Kylillä

Tyngällä

 • 31 min
 • toistaiseksi

Entisessä kanalassa tehdään karkkeja. Autotallissa rakennetaan Suomen nopeinta datsunia ja joen partaalla kohta satavuotias mylly jauhaa lähipeltojen viljat säkkeihin. Kylillä poiketaan Tyngällä Pohjois-Pohjanmaalla.

Lähetykset

 • la 11.7.2015 12.12 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Kylän ylpeys on vanhojen perinteiden mukaan rakennettu kaljaasi Ihana. Kalastaja suree kuihtuvaa elinkeinoaan. Tanssilavan parkkipaikalla autojen takakonteilla on liikennettä - mutta ei enää siitä vanhasta syystä. Selkämeren äärelle Luvian Luodonkylään lähti Päivi Leino.

 • Kostamossa teinejä ei saa sisälle tietokoneen ääreen lahjomallakaan. Tytöt treenaavat traktorilla ajoa ja metsäalan opiskelija viihtyy kaivurissa. Karjatilan emäntä pyörittää mobiilimatkatoimistoa ja Lapin melkein ainut kengitysseppä kiertää Ruotsia myöten, mutta palaa aina kotikylälle Kemijoen varteen Kostamovaaran juurelle.

 • Kääpiövuohia, miniaasi, alpakoita ynnä muita ammattiterapeutteja asuu Nummisissa Mäntsälässä. Eläinten lisäksi kylän äänimaailmaa värittävät enduropyörien pörinä ja Mustijoen kuohu. Yhdistetty kyläbaari ja -kauppa houkuttaa väkeä oman kylän lisäksi kauempaakin. Eikä aina syynä ole paikan harvinainen viskivalikoima. Nummisissa pyörii Päivi Leino.

 • Ajopeleinä Haapasaaren kapealla kylänraitilla eivät ole suinkaan autot, vaan kottikärryt. Kiviaitojen, kallioiden ja käkkärämäntyjen maisemassa keskeltä itäistä Suomenlahtea kyläillään ainakin merivartioasemalla ja Suomen pienimmässä osuuskaupassa. Päivi Leino tapaa väkeä Keski-Suomesta juuri muuttaneeseesta myymälänhoitajasta pihatalkoolaisisiin Suomen vaarallisimmaksi väitetyllä saarella.

 • Matka vie Kylille Pienelle Salpausselälle ja Vuolenkosken kylään. Jossa väkiluku käännettiin nousuun 10 vuotta sitten. Jossa kesätöitä järjestyy kaikille nuorille. Jossa kyläkoulu yhdysluokkineen vetää mukaan toimintaan koko kylän. Ja jossa maisemaa hoidetaan ruokapalkalla. Vuolenkoskelle lähti Päivi Leino.

 • Perunapitäjä Tyrnävällä, Markkuun kylällä asuu melkoisen eksoottisia ammatteja omaavia eläimiä. Koirat kisaavat valjakkoajossa, lampaat terapoivat ihmismieltä ja kanatkin neuvovat elämäntaitoja. Ja mukulat saavat alkunsa koeputkessa - siis siemenperunoiden mukulat. Päivi Leino lähti Markkuulle.

 • Karhu nimeltä Samuli, sotatulokaskasvi nimeltä pulskaneilikka ja leivonnainen nimeltä vatruska löytyvät Möhköstä Ilomantsista. Kylillä kolmen kilometrin päässä itärajasta tavataan roppakaupalla möhköläisiä. Ja kaiken taustalla kuuluu kosken kohina. Malveloiden keittiöön heti alkuun on löytänyt Päivi Leino.

 • Vottosen perhe haluaa syödä eettisesti kasvatettua lihaa. Se järjestyy omalla villisikatarhalla. Veikko Sikiö on Euroopassa palkittu moottoripyöränrakennustaidostaan ja Heli Kurjanen valloittaa maailmaa kuukuppifirmalla. Pirkanmaalaiselle Kopsamolle kurkistaa Päivi Leino.

 • Kanoja, ankkoja, lampaita. Omenatarha, mehustamo ja pop-up pizzeria. Siinä vain muutama Smedsin perheen viime kesien puuhista kotona Lalle Gårdissa. Päivi Leino suunnistaa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Kyröjoen varressa. Vastaan on tulossa ainakin maailman ainut himmelisti. Ja ruokoushuone, joka putosi kyläläisten syliin. Suuntana Jokikylät itäisessä Mustasaaressa.

 • Kivesjärvellä Kainuussa päästään vaaran laelle, retkeilyreitille, kokkaamaan villiyrteistä ja kuulemaan hurjia tarinoita seudulla aikanaan mellastaneista Suomen ainoista sisävesirosvoista. Matkakumppanina on Päivi Leino.

 • Vuontisjärvessä ei osata kesällä mennä nukkumaan, kun aurinko paistaa täydeltä terältä yötä päivää aina heinäkuun loppupuolelle asti.
  Kylille lähdetään Tunturi-Lappiin, Suomen solisluulle, 300 km Rovaniemeltä pohjoiseen ja 100 km Norjan rajalta etelään. Vastaan on tulossa ainakin vuosisadan moka ja yhteisnavetallinen lehmiä. Päivi Leino löysi heti keittiöön.

 • Halavatun pappa Pete Kauppisen firmalla on 60 pappatunturia. Jouko Kumpulaisen Finnwild-firmalla on 1400 sorsanpoikasta. Ainakin. Johanna Niskasen Hätäapukissalassa on melkein 30 pelastettua kissaa. Kylillä seikkaillaan Pohjois-Savossa Nerkoonniemellä, joka tietysti savolaisittain sijaitsee yhtä aikaa Lapinlahdella ja Iisalmessa. Matkaan lähti Päivi Leino.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä