Politiikkaradio

ti 11.8.2015

 • 30 min
 • toistaiseksi

Minkälaisesta maaperästä kasvavat Perussuomalaisten ideologiset juuret? Minkälainen ideologinen ja aatehistoriallinen vyyhti kietoutuu puolueen ympärille? Asiantuntijana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Toimittaja on Tapio Pajunen. Uusintana esitettävässä Politiikkaradion juttusarjassa eduskuntapuolueiden ideologisia juuria avataan poliittisen historian asiantuntijoiden voimin. Ensiesitys 4.3.2015.

Lähetykset

 • ti 11.8.2015 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • "Arjesta se alkaa", väittää Perussuomalaisten kuntavaaliohjelma. "Yhdessä rakennamme paremman huomisen", ehdottavat Vihreät. Sen sijaan RKP haluaa olla "Lähellä Sinua". Miksi perussuomalaiset ripottelevat maahanmuuttokysymyksiä kaikkialle? Miksi vihreille kotouttaminen on meistä kiinni? Miksi RKP korostaa yhtä kieltä ylitse muiden?

  Toisessa Puheet päreiksi -kuntavaaliohjelmapuntarissa ruoditaan perussuomalaisten, vihreiden ja RKP:n kuntavaaliohjelmia.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Kuntavaalit ovat ovella ja media tarjoilee jälleen vaalitenttejä ja -keskusteluja laajalla kattauksella. Millainen on suomalaisen poliittisen väittelyn ja retoriikan taso? Miksi puheenjohtajien rooli korostuu politiikassa nykyään? Ovatko median ja politiikan yhteenotot lisääntyneet ja jos miksi? Sakari Sirkkasen haastateltavana on puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopisto.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) matkustaa Rooman sopimuksen 60-vuotishuippukokoukseen. Käsillä on suurin muutos sitten EU:n perustamisen ja Suomen EU:n jäseneksi liittymisen: brexit-neuvottelut ja mahdollisuus Saksan ja Ranskan johdolla tapahtuvaan kahden nopeuden Eurooppaan, jossa maat jakautuvat ydinmaihin ja ulkokehän maihin.

  Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) varoittaa hallitusta jättäytymästä kakkoskehälle Itä-Euroopan maiden kanssa. Pääministeri Sipilän mukaan Suomen linja on "realistinen keskitien linja". Lipposen mukaan Suomelle on nykyisessä kriisissä entistäkin tärkeämpää pysyä lähellä Saksaa, Sipilän linjassa korostuu yhtenäisyys.

  Mikä on Suomen linja brexitin jälkeisessä Euroopassa?

  Vieraina ovat suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa käsittelyssä olevassa kansalaisaloitteessa vaaditaan nollatuntisopimusten kieltämistä lailla. Pitäisikö aloite hyväksyä? Vai pitäisikö koko työaikalaki päivittää digiaikaan?

  Vieraina ovat Anna Kontula (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.) eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Angela Merkel tapasi perjantaina Donald Trumpin. Millainen kädenpuristuksen maku tapaamisesta jäi? Samoihin aikoihin G20-valtiovarainministerit olivat koolla Baden-Badenissa Saksassa ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillersson teki kiertueen, joka alkoi Japanista ja Etelä-Koreasta ja päättyi Kiinaan. Millainen kokonaiskuva piirtyy Trumpin ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoista, kaikki nämä huomioon ottaen? Politiikkaradion jatkoilla käsitellään Trumpin budjettia, joka tulee kongressin käsittelyyn torstaina sekä myös velkakattoa ja sisäpolitiikan ideologisia asetelmia. Sakari Sirkkasen vieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

 • Kotimaan politiikan viikon kuumin spotti on suuntautunut Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Päävastustajat ovat Sampo Terho ja Jussi Halla-aho. Millaisissa peliasetelmissa mennään? Kuntavaalit ovat ovella. Lopuksi muutamia pointteja siihen, millaisissa asetelmissa vaaleissa ollaan. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan toimittajat Timo Seppänen Yleltä ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Geert Wildersin Vapauspuolue ei jytkäyttänytkään Hollannin eilisissä parlamenttivaaleissa. Puolue tosin lisäsi parlamenttipaikkojaan. Vaalien suurin suhteellinen voittaja oli vasemmisto-vihreä GroenLinks. Vaalien voittajiin lukeutuivat myös oikeanlaidan oikeistopuolue CDA ja liberaalipuolue D66. Pääministeri Rutten puolue puolestaan sai, vaikka paikkoja huomattavasti menettikin, sittenkin torjuntavoiton eli paremman tuloksen kuin mitä gallupit antoivat ymmärtää. Vaalien suurin häviäjä oli työväenpuolue PvdA, joka kärsi historiallisen vaalitappion. Mistä Hollannin vaalitulos kertoo ja millainen dominoefekti vaaleista on luvassa Ranskan presidentinvaaleihin? Turkin ja EU:n kiristyneet välit ovat isoilla otsikoissa. Mitä pitäisi tehdä? Lopettaa jäädytetyt jäsenyysneuvottelut kokonaan vai yrittää neuvotteluteitse aikaansaada jonkinlaista ratkaisua? Euroopparadion aluksi keskustellaan Jussi Halla-ahon mukaanlähdöstä Perussuomalaisten pj-kisaan. Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) ei poissulje mukaanlähtöään kisoihin. Sakari Sirkkasen muut europarlamentaarikkovieraat ovat Sirpa Pietikäinen (kok) ja Merja Kyllönen (vas).

 • Internetin tiedonsiirtoprotokollat kehitettiin Yhdysvaltain armeijan aseeksi Neuvostoliittoa vastaan. Nyt samat protokollat näyttävät jälleen olevan valjastettu hyökkäystarkoituksiin. Elämmekö keskellä kybermaailman uutta kylmää sotaa ja uhkaako se yhteiskuntamme perusrakenteita?

  Studiovieraina ovat Aalto yliopiston professori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell, kyberturvallisuuden professori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta, sekä Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki. Puhelimessa on kyberturvallisuustutkija Mirva Salminen Lapin yliopistosta. Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Suomalaisten koulumenestys on paistatellut viime vuosiin saakka kansainvälisen ihailun kohteena. Nyt ääni kellossa on muuttunut samassa tahdissa heikkenevien Pisa-tulosten kanssa. Siinä missä kansainvälinen laatumedia ennen hehkutti peruskoulua maamme valttikorttina, kysyvät samat lehdet nyt, onko Suomen koulutusihme ohi? Mitä tapahtui Suomen peruskouluille, ammattikouluille?

  Hukkasiko koulutuksen ihannemaa valttikorttinsa?

  Vieraina ovat eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) ja valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Perhevapaiden uudistamisesta on tullut kehysriihen kuumimpia poliittisia kysymyksiä. Hallituspuolueista kokoomus ajaa uudistusta, mutta keskusta epäröi kantaansa kotihoidontukeen. Perussuomalaiset sen sijaan eivät hyväksy kotihoidontuen romuttamista. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan "perussuomalaiset eivät siedä kotiäitivihaa".

  Painetta uudistukselle kuitenkin on. Hallitukselta odotetaan toimia työllisyyden nostamiseksi ja synnytysikäisten naisten työllisyys on Suomessa alhaisempi kuin Ruotsissa. Syyksi on epäilty pienten lasten äitien pitkiä kotihoitojaksoja.

  Mikä avuksi perhevapaiden kanssa?

  Vieraina ovat eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) ja valiokunnan jäsen Leena Meri (ps.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Turkin ja EU:n välit ovat viime päivinä kiristyneet rajusti. Natsismi-vertailujakin on kuultu Euroopan suuntaan. Kuinka tulehtunutta, kovien puheiden siivittämää tilannetta pitäisi arvioida? Puhelimessa on vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. EU-komissio julkisti unionin suuntaviivoja piirtävän Valkoisen kirjan toissa viikolla. Viime viikon lopulla EU-johtajat olivat koolla Brysselissä EU-huippukokouksessa. Quo Vadis Eurooppa? Mikä on Euroopan suunta? Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Sari Artjoki on Sakari Sirkkasen studiovieraana. Politiikkaradion jatkoilla rahaliitto Emun näkymiä kommentoi alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä.

 • Sote-uudistus ja valinnanvapaus värittävät kuntavaaleja. Suurin erimielisyys sotesta on kokoomuksen ja vasemmistoliiton välillä. Äänestäjikseenkin puolueet näyttävät houkuttelevat erilaista vaalikansaa: siinä missä Vasemmistoliitto kosiskelee pitkäaikaistyöttömien sieluja, uskoo kokoomus vetovoimaansa seniorikansalaisten keskuudessa.

  Sen sijaan kuntatasolla molempien puolueiden iskusana on turvallisuus.

  Miksi kuntavaalidebateissa kiistellään vain hallituksen politiikasta? Miksi huomio ei kiinnity siihen, mitä kunnissa tapahtuu? Mikä on päivän politiikan sana?

  Ensimmäisessä Puheet päreiksi -kuntavaaliohjelmapuntarissa ovat vastakkain Kansallinen kokoomus ja Vasemmistoliitto.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä