Yle Uutiset Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan Radio - Yle Areena 7 pv

Ajankohtaista Etelä-Karjalasta.

Jaksot

Klipit

 • Monilla huoltoasemilla ja yleisissä vessoissa on käsien kuivaamista varten sähköinen puhallin - käsikuivuri, joka puhallusilman voimalla kuivaa kädet. Kuivurit ovat tehokkaita, mutta kovaäänisiä. Kuuntele, kun Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen kävivät desibelimittarin kanssa mittaamassa eri kuivaustapojen äänenvoimakkuuksia.

 • Käsienkuivaajien puhallusilma tuottaa pahimmillaan jopa 100 desibelin äänen. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Sen selvitivät Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen.

 • Lappeenrannassa Lappeen päiväkodissa kiinnitetään erityisen paljon huomiota lasten liikkumiseen niin sisällä kuin ulkona. Päiväkoti on jopa palkittu lasten liikuttajana. Sirkka Haverinen vieraili päiväkodissa ja tutustui lasten liikuttamiseen.

 • Vaikka kivijalkakauppojen katoamista on pelätty Lappeenrannassa jo vuosia, eivät kivijalkakaupat ole kadonneet minnekään. Esimerkiksi Karjalankulmassa Oksasenkadun ja Kauppakadun kulmassa on useita kivijalkakauppoja, eikä yhtään vuokraamatonta liiketilaa. Toimittaja Ulla Ylönen lähti kierrokselle Karjalankulmaan katsomaan, miten kivijalkakaupoilla menee.

 • Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Tommi Matikainen uskoo, että palkansaajiin kohdistuvat leikkaukset tuovat säästöjä. Hänen mukaansa rahat menevät monessa yrityksessä investointeihin. Vaikutukset työllisyyteen näkyvät vasta myöhemmin. Hallituksen suunta on hänen mukaansa oikea. SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Jukka Kärnä muistuttaa, että vuonna 1991 työnantajien keskusliitto teki samansuuntaisia leikkauksia. Hänen mukaansa leikkaukset kohdistuvat väärin.

 • Lappeenrantalaiset Marjatta "Jatta" ja Kari Lappalainen tekivät elämänsä matkan purjehtimalla Suomesta Karibialle ja takaisin.
  Kotikaupungissa Lappeenrannassa totutellaan taas maakravun elämään ja muistellaan ikimuistoista matkaa. Lappalaiset olivat Sirkka Haverisen vieraana Etelä-Karjalan Radiossa.

  Oheisessa kuvassa Lappalaiset osallistuvat Lappeenrannan Sataman valot -tapahtumaan juhlaliputuksessa mukanaan useita matkaan osallistuneita.

 • Etelä-Karjalan Radion aamulähetyksessä grillattiin juhannusherkkuja. Tarjolla oli vaihtoehto perinteisiin makuihin: flatsteak eli naudan kuvetta, kvinoasalaattia, mansikkahalloumisalaattia ja jogurttiminttukastiketta. Vieraana kokkaamassa ravintolapäällikkö Mervi Leskinen. Toimittaja Olli Aimola oli apukokkina ja studiossa Sirkka Haverinen.

 • Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisella johtajalla ja kapellimesterilla Tibor Bogányillä on jäljellä muutama kuukausi orkesterissa. Ensi vuoden alusta alkaen hän keskittyy ylikapellimestarin töihin Unkarissa Pannonin filharmonikoissa. Bogányi kuitenkin vierailee jatkossa Lappeenrannassa. Toimittaja Riitta Väisäsen haastattelussa Bogányi muistelee vuosiaan Lappeenrannassa ja kertoo tuntojaan Lappeenrannan kulttuuri-ilmastosta.

 • Lappeenrannan Rauhan satamassa siirtoa odottava Blue White Eagle -alus saanee uuden omistajan parin viikon sisällä. Omistaja Pekka Sivosen mukaan laivalla on yli kymmenen ostajaehdokasta.
  Kauppa tehdään laiturissa olevasta laivasta, eli uusi omistaja tulee vastaamaan laivan siirtokustannuksista. Sivosen mukaan laiva on siirtokuntoinen. Pekka Sivosta haastattelee Ani Malmi.

 • Lappeenrantalaisen kiekkoseura SaiPan kannatus ei ole kiinni iästä, eikä kunnosta. 93-vuotias Aino Kosonen ei pysty enää kävellä ilman apuja katsomaan pelejä lähiravintolaan, mutta se ei estä häntä.

 • Vaalien alla vaihtoehtoja talouden elvyttämiselle tarjotaan useasta suunnasta. Taloustieteen professori Kalevi Kyläheiko sanoo, että ainoa ratkaisua olisi tiivistää EU:n finanssipolitiikkaa liittovaltion suuntaan. Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Kalervo Hämäläisen vuonna 1988 säveltämä Veteraanin iltahuuto on kunnianosoitus talvi- ja jatkosodan veteraaneille. Poikkeuksellisen melodinen sävellys nousi hetkessä koko veteraanisukupolven testamentiksi. Hämäläinen muisteli sävellysty��tä vuonna 1997. Haastateltavana myös kapellimestari Raine Ampuja.

Muualla Yle.fi:ssä