Tiedeykkönen

Kaukaisessa kvasaarissa pyörii kaksi mustaa aukkoa ja Tyynellä valtamerellä myrskyävät taifuunit

 • 48 min
 • toistaiseksi

Nyt tutkijat pohtivat, onko kenties kaikissa kvasaareissa kaksi pyörivää mustaa aukkoa. Taifuuni/hurrikaanikausi on käynnistynyt ja Tyynellä valtamerellä riehuu jo kolmekin taifuunia ja neljäs on ehkä syntymässä.
Puhetta osataan mallintaa yhä paremmin ja puhesynteesiteknologiat kehittyvät. Syyskuussa tähtitaivas tarjoilee kirkkaalla säällä samettiset tähtinäkymät ja kuunpimennyksen. Haastateltavana ovat professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Martti Vainio Helsingin yliopistosta ja Helsingin Sanomien digijohtaja Mikael Liljedahl. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leo Kosola.

Lähetykset

 • pe 4.9.2015 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten solun jätehuolto liittyy syöpään ja Parkinsonin tautiin? Kas siinä Nobelin arvoinen pulma. Luonto ei tuhlaa aineita. Hiili ym alkuaineet kiertävät luonnossa, siitä pitää huolen aineen häviämättömyyden laki. Elävän solun pitää itse aktiivisesti huolehtia kierrätyksestä tai käy huonosti. Jos kierrätys- ja jäteholtosysteemi eli autofagia hyytyy, niin soluun kertyy vanhentunutta proteiinia ynnä muuta roinaa. Seuraukset ovat ikäviä, esimerkiksi syöpä, Parkinsonin tauti tai silmanpohjan rappeuma. Leena Mattila tapasi lääketieteen Nobel-aiheen tiimoilta suomalaistutkijat Eeva-Liisa Eskelisen ja Carina Holmström-Stillin Helsingin yliopistosta.

 • Miksi vainoamme lajitovereita ja suollamme raivoisaa tekstiä verkossa? Entä miksi vihollisen tappaminen ei ole vain suotavaa vaan myös nautinto?

  Kulttuurihistorian tutkijat pohtivat tämän päivän vihapuhetta ja vainoja historiallisten tekstien kautta. Ohjelmassa selviää, että miten saamelaiset, homot ja väärin uskovat ovat saaneet tuta enemmistön pelot. Ja onko tästä mitään viisastuttu.

  Toimittajana Jari Vaara.

 • Maailman ongelmat ratkaistaan synteettisen biologian avulla - uskokoon ken haluaa. Optimistit väittävät sen ratkaisevan energiaongelmat ja sairauksetkin tulevat hoidettua. Kuinka tätä arvioi v:sta 2004 synteettistä biologiaa soveltanut professori Sven Panke. Hän työskentelee Sveitsin valtiollisessa teknillisessä korkeakoulussa bioprosessitekniikan yksikössä. Entä miten alan katsoo toinen pioneeri teollisen biotekniikan asiantuntija Hans-Peter Meier Sveitsistä. Häntä huvittaa synteettiseen biologiaan asetetut kovat odotukset, vaikka toki työkalua voi käyttää moneen hyödylliseen, muun muassa lääkkeiden tuotannossa prosessien tehostamiseksi, jotta jätteen määrä vähenee. On myös käytävä keskustelua, mihin resurssit laitetaan?

  Uutta bioteknologian alaa katsoo myös tekniikan ja innovaatioiden historiaa tutkinut professori Kalle Michelsen Lappeenrannan yliopistosta. Hän näkee yhtymäkohtia muihin tekniikan kehityssuuntiin, muun muassa atomienergian tutkimukseen ja tuoreempi esimerkki on ICT-vallankumous, jolloin kaikki voimat keskitettiin uuteen alaan. Michelsen kysyy, lisääntyykö insinööriajattelun valta yhteiskunnassa synteettisen biologian myötä? Toimittaja on Teija Peltoniemi.

 • Mennyt kesä oli hyvä monelle lintulajille, pesistä lensi paljon poikasia maailmalle. Mutta syksy ja talvi vaativat veronsa, ensi kesänä niistä on elossa vain kolmasosa. Myös ympäristö muuttuu: ilmasto lämpenee, metsiä hakataan ja maaseutu köyhtyy. Tiedeykkösessä kysytään, miten linnut pärjäävät tämän kaiken keskellä. Vastaamassa ovat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen ja Rengastustoimiston johtaja Jari Valkama Luomuksesta Helsingin yliopistosta, hän on tutkinut muun muassa huuhkajan selviytymistä. Mukana keskustelussa on myös yliopistonlehtori Toni Laaksonen Turun yliopistosta. Toimittajana on Pirjo Koskinen.

  Kuva YLE/Petri Jauhiainen/Vastavalo

 • Historioitsija filosofian tohtori Mikko Ylikangas kertoo kirjassaan Mainio pikku sota mielenkiintoisesta tapahtumasarjasta vuonna 1919 Suomenlahdella Koiviston ja Terijoen maisemissa lähellä silloista Venäjän rajaa kun Britannian laivasto ja kuninkaalliset ilmavoimat RAF tekivät iskuja Neuvosto-Venäjää vastaan Suomen puolelta.

  Tässä ohjelmassa mennään noihin tapahtumiin sadan vuoden taakse, jotka liittyvät Britannian suurvaltaintressien lisäksi Suomen ja Viron itsenäistymiseen sekä Bolsevikki-vallankumoukseen Venäjällä.

  Toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Fysiikan Nobelilla palkitaan fyysikot Michael Kosterlitz, David Thouless sekä Duncan Haldane. Uudet nobelistit ovat ottaneet käyttöön matematiikan osa-alueen topologian, jonka avulla he ovat kuvanneet suprajohteiden, supranesteiden ja ohuiden magneettisten kalvojen fysiikkaa. Heidän kehittämiään teorioita voidaan hyödyntää elektroniikassa, suprajohteiden kehittämisessä ja kvanttitietokoneessa.

  Michael Kosterlitz on haastateltavana ohjelmassa. Hän on Aalto-yliopistossa vierailevana professorina ja kertoo ensitunnelmistaan, elämästään ja suhteestaan fysiikkaan.

  Nobelistien töistä kertovat myös professori Tapio Ala-Nissilä ja professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta. Ohjelman loppuosa on varattu lokakuun tähtitaivaalle, joka tarjoaa nähtäväksi planeettoja, hohtavan Linnunradan ja Orionidien tähdenlentoparven. Tähtitaivaasta kertoo professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta.

  Ohjelman toimittaa Sisko Loikkanen.

 • Virtuaalimaailma voi olla mahtava tai todella huono kokemus. Kun silmä näkee sellaista, jota tasapainoelin ei voi käsittää, aiheutuu huimausta, pahoinvointia ja hikoilua. Esimerkiksi liike tai epätarkka pään seuraaminen voi aiheuttaa tätä. Virtuaalitodellisuuden aiheuttamia huonon olon kokemuksia tutkitaan Helsingin yliopistossa.

  Kesällä lisätty todellisuus nousi puheenaiheeksi PokemonGo-pelin ansiosta, vaikka lisätty todellisuus ei ollutkaan syy pelin suosioon. Joidenkin arvioiden mukaan lisätty todellisuus tulee kasvamaan lähivuosina räjähdysmäisesti, kun taas virtuaalitodellisuuden kasvu on loivempaa.

  Haastattelussa tietotekniikan professori Tapio Takala Aalto-yliopistosta, psykologi ja tutkija Jukka Häkkinen Helsingin yliopistosta, abiturientti Topi Ruotsalainen Kuopion klassillisesta lukiosta, pelintekijä Tuomas Karmakallio, ohjaaja-leikkaaja Ville Lahti ja johtava tutkija Charles Woodward VTT:ltä. Toimittajana Leo Kosola.

 • Miten ihmissolu hyödyntää syödyn omenan tai makkaran energian? Entä miten täsmäruoka vaikuttaa aikuisten mitokondriaaliseen lihasheikkouteen? Tiukasta ruokavaliosta yllättäen aiheutunut lihasvaurio stimuloi lihaksen uudistumista ja paransi potilaiden lihasvoimaa jonkin verran. Ruokavalion tehon aikuisten mitokondriaaliseen lihasheikkouteen, havaitsi professori Anu Wartiovaaran ryhmä. Jos mitokondriot hyytyvät, sairaus voi oireilla missä hyvänsä lihaksissa tai elimissä. Peritty sairaus voi alkaa missä iässä hyvänsa, mutta vakavimmat näkyvät jo vauvana. Toimittaja on Leena Mattila.

 • Museot ja muistomerkit ovat kautta aikain olleet valloittajan tähtäimessä heti voiton jälkeen. Rahaa oleellisempi tavoite on pyyhkiä menneisyys ja oikeuttaa rikoksensa. Tutkijan mukaan tuhoaminen ei ole toiminut valloittajan hyväksi, kun tarkastellaan vaikkapa Eurooppaa keskiajan jälkeen. Entä miten tänä päivänä museot varmistavat, että hankittavat esineet tai taide ei ole rikollisesti hankittua? Toimittajana Jari Vaara.

 • Mitä tapahtuu kun potilas ja lääkäri tapaavat metsässä? Mitä vaikutuksia kohtaamisella luonnossa on ihmisen hyvinvointiin? Tällaisia asioita selvittelee Oikea terveyskeskus –teatteriesitys. Produktion takana on työryhmä, jossa on näyttelijöitä, lääkäri, pelisuunnittelija sekä luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt tutkija. Keskeisessä asemassa on näyttämötyön väitöstyötään tekevä Sami Henrik Haapala. Hän väittää, että kysymyksessä on ensimmäinen terveysvaikutteinen esitys.

  Toimittaja Teija Peltoniemi tapasi metsässä yhden esityksen ”lääkäreistä” Sami Henrik Haapalan. Potilaan ja lääkärin kohtaamista tarkastelee kliininen opettaja Päivi Polo Turun yliopistosta omasta lähtökohdistaan. Hän opettaa tulevia lääkäreitä kohtaamaan erilaisia potilaita. Näyttelijä Olli Kontulainen on yksi keskuspuistossa tapahtuvan esityksen ”lääkäreistä”, ja hän on tosielämässä myös terveyskeskuslääkäri. Tutkija Ann Ojala miettii, miten taide ja tiede voivat kohdata.

 • Kannattaisiko halia kanaa tai jahdata possua, jotta pysyisi terveenä? Entä mitä karvattomuus on merkinnyt historiassa? Näitä ja moni muita kysymyksiä pohditaaan Tiedeykkösen Tiedeviisaiden pöydässä. Vieraana on kirjailija Kaari Utrio ja tiedeviisaina professorit Timo Soikkanen ja Pentti Huovinen. Juontajana on Jari Vaara.

 • Mitä yhteistä meillä on kiinalaisten ja intialaisten kanssa? Isälinjassa näkyy aasialainen panostus ja äitilinja vie Intiaan. Ihmiset liikkuivat ennenkin.

  Geeneistä löytyy musikaalisuuden biologinen pohja ja selitys sille, miksi miksi lääke sopii yhdelle muttei toiselle. Tuhansia vuosia evoluutio on karsinyt ne, joilla ei ollut vaadittavia ominaisuuksia.

  Ruuan tehokas hyödyntäminen pelasti esivanhemmat nälkävuosina, mutta nyt se lihottaa ja lisää sydäntauteja. Luova ongelmanratkaisukyky pelasti ihmishenkiä kivikaudella. Saman kolikon toinen puoli lisää skitsofreniariskiä, jota sairastaa 1 prosenttii ihmisiskunnasta.

  Äänessä dosentti Päivi Onkamo ja toimittaja Leena Mattila.

Klipit

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan toisessa osassa kerrotaan neandertalilaisten kulttuurista, elintavoista ja siitä miksi he katosivat. Samalla pohditaan olisiko heitä voinut asua Suomessakin.Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan ensimmäisessä osassa puhutaan siitä keitä neandertalilaiset oikein olivat ja miltä he näyttivät fyysisesti. Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä