Syödään ensin!

Hyi hemmetti, minusta tuli ruokahifistelijä!

 • 19 min
 • ei kuunneltavissa

Puhe ruuasta on tänä päivänä ylikorostunutta. Mikä on se jatkuva nälkä, joka saa ihmiset etsimään ruuan avulla tietä henkiseen hyvään oloon?

Ruuan avulla on erottauduttu massasta aiemminkin. Gourmandismi ei ole uusi keksintö, mm. Charles Darwin tunnetaan suurena herkkusuuna. Jatkuva puhe ruuasta ja oikeaoppisesta syömisestä saattaa kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia. Toimittaja Kaisa Pulakka parahtaa "Hyi hemmetti, minusta on tullut ruokahifistelijä!"

12 osainen sarja Syödään ensin! - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä tutkii syömisen kulttuurihistoriaa antiikin Roomasta tämän päivän elokuviin ja nykytaiteeseen. Ajoittain katse kääntyy myös toimittaja Pulakan omaan ostoskoriin ja jääkaappiin.

Lukijana on Pietari Kylmälä. Uusinta vuodelta 2015.
Kuva: Wikimedia commons

Lähetykset

 • ma 16.3.2015 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mitä on lohturuoka? Milloin sana ilmestyi ensimmäisen kerran lehtien palstoille? Toimittaja Kaisa Pulakka pohtii lohturuoan olemusta. Lohturuoka liittyy lapsuuteen ja siinä maistuu nostalgia.

  Lohturuoka voi myös toimia siltana menneeseen. The Sopranos TV-sarjassa ruoka vahvistaa italialaista identiteettiä. Ohjelmasta selviää myös, millaisia lohturuoan popsijoita ovat Viisikoiden lapset, Nalle Puh ja Tove Janssonin Muumi-hahmot.

  Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

 • Syömisen kautta haetaan usein tietä henkiseen hyvään oloon. Monille ruokagurut korvaavat kirkolliset johtajat. Otsikoissa kirjoitetaan ”Ruoka on uusi uskonto” ja ruokarukousten sijaan luetaan tuoteselosteita. Ei kuitenkaan ole kovin kauaa siitä, kun uskonto ohjasi syömistämme. Monet ruokailutavoistamme johtuvat uskontojen vaikutuksesta. Ruuan ja uskonnon symbolisessa yhdistämisessä ei ole meille mitään uutta.

  Olemme historian saatossa tottuneet peilaamaan hengellistä menestystämme ruuan kautta. Jos Jumala on suopea, ruokaa riittää. Jos on tehty syntiä, viuhuu Jumalan vihan ruoska ja seuraa nälänhätää ja kurjuutta.

  Toisaalta syöminen voi olla hyvinkin pyhä ja hengellinen kokemus.

  Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Franz Defregger: Grace before meal (yksityiskohta)/Wikimedia commons

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä