Urheiluilta

Kokonaisvaltainen harjoittelu ulottuu hallilta kotioloihin

 • 1 h 56 min
 • toistaiseksi

Urheiluillassa puhuttiin kokonaisvaltaisesta harjoittelusta. Huipulle ei pääse treenaamalla vain lajitaitoja, vaan koko paketin pitää olla kunnossa. Urheilija on aina ihminen ensin, näin terävöitti urheilupsykologi Tuomas Grönman.

- Valmennus keskittyy liian paljon lajitaitoihin. Pitää osata myös valmentaa itse urheilijaa hänen motivaatioissa, päämäärässä sekä elämänhallinnassa. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa on vaikea sisäistää myöskään rystylyöntiä tai oikeaoppista luistelua, toteaa Grönman.

Ravitsemusasiantuntija Laura Manner on samaa mieltä Grönmanin kanssa.

- Yritän sanoa auttamilleni urheilijoille, että harjoittelu on sitä, mitä teet joka päivä koko ajan. Kokonaisvaltainen harjoittelu ulottuu hallilta myös siihen, mihin kellon aikaan menet illalla nukkumaan, mitä aterioita valitset sekä mitä teet harjoitusten välillä, kertoo Manner.

Unilääkäri Henri Tuomilehto kiteyttää Grönmanin ja Mantereen ajatukset toteamalla, että urheilija on ihminen, jolla on samanlaisia ongelmia ja murheita kuin muillakin ihmisillä.

- Urheilija mielletään terveyden perikuvaksi, mutta ihminen se on yli-ihminenkin. Urheilija pitää ottaa huomioon ensisijaisesti ihmisenä, toteaa Tuomilehto.

Tuomas Grönman, Henri Tuomilehto sekä Laura Manner pureutuivat kokonaisvaltaiseen harjoitteluun Joni Piiraisen johdolla.

Omat ajatuksensa ohjelmaan tuovat myös jalkapallon Veikkausliigajoukkue HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sekä 24 vuotta Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina työskennellyt, tietokirjailija, kouluttaja ja Pilates-opettaja Jarmo Ahonen.

Lähetykset

 • la 4.4.2015 19.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Jääkiekkokierros. Toimittaja Riku Salminen, asiantuntija Marko Tuulola. HPK-Pelicans, Kärpät- Tappara, Saipa-Sport

 • Jääkiekon SM-liigan ottelu KooKoo-Ilves. Selostaja Jari Haapala.

 • Jääkiekkokierros. Toimittaja Nina Vanhatalo, asiantuntija Juha Lind. Jukurit-Ässät, JYP-Lukko, Kalpa-Sport, Tappara-HPK

 • Jalkapallokierros. Toimittaja Joni Piirainen, asiantuntija Erkka V. Lehtola. FC Lahti-IFKM, HIFK-KuPS, Ilves-HJK, Inter-RoPS, PS Kemi-VPS, SJK-PK-35

 • Jääkiekkokierros. Toimittaja Jere Pehkonen, asiantuntija Marko Tuulola. HPK-Saipa, Ilves-Kärpät, Lukko-Kalpa, Pelicans-Tappara, TPS-HIFK, Ässät-JYP

 • Jalkapallo- ja jääkiekkokierros. Toimittaja Matti Härkönen. HJK-IFKM, Ilves-HIFK, Inter-PS Kemi, PK-35-VPS, RoPS-KuPS, SJK-FC Lahti, KooKoo-HPK, Sport-Jukurit

 • Jääkiekkokierros. Toimittaja Simo Leinonen, asiantuntija Juha Lind. HIFK-Saipa, JYP-Pelicans, Kärpät-Jukurit, Tappara-Lukko, TPS-Kalpa, Ässät-Ilves

 • SM-liigan ottelu Ilves-Sport, selostus Sari Sirkiä-Jarva

 • Pöydän ympärillä tuttu tiimi: Yle Urheilun Sami Laine, Viasatin Antti Mäkinen ja Urheilusanomien Tuomas Nyholm. Puhetta johtaa Jere Pehkonen.
  #NHLilta. Kuva: AOP

 • Suomalainen pääsarjapalloilu on levittäytynyt laajalle: kartalle voidaan piirtää peräti 62 paikkakuntaa, joilla on ainakin yksi palloilun pääsarjajoukkue. Ainakin kaksi joukkuetta on 30 paikkakunnalla ja eniten joukkueita on Helsingissä, jossa voi seurata peräti 17 ylimmän sarjatason joukkueen otteluja. Tampere on tilaston kakkonen 12 joukkueella, Oulussa joukkueita on kahdeksan, Turussa sekä Vantaalla seitsemän ja Espoossa ja Jyväskylässä kuusi.

  Suurin paikkakunta, jolla ei ole pääsarjajoukkuetta on muuten Lohja.
  Tarkastelussa ovat mukana jalkapallo, jääkiekko, jääpallo, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy ja pesäpallo, joista jääpalloa lukuun ottamatta mukaan on laskettu sekä miesten että naisten joukkueet.

  Eniten eri lajien joukkueita on seuroista HIFK:lla (5). Ilves ja TPS ovat edustettuina neljällä joukkueella, HPK sekä Lukko kolmella.

  Yle Puheen Urheiluillassa pohditaan, mitä kaikkea näiden tilastolukujen taakse oikeastaan kätkeytyy ja miten suomalaisten joukkuelajien karttaa tulisi tulkita.
  Aihetta tulevat arvioimaan illan aikana ainakin Jukka Rautakorpi ja Antti Paananen Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksiköstä, Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki, monen palloilulajin valmennuksessa mukana ollut Kyösti Lampinen sekä useat eri seurojen edustajat.

  Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Jalkapallon MM-karsintaottelu Suomi-Kroatia, Tampere. Selostus Jarmo Lehtinen

 • Jääkiekkokierros. HPK-TPS, Jukurit-JYP, Kalpa-KooKoo, Kärpät-HIFK, Saipa-Pelicans, Tappara-Sport, Lukko-Ässät

Klipit

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Buffalon tehopuolustaja Rasmus Ristolainen on kiitollinen Suomen rakentajille.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä