Aristoteleen kantapää

Keskiviikkoisin klo 17.20, Yle Radio 1

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on YLE Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta.

Aristoteleen kantapää kuullaan Kulttuuritunnilla keskiviikkoisin klo 17.20 - 17.45, ja uusintana lauantaisin klo 8.35.

Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.

Jaksot

 • Suomessakin tehdään polkupyöriä. Mutta milloin ja mistä polkupyörä tuli Suomeen? Missä polkupyöriä on meillä tehty? Ja ennen kaikkea: minkä nimisiä polkupyörämerkkejä Suomessa on tehty? Pyöräilyperinneyhdistys Vanhojen velojen puheenjohtaja Markku Lahtinen kertoo Pasi Heikuralle suomalaisen polkupyörän historiasta. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Sinivuokko eli Hepatica nobilis ja valkovuokko eli Anemone nemorosa ovat meillä kevään ensimmäisiä kukkia. Hepatica ja anemone? Onko kyse hepatiitista ja anemiasta? Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kertoo miten kukat ovat saaneet nimensä.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Latina on roomalaiskatolisen kirkon komentokieli. Kirkon avulla latina levisi huomattavasti laajemmalle kuin mihin Rooman valtakunta sitä kykeni viemään. Niin laajalle, että se näkyy lainasanojen muodossa kaikkialla. Ei pelkästään korkeakirkollisissa yhteyksissä vaan myös arjessamme. Pasi Heikuran kanssa lainasanoista keskustelee latinisti, professori Teivas Oksala.
  Ohjelma on toiveuusinta joulukuulta 2012. Sen ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Mukana myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Toivo Kärjen syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Monet sanoittajasuuruudet, kuten Sauvo Puhtila, Reino Helismaa, Juha Vainio ja Vexi Salmi ovat käyneet niin sanottua Kärjen koulua.

  Pasi Heikura kysyy Vexi Salmelta, millaista Toivon Kärjen koulussa oli? Miten tämä tuottelias säveltäjä ja vaikutusvaltainen levy-yhtiön johtaja vaikutti suomalaiseen iskelmälyriikkaan?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Ylioppilaslakin käyttö levisi Ruotsista Suomeen 170 vuotta sitten. Enää pelkät lakit eivät riitä opiskelijoiden univormuksi. Kaikilla on nykyään haalarit. Mistä tämä villitys on saanut alkunsa? Pasi Heikura kysyy haalariharrastaja Matti Ängöltä, ovatko haalarit vain remuisien juhlien pukukoodin helpottaja vai onko niillä historiansa?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

  Mukana myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Eduskuntavaalien äänestäjiin pyritään vaikuttamaan monella tavalla. Television vaalitenteissä, radio- ja sanomalehtihaastatteluissa, vaalikoneissa sekä turuilla ja toreilla huomio kiinnittyy paitsi asiasisältöön myös tapaan, jolla ehdokkaat vaaliteemoistaan puhuvat.

  Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy, miltä eduskuntavaalien kampanjat näyttivät puhekouluttajan ja retoriikan asiantuntijan silmin. Haastateltavana on Kriittisen korkeakoulun Puhekoulun vastuuopettaja Severi Hämäri.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.

  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

 • Suomalainen iskelmä tunnetaan kaihosta ja melankoliasta. Toinen leimallinen piirre suomalaiselle kevyelle musiikille on, että suuri osa menestyvistä laulajistamme on paremminkin sanoittajia eikä niinkään taitavia tulkitsijoita.

  Tämän kertaisessa Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy populaarimusiikin historioitsija Maarit Niiniluodolta, miten suomalaisen populaarimusiikin sanoitukset ovat kehittyneet ja miksi rakastamme laulujen sanoituksia?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

  Ohjelma on uusinta, joka esitettiin ensimmäisen kerran 5. joulukuuta 2008.

 • Yhdeksäs maaliskuuta vietetään suomen kielen päivää. Sen kunniaksi Aristoteleen kantapäässä puhutaan kielemme erityispiirteistä, suomen kieltähän kuvaillaan usein omituiseksi ja erittäin vaikeaksi.
  Pasi Heikura haastattelee Helsingin yliopiston kielitieteen professori Matti Miestamoa, joka kertoo kuinka omalaatuinen suomen kieli on maailman muihin kieliin verrattuna. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Jeesuksen vaiheet pääsiäisenä ristillä ovat pääsiäisen viettomme syy, mutta evankeliumien kertomusten mukaan tärkeitä sivuhenkilöitä ovat myös opetuslapset Juudas ja Pietari. Pasi Heikura kysyy dosentti Matti Myllykoskelta, millaisia miehiä opetuslapset olivat ja miksi heitä kutsuttiin opetuslapsiksi, vaikka olivat aikamiehiä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Käytämme päivittäin sujuvasti kymmeniä sanontoja, jotka perustuvat vanhoihin käsityötermeihin. Mutta kuinka moni tietää, mikä on pasma, pirta tai äimä? Pasi Heikura haastattelee tekstiilitaiteilija Annukka Mikkolaa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Vuoden 2015 nimikalenteriin lisättiin 39 nimeä. Uusia miesten nimiä ovat esim. Sisu, Milo ja Joose. Pasi Heikura haastattelee Almanakkatoimiston johtaja dosentti Minna Saarelma-Paukkalaa nimien taustoista. Ohjelma on uusinta elokuulta 2013.
  Toimittajina Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Äly ei takaa viisautta. Sen tietää jokainen internetin selausohjelmia käyttävä. Hakuohjelmat tarjoavat sekalaista tietoa ymmärtämättä mitään sen merkityksestä. Käyttäjä joutuu itse päättelemään, onko tarjottu tieto sisällöltään sopivaa. Voiko tietokonetta opettaa viisaammaksi? Pasi Heikuran haastateltavana professori ja tutkimusjohtaja Eero Hyvönen. Toimittajina Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

Näytä lisää

Klipit

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä