Perttu Häkkinen

Shiatsua ja energiahoitoja pääongelmiin

 • 56 min
 • toistaiseksi

Psykologiliitto on huolissaan erilaisista vaihtoehtoterapioista. Niillä ei ole mitään tekemistä terveydenhuollon kanssa vaan kyse on jopa vaarallisesta puoskaroinnista.

-Vakavat mielenterveysongelmat ja -häiriöt pitäisi ehdottomasti rajata vaihtoehtohoitojen ulkopuolelle ja ohjata asiakkaat koulutettujen mielenterveysalan ammattilaisten hoitoon, sanoo Psykologiiiton vastaava psykologi Teemu Ollikainen.

Miksi vaihtoehtoterapia kiehtoo psykoterapiaa enemmän? Millainen puoskari on vaaraksi mielenterveysongelmien kanssa kamppailevalle?

Ohjelmassa kuultiin Tuulian tarina. Tämä kolmekymppinen mielenterveyskuntoutuja on hakenut energiahoidoista helpotusta sivupersoonahäiriöönsä. Kokemukset ovat huonoja.

-Me oltiin sovittu ennakkoon pelisäännöistä. Muun muassa siitä, ettei saa koskettaa. Hoidon aikana hän kuitenkin kosketti kasvoja ja kaulaa. Se oli ahdistavaa. 

Psykologi Taiga Solèn taas kokee saaneensa masennukseensa enemmän apua shiatsusta kuin psykiatrilta.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 18.8.2015 12.33 • Yle Puhe

Jaksot

 • Santeri Ahola oli aiemmin buddhalaismunkki. Mikä sai hänet jättämään munkin kaavun? Riitta Lemmetyinen oli nunnana saksalaisessa Evankelisten Mariasisarten luostarissa. Miksi kokemus oli valtava pettymys ja mietityttää vielä vuosikymmenten jälkeenkin? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Juutalaisen mystiikan virtaus tunnetaan maassamme verrattain huonosti. Studiovieraana on näyttelijä ja ohjaaja Seppo Heinola. Hän on tutkinut salatiedettä pitkään.

  -Kabbala käsitetään yleensä kovin kapeasti. Se on paljon muutakin kuin naistenlehtien jutut kabbalaa harjoittavasta madonnasta.

  -Kabbala on suunnattoman rikas aarreaitta sen joka osa-alueella ja voin luvata, että kabbalaan kun todella alkaa perehtyä, siitä saa elänikuisen "vamman". Se on hieno henkisen kehityksen ja luovan elämäntaidon ja -tiedon puu.

  Juutalaisuuden tutkija Riikka Tuori taas kertoo kabbalan historiasta ja sen vaikutuksesta nyky-Israeliin.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Suomalaisen talousrikollisuuden kuva. Vieraana on J.K. Tamminen "Konkursseja ja muita konnuuksia" -kirjan tekijä ja entinen talousrikollinen itsekin. Hänen mukaansa pitäisi miettiä, miten harmaasta taloudesta saa ihmisiä pois, takaisin järjestäyneen yhteiskunnan pariin.

  -Suurin osa suomalaisten talousrikoksista ei kumpua ahneudesta vaan olosuhteiden pakosta. Moni yrittäjä on hätää kärsimässä.

  Verotusneuvos Markku Hirvonen kertoo ohjelmassa harmaasta taloudesta, sen tilasta, historiasta ja torjunnasta. Sekä Hirvonen että Tamminen arvioivat, että homma on selvästi siistiytynyt 1980-luvusta.

  Harmaan talouden markkinat kasvavat tosin koko ajan. Tammisen mukaan alalle hakeutuu enenevässä määrin tilimiehiä, lakimiehiä ja viestintäihmisiä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kansallissosialismi, Mannerheimin homous, eläinrääkkäys, jumalanpilkka, lapsiporno, rasismi, ulosteet. Tässä aiheita, jotka herättävät suomalaisissa tunteita.

  Mistä meillä ei saa puhua tai millaista taidetta ei saa tehdä? Mitä yhteistä on rajat rikkovalla taiteella?

  Kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelän tuore esseekokoelma "Tämä ei ole taidetta: Tabujen rikkominen Juhannustansseista Mustaan marsalkkaan" pureutuu aiheeseen.

  -Kun muutamme historian nykymaailman kaltaiseksi, emme elä enää vapaassa maailmassa, pohti Mäkelä muun muassa kohua "Pekka ja Pätkä neekereinä" -elokuvan esittämisestä.

  Lisäksi Bizarre Uproar -nimellä noisea tekevä, "paskaa syövä natsi" Markkula kertoo taiteen, koprofagian ja kansallissosialismin kiihottavasta vaikutuksesta.

  -Teen tätä omaksi ilokseni. Oikeasti olen ujo runopoika, sanoo Markkula, jonka musiikkivideot ovat "vihaa ja kiimaa".

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Luterilaisuus. Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea ja suomalaisuutta? Mikä on luterilaisuuden tulevaisuus kun suosio hiipuu?

  Luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri ja dosentti Jyri Komulainen ja emeritusprofessori Kari Immonen ovat vieraina. Mitä hän tarkoittaa sillä, että "luterilaisuus on suomalaisen kulttuurin syvärakenne"? Kuinka tärkeitä meille ovat protestanttiset hyveet työ, ahkeruus, säästäväisyys ja itsekuri?
  Lisäksi taloustieteilijä Esa Mangeloja kertoo Lutherin talousajattelusta ja reformaation vaikutuksesta talouteen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Moni on kuullut sanan korpikommunismi, mutta mitä se tarkoittaa? Kuulemme Eemeli Lakkalasta, pienen kruununtorpan pojasta, josta kasvoi 1930-luvulla Tornionjokilaakson ensimmäinen kommunistijohtaja, ja sota-ajan vankilavuosien jälkeen jopa kolminkertainen presidentin valitsijamies. "Kolarin Cicero" levitti aatteen sanaa Lapin tiettömillekin taipaleille.

  Haastateltavana on korpikommunismista ja Lakkalasta kirjan kirjoittanut emeritusprofessori Arvo Myllymäki. Hänen mukaansa suomalaisen kommunismin tarina on keskittynyt tähän mennessä liiaksi muutamaan henkilöön. Lisäksi tutkija Ulla Aatsinki kertoo Lapin työväenliikkeen radikalisoitumisesta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Cheekin ja Elastisen siloitellun radiosoittorapin rinnalla elää lähiöiden karuun elämään keskittyvä syrjäytymisrap tai rikoksenuusimisrap. Taisto Tapulista ja Roni Kontulasta eli B.R. ovat entisiä väkivaltarikollisia ja melko harvinaisia räppääviä romaneita.

  -Mä en millään tavalla halua romantisoida rikollista elämäntapaa tai keulia mun teoilla. Kun mä teen räppii ja sanon jotain siellä, ne on ainakin paikkaansa pitäviä juttuja ja ne tulee mun sisältä, sanoo Taisto, jonka biisit alkoivat syntyä neljän vuoden linnareissulla.

  -Räppi auttaa purkamaan tunteita. Mieluummin mä kirjoitan runoja eli räppii kun tuijotan tyhjää seinää. Pohjalta voi nousta vain ylöspäin, miettii Roni.

  Äänessä on myös heidän managerinsa ja Pirados Recordsin johtaja Jukka Kuisma.

  -Mulla on niin paljon vihaa ja katkeruutta, että nyrkit heiluu tosi helposti.

  Lisäksi ohjelmassa kuullaan sosiaalityöntekijä Ulla Lainetta, joka on tutkinut progradussaan punkin lyriikoita. Miten niissä näkyvät yhteiskunnalliset epäkohdat?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Käsittelyssä on suomalaisen black metalin historia ja nykytila. Black metal elää ja voi hyvin maassamme. Taas uusi kalpea miespolvi piirtelee pentagrammeja ja perustaa bläkkisyhtyeitä. Mikä saatanallisessa musiikissa kiehtoo? Kuinka tosissaan ja okkultistisella otteella black metal -fanit ja -tekijät ovat?
  Vieraina Pirunkehto-kirjan kirjoittaja Tero Ikäheimonen ja Satanic Warmaster-yhtyeen primus motor Werwolf, eli Lauri Penttilä. Lisäksi Xysman alkuperäinen basisti ja tietokirjailija Vesa Iitti avaa "Vasemman käden polun" -käsitettä toimitusharjoittelija Pauli Salosen haastattelussa.
  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millainen on helvetti? Miten käsityksemme helvetistä ovat muotoutuneet? Tuonpuoleisen luonne on askarruttanut ihmissukua jo alkuhämärästä lähtien. Helvettiä on pelätty, mutta sille myös naurettu, kertoo teologi "Helvetin historia" -teoksen kirjoittaja Kari Kuula.

  Onko helvetti fyysinen paikka, kidutuslaitos, kiirastuli vai jonkinlainen mielentila?

  Saarnaaja Jouko Piho on suututtanut monet universalismilla. Tämä ajatuksen mukaan helvetti ei kestä ikuisesti. Pihon mukaan on:

  -Helvetin tyhmää mennä helvettiin, koska Jumala haluaa pelastaa meidät kaikki."

  -Ikuisen helvetin oppi on mieletön, saatanallinen ja epäraamatullinen, koska se antaa Kaikkivaltaasta Jumalasta aivan väärän ja vinoutuneen kuvan. Ei ole mikään ihme, että monet uskomattomat eivät halua usko tällaiseen kiduttajajumalaan. En minäkään uskoisi.

  Syyskauden ensimmäisessä ohjelmassa kuultiin suoraa puhetta helvetistä, toimittajina ovat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kevään parhaita paloja muun muassa esoteriasta, ITE-taiteesta ja peliriippuvuudesta. Lisäksi palautteita ja ennenkuulematonta materiaalia muun muassa Goa trancesta, kävelyn filosofiasta ja Juha Vaskun harvinaisesta candomblè-uskosta. Äänessä toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva sekä tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Vaihtoehtoliikkeen outo saaga jatkuu. Liikkeen aktiiveista Heli Santavuori, Pia Länsman ja Pertti Koskela ovat vieraina. Miksi he kutsuvat itseään nykyään puolakkalaisiksi ja miksi he pitävät itseään Suomen sankareina? Entä, miksi Itu aiheuttaa yhä suuria intohimoja ja ristiriitoja?

  Lähetyksen lopuksi vielä maistiaisia viikon kuluttua kuultavasta kevätkoosteesta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Raimo Laakia muistelee aikaansa tässä maolaisiin juuriin pohjaavassa liikkeessä. Mikä tämän 70-luvun lopussa perustetun ryhmän tarkoitus on? Itun mystisen ja karsimaattisen johtohahmon Matti Puolakan ympärillä pyörii huhumylly, mutta pitävätkö väitteet paikkansa? Historioitsija Pirkko-Liisa Kastari kertoo ohjelmassa maolaisuudesta Suomessa laajemmin. Viikon kuluttua kuulemme toisen osan Itun sagasta kun Matti Puolakka ja muut vielä ryhmässä vaikuttavat kertovat näkemyksensä toiminnastaan. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä