Politiikkaradio

Suomen Kristillisdemokraatit valettiin moraaliperustalle

 • 29 min
 • toistaiseksi

Minkälaisessa maaperässä kasvavat Suomen Kristillisdemokraattien ideologiset juuret? Miten uskonto voidaan yhdistää politiikkaan? Voiko politiikkaa tehdä ”Jumalan kasvojen edessä”?

Kannustiko juuri Norjan Kristillisen kansanpuolueen menestys toimintaan myös Suomen politiikassa selvien kristillisten tunnusten merkeissä?

Suomen Kristillisdemokraattien ideologisista juurista kertoo kristillistä siionismia tutkinut Timo Stewart.

Politiikkaradion juttusarjassa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden takana vaikuttavia aatteita ja ajatuksia yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Lähetykset

 • ke 18.2.2015 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kolme asiaa, jotka on julkilausuttu Yhdysvaltain ulkopolitiikan virallisista tiedotuskanavista: pakotteiden purkamisesta ei nyt neuvotella, Yhdysvallat pitää Nato-suhdettaan kunniassa ja - pisteenä i:n päälle - Krim on valloitettu. Jos Kremlissä siis poksauteltiin samppanja-pulloja ja duuma faktisesti nousi seisten aplodeeraamaan Trumpin uudelleenvalinnalle, moodi on muuttunut. Näin sanoo suurlähettiläs Renè Nyberg Politiikkaradiossa. Nyberg edelleen uskoo, Munchenin turvallisuuskokouksen aattona, että Venäjä tulee esiintymään tällä globaalin turvallisuuspolitiikan näyttämöllä ns. kieli keskellä suuta. Ja puheet Big Dealista voidaan tänä ajan hetkenä unohtaa. Miksi? Sakari Sirkkanen haastattelee. Politiikkaradion jatkoilla syvennetään vielä Yhdysvallat-Venäjä ja Venäjä-Saksa suhteiden kulmia.

 • Politiikkaradion Euroopparadiossa ollaan kiinni ajankohtaisessa teemassa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kommentoi muutama päivä sitten kotimaan medialle, että hän kannattaa Suomen EU-eroa. Halla-aho, joka pyrkii "hyvin todennäköisesti" Perussuomalaisten puheenjohtajaksi, suhtautuu myös myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen, joskaan ei näe tätä suomalaisten enemmistön vastustuksen vuoksi ajankohtaisena. Kuinka vastaavat Halla-ahon ulostuloihin europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk). Sakari Sirkkanen toimittaa Politiikkaradiossa kerran kuukaudessa kuultavaa Euroopparadiota.

 • Työpaikat takaisin, globalismista patriotismiin, monikeskisestä kahdenkeskiseen ja niin edelleen. Aikamme suuri kysymys on, mihin suuntaan globalisaatio etenee? Politiikkaradio Extra pureutuu tähän. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta ja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen

 • Ylen julkaiseman Nato-kyselyn mukaan entistä suuremmalla osalla suomalaisista ei ole selvää Nato-kantaa. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia ei osaa sanoa, tulisiko Suomen liittyä sotilasliitto Natoon vai ei. Kokonaisuudessaan kansan Nato-mielipide vaikuttaa vakaalta: noin 20 prosenttia kannattaa, reilut puolet vastustaa ja noin kolmannes ei tiedä mitä mieltä olisi.

  Miten maailmantilanteen epävakaus näkyy kansan Nato-mielipiteissä? Mitä johtopäätöksiä entiset ulkoministerit Ylen kyselyn tuloksista vetävät?

  Vieraina ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kannattaako työtä ottaa vastaan, jos uhkana on tukien menettäminen? Tähän kysymykseen perustulo tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun. Osallisuustulo tarjoaa samaan kysymykseen toisenlaisen ratkaisun: osallistumistulon ehtona on osallistuminen yhteisön toimintaan, siinä missä perustulo maksetaan vastikkeetta jokaiselle.

  Perustuloa Sipilän hallitus on päättänyt kokeilla. Osallisuustulosta hallitukselle laadittiin asiantuntijaselvitys. Kumman nimiin vannomme tulevaisuudessa, osallistumistulon vai perustulon?

  Minkälaisen sosiaaliturvan tarvitsemme, jos palkkatyö on katoava luonnonvara?

  Vieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Euroalue on päässyt kiinni kasvuun, mutta hyvin maltilliseen. Rinnakkain jatkuu ennätyksellisen kevyt keskuspankin rahapolitiikka, ja pinnan alla voi edelleen nähdä euromaiden talousepätasapainon. Taloushistorioitsija Markku Kuisma kuvaa aluksi EU:n kehittymistä kulmasta, joka harvoin nousee esiin. Tämän jälkeen Kuisma arvioi, voivatko EU ja toisaalta euroalue pysyä koossa nykymuodossaan, ja jos eivät, mitkä ovat vaihtoehdot. Löytyisikö ratkaisu Euroopan unionin integraation syvenemiseen sittenkin järjestelmän osittaisesta hajoamisesta? Suomen ja Pohjoismaiden historian professori, taloushistorioitsija Markku Kuisma on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Keskustelu valtion velasta on usein perinteistä politiikan numeropeliä. ”Fakta on se, että velkaa on tullut lisää vain 2,5 miljardia euroa”, väitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eduskunnassa tällä viikolla. ”Faktat kohdalleen.. 1,3 miljardia euroa siirrettiin kassasta pois”, vastasi Paavo Arhinmäki (vas.).

  Onko Sipilän väite velanoton puolittumisesta fakta? Onko Arhinmäen syytös valtion kassan syömisestä totuus? Vai puhuvatko molemmat omalla tavallaan totta?

  Entä puhuuko eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) kuin presidentti ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuin Kekkonen?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Politiikkasana juontaa juurensa kreikan sanasta politikos, "kansalaisia koskevaa". Politiikka paitsi koskettaa myös koskee. Nyt globaalimaailmanjärjestys on murroksessa. Mannerlaatat ovat liikkeessä esimerkiksi Trumpin presidenttiyden ja Euroopan yhtenäisyyden näkökulmasta. Populismi sai vaalivoiton rapakon takana, voiko näin käydä edelleen tänä vuonna Euroopassa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah sekä keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan pj. Matti Vanhanen.

 • Hallitus valmistautuu kevään koitoksiin, joista suurimmat ovat sote-uudistus ja kehysriihi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työllisyyspolitiikassa "helpot keinot alkaa olla käytetty, nyt pitää puristaa boxin ulkopuolelta uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi".

  Kehysriihtä ei kuitenkaan tarvitse "pelätä", sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. "Mitään jättimäisiä leikkauksia ihmisten perusturvaan tai arkeen ei ole tulossa", lupaa Kaikkonen Politiikkaradiossa.

  Mistä keinoista pääministeri puhuu? Mitä kiviä käännetään?

  Vieraina ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sekä SDP:n 2. varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • 70 vuotta maailmankauppaa on vapautettu kauppasopimuksilla. Yhdysvaltojen tuore presidentti Donald Trump näyttää uskovan päinvastaiseen politiikkaan: rajoituksiin, diileihin, nollasummapeliin, joidenkin arvioiden mukaan jopa eristäytymiseen.

  Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Trumpin analyysi tilanteesta on täysin väärä. ”Kyllä mä näin sanoisin”, toteaa Mykkänen Politiikkaradiossa.

  ”Kannattaa kuunnella esimerkiksi Bruce Springsteenin laulua vuodelta 1984, jossa hän laulaa Yhdysvalloissa ruostevyöhykkeen, teollisuusalueiden tyhjenevistä kaupungeista ja teollisuuslaitoksista, jotka eivät koskaan enää palaa. Silloin ei ollut Naftaa, eli Pohjois-Amerikan vapaakauppaliittoa. Silloin ei ollut edes WTO:ta. Silloin ei ollut Kiinan kilpailua teollisuustuotteissa. Silloin oli käynnissä jo automaatio ja tehtaiden työväen tarpeen väheneminen. Siitä tässä on kysymys. Nyt siitä on vain helpompi syyttää maailmankauppaa”, sanoo Mykkänen.

  Pystyykö Trump pitämään kiinni kovista protektionistisista lupauksistaan? Onko riski maailmanlaajuisesta kauppasodasta todellinen?

  Vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Vapaakauppa, protektionismi, käänteinen globalisaatio, bilateralisismi, regionalismi etc. Millainen voi olla Trumpin kauppapolitiikan Molotovin cocktail? Millaisia Meksikon muureja Yhdysvallat saattaa rakentaa vapaakaupan tielle? Tähtäimessäkö WTO, kauppasopimukset ja multikansalliset firmat? Trump puhui vaalitaiston aikana vahvasti kahdenkeskisen kaupan ja kaupan rajoitteiden puolesta. Mitä tapahtuu? Sakari Sirkkasen kanssa keskustelmassa on alivaltiosihteeri Markku Keinänen ulkoministeriöstä.

 • Valtiopäivien avajaiset ovat tänään. Politiikkaradiossa avataan talouspolitiikan näkymää. Hallituksen puolivälitarkastastelu on kuntavaalien jälkeen. Mitä on luvassa? Miltä näyttää hallituksen talouspolitiikan onnistuminen puolimatkan krouvin lähestyessä? Puhelimessa on hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston puheenjohtaja, taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok) ja Eero Heinäluoma (sd). Politiikkaradion jatkoilla puhutaan lisää kikystä ja työllisyyspolitiikasta.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä