Aristoteleen kantapää

Keskiviikkoisin klo 17.20, Yle Radio 1

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on YLE Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta.

Aristoteleen kantapää kuullaan Kulttuuritunnilla keskiviikkoisin klo 17.20 - 17.45, ja uusintana lauantaisin klo 8.35.

Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.

Jaksot

 • Viime aikoina juttuja emojeista on alkanut näkyä yhä enemmän. Tiedättehän, ne hassut pikku kuvat, joita lapset ja yhä enemmän myös aikuiset käyttävät etenkin tekstiviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja sähköposteissa.

  Tammikuussa uutisoitiin, miten Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman puhe kansakunnan tilasta oli käännetty yhteisöpalvelu Twitterissä emojeille. Kesäkuussa kerrottiin, että kun muissa Pohjoismaissa käytetään innokkaasti sydän- emojia, Suomessa suosituin on vedet silmissä naurava naama.

  Elokuussa lehdet kirjoittivat, miten Moby Dick oli käännetty internetissä yhteisövoimin emoji-merkeille. Sitten ulkoministeriö laaditutti Suomelle omat emojit ja muutamat kaupungit kuten Lahti ja Tampere seurasivat kärkkäänä perässä.

  Ja vihdoin viime viikolla kerrottiin, miten englantilainen Oxford-sanakirja valitsi vuoden sanaksi emojin, jossa naama nauraa vedet silmissä. Juuri sen, mikä meillä Suomessakin on käytetyin emoji.

  Ihmiset ovat ottaneet emojit innolla vastaan, tuntuu kuin ne sopisivat itsestään selvästi moderniin digitaaliseen viestintään. Ei siis ihme, että ne keksittiin kahdessa paikassa lähes yhtä aikaa.

  Vuonna 1997 ranskalainen Nicolas Loufrani alkoi kokeilla hymiöiden kuvallisten versioiden eri ilmeitä ja pian hänellä olikin valmiina näiden kuvakkeiden lajiteltu kirjasto. Nicolasin harrastus ei kummunnut tyhjästä, hänen isänsä Franklin Loufrani patentoi hymynaaman jo vuonna 1971.

  Samaan aikaan toisaalla, japanilaisen matkapuhelinoperaattorin langattoman internetin parissa työskennellyt Shigekata Kurita laati vuonna 1998 ensimmäiset emojit mallinaan sääkarttojen symbolit ja manga-sarjakuvien tunteita ilmaisevat kuvakkeet.

  Millainen kirjoitusjärjestelmä emojit ovat muihin maailman kirjoitusjärjestelmiin verrattuna? Syrjäyttääkö emoji muut kirjainjärjestelmät? Oliko luku- ja kirjoitustaito vain ohimenevä vaihe kun palaamme kuvien katseluun? Professori Klaus Karttunen vastatkoon.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Viime talvena puhelimeni soi. Mies nimeltään Erkki Hiltunen soitti ja alkoi kertoi minulle tutkimuksista, joihin hän osallistui 1970-luvulla. Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää sitä, miten eri kielet tuottavat erilaista ajattelua ja niitä johti norjalaissyntyinen psykologi Frode J. Strömnes. Tein hiukan muistiinpanoja ja kiitin herra Hiltusta puhelusta.

  Koska aihe on aina pohdituttanut minuakin, aloin selvittää aikoinaan vapaana toimittajana ja elokuvaohjaajana työskennelleen Hiltusen juttuvinkkiä. Löysin yhteyden samoihin tutkimuksiin osallistuneesta psykologi Antero Johanssonista ja pian sain käsiini myös Strömnesin kirjan The Fall Of The Word And The Rise Of The Mental Model.

  Kielen ja ajattelun välisen suhteen elokuvalliset tutkimukset saivat alkunsa siitä, kun nuori psykologi vietti talven 1976 Tromssassa. Iltaisin hän teki pitkiä kävelyretkiä kaupungin kaduilla. Tavallisesti talojen ikkunoista kajasti television kuvaputken sinertävä hohde, mutta pian kävelijämme havaitsi, että tiettyyn aikaan illasta tuo kajastus sammui suuressa osassa ikkunoista. Strömnes päätti ottaa selvää, miksi suuri osa kaupunkilaisista lopetti television katselun samaan aikaan. Tulos oli, että katselukatkoksen aiheutti se, että maan ainoa kanava, Norjan Televisio, lähetti tuolloin suomalaisia elokuvia.

  Kun Strömnes katsoi suomalaisfilmejä sukulaistensa kanssa, nämä keksivät yhtäkkiä jotain muuta tekemistä ja lähtivät pois television ääreltä. Psykologimme otti suomalaisfilmit puheeksi norjalaisten tuttujensa kanssa ja kävi ilmi, että suurin osa ei pitänyt niistä, koska tekstityksestä huolimatta he eivät tajunneet, mitä niissä tapahtuu.

  Strömnes ajatteli, että tämä elokuvien ymmärtämättömyys johtuu suomalaisten kielellisesti erilaisista ajatusmalleista, mutta vasta kun hän muutama vuosi myöhemmin Turussa opettaessaan tapasi toimittaja Hiltusen ja oppilaansa Johanssonin, hän sai heidän kanssaan kehiteltyä välineen asian tutkimiseen. Elokuvan tekemistä opiskellut Hiltunen laati yhdessä ohjaajaystäviensä kanssa menetelmän tila-avaruudellisen liikkeen mittaamiseksi elokuvasta ja analyysin kohteeksi valittiin aluksi neljä eri maissa tehtyä klassikkonäytelmien filmatisointia. Ryhmä tutki Moliéren Tartuffen, Tšehovin Vanja-Enon ja Ibsenin näytelmien Nukketalo sekä Villisorsa televisioversiot, jotka oli kuvattu sekä indoeurooppalaisella kielialueella Ruotsissa ja Norjassa, että fennougrilaisessa Suomessa.

  Tulokset olivat hämmästyttäviä: suomalaisversiot olivat täynnä staattisia lähikuvia henkilöistä, kun taas skandinaaviset versiot vilisivät kokokuvia, joissa liikuttiin. Vain Tartuffessa erilaisten kuvien määrät olivat samankaltaiset, epäsuomalaiset. Kun suomalaisohjaajaa sitten haastateltiin, hän vastasi nimenomaan pyrkineensä noudattamaan näytelmästä tehtyä ranskalaisfilmatisoinnin henkeä.

  Ryhmä tutki myös suomen- sekä ruotsinkielisten lehtien otsikoita. Tulos oli se, että suomalaiset tunkivat otsikkoihin substantiiveja, kun taas ruotsinkieliset käyttivät mieluummin verbejä.

  Mitä tämä tarkoittaa? Eivätkö kielet olekaan keskenään samanlaisia merkkijärjestelmiä? Psykologi Antero Johansson kertoo.

  Ohjelma on uusinta syyskuulta 2009. Sen ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka.

 • Kaikkihan me tiedämme, mikä teos alkaa sanoilla: ”Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikki tietävä ja kaukaa viisas” ja päättyy sanoihin ”aika velikultia”. Se on luonnollisesti Väinö Linnan Tuntematon sotilas.

  Mutta mikä maineikas teos alkaa sanoilla: ”Kun levitämme silmäiltäväksi maatamme esittävän kartan, viriää mielikuva huppupäisestä naishahmosta, joka seisoo leninkinsä helmoihin ulottuvassa Itämeren lahden vedessä.” Tehtävän helpotukseksi kerrottakoon saman teoksen loppulause: ”Äidin puhe katkeaa selvään nyyhkään ja se helpottaa oloani.”

  Jos tunnistitte Kalle Päätalon Iijoki-sarjan alun ja lopun, onneksi olkoon! Sarjan ensimmäinen osa Huonemiehen poika ilmestyi vuonna 1971 ja viimeisenä osana pidetään joko vuoden 1995 kirjaa Hyvästi, Iijoki – jonka loppulause äsken kuultiin – tai kolme vuotta myöhemmin ilmestynyttä Pölhökanto Iijoen törmässä. Teos käsittää siis laskutavasta riippuen 25 tai 26 järkälemäistä opusta. Pisimmillään teos käsittää 16 993 sivua.

  Nykyihmisen on hankala kuvitella jo pelkästään Päätalon tuotannon volyymin merkitystä suomalaiselle kirja- ja kustannusalalle. Neljännesvuosisadan ajan joka vuosi ilmestyi kirja, jota myytiin lähes 100 000 kappaletta. Sarjaa kokonaisuudessaan on myyty 2,5 miljoonaa kappaletta. Mittakaavan vuoksi mainittakoon, että vuoden 2001 tilastojen mukaan vuonna 1954 ilmestynyttä Tuntematonta sotilasta oli myyty hiukan yli 700 000 kappaletta ja myydyintä suomalaista kirjaa, Seitsemää veljestä, noin 1,5 miljoonaa.

  Mutta millaista oli Kalle Päätalon kieli? Mitä Päätalo teki murteella? Mitä ovat uksiminen, masominen, läyryäminen ja pinhuusi? Ritva Ylönen on väitellyt Päätalosta tohtoriksi, kysytään häneltä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Tänään juhlistamme viime vuoden lokakuussa alkanutta Virkakielikampanjaa, joka on nyt kestänyt vuoden ja päättyy vuodenvaihteessa. Kampanjassa ovat olleet mukana Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen lisäksi valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, selkokeskus ja kuntaliitto.

  Virkakieli ja virkamiehet ovat meille kaikille tuttuja, mutta mistä sana virka tulee? Kaisa Häkkisen Etymologinen sanakirja kertoo, että nykykäsityksen mukaan suomessa on tunnettu kaksi virka –sanaa.

  Tointa ja ammattia merkitsevä virka on todennäköisesti germaaninen laina, joka kuuluu yhteen muinaisen ruotsin työtä merkitsevän virke-sanan kanssa. Muinaissaksissa on teonsana werkjan, ’tehdä työtä’ ja giwirki, ’työ’.

  Sanalla on murteissamme ollut kuitenkin myös sellaisia merkityksiä kuin ’jono’, ’rivi’, ’pyydysjono’ ja ’ansapolku’. ’Virkakoira’ on ollut metsästyskoira. Karjalassa ja lyydissä virka on merkinnyt myös ’puuhun veistettyä piirtoa’, jälkimmäisessä sanalla on ollut lisäksi merkitys ’paha tapa’. Häkkisen mukaan tämä virka on todennäköisesti balttilainen laina.

  Sana virkamies oli käytössä jo Agricolalla, hänellä se tosin merkitsi käsityöläistä tai ammatinharjoittajaa yleensä. Jos jokin oli 1700-luvulla virallinen, hänellä oli virka eli työ. Modernin virallisuuden merkityksen ylös merkitsi vasta Elias Lönnrot sanakirjassaan 1846. Julkisen sektorin kasvu ja suomen kielen käyttö virallisissa yhteyksissä aiheuttivat sen, että 1880-luvulla kehiteltiin uudissana viranomainen.

  Noina aikoina meillä osasi lukea ja kirjoittaa vain ani harva. Nykyään kaikki osaavat nuo tärkeät taidot. Mihin virkakielikampanjaa siis tarvitaan, Kotimaisten kielten keskuksen johtaja professori Pirkko Nuolijärvi?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Hyvää pyhäinpäivää! Vainajien muistamisella ja heidän juhlapäivällään on pitkät pakanalliset sekä kristilliset juurensa. Meillä päivä on eurooppalaiseen ja suomalaiseen tapaan hiljentymisen aikaa. Amerikkalaiset ovat muovanneet juhlapäivän aineksista lasten suosikkijuhlan halloweenin ja katolisessa Latinalaisessa Amerikassa - etenkin Meksikossa - Dia de los muertos, eli kuolleiden päivä, on lähes karnevalistinen riemujuhla.

  Meillä kirkkopyhää juhlitaan etupäässä pyhäinpäivän messussa. Jumalanpalveluksessa on monia osia, mutta yhtenä tärkeimmistä pidetään saarnaa. Kaikki muu messun aineistosta on valmiiksi kirjoitettua ja sävellettyä, mutta saarnassa pappi, kirkkoherra tai seurakunnan työntekijä, jolle on saarnavuoro annettu, esittää evankeliumista tulkinnan omin sanoin.

  Sanasta saarna kannattaa olla ylpeä. Useimmissa muissa kielissä kyseisen messun kohdan nimi tulee latinan sanasta praedicare – kuten ruotsin predikan – tai muinaisranskan sanasta sermon – kuten englannin sermon. Mutta saarna on vanha suomensukuinen sana, joka alunperin on tarkoittanut juttua ja kertomusta. Kirkollista puhetta saarna on tarkoittanut Agricolan ajoista saakka.

  Mitä pyhäinpäivänä voisi saarnata? Miten saarna syntyy? Oliko saarnaaminen ennen vanhaan helpompaa? Piispa Eero Huovinen on juuri julkaissut kirjan nimetään Saarna?, joten kysytään häneltä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Onneksi olkoon kaksikymmentävuotias EU-Suomi! Lokakuussa 1994 jännitimme, kuinka EU-kansanäänestyksessä käy. Liki kolme neljästä äänioikeutetusta äänesti, heistä 56,9% sanoi ”kyllä” ja niin vuodenvaihteessa 1995 Suomesta tuli EU:n jäsen yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.

  Jäsenyyskeskustelu jakoi kansaa voimakkaasti. Näistä ajoista muistetaan etenkin Paavo Väyrysen jarrutuspuheet eduskunnassa. Jarrutus ei kuitenkaan koskenut itse jäsenyyttä vaan sitä, pidetäänkö kansanäänestys ennen Ruotsin vastaavaa äänestystä vai sen jälkeen. Kun jarrutuskeskustelua oli käyty neljä ja puoli vuorokautta yhteen menoon, puhemiesneuvosto päätti, että kansanäänestys pidetään viikko Ruotsin äänestyksen jälkeen.

  Pisintä puhetta keskustelussa ei kuitenkaan pitänyt Väyrynen vaan oman Vaihtoehto Suomelle -ryhmänsä ainoa jäsen Vesa Laukkanen. Hänen jarrutuspuheenvuoronsa on yhäkin pisin eduskunnassa pidetty puhe, se kesti kaikkiaan kuusi ja puoli tuntia.

  EU-jäsenyys teki meille tutuiksi direktiivit käyrien kurkkujen kieltämisestä ynnä muut ihmetykset. Pian alkoi tuntua siltä, että jos suomalaiset ovat perinteisesti nauttineet nauramisesta virkamiehille, kaukana Brysselissä toimivat virkamiehet ne vasta hauskoja ovat. Niinpä EU:ta pidetään meillä joko koomisena byrokratian pesänä tai kaukaisena elämälle vieraana virkamiesten omana planeettana – eikä moni tiedotusväline tunnu edes haluavan muuttaa näitä ennakkoluuloja.

  Mutta miten suomen kieli pärjää EU:ssa? Montako ihmistä kääntää EU:ssa papereita suomeksi? Mikä kieli on kingi EU:ssa, jossa germaaniset, romaaniset ja suomalaisugrilaiset kielet kohtaavat joka päivä? Kysytään Euroopan komission käännöstoimen pääosaston suomen kielen osaston kielikoordinaattori ja laatuvastaava Erkka Vuoriselta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Sketsiryhmä Kummeli juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi Aristoteleen kantapäässä uusitaan ohjelma vuodelta 2006, jossa kysytään, onks Viljoo näkynyt? Viljohan on nimittäin aivan parasta A-ryhmää! Kyä näin on! Ai niin, meinasi ihan unohtua, että artisti maksaa aina! Auts töks töks!

  Useat suustamme ulos ja korvistamme sisään lipsahtavat lausahdukset ovat tuttuja television sketsiohjelmista. Meistä monesta on hauska sanoa tiukan paikan tullen apuva samalla tavalla kuin Pirkka-Pekka Peteliuksen Pulttibois-sarjaan luoma hahmo James Potkukelkka. Ja tosi hauskaa meistä kaikista etelä-suomalaisista on sanoa nunnukkanunnukka lailaa lailaa, aina kun näemme neljän tuulen hatun.

  Pieni silmäys suomalaiseen hauskuutteluun muistuttaa siitä, että toisto on aina ollut yksi huumorin peruspilareista.

  Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ei ole modernin tv-viihteen perikuva, mutta onhan se aika hauskaa, kun Taula-Matti kertoilee veljeksille metsästystarinoitaan, jotka päättyvät aina lauseeseen ja sitten me juotiin viinaa. Se on hauskaa Eerostakin, joka nappaakin lausahduksen humoristiseen käyttöönsä.

  Armas J. eli Josef Pullan 1940-luvun suosittujen kirja- ja elokuvahahmojen Ryhmyn ja Romppaisen keskeinen toimintatapa oli sanoa kerran toisensa jälkeen jees tai jopa jees ja just. Sarjakuvataitelija Ola Fogelbergin luomat Pekka ja Pätkä taas olivat hauskoja heppuja ulkonäöltään ja tempauksiltaan, mutta keskeinen osa Pätkän hauskuudesta kiteytyi hänen toistuvaan tokaisuunsa asiahan ei minulle kuulu, mutta.

  Televisio levitti hokemia kirjoja, radiota ja elokuviakin tehokkaammin. Vasta kun Niilo Tarvajärvi meni televisioon, hänen hokemansa ylös, ulos ja lenkille sekä sillä lailla alkoivat elää omaa elämäänsä suomalaisten suussa. Televisioviihteen ensimmäisen hokemahuumorikauden kuningas oli kuitenkin Spede Pasanen, jonka kansaanmenevään tyyliin kuului paitsi vitsien selittely, myös toisto. Töllöttimen katsojat tutustuivat Spede-showssa myös tv-sketsin peruskaavaan: hassuun hahmoon, jonka viesti yleisölle oli aina samana pysyvä lause. Nasse-setä oli aina hyvin vihainen.

  Toiston ja hokemien asema hupiviihteessä näkyy myös siinä, että 1970- ja 80-lukujen taitteessa televisiossa toimi joukko kunnianhimoisia käsikirjoittajia, jotka ottivat tehokeinoon selvän pesäeron. Ohjaaja-käsikirjoittaja Pentti Järvinen muistelee, että kun hän vuosikymmenten vaihteessa teki Kari Kyrönsepän kanssa Hepskukkuu-nimistä sarjaa, he päättivät tarkoituksellisesti välttää vakiohahmoja ja niiden hokemia, koska olivat kyllästyneet kyseiseen tehokeinoon. Samalla periaatteella rakennetusta Hukkaputki-sarjasta sentään ikoniksi nousi mitä tahansa kommentoiva dosentti Korsbäck, vaikka sen näyttelijä oli joka jaksossa eri!

  Käsikirjoittajaan perustuvan hokemaviihteen huippu on epäilemättä Pertsa Reposen käsikirjoittaman Älywapaan Palokunnan sarjasketsi, jossa Heikki Kinnunen kysyi kossupullo verkkareiden takataskussa, että onko viljoo näkynyt, ja kommentoi vastausta yhtälailla unohtumattomasti: aha.

  1980-luvun puolivälissä alkoi hokemaviihteessä aivan uusi aika. Viihdeohjelmien käsikirjoituksia alkoivat tehdä käsikirjoittajien sijasta näyttelijät. Tavaksi muodostui mennä tv-yhtiön puvustoon, etsiä hassut vaatteet, luoda nopeasti hahmo, jolla on hauska puhetapa, ja tällä sitten toistetaan jollain lailla osuvaa hokemaa sketsisarjan jaksosta toiseen.

  Näyttelijöiden jälkeen television sketsitehtaaseen tulivat muusikot: Lapinlahden Linnut, Kummeli ja Vintiöt. Heitä eivät tekstin- ja sketsinluomisen kunnianhimot enää vaivanneet vaan he saattoivat tehdä hupiohjelmia, jotka yksinkertaisesti ovat hauskoja.

  Mutta miten hokema syntyy? Tehdäänkö niitä vai tulevatko ne? Mistä tietää, että hokema toimii? Tätä on pakko kysyä itseltään sylttytehtaan hallituksen jäseneltä, Kummeli-mies Heikki Silvennoiselta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Anu Heikkinen. Ohjelma on uusinta huhtkuulta 2006.

 • Aleksis Kiven päivä on merkki siitä, että alkaa olla todenteolla syksy. Lokakuun kymmenes on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä, joten epäilyt siitä, että kyseessä oli henkilön nimeltään Alexis Stenvall päivä ovat turhia, kyllä nyt juhlitaan tuon henkilön taiteilijanimeä Aleksis Kivi.

  Alexis Stenvall ei siis koskaan virallisesti muuttanut nimeään Kiveksi, joskin hän käytti suomenkielistä taiteilijanimeään joskus myös henkilökohtaisissa asioissa. Syytä tähän ei tiedetä. Olihan ruotsinkielisten sukunimien suomalaistaminen noihin aikoihin kuitenkin muotia. Enemmän tai vähemmän jännittävä yksityiskohta on se, että myöskään Kiven ankara kriitikko August Ahlqvist ei suomentanut nimeään virallisesti, mutta käytti myös suomenkielistä kirjailijanimeä: A. Oksanen.

  Stenvall-nimi oli Kiven suvulla ollut vasta Aleksiksen isoisästä Juhana Juhananpojasta saakka. Hän sai sotaväessä Helsingin komppaniassa ruotsalaisen nimen Stenvall, kivivalli. Syytä siihen, miksi sukunimettömälle Juhanalle annettiin nimi Stenvall ei tiedetä, eikä myöskään tarkkaan miehen syntyperää.

  Oli miten oli, on hyvin mainio sattuma, että suomalaisen kirjallisuuden ensimmäinen ja kenties suurin mies on nimeltään Kivi. Tarpeesta riippuen hän voi olla upean rakennelman peruskivi tai villi järkälemäinen siirtolohkare, jota väkevinkään urho ei saa liikautettua.

  Minkälaisia nimiä Kiven maaperässä asuvilla kaimoilla, kivillä ja mineraaleilla on? Mineraalien asiantuntija, geologisen tutkimuslaitoksen leipiin 40 vuotta sitten mennyt Seppo Lahti kertokoon, miten kivet ovat saaneet nimensä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Persoonapronominit eli minä, sinä, hän, me, te ja he tuntuvat maailman helpoimmalta asialta. Silti tuntuu siltä, että tälläkin hetkellä tasapainottelemme niiden käytön kanssa koko ajan.

  Tavaksi on tullut todeta, että elämme minä-minä –aikaa, jossa ihmiset keskittyvät täysin itseensä ja vain minun mieltymyksillä on merkitystä. Tämä näkyy autoilijoiden käyttäytymisessä, työelämässä ja suurissa avioeroluvuissa, kun liitossa ei ole päässyt toteuttamaan itseään.

  Ehkä juuri sen vuoksi joka toisella työpaikalla koetetaan vahvistaa me-henkeä erilaisin tiimitempauksin. Me-henkeä tarvitaan, jotta ihmiset sitoutuisivat työhönsä, mikä tarkoittaa palkattomia ylitöitä ja sähköposteihin vastaamista vielä illallakin. Tämä tiimihenki tietenkin loppuu sillä hetkellä kun työpaikka päättää säästää kuluista potkimalla työntekijöitä kilometritehtaalle.

  Kreikan taloushuolet ja nyt viimeksi Lähi-idän pakolaiskriisi panevat taas koetukselle me-pronominin käytön. Missä menee meidän ja heidän raja? Alun perin meitä oli sukumme, sitten kylämme. Noin sata vuotta sitten kansallisvaltioajattelu laajensi meidät valtion laajuiseksi, sitten kauppaliitot maanosan laajuiseksi ja vihdoin ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma maapallonlaajuinen me-pronomini on päässyt Syyrian pakolaistulvan aikana kovaan käyttöön koko Euroopassa.

  Myös pronominit sinä ja te tuottavat jatkuvasti vaikeuksia. Voiko ventovieraalle sanoa sinä? Voiko vanhalle tutulle sanoa te? Teitittely ja sinuttelu ovat inhimillisessä kanssakäymisessä koko ajan läsnä. Joskus tuntuu, että puhuttelu on helppoa vain Raumalla: San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano.

  Miten tämä asia on hoidettu Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Puolassa, Ranskassa, Unkarissa jne? Dosentti Hanna Lappalainen ja Filosofian tohtori Johanna Isosävi julkaisivat hiljattain kirjan, jossa tutkitaan kolmentoista eurooppalaisen kielen ja kulttuurin puhutteluja. Kysytään heiltä. Mutta hetkinen: ovatko he naimattomia vai naineita naisia, puhuttelenko heitä neideiksi vai rouviksi?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Miksi suomen kieli on sellainen kuin se nykyään on? Yksi hyvä selonteko aiheesta on Taru Kolehmaisen viime vuonna ilmestynyt mainio opus Kielenhuollon juurilla. Nykyään eläkkeellä kielenhuoltoasioita tutkiva Kolehmainen on pitkän linjan kieliammattilainen Kielitoimistosta, joten kirja on hyvää luettavaa näin Kielitoimiston 70-vuotisjuhlavuonna.

  Kolehmaisen kirja käy läpi monia kielemme ominaisuuksia ja selvittää, miten nykyisiin muotoihin on päädytty. Miten Henrik Hoffman korjaili Agricolan suomennoksia? Miksi kielten nimet kirjoitetaan pienellä? Miksi valkoinen hevonen eikä valkonen hevoinen?

  Ja miksi hapankerman eikä happaman kerman. Kolehmainen kertoo tapauksen 1930-luvulta, jolloin oikeakielisyysasioita selvitteli Suomalaisen kirjallisuuden seuran kielivaliokunnat. Nykysuomen sanakirjan toimitus oli päässyt h-kirjaimeen kun eteen nousi kaksi ongelmaa: kirjoitetaanko hapankerma vai hapan kerma ja taipuuko sana hapankerman vai happaman kerman?

  Valiokunta oli jo päätymässä muotoon hapankerman, koska kyseessä on termi. Ennen nuijan kopautusta valiokunnan länsisuomalaisjäsen E.A. Tunkelo kuitenkin avasi suunsa ja vastusti muotoa. Syy oli se, että länsisuomalaisissa murteissa yhdyssanan alkuosa yleensä taipuu. Asiaan haluttiin lisäselvitystä ja se siirrettiin seuraavan kokouksen asiaksi. Tästä alkoi lähes puolitoista vuotta kokouksesta toiseen kestänyt vääntö, jossa Hakulisen laskujen mukaan vedottiin kaiken kaikkiaan 35 erilaiseen perusteluun.

  Kielitoimisto on ollut siis jo seitsemän vuosikymmenen ajan oppaanamme kieliasioissa. Neuvonnan lisäksi keskus kouluttaa, antaa asiantuntija-apua ja tekee kansainvälistä yhteistyötä. Mutta miten toimisto on syntynyt ja kehittynyt? Kysytään Taru Kolehmaiselta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi

 • Hyvää nimipäivää Hilla! Nimipäiväänsä tänään viettävät myös Hellevi, Hillevi ja Hille – onneksi olkoon heillekin – mutta tänään keskitymme marjojen satokauden kunniaksi Hillaan. Kuten me kaikki karttakirjojen selailijat tiedämme, Hilla on myös kaupunki keskisessä Irakissa noin sata kilometriä Bagdadista etelään. Hilla perustettiin jo vuonna 1101, siellä sijaitsee Babylonian yliopisto ja muutama vuosi sitten siellä oli asukkaita peräti 425 tuhatta.

  Hilla on myös suomalainen naisen nimi. Ennen vuotta 1900 nimeä oli annettu miehellekin viisi kertaa, mutta nyt jo 115 vuoden ajan nimi on ollut pelkästään naisten käytössä. Ja se on ollut koko ajan suositumpi: viime vuosisadan kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana Hilla-nimen sai 27 tyttöä ja vuodesta 1940 vuoteen 1959 neljäkymmentä tyttöä, mutta viimeisen viiden vuoden aikana nimi on annettu hiukan yli tuhannelle tyttövauvalle.

  Wikipedia uumoilee, että nimi on johdettu nimistä Hilda, Hilkka tai Hilja. Kuuluisista Hilla-nimisistä naisista verkkosanakirja mainitsee Yleisradion pitkäaikaisen toimittajan Hilla Blombergin ja suomenmestaruustason kalpamiekkailijan Hilla Hämäläisen.

  Kansainvälisesti ehkä tunnetuin Hilla on kuitenkin Ghanan presidenttinä kaksi vuotta 1970 ja 80-lukujen taitteessa istunut herra Hilla Limann. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Babini, mutta hän vaihtoi nimensä Limanniksi kunnioittaakseen setäänsä Heli Limannia.

  Mutta hilla on myös marja. Vaikka ei uskoisi, eihän se muistuta ollenkaan muita marjojemme nimiä kuten mansikka, mustikka, kirsikka ja niin edelleen, koska se ei pääty päätteeseen -ikka. Mistä suomalaisten marjojen nimet on tehty? Sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kertoo.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Taiteilijat ovat aina puhuneet aivan omaa kieltään. Tai ehkä aivan alussa kalliomaalausten tekijät ja puunuijien paukuttajat olivat tavallisia heimon jäseniä, mutta kun artistien homma jossain vaiheessa alkoi saada arjen ylittävää hohtoa, heille on sallittu ja heiltä jopa odotetaan hiukan persoonallista puheenpartta.

  Muinaiset kreikkalaiset taiteilijat saivat innoituksensa suoraan taiteiden ja tieteiden jumalilta, muusilta, jotka olivat ylijumala Zeuksen ja muistin henkilöitymän Mnemosynen yhdeksän tytärtä. Kun sellaisten merkkihenkilöiden kanssa on tekemisissä, ei juttujenkaan saa olla aivan jokapäiväisiä jaaritteluja!

  Yhteys maailman luoneisiin jumaliin ja sittemmin yksikössä jumalaan on ollut taiteilijoilla läheinen. Pyrkiväthän he omassa työssään luomaan yhä tarkempaa kuvaa jumalten tai jumalan luomasta maailmasta. Eurooppalaisen perinteen mukaan taiteilijat olivat näin työssään mukana ylistämässä jumalaa tavallaan papiston osana.

  Vaikka keskiaika on takana, valokuvataide on syrjäyttänyt maailmaa tarkasti jäljentävän maalaustaiteen ja tiede sekä raha ovat syrjäyttäneet monen ihmisen uskonnolliset vaikuttimet, taiteilijat ovat yhä poikkeusihmisiä. Onneksi heiltä ei enää edellytetä tuberkuloosia, mielisairautta eikä riippuvuutta laudanumista tai muista päihteistä, mutta jonkinlaista omaperäistä näkemystä tosiolevaisesta taideyleisö ja apurahojen jakajat heiltä odottavat. Ja yksi omaperäisen näkemyksen olennainen ilmentämisväline on taiteilijoiden oma kieli.

  Näin pitääkin olla. Jos ihminen näkee normaalimaailman lainalaisuudet omalla tavallaan, kyllä sen selvittämisessä oma kieli tarvitaan, oli kyse sitten latomaalarista, performanssitaiteilijasta tai yhteiskuntatieteilijästä. Samalla tavalla tarvitaan niitä, jotka selittävät tätä kieltä tavalliselle kansalle. Tämä tärkeä rooli on taidearvostelijoilla eli kriitikoilla.

  Keväällä 2007 kaksi arvovaltaista kriitikkoa, Veli-Pekka Lehtonen ja Ilkka Mattila julkaisivat sanakirjan, jossa he selittävät taiteilijoiden kieltä suomeksi.

  Tosin heti on tuotettava pettymys niille taiteen ystäville, jotka vihdoin toivovat oppivansa, mitä hienoa tarkoittavat esimerkiksi ilmaukset luomisvimma, unenomainen visio ja äänet äänien takana. Lehtosen ja Mattilan kirja pikemminkin purkaa taiteilijamyyttiä kuin korostaa artistien ainutlaatuista erinomaisuutta. Kaukana ei olla muinaisen kreikkalaisen Diogenes Sinopelaisen ajattelusta, joka sai muinaiskreikan koiraa tarkoittavan sanan kyon mukaan nimen kyynisyys.

  Lehtonen ja Mattila selittävät muun muassa, että jos taidemuseo on ”kaupunkilaisten olohuone”, sen edusta on aamuisin täynnä olutpakkauksia, lasinsiruja ja tyhjiä pitsalaatikoita. Kun ”taiteilijalle on kunnia-asia päästä tekemään taidenäyttelyn ripustus itse” Lehtonen ja Mattila selittävät, että taulujen lateksimaali on vielä märkää. Ja kun ”muotokuva ei edusta perinteistä realismia”, kriitikkopari selittää, että alkoholisoituneen ja jo kukkeimmat nuoruusvuotensa ohittaneen taiteilijan kädet vapisevat kuin mandoliinin soittajalla. Kirja on osuvuudessaan hauska, paikoin surullisen tosi ja panee jokaisen taiteesta koskaan kiinnostuneen pohtimaan, miten tyhjiä ilmauksia onkaan tullut käytettyä.

  Mistä taiteilijoiden kielessä on kysymys? Miksi se on välillä hassun kuuloista? Mitä ovat murtuma, epäpaikka ja välitila? Sanakirjailija ja taidekielentutkija Ilkka Mattila vastatkoon.

  Ohjelma on uusinta kesäkuulta 2007. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Anu Heikkinen.

Klipit

 • Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia, tiedetään, mutta aina ei vanhakaan konsti istu aivan sellaisenaan. Silloin pitää soveltaa, tietää kuulijamme Jarikin, joka kuuli tästä mainion esimerkin elokuussa Yle Puheelta. Politiikasta oli puhe kun haastateltava lasautti mikrofoniinsa seuraavan viisauden:

  "Vastakkainasettelun sijaan pitäisi hakea yhtä hiiltä."

  Jari tuumii: ”Asiat taitavat silloin olla aika hankalassa jamassa, jos ensiksi pitäisi löytää se yhteinen hiili, johon puhaltaa.”

  Siltähän se kuulostaa: tilanteelta, jossa vastakkainasettelun tekijöinä ovat ihmiset eivätkä asiat. Kadoksissa tuntuu olevan asia, josta voi ylipäänsä päästä sopimaan. Amerikkalainen kysyisi, missä on pihvi, mutta suomalaiselle konsensus-ajattelulle tärkeämpi on yksi hiili ja siihen puhaltaminen, jotta yhteisen toiminnan liekki saadaan taas viriämään.

  Kunhan ei eri puolilta puhalleta savuja kaverin silmiin!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Maanviljelyn keksiminen 10 000 vuotta sitten johti pikkuhiljaa työnjaon syntymiseen kun viljan viljelyn ansiosta ruokaa kertyi useammalle kuin viljelyssä tarvittiin ja tässä sitä nyt ollaan. Työnjako on eriytynyt yhä kapeampiin ammatteihin, joiden osaajat eivät välttämättä tiedä muista elämänalueista mitään.

  Niinpä nykyajan pankkien ekonomistit eivät ole tarkkaan perillä strutsien elämäntavoista eivätkä vertailevan kielitieteen perusasioista. Sen vuoksi kuulijamme Anneli saattoikin lukea verkkolehti Uudesta Suomesta elokuun lopulla seuraavanlaisen lauseen:

  "Muun väittäminen on pään hautaamista hiekkaan."

  Anneli ihmettelee: ”Tiedän, että jänis piilottaa päänsä pensaaseen, mutta mitäs tämä pään hautaaminen hiekkaan on?”

  Anneli on oikeassa, kyse on biologiasta. Ei kun kielitieteestä: suomen kielessä vastuunpakoilu on jänistämistä ja pään laittamista pensaaseen, mutta Englannissa – ja monissa muissa maissa – eläimistö on erilainen. Heillä jäniksemme on korvannut strutsi ja pensaan hiekka.

  Sanonnan tausta on yli 2000 vuotta sitten eläneen roomalaisen oppineen Plinius vanhemman kertomuksessa, jossa strutsi hautaa päänsä hiekkaan vaaran uhatessa. Tässä taas loppuu kielitiede ja alkaa biologia: Pliniuksen havainto on silkkaa puppua, pelästyessään strutsi ei hautaa päätään hiekkaan vaan juoksee pakoon.

  Älkäämme siis tiukan paikan tullen haudatko päätämme hiekkaan, vaan työntäkäämme päämme reilusti pensaaseen!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Monet elokuvat ja elokuvatähdet ovat elämää suurempia. Tämän vuoksi myös monen elokuva-arvostelijan kielikuva-arsenaali on kielioppia, fraasisanakirjaa ja tavallisen elokuvankatsojan käsityskykyä suurempi.

  Ystävämme Irja löysi elokuun lopulla Helsingin Sanomista jutun Ingrid Bergmanin urasta. Jutussa elokuvakirjoittaja eläytyi filmitähden lapsuuden koviin kokemuksiin seuraavin sanoin:

  "Ajan lapio kaivoi nopeasti kuoppaa tytön tielle."

  Irja ällistelee: ”Ennen ajan hammas nakerteli ja kuoppaa kaivettiin toiselle langettavaksi. Nyt välineet ovat järeämmät, ja Ingrid-rukkakin joutui vanhempien kuoltua kuopan kautta mieron tielle.”

  Aristoteleen kantapään Bergman-fraasien ylikriitikko on samaa mieltä ja julistaa skribentin syylliseksi vanhan sanontaperinteen väkivaltaiseen uudistamisyritykseen. Tuomioksi määräämme hänet ottamaan lapion kouraan ja katsomaan lapio kourassa kaikki Ingridin tekemät 47 elokuvaa. Hyvää elokuvailtaa!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Kysymys veneilyn ja alkoholin yhteydestä on tulisia intohimoja herättävä aihe. Veneitä ei merillä ja vesistöissä ole yhtä taajassa kuin autoja pääkadulla, mutta toisaalta vesillä kulkijaa ympäröi aina hengenvaarallinen ympäristö eli vesielementti, johon joutuminen saattaa aiheuttaa muutakin kuin vaatteiden kastumista.

  Toisaalta taas vedotaan merenkulun perinteisiin, joihin monen muistin mukaan kuuluu rommiannos heti, kun aurinko on kivunnut raa´annokan kohdalle. Ja toisaalta taas tuntuu oudolta kunnioittaa edeltävien seilorisukupolvien perinteitä väkijuomien suhteen, jos sellaiset jopa tärkeämmät perinteet kuin hyvä merimiestapa, merenkulkutaito ja luonnonvoimien kunnioitus unohdetaan.

  Asiassa voidaan nähdä monia puolia, joten alamme lähestyä Etelä-Suomen Sanomien jykevää kannanottoa tulenaran aiheen tiimoilta. Etlarin pääkirjoitus nimittäin kiteytti heinäkuussa näin:

  "Ruorijuopumuksen raja on siis itse asiassa veteen piirretty viiva."

  Sitaatin meille lähettänyt kuulijamme Seppo ei pidä asiaa aivan yhtä sattumanvaraisena, ”sillä kyllähän lakipykälissä lienee promillerajatkin säädetty
  vesiliikennejuopumukselle”. Sepon ei tarvitse pulloon turvautua, koska hänet saa juhlamielelle kirjapalkintomme, pahvikantinen tietokirja Aristoteleen kantapää – fraasirikos ei kannata, josta voi vesilläkin naukkailla rauhassa!

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2009. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Kaisa Pulakka ja Tuula Viitaniemi.

 • Onnettomuus on sitä, kun ei ole onnea, mutta onnen puute maissa ja vesillä ilmenee kielessämme eri tavoin. Suomensukuisesti puhutaan vanhan laivaa tarkoittavan sanan haaksi avulla haaksirikosta, kun paatille käy huonosti. Toinen oma sanansa asialle on haveri, joka on napattu suoraan ruotsin sanasta haveri. Hauskaa asiassa on se, että naapurin kantasana on antanut meille sanan myös yleisiä vahinkoja tarkoittamaan, niin maissa kuin vesillä. Tämä sana on haaveri.

  Jos siis vesillä sattuu haaveri, se saattaa johtaa haveriin. Mutta maissa havereita ei voi sattua. Tämän on huomannut myös kuulijamme Eeva, joka löysi Joensuun alueradion nettisivuilta heinäkuussa seuraavanlaisen otsikon:

  "Ilosaarirock sujui ilman suuria havereita."

  Joensuun maantieteestä mainittakoon vielä, että Ilosaarirockia ei pidetä Ilosaari-nimisessä saaressa, jolloin havereita voisikin sattua, vaan tukevalla mantereella Joensuun Laulurinteellä. Eeva onnittelee itseään: ”Onneksi en päästänyt lastani Ilosaarirockiin, vaikka osaa hän uida”.

  Alueradion nettisivujen toimittaja huomasi haaverinsa pian ja korjasi virheensä. Tehkäämme niin mekin ja vältämme isommat haaverit.

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2009. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Kaisa Pulakka ja Tuula Viitaniemi.

 • Osuustoiminta on aina ollut tiiviisti suomalaisen sanonta-aarteiston aihepiiri. Milloin jokin on levinnyt kuin kaljalasti osuuskaupan rappusille, milloin joku on tyhmä kuin osuuskaupan kassa. Joku voi kulkea kuin osuuskaupan ovesta, vaikka olisi ollut vielä margariinipaketissa osuuskaupan hyllyllä, silloin kun Suomeen ensimmäistä osuustoimintalakia säädettiin vuonna 1901. Ja lopuksi joku aina toteaa, että näin tekee osuuskauppaväki.

  On harmi, että osuustoimintaväki ei ole kerännyt tätä suullista perinnettä kansien väliin, josta tiedonhaluinen kansa sitä voisi opiskella. Niinpä aika ajoin joudumme törmäämään harmillisiin väärinymmärryksiin alan fraaseissa. Kuten kuulijamme Kari, joka kirjoittaa näin:

  ”Tänäinen Helsingin Sanomat luonnehtii runsaasti palkitun valtionyhtiön johtajan lokoisia hommia: "Olo on kuin osuuskaupan hoitajalla." Ilmaus täyttänee fraasirikoksen tunnusmerkit. Menneinä vuosikymmeninä, jonne HS sanonnan aivan oikein ajoittaa, se kuului kokonaisuudessaan: "Outo olo kuin osuuskaupan hoitajalla ennen inventaariota." Siis ihan päinvastoin, osuuskaupan hoitajan olotilaa luonnehti kiinnijäämisen pelko, ei löysistä hommista maksetun kovan palkan tuoma sielunrauha.”

  Aristoteleen kantapää kiittää Karia ja langettaa fraasirikostuomion kovimman kautta: paheksumme fraasin väärinymmärtäjää ja nollaamme rikollisen asiantuntemattoman toimittajan kanta-asiakaskortin bonukset ja pisteet!

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2009. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Kaisa Pulakka ja Tuula Viitaniemi.

 • Joskus alamme käyttää uutta sanaa ilman kovin tarkkaa käyttöönottoprosessia. Muitakin kuin kuulijaamme Väistelijää on mietityttänyt viime aikoina yleistynyt sana väistötila. Väistelijän meille lähettämässä lehtileikkeessä kerrotaan miten Pudasjärvellä:

  "Noin 200 oppilasta on käynyt viimeiset vuodet koulua väistötiloissa vanhojen koulujen sisäilmaongelmien vuoksi."

  Nimimerkki Väistelijä on jäänyt miettimään näin: ”Kysyisinkin kohteliaimmin, mitä nämä väistötilat ovat? Ohituskaistoja? Onko käytäviä kavennettu ja jouduttu rakentamaan kohtaamistiloja?”

  Kielitoimiston sanakirjan mukaan väistötila on rakennus tai sen osa, johon toisen tilan toiminta siirretään väliaikaisesti remontin tai muun vuoksi. Sana on viime vuosina yleistynyt vaivihkaa etenkin erilaisten homevaurioista kärsivien julkisten rakennusten kuten koulujen ja sairaaloiden korjausurakoiden vuoksi.

  Näin ala-arvoinen remontointitekniikkakin laajentaa sanavarastoamme!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Valokuvaaminen on helppoa, lauloi Kari Peitsamo aikoinaan. Valokuvaamisesta puhuminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ovathan visuaalinen maailma ja kielen kuvasto vain toistensa kalpeita kuvajaisia.

  Silti muutaman perusasian pitäminen mielessä ehkäisee pahimmat kömmähdykset. Ettei käy niin kuin elokuussa Ylen nettisivuilla, josta kuulijamme Risto löysi seuraavanalaisen sammakon:

  "Erikoinen vaalea siili tarttui linssiin."

  Risto ihmettelee: ”Olisikohan oikeammin pitänyt ilmaista: tarttui filmille tai nykyaikaisesti: tallentui kameran muistikortille?”

  Aristoteleen kantapään kuvakielifraasien ylipäällikkö on samaa mieltä, jostain noista ilmauksista otsikon tomppeli muoto on lähtenyt. Mutta vaikka filmiä ei enää käytetäkään, eivät kuvien kohteet nyt herranen aika kuvausvälineen linssiin tartu!

  Niinpä julistamme kirjoittajan syylliseksi tärähtäneen kuvausilmauksen käyttöön ja tuomitsemme hänet liittymään lähimpään valokuvauskerhoon ja ilmoittautumaan pimiönhoitajaksi, niin oppii, mihin siilit valokuvauksessa tarttuvat!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Uudet harrastukset luovat uusia teonsanoja. Vuorikiipeilyn suosio on viime vuosikymmeninä noussut kohisten ja sen jälkeen kun Veikka Gustafsson 12 vuotta sitten nousi ensimmäisenä suomalaisena Mount Everestille, sinne on kiivennyt kaiken kaikkiaan 16 maanmiestämme.

  Aina nämä uudet teonsanat eivät kuitenkaan vie kieltä eteenpäin vaan joskus ne vain aiheuttavat yleisössä hämmennystä. Ystävämme Mirja löysi hyvän esimerkin tästä heinäkuisesta Aamulehdestä. Juttu käsitteli tamperelaista huimapäätä, joka suunnitteli kiipeämistä Ararat-vuorelle. Toimittaja hahmotteli hankkeen aikaraameja jutussa seuraavasti:

  "Huiputtamisen on määrä tapahtua heinä-elokuussa."

  Mirja ihmettelee: ”Onko kysymys nyt sitten todellisesta kiipeämisestä vai siitä että henkilö huiputtaa eikä kiipeäkään?”

  Aristoteleen kantapää toivoo kaikkien vuorikiipeilijöitä tukeneiden sponsorien puolesta, että tämän huiputtamisen kantasana on huippu eikä nyt puhuta laajan höplästävetämisilmiön jäävuoren huipusta!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Kielitoimiston sanakirjan toimituksen lokakuun sanavalinta sisältää asiaa meille kaikille talviuniaikaan laskeutuville suomalaisille. Kuukauden sana on unimuna, ja näin sanakirjan väki sanaa kommentoi:

  ”Helsinki-Vantaan lentoasema on menestynyt jälleen The Guide to Sleeping in Airports -verkkosivuston yleisöäänestyksessä, jonka tulos julkistettiin lokakuussa. Matkustajat ovat kehuneet erityisesti lepotuolina ja sänkynä toimivia unikapseleita (engl. sleep pod, sleeping pod), jotka on kehitetty Suomessa japanilaisen esikuvan pohjalta. Jatkolentoa odottaessaan kuplamaisen kotelon sisään voi vetäytyä torkuille tai vaikka chattaamaan – kapseleissa on nimittäin vapaasti käytettävä langaton verkkoyhteys.

  Kapselista on käytetty myös nimityksiä unikupla ja uniputki sekä sen muodosta osuvasti kertovaa sanaa unimuna. Keksintö kelpaisi varmasti myös monien työpaikkojen taukotiloihin antamaan voimia niille työn raskauttamille, joita ahtaan paikan kammo ei vaivaa.”

  Juuri niin! Mikä olisikaan parempi pesämuna talven varalle kuin unimuna! Nukkukaa hyvin!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Nykyään pidetään itsestään selvänä, että julkinen hallinto on epätehokasta ja tuottaa koukeroista kieltä, kun taas yksityiset yritykset ovat tehokkaita ja tuottavat selvää kieltä.

  Kuulijamme Hämeestä sai kirjeen, joka haastaa tämän käsityksen. Vakuutusyhtiö tervehti kuulijaamme tiedotteella eläkkeen maksamisen alkamisesta ja tiedote kuului näin:

  "Huomaathan, että ennen eläkeiän alkamista voit muuttaa eläkeaikaasi tai eläkkeen määrää siten, että siltä osin kuin säästöillesi hyvitettävän laskuperustekoron euromäärä kasvaisi alkuperäisestä sovitusta eläkeajasta, siirretään kasvanutta laskuperustekoron määrää vastaava osuus laskuperustekorollisista säästöistä vuosikorollisiin säästöihin tai valitsemiisi sijoitussidonnaisiin sijoituskohteisiin. Näitä säästöjä ei voi enää muutoksen jälkeen siirtää takaisin laskuperustekorollisiin säästöihin."

  Kuulijamme Hämeestä pohtii, että ”Tairatkos sen selvemmin sanoa?” Ehkä asiaa ei taira sanoa selvemmin, mutta ei tästäkään kyllä kukaan mitään ymmärrä. Toivommekin, että valtio palkkaa jokaiselle eläkkeelle siirtyvälle kansalaiselle lakimiehen tulkitsemaan kaikkia hauskoja papereita, joita eri virastot ja finanssitavaratalot hänelle lähettävät.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Oi aikoja oi tapoja, lausuivat jo muinaiset italialaiset vaikka heillä ei ollut vielä aavistustakaan maapallon jakamisesta eri aikavyöhykkeisiin saati sitten koko maanosan kelloja siirtävästä kesäajasta.

  Myös nykyajan Kreikan finanssikriisi on sekoittanut toisten ajantajun. Kuulijamme Urpo lähetti meille esimerkin siitä, miten Iltalehti kirjoitti tuosta sekavasta aiheesta heinäkuussa. Ote meni näin:

  "Tiimalasi Kreikan eurokellosta alkaa käydä vähiin."

  Ei tarvitse olla Urpo tajutakseen, miten kirjoittajalla ovat menneet sekaisin ajanmittaamisen välineet. Tiimalasi ja kello ovat kumpikin hyviä ja kouriintuntuvia ajan kulumisen vertauskuvia, mutta ne ovat armotta aivan eri aikakausilta, eivätkä mitenkään sovi samaan kuvailmaukseen. Tiimalasi perustuu hiekan valumiseen ja kellon ideana taas on viisarien liikkuminen.

  Niinpä Aristoteleen kantapään ajanmittausfraasien ylimmäinen kalenteripoika jyrähtää toimittajan syylliseksi aika suureen fraasirikokseen ja määrää hänet rangaistukseksi aikailematta matkustamaan viikoksi lämpimimpään mahdolliseen etelän lomaparatiisin rantakohteeseen, jotta voi seitsemän päivän ajan tutkia rantahiekalla tiimalasin polttoainetta: hiekkaa.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

Muualla Yle.fi:ssä