parina iltana peräkkäin. Tänään perjantaina ja lauantaina tähän areenakokoluokkaan liittyy rap-duo JVG. Matti Ylönen kävi tapaamassa Jarea ja VilleGallea pari päivää ennen H-hetkeä.

 • Lauantaina 28.5 vietetään taas Siivouspäivää .

  Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin juhlapäivä. Siivouspäivänä on tarkoitus muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi, joille kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi. Toisen romu voi olla toisen aarre.

  Uutuutena tänä vuonna viiteen eri keräyspaikkaan voi tuoda kaikki myymättä jääneet tavarat ja jopa lumppuja. Sieltä tavarat ja vaatteet kierrätetään oikeisiin osoitteisiin - joka uusiomateriaaliksi tai myyntiin.

  Siivouspäivän takana Yhteismaa-yhdistys, jonka tavoitteena on muun muassa rakentaa yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Tiina Lundberg tapasi Siivouspäivä-aktiivin Tanja Jänicken Hernesaaren rannalla ja kysyi, mitä hän aikoo lauantaina siivota pois nurkista?

 • Tänään televisiosta tulee viimeinen jakso katsojaennätyksiä rikkonutta sairaalasarja Sykettä. Tosifanit eivät välttämättä ole jaksaneet odottaa television ensi-iltaa vaan ovat katsoneet kolmannen kauden päätöksen Areenasta.

  Tämän jälkeen Syke fanit voivat pitää hetken kesälomaa ja valmistautua tulevaan neljänteen kauteen, joka alkaa 4. tammikuuta 2017. Puheen Iltapäivän vieraana Syke -sarjan sairaalan salaperäinen johtaja, vaalea kaunotar Jaana Pesonen, joka näyttelee sarjassa johtavaa lääkäriä Marjut Blomia. Millaisia käänteitä on tulevalla kaudella luvassa? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa on ihastuttanut jo monta vuotta kotimaisessa räppiskenessä raikkaalla peräpohjalaisella murteellaan ja toimivalla riimittelyllään. Pitkään Rauhatädistä puhuttiinkin Suomen "ainoana oikeana naisräppärinä". Matti Ylösen haastattelussa selviää, mistä Rauhatäti-nimi sai alkunsa ja miksi puutarhanhoito on olennaista. Entä mikä on lappilaisten juurien merkitys taiteilijan identiteetille?

 • Nyt toukokuun lopussa Helsingissä on menossa suoranaiset muotiviikot. Helsinki New Fashion Showcase juhlii suomalaista muotia keräämällä yhteen laajasti erilaisia kuluttaja- ja ammattilaistapahtumia ja esittelemällä suomalaisia suunnittelijoita kansainväliselle medialle ja sisäänostajille. Uusi muodin kattotapahtuma edistää alan kasvua, luo verkostoja ja viestii suomalaisesta muodista niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

  Tiina Lundberg lähti ottamaan selvää mitä suomi-muodin kentällä tapahtuu. Keskustelemassa ovat Helsinki New Fashion showcasen perustanut Miia Koski sekä suomalaiseen muotiin ja designiin keskittyvää Tre-liikettä perustava Tanja Sipilä.

 • 90-luvun puolivälissä poikaporukka Hyvinkäältä sulatti tyttöjen sydämiä. 20-vuotta on kulunut, mutta vieläkö XL5 -bändin keulakuva Mika Ikonen kantaa harteillaan poikapopparin viittaa?

  XL5:n jälkeen Mika Ikonen on jatkanut musiikin parissa muun muassa kovana livebändinä tunnetun Käsityöläiset –bändin solistina. Nyt mies on siirtynyt soolouralle ja tuore kappale Kesäkuun aikaan on esimakua loppuvuodesta julkaistavalta levyltä. Tiina Lundberg haastattelee.

 • Mehiläiset ovat saaneet oman juhlapäivän, sillä Maailman mehiläispäivää vietettiin perjantaina 20. toukokuuta.

  Maailman mehiläispäivällä halutaan muistuttaa mehiläisten tärkeydestä. Mehiläispölytys on välttämätöntä monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle.

  Puheen Iltapäivä lähetti hieman ötökkäkammoisen Tiina Lundbergin tutustumaan mehiläisten elämään ja oppaakseen hän sai Stadin tarhaajien sihteerin Merja-Riitta Laurilan.

  He tapasivat saksalaisen kirkon kupeessa ja tarkoituksena oli kiivetä sivurakennuksen katolle tutkailemaan mehiläispesää.

  Suojavarustus oli kunnossa: päällä tarhaajan asu - harsohattu, haalari ja pitkävartiset nahkahanskat sekä savutin. Savutin on teekannun näköinen laite, jossa poltetaan esimerkiksi kananmunankennoja ja palkeen avulla savua pumpataan pesää kohti, jolloin mehiläiset luulevat metsäpalon uhkaavan ja rientävät kennoille tankkaamaan ravintoa itseensä. Tällöin ihmiset voivat rauhassa operoida pesällä ja tutkailla mehiläisten elämää.

  Millaista on elämä mehiläispesässä?

 • Pietari Kiviharju on ehtinyt olla monessa mukana. Punkista se lähti, sitten tuli rap ja myös rankka rap elämä. Sittemmin mies on seesteytynyt ja musiikkityylikin on taas muuttunut juurevan bluesin suuntaan. Pietarin Spektaakkeli on bändi, jolla hän osallistui myös Uuden musiikin kilpailuun tänä keväänä. Millaista on ollut yhtyeen elämä UMK:n jälkeen, lisäsikö tv:ssä esiintyminen fanien määrää? Matti Ylönen haastattelee.

 • Soveltuuko ruokaympyrä enää tähän päivään? Laihduttaako veden juominen? Paljon sitä D-vitamiinia pitäisi ottaa? Puheen Iltapäivässä vieraana ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, joka on juuri julkaissut kirjan Puurot ja Vellit sekaisin. Suvi Puukangas haastattelee.

 • Roskat oikeaan paikkaan ja roskille uusi elämä - tällä motolla Vantaasta haluttaisiin tehdä Suomen roskattomin kaupunki. Vantaalla sijaitsee jätevoimala, jonne koko ruuhka-Suomen sekajäte viedään poltettavaksi, ja nyt Vantaan Energia haluaa herättää ihmisiä laajemminkin miettimään roskien lajittelua - ettei poltettavaksi päädy sinne kuulumatonta tavaraa kuten alumiinia ja lasia, lääkeaineista puhumattakaan.

  - Jos Suomessa kisataan eukonkannossa ja saappaanheittossa niin miksei myös Roskien lajittelun SM-kisoissa, nauraa Vantaan Energia Oy:n viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

  Roskien lajittelun SM-kisat on leikkimielinen, mutta toki SM-tasoinen kilpailu, jonka tavoitteena on innostaa lajitteluun ja samalla myös opettaa. Loppukesästä selviää, kuka on Suomen ensimmäinen Roskamestari. Lajittelutaitojaan voi testata ja kehittää myös netissä digitaalisen Roskapelin avulla.

  Tiina Lundberg kävi kokeilemassa hyvin tuloksin lajittelurataa ja kysyi samalla Mervi Suorsalta, millä konstein Vantaasta tehdään Suomen siistein kaupunki.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Muualla Yle.fi:ssä