Ajantasa

Aira Samulin

 • 26 min
 • ei kuunneltavissa

Taiteilija, yrittäjä Aira Samulin täytti hiljan 88 vuotta. Hän on juhlistanut tapahtunutta diskolla Helsingin rautatieasemalla; Samulinin mukaan tanssi on parasta aivolääkettä. Aira Samulin kehottaa Ajantasan sunnuntaivieras -ohjelmassa jokaista ottamaan vanhuutensa haltuun. Hän kertoo myös perheestään ja Hyrsylän mutka -tilasta Lohjalla. Toimittajana on Mira Stenström.

Lähetykset

 • su 8.3.2015 15.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Wilman suosikit ja vähemmän huomatut. Koulujen palautejärjestelmä Wilmaa tutkinut tohtoriopiskelija Sanna Oinas on huomannut, että järjestelmän kautta tuleva palaute ei ole ollenkaan tasapuolista. Enemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta käyttää silmälaseja. Minkälaisia olemme lasien käyttäjinä? Taloustutkimus on selvittänyt suomalaisten lasien käyttöä silmälasikauppiaiden tilauksesta. Kaivosinnostuksen seuraukset. Suomessa sanotaan riehuneen 2000-luvulla kaivosbuumin. Miksi ja mitä siitä seurasi? Haastattelussa aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström sekä Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Huippukokous. EU:n johtajat käsittelevät kaksipäiväisessä kokouksessaan muun muassa Syyriaa, Venäjän toimia siellä ja takkuisesti etenevää aietta solmia vapaakauppasopimus Kanadan kanssa. Kansanradion vastaus: Mitkä ovat eläkehakemusten keskimääräiset käsittelyajat ja millä tavoin hakija voi nopeuttaa hakemuksensa käsittelyä? Eläketurvakeskuksen eläkekouluttaja Marina Sirola vastaa. Metallirockyhtye Waltari on 30 v. ja keikkailee edelleen. Haastattelussa yhtyeen kärkihahmon Kari "Kärtsy" Hatakka. Toimittaja Aki Laine.

 • Tohtorinväitöksen tekijän, Annamari Lastusen mukaan on yllättävää, että vaikka nuorisotupakointi vähenee Suomessa kovaa vauhtia, niin Pohjois-Karjalan nuorista polttaa edelleen joka viides. Sään ennustaminen. Mitä kaikkea täytyy tietää, jotta saa ennusteen osumaan kohdalleen? Meteorologi Toni Hellinen vastaa. I Love Me -messut. Helsingissä on jälleen esittelyssä kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä kauneuteen ja hyvinvointiin liittyen. Rautavaaran ooppera Unkarissa. Einojuhani Rautavaaran Unkarin kansannoususta kertovat Kaivos-ooppera esitetään Budapestissä ensi kertaa nyt 60 vuotta tapahtumien jälkeen. Haastattelussa oopperan ohjaaja Vilppu Kiljunen. Toimittaja Aki Laine.

 • Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid vierailulla, Anniina Wallius. Nuorten toimeentulo, keskustelemassa STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio, Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Niina Jurva ja taloustieteen professori Roope Uusitalo. Suomi-seura: Tapaus Savonlinna ja Suomen aluekehitys. Savonlinnan yliopistokampuksen lähiesimies Timo Tossavainen ja Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki (kaupungin kehitysjohtaja, virkavapaalla). Toimittajat Tanja Perkkiö ja Paavo Koponen. Pasilassa Iida Ylisen haastattelussa aluetutkija Timo Aro.

 • Aleppon tulitauko, Lähi-idän tuntija, professori Hannu Juusola. USA:n presidentinvaalikampanjan viimeinen väittely, tutkijat Charly Salonius-Pasternak UPI ja Jan Hanska Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta. Vuoden isovanhempi, geriatrian professori Jaakko Valvanne. Huippu-urheilijan harjoittelu ja elämä, Ekaterina "Katja" Volkova ja Salla Keckman, valmentaja uimahyppyseura Tiirat. Ulkomaanlehdet, Petri Burtsov, Rooma. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Vakavien rikosten sovittelusta nyt kolmen vuoden kokemus, mitkä ovat tulokset?
  Mars kiinnostaa, Esan luotain lähestyy Marsia, nyt jännitetään, pääseekö se ehjänä perille. Timo Nikkanen Ilmatieteen laitokselta vieraana. -Vallattomasti valtiopäivillä Jari Niemelän vieraana kansanedustajat Sannna Lauslahti, Kok, Pia Viitanen SDP ja Mauri Pekkarinen, Kesk ja esillä mm karkkivero ja yliopistojen rahat.
  Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Maaseudun Tulevaisuus täyttää 100 vuotta, maaseudulta on väki vähentynyt, miltä näyttää seuraava satanen, päätoimittaja Jouni Kemppaisen näkemyksiä. Hirvet ovat tehneet tuhojaan kuusikoissa, tapaamme tuhometsän omistajan. Kolumnisti ja Venäjä-raportin tekijä Sinikukka Saari sanoo, että Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhainpäin selittelyä. Toimittaja Tuukka Pasanen.

 • Finnwatchin selvityksen mukaan suomalaiset kahviyhtiöt hankkivat kahviaan myös tiloilta, joiden työolot eivät kestä kriittistä tarkastelua. Haastattelussa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti ja Pauligin hankintajohtaja Katariina Aho. Fortum Venäjällä. Fortum juhlii tänään Länsi-Siperiassa voimalahankkeensa lopullista valmistumista. Ajantasassa yhteys Tsheljabinskiin. Latvian presidentti Suomessa. Miten Latvian presidentti Dalia Grybauskaite ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tänään kommentoivat muun muassa Itämeren ja Ahvenanmaan tilannetta? Satupäivä. Tänään vietetään satupäivää. Kaisa Pulakka, Yle Radio 1:ssä kuullun Olipa kerran -satusarjan toimittaja sekä lastenkirjallisuuden opettaja, satututkija ja tietokirjailija Sirpa Kivilaakso kertovat satujen nykypäivästä. Ilmastonmuutos ja eläimet. Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen eläimiin jo nyt. Talvirenkaiden vaihto. Se on päivä päivältä yhä lähempänä. Käymme autokorjaamolla, jossa pyöriä jo vaihdetaan. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Koulu ja opettajan pinna. Haastattelussa nuorisotutkija Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja erityisasiantuntija Jaakko Salo OAJ:stä. Asunnottomuuden ennaltaehkäisy. Raahessa asunnottomuuden syitä pyritään ehkäisemään jo koulunpenkiltä alkaen, kertoo Raahen kaupungin vuokra-asuntojen asumisneuvoja Mirva Kuosmanen. Siemeniä avaruuteen. Suomalainen yritys on jo lähettänyt siemeniä maatakiertävälle radalle ja takaisin amerikkalaiskoululaisten tutkittaviksi. Nyt sama on tarkoitus toteuttaa niin, että tutkijoina ovat suomalaiset koululaiset. Miksi? Siitä kertoo toimitusjohtaja Kalle Vähä-Jaakkolalta Cohu Experience Oy:stä.Perhevapaat. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ensi keväänä perhe- ja perusturvaministeriksi siirtyvä Annika Saarikko keskustelevat muun muun perhevapaiden mielekkäästä kohdentamisesta. Ysärikatsaus. Lokakuussa 1996 käytiin kerralla kahdet vaalit. Kansa valitsi edustajansa sekä kunnallisvaltuustoihin että europarlamenttiin. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Lappeenranta ja Ville Virtanen ovat pääosassa dekkarisarjasssa Sorjonen, Virtanen näyttelee myös Tukholmassa ja hän on Ajantasan vieraana. Immo Kuutsa ja hiihto ovat saumaton yhdistelmä, Kuutsa piti yhteyttä mm Mika Myllylään dopingkohun jälkeen ja kertoo urheilijan yksinäisyydestä. Ministerivaihdoksia tulossa, politiikan toimittajat arvioivat, mitä tapahtuu pääministerin pään sisällä.
  Toimittajana Aki Laine.

 • Pimeä vuodenaika on alkanut.Ahdistaako pimeä ja hämärä sinua? Vai ärsyttääkö enemmän mainosten ja jouluvalojen valosaaste? Keskustelua valosta ja valaistuksesta käydään Ajantasan Suorassa linjassa ja kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on valaistukseen erikoistunut arkkitehti Marjut Kauppinen. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Olli Rehnin valinta Suomen Pankkiin lisää arvailuja siitä, kenestä tulee seuraava elinkeinoministeri. Politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen avaa ministeriruletin kuvioita. "Ei minun takapihalleni" eli Nimby on yhteisnimike, kun jotakin ei haluta oman kodin lähistölle. Jotakuta arveluttavat alkoholistit tai narkomaanit, toista vastaanottokeskukset tai kehitysvammaiset. Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs kertoo, miten nimbyyn haetaan ratkaisuja. Ankka vailla menneisyyttä. Sarjakuvakirjan innoittajana on Aki Kaurismäen elokuva vuodelta 2002. Kirjan piirtäjän Kari Korhosen haastattelu. Kansanradion kysymys: Kenen vastuulla on, että vanhukset saavat hoitokodeissa tarpeeksi ruokaa? Vastaajana on Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo. Sosiaaliturvajärjestelmämme tila. Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mukaan yhteiskunnan kantokyky ei kestä jatkuvasti kasvavia menoja. Onko nykyinen tukiverkkomme tullut tiensä päähän? Vastaamassa Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Sää ja taide. Meteorologi Seija Paasonen on tutkinut säätä ja taivaita myös taiteessa. Miten taiteilijat välittävät töissään säätilan? Toimittaja Mira Stenström.

 • Ruoka-apua välittäviä yhteisöjä on jo yli 300. Parikymmentä niistä saa sosiaali- ja terveysministeriöltä keskenään jaettavaksi 765 000 euroa. Mitä sillä saa leipäjonojen lyhentämiseksi? Studiossa köyhiä auttavan Samaria-järjestön toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi ja köyhyystutkija Maria Ohisalo. Näkyykö katukuvassa vaaleanpunaista? Tänään vietetään Roosanauha-päivää. Sillä kerätään varoja rintasyöpätutkimukselle ja sairastuneiden neuvontapalveluille. Viipurin ravinnepäästöt Suomenlahteen vähenevät tuntuvasti, kun kaupungin jätevedenpuhdistamolla on tänä syksynä otettu käyttöön fosforipäästöjä merkittävästi alentava laitteisto. Vaikutukset tuntuvat lähivuosina Suomenlahden veden puhdistumisena myös Suomen puolella. Syyrialaiskaupunki Aleppon pommitukset jatkuvat lännen paheksuessa - tai katsoessa sivusta. Miksi juuri Aleppo ja miten sen kohtalo vaikuttaa Syyrian sodan seuraaviin askeliin? Haastateltavina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius. Suomen Pankin pankkivaltuusto valitsee aamun kokouksessaan pankkiin kaksi uutta johtajaa. Valinnan pitäisi olla selvä viimeistään Ajantasan aikana. Vuoden Nuori taiteilija 2016 julkistetaan Tampereelta. Toimittaja Mira Stenström.

Klipit

 • Vuonna 1986 Helsingissä perustettu rock-yhtye Waltari täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

  Yhtyeen kärkihahmon Kari "Kärtsy" Hatakan tapasi Ajantasan toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Kuva: Waltari

 • Unkarissa muistetaan 60 vuoden takaista kansannousua. Traaginen tapahtuma antoi innoitusta myös monille taiteilijoille. Yksi heistä oli kesällä edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Hän sävelsi oopperan nimeltä Kaivos. Se saa ensi-iltansa vasta tänään - Unkarissa.
  Oopperan ohjaajan Vilppu Kiljusen tapasi Budapestissä kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

 • - Se vaan pulppuaa eikä loppua näy, kertoo Vuoden isovanhempi palkittu, geriatrian professori Jaakko Valvanne.
  Valvanne on lisäksi todennut vanhuudesta seuraavaa: vanhuus ei ole elämän loppumista, vaan elämän täyttymistä.
  Toimittaja on Iida Ylinen.
  Kuva: Susana Kekkonen

 • Huonot harjoitteluolosuhteet ajoivat voimistelija Katja Volkovan lopettamaan uransa. Volkova teki suomalaisittain kaikkien aikojen parhaan tuloksen rytmisessä voimistelussa Rion olympialaisissa. Voiko pelkkä kanveesin puute viedä lupaavan urheilijan jatkohalut? Valmentajan näkökulman asiaan tuo uimahyppääjiä kohti huippua opastava valmentaja Salla Keckman. Iida Ylinen haastattelee.

 • -Vuodenaikaan nähden muuttolintuja on vielä paljon. Harvinainen taikarautiainen ilahduttaa syksyn lintubongareita, kertoo Birdlife Finlandin suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

  -Nyt on hyvä aika tyhjennellä vanhoja pönttöjä. Lisäksi talviruokintaa on jo syytä pikkuhiljaa aloittaa. Linnut käyvät jo katsomassa, onko baari jo auki!
  Voiko tilhi humaltua pihlajanmarjoista?
  Toimittaja on Tuukka Pasanen.
  Kuva: Raine Martikainen

 • Maaseudun äänenkannattajana tunnettu lehti on kammennut läpi itsenäistymisen ja Suomen alkuaikojen, kunnes nousi toisen maailmansodan jälkeen keskeiseksi sanomalehdeksi suomalaiselle lehdistökentälle. Lehti on joutunut muuttumaan ja vastaamaan ainakin omalla tavallaan myös aikojen muutoksiin myös maaseudun muuttuessa. Ajantasan vieraana Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

 • Lumi ja jää ovat tärkeitä monille eläimille mm. pesimisessä ja liikkumisessa.

  Ilmastonmuutos näkyy pohjoisessa luonnossa esimerkiksi järvien jääpeiteaikojen lyhentymisenä, puiden lehteämisen aikaistumisena sekä lumipeitteiden rakenteiden ja ajankohdan muutoksina. Eläimet siirtyvät pesimään yhä pohjoisemmaksi. Arktisen alueen lämpenemisestä kärsivät mm. naali, vesilinnut, saimaannorppa ja ahma.

  Ajantasan haastattelussa tutkija Laura Forsström, joka on koonnut WWF:lle raportin ilmastonmuutosten vaikutuksista Suomen arktisiin eläimiin.

  Toimittaja Kaija Kellman.

 • "Nuoret ovat pilalla."
  "Opettajat eivät osaa työtänsä."
  Keskustelu suomalaisesta koulusta on taas kovin yksioikoista ja vastaus koulujen rauhaan on kovempi kuri.

  Miten opettajat ratkaisevat koulun haastavat tilanteet? Miten opettajien koulutus antaa välineitä ratkaista ne?

  Ajantasan haastattelussa nuorisotutkija Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja erityisasiantuntija Jaakko Salo OAJ:stä.

  Toimittaja Kati Lahtinen.

 • -Olen onnekas, että olen saanut tehdä pääasiallisesti tätä työtä koulun jälkeen, iloitsee Vuoden nuori taiteilija Tiina Pyykkinen.

  1983 syntynyt Tiina Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2014.
  Valinnassa ovat mukana Tampereen taidemuseo, turkulainen Aboa Vetus et Ars Nova -museo, Suomen Taiteilijaseura, Tampereen taiteilijaseura ja Tampereen Taideyhdistys. Valitsijat kuvailevat, että valolla, maalauspintojen heijastuksilla ja aineettomuuden vaikutelmilla on keskeinen osa Pyykkisen maalauksissa.
  Palkintona on 20 000 euroa ja mahdollisuus järjestää näyttely sekä Tampereella että Turussa. Toimittaja on Juha Kokkala.

 • "Nainen! Onko sinulla mielipide? Oletko lausunut sen internetissä ja saanut sen jälkeen riesaksesi vihaviestejä, kiusaamista tai uhkailuja? Kerro kokemuksistasi Hatulle sähköpostitse." Tämä kehotus löytyy ajatushautomo Hatun nettisivuilta, viestin lähettäjä on Hatun johtaja, toimittaja Johanna Vehkoo Joka saapui Ajantasan vieraaksi. Vehkoo tekee sarjakuvataiteilija Emmi Niemisen kanssa journalistista sarjakuvateosta naisiin kohdistuvasta nettivihasta.

 • Ajantasassa puhuttiin lastenkulttuurista, tässä tapauksessa elokuvasta ja kirjoista. Pääosaa keskutelussa näyttivät kaksi tyylikästä ja muuntautumiskykyistä herrasmiestä, jotka tuntee melkein jokainen suomalainen, varsinkin ikähaitarin nuoremmasta päästä - nimittäin Tatu ja Patu. Ajantasan lähetyksen vieraana Tatun ja Patun luojat Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Kuva: Nordisk Film/Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

 • Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa.
  Kaupan liitto on selvittänyt aukioloaikojen vapauttamisen vaikutuksia kauppaan, asiakasmääriin ja työntekijöihin.

  Ajantasan haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

  Toimittaja Aki Laine.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä