Puheen Aamu

Perjantain lähetys

 • 18 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • pe 13.3.2015 6.41 • Yle Puhe

Jaksot

 • Technicolour-yhtyeen solistina, näyttelijänä ja Robinin tuottajana tunnettu mies julkaisi torstaina ensimmäisen suomenkielisen singlensä Rakkauden nimeen. Hän on istunut levybisnespöydän kummallakin puolella - vuosikymmeniä alalla olleella musiikintekijällä on laaja näkemys siitä, miten homma toimii tänä päivänä. Kuinka laskelmoitua on tekstien kirjoittaminen, vai syntyvätkö kappaleet sydänverellä ja sulkakynä kädessä? Toimittajina Iiris Arjanne ja Laura Airaksinen.

 • Musiikkialan parrasvaloissa paistattelevat yleensä yhtyeiden keulakuvat ja artistit. Samoilla suurilla lavoilla esiintyvät kuitenkin myös soittajat, joiden kasvoja yleisö ei useinkaan tunne. Kuka on Sunrise Avenuen ja Profeettojen riveissä kitaraa soittava Riku Rajamaa, ja millaista on menestyvän ammattimuusikon elämä? Toimittajina ovat Iiris Arjanne ja Laura Airaksinen.

 • "Älä vastusta kohtaloa, sillä kohtaloa ei ole olemassa". Näin väittää kotimaisen teatteri- televisio- ja elokuvataiteen rakastettu ja vihattu sekä ihailtu ja halveksittu mies, jota kuullaan heinäkuussa Yle Puheessa aina tiistaisin kello 13. Luvassa on pohdintaa niin kohtalosta, pelosta ja narsismista kuin uskosta, jumalasta ja Jeesuksestakin.

  Jussi Parviainen käväisi Puheen Kesäaamussa Alina Kulon ja Matti Ylösen vieraana.

 • Vuosituhannen vaihteen suosituin kotimainen bändi oli epäilemättä Ultra Bra joka hajosi vuonna 2001. Sen jälkeen bändin jäsenet ovat touhuilleet omia projektejaan sekä musiikin että teatterin parissa. Vuoden vaihteessa bändi kuitenkin ilmoitti palaavansa esiintymislavoille tämän kesän isoimmilla festareilla ja tuttu kokoonpano nähdään sekä Provinssi- ilosaari- että Ruisrockissa. Ultra Bran kitaristi Joel Melasniemi valotti syitä ja seurauksia Puheen Aamun vieraana.

 • Millainen on tie autoasentajasta ja lypsykoneenmyyjästä kehitysyhteistyön kansainväliseksi ammattilaiseksi. Sitä tarinaa valottaa kirja Salakahvilla Pohjois-Koreassa. Se on kertomus kymeenlaaksolaisen Markku Toimelan elämästä, joka tähän asti on vienyt miestä ympäri maailman. On korjattu Bangladeshin tulvatuhoja ja pystytetty jurttaa Mongolian paukkupakkasissa.

  Viimeisen 10 vuoden ajan hän on keskittynyt pohjois-korealaisten auttamiseen ja vierailuja tuohon mystiseen ja suljettuun maahan on kertynyt jo yli 30. Markku Toimela kävi Puheen Aamussa kertomassa elämästään ja teoistaan.

 • Mökkitie, Tuntematon potilas, Sirpa ja Kahvimaito on vaihtunut lattarirytmeihin uuden kappaleen myötä suomalaisten syvien tuntojen tulkin Arttu Wiskarin repertuaarissa. Mutta miten fanit ottivat uuden tyylin vastaan? Mies purjehti myös avioliiton satamaan jo neljä vuotta sitten, mutta häitä kerettiin juhlistaa vasta vastikään joten tarinaa riitti myös hääbileistä kun Arttu Wiskari tuli viettelemään kuherruskuukautta Puheen Aamuun.

 • Tällä viikolla nähdään jälleen lähtölaukauksia suomalaisten urheilijoiden tulevaisuudelle yhdysvaltojen ammattilaisurheilusarjoissa, kun varaustilaisuudet järjestetään sekä jääkiekon NHL:ssä sekä koripallon NBA:ssa. NHL-varaustilaisuudet ja suomalaisnimien varaukset ovat härmässä jokavuotista, mutta koripallon saralla alkava viikko on historiallinen, kun Lauri Markkasesta tulee kaikkien aikojen pienimmällä varausnumerolla NBA:han varattu suomalainen.

  Varaustilaisuus ja sen ympärillä pyörivä mediasirkus on oma lukunsa, kuten on myös Lauri Markkasen tie sinne. Näistä aiheista onkin hyvä keskustella miehen kanssa joka on nähnyt omakohtaisesti NBA:n sekä nähnyt läheltä Lauri Markkasen urakehitystä. Hän on ensimmäinen NBA:ssa pelannut suomalaiskoripalloilija Hanno Möttölä joka vieraili Puheen Aamussa.

 • Valokuvataiteilija Hannu Pakarinen kuvasi 101 kuvaa suomalaisista, jotka ovat syntyneet satavuotiaan Suomen taipaleen eri vuosina. Road photography -tradition hengessä kuvattuja muotokuvia täydentävät kuvattavien omaelämäkerralliset tarinat. Valokuvat ovat nähtävillä Sinebrycoffin taidemuseossa kesäkuusta syyskuuhun, ja kuvista on julkaistu myös kirja.

  Hannu Pakarinen käväisi Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana. Studiossa Pakarinen kertoi projektin synnystä ja sen kaikkea muuta kuin suunnitelmallisesta toteutustavasta. Miten kuvaaja otettiin vastaan Vaasan rannikolla, Lapissa ja Sääsjärven uimarannan kanttiinissa, ja minkälaisia ihmisiä ja tarinoita Pakarinen pääsi kohtaamaan?

 • Maamme menestyneimpiin vesihiihtäjiin kuuluva Jutta Menestrina on suksinut moottoriveneen perässä nelivuotiaasta saakka. Urheilu-urallaan hän on saavuttanut yhteensä viisi MM- ja EM-mitalia, mutta se kirkkain puuttuu vielä palkintokaapista. Sitä hän jahtaa syyskuussa Pariisin MM-kisoista. Suomi on tuhansien järvien maa, mutta vesihiihto ei ole meillä noussut vielä jättisuosioon saakka. Mistä moinen johtuu? Ja kuinka paljon pitkät talvet rajoittavat vesihiihdon harjoittelua? Muun muassa näitä asioita pohdittiin, kun Jutta Menestrina vieraili Puheen Aamun Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Tiesitkö tämän Klikinsäästäjästä? - Klikkaa audiota ja kuuntele juttu!
  Netin uutisvirroissa on käynnissä kova kilpailu huomiosta, siksi vanha lööppijournalismi on tunkeutunut nettiuutisten otsikoihin. Pari vuotta sitten pienessä yksiössä Helsingin Kumpulassa nousi ärtymys netin harhaanjohtavia tai liikaa lupaavia otsikoita vastaan. Tuon ärtymyksen johdosta Lauri Skön perusti Facebookiin ryhmän nimeltään Klikinsäästäjä, jossa alettiin paljastaa mitä kryptisten klikkiotsikoiden takaa löytyvät uutiset ajoivat takaa. Nyt Kilkinsäästäjästä on tullut yritys, joka on kehittänyt oman sovelluksen paljastamaan harhaanjohtavia otsikoita.
  Klikinsäästäjän perustaja ja toimitusjohtaja Lauri Skön vieraili Puheen Aamun Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • ”Ihmisen kannattaa liftata ja varsinkin sellaisten kansojen kuin suomalaisten, jotka hyvin vähän kommunikoivat keskenään ja tuijottavat sitä älypuhelinta joukkoliikenteessä.”

  Uskottavaa puhetta, varsinkin kun se tulee legendaarisen ulkomaantoimittaja-tietokirjailija Rauli Virtasen suusta. Virtanen on suojelijana pohjoismaiden suurimmassa liftauskilpailussa, joka kantaa nimeä Hitchball 4000.

  Viikonlopun kestävän kilpailun historiassa on keretty ylittää mm. Norjan raja, käydä pitkällä Baltiassa ja saunottu kyydin tarjoajan mökillä Saimaassa. Viikonlopun aikana siis saadaan uusia tarinoita kisan kronikkaan jonka jo olemassaolevia tarinoita Puheen Aamussa kävi kertomassa kisaa järjestävän HitchPro ry:n puheenjohtaja Matti Fouchault-Airasmaa.

 • Mikko Joensuun ensimmäistä soololevyä ehdittiin jo odotella kunnes syy venymiselle selvisi. Tekeillä oli kokonainen trilogia, raamatullisilla nimillä varustetut Amen 1,2, ja 3. Nyt tuo kolmaskin levy on julkaistu.

  Laulaja-lauluntekijä piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana. Mitä kertoo Amen levyn nimenä? Trilogiaa on kuvattu myös Mikon matkaksi, jossa hän hylkää Jumalan - kuinka oiva tämä kuvaus on?

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä