Radio Suomi Jyväskylä

Ralliradion mokakooste

 • 4 min
 • toistaiseksi

Ylen Rallioradiossa sattuu ja tapahtuu. Tiukan tulosseurannan rinnalla studiotiimissä huuli lentää ja ajatus pätkii. Ohjaamon tytöt ja pojat kuuntelevat lähetystä kieli poskessa ja yhdistelevät parhaat palat koosteeksi mielivaltaisessa järjestyksessä. Ralliradion mokakooste - Olkaa hyvät!

Lähetykset

 • su 2.8.2015 8.26 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall ovat innokkaita reppureissaajia, sosionomeja, parhaita ystäviä ja tulevia hostelliyrittäjiä. Naisten suunnitelmissa on perustaa Helsinkiin majapaikka, joka tarjoaa paitsi matkustajille yösijan, myös kunnolla palkattuja työpaikkoja kehitysvammaisille. Vain kaksi prosenttia työikäisistä kehitysvammaista on tällä hetkellä oikeissa palkkatöissä. Myö Hostellin tavoite on osoittaa, että vammaisten palkkaaminen voi olla kannattavaa paitsi sosiaalisesti, myös taloudellisesti.

 • Minna Korhonen sanoo olevansa huono pappi, koska ei mielellään juo kahvia. Välillä hän on tuntenut huonoutta myös siksi, ettei tie papiksi kulkenut suorinta reittiä seurakuntanuoresta teologisen tiedekunnan kautta alttarille. Korhonen erosi kirkosta ensimmäisenä arkipäivänä konfirmaationsa jälkeen. Radikaali nuori nainen päätyi ensin lastensuojelutyöhön, sitten äidiksi, yrittäjäksi ja taiteilijaksi. Lopulta kutsumus toi takaisin kirkon kirjoihin ja koulun penkin kautta papin virkaan.
  Jyväskylän Yliopistolla oppilaistospappina toimiva Korhonen iloitsee siitä, että tämän päivän nuorille hengellisyyden kaipuun tunnustaminen on aiempia sukupolvia helpompaa. Oma vaiheikas elämä puolestaan auttaa asettumaan lähimmäisten kanssa samalle viivalle.
  Minna Korhonen oli Yle Jyväskylän päivän persoona -vieraana 20.10. Häntä haastattelee Minna Matintupa.

 • Sovatek-säätiön Töihin!-palvelu pyrkii löytämään työttömille töitä ja työnantajille työntekijöitä. Vuodesta 2010 alkaen Keski-Suomessa työsopimuksia on palvelun kautta syntynyt jo yli 900.

  Töihin!-palvelun palveluvastaava Anu Laasanen on työskennellyt työllisyyden kentällä yli kymmenen vuotta. Hän tietää, että vaikkei avoimia työpaikkoja aina olisikaan suoraan tarjolla, niin monissa yrityksissä on työtä, joka kaipaisi kipeästi tekijää tai tekijöitä.

  Laasasen mukaan työnhakutietoja ja -taitoja pitäisi opettaa nykyistä enemmän jo opintojen ohessa, koska ajat, jolloin koulunpenkiltä valmistuva hyppää vakituiseen työhön ja jää sieltä eläkkeelle ovat ohi.

  Anu Laasanen oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana 18.10. Hän kertoi Heli Kasken haastattelussa, että hyvä yhteiskunta on sellainen, jossa on turvallista synnyttää lapsia, turvallista kasvattaa lapsia, turvallista kouluttaa lapsia, turvallista olla sairas ja turvallista vanheta.

 • Pokémon Go -peli on saanut miljoonat ihmiset ympäri maailmaa metsästämään ja keräämään virtuaalisia hahmoja. Viime kesänä julkaistua peliä ladataan yhä jopa 700 miljoonaa kertaa päivässä. Jyväskyläläinen 6-vuotias Eemeli on jahdannut älypuhelimella pikkuhirviöitä muutaman kuukauden ja kävellyt pelin parissa noin 80 kilometriä. Hän sanoo, että peli on kiva, koska sen parissa pääsee ulkoilemaan. Eemeli osaa myös avata miljoonia ihmisiä villinneen pelin saloja aloittelijoille. Titta Puurunen haastattelee:

 • Laukaan teatterin Kodittomat - Asuntolan naisten kertomuksia saa ensi-iltansa Asunnottomien yönä 17.10. Jyväskylän Huoneteatterissa. Esitys perustuu VTT Riitta Granfeltin väitöskirjaan. Granfelt haastatteli 1990-luvun lopulla asuntolassa asuvia naisia. Naisten kodittomuuden taustalla on usein esimerkiksi risainen lapsuus ja parisuhteessa tapahtuneet muutokset. Naisten kertomukset näyttämölle muokkasi dramaturgi ja ohjaaja Aila Lavaste.

  Lavaste kertoo Yle Jyväskylän haastattelussa, että tositarinoiden tie esitykseksi oli pitkä ja opettavainen. Hän ei halunnut tehdä asunnottomuudesta perinteistä draamaa, vaan tuoda naisten kertomukset mahdollisimman lähelle yleisöä ja näyttää kuinka samanlaisia, haavoittuvia ja hauraita kaikki ihmiset ovat. Kodittomuuskin voi osua kenen tahansa kohdalle ja sen kitkemiseen tarvitaan Lavasteen mukaan konkreettisen avun lisäksi asennemuutosta.

  Dramaturgi, ohjaaja Aila Lavaste ja Kodittomat -esityksen tuottaja Päivä Hammarén-Jokela olivat vieraana Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä maanantaina 17.10. Naiset totesivat, että koti on heillekin äärettömän tärkeä paikka. Heli Kaski haastatteli.

 • Laulu tuo nykyisin leivän pöytään tangolaulaja Leif Lindemanin perheelle. Vaihto gospelista tangoon teki musiikista ammatin, mutta loikkaria ei aikoinaan katsottu hyvällä uskonnollisissa piireissä. Uhkailuja sateli ja välillä oikeasti pelotti, Lindeman myöntää. Vihaviestien vastapainoksi Lindeman on vahva yleisön suosikki, jonka faniryhmä Leifin enkelit pitää omansa puolta.

  Romanikulttuurin ja syvän uskonnollisuuden ristipaineessa varttunut yksinhuoltajan poika on vuosikymmenten varrella löytänyt oman tiensä - se vie uusille keikoille.

  Leif Lindeman oli Yle Jyväskylän päivän persoona 14.10. 2016. Häntä haastattelee Minna Matintupa.

 • Kyös Ylikulju on Oulusta lähtöisin oleva kulttuurintekijä. Kun hän halusi tehdä radio-ohjelmaa, hän perusti nettiin Hear-radion. Muutenkin töitä on ohjannut nirsous ja intohimo: jos joku valmis kulttuurituotos ei ole tuntunut itselle sopivalta, on ollut parempi tehdä itse uusi omanlainen juttu. Nyt Ylikuljun päivät täyttyvät Jyväskylässä Yläkaupungin Yön tuottamisesta ja syksyisen Höstfest-festivaalin rakentamisesta. Mikko Maasolan haastattelussa mies sanoo, että arkipäivän anarkiaa tarvitaan. Asioita voi ja pitää kyseenalaistaa.

 • Jyväskyläläinen yrittäjä Margo Saxberg on koulutukseltaan puuseppä, ATK-merkonomi ja ravintolakokki. 46-vuotiaaksi hän on ehtinyt tehdä paljon ja monenlaista: parikymppisenä kutsuivat YK-joukot Libanonissa, kokeiltua tuli myös sukelluksen opettamista. Sittemmin mies myi hodareita Jyväskylän yössä, tuli ravintolabisnekset ja kiinteistösijoitukset. Viime vuodet Saxberg on isännöinyt Toivolan vanhaa käsityöläispihaa. Uusin aluevaltaus on mehiläistenhoito. Saxberg kertoo, ettei rikastuminen ole ollut hänelle itsetarkoitus ja että toimettomuus toi henkisesti huonon olon. Saxberg oli Radio Suomen keskipäivälähetyksessä vieraana 11.10. Heli Kaski haastatteli.

 • Kengät muruina, tyynyt silppuna ja sohvankulmat säpäleinä. Lemmikinomistajat saavat kokea kaikenkirjavia yllätyksiä, mutta useimmiten karvaiset kaverit tuottavat isännilleen ja emänilleen suurta iloa. Tämän tietää kuuden koiran omistaja, jyväskyläläinen Taija Jolanki. Hän työskentelee eläinklinikalla ja on jo vuosia ollut mukana eläinsuojelujärjestöissä. Tällä hetkellä Jolanki vetää AlmaHelp Association-yhdistystä. Yhdistys pyrkii parantamaan eläinten terveyttä ja hyvinvointia muun muassa suitsimalla katueläinpopulaatioita esimerkiksi Romaniassa, kissojen osalta tätä työtä tehdään myös Suomessa. Yhdistys järjestää kissoille ja koirille sterilointeja, rokotuksia, tunnistusmerkintää ja tekee koulutus- ja valistustyötä. Jolanki toteaa, että kaikkia ongelmia ei voi pikaisesti ratkaista, mutta jokainen voi tehdä eläinten hyväksi jotakin. Taija Jolanki oli 10.10. Radio Suomen keskipäivänlähetyksessä vieraana. Heli Kaski haastatteli.

 • Nalle Viljanen toimi pesäpallon pelinjohtajana ensimmäisen kerran jo teini-iässä. Välillä Viljasesta oli tulla jääkiekkoilija, kunnes loukkaantuminen katkaisi lupaavan kiekkoilijan uran. Varsinainen ura pelinjohtajana alkoi 90-luvun alussa, sen jälkeen menestystä on tullut mm. kuuden SM-kullan muodossa.

  Taktiikka on aina kiehtonut Viljasta. Ensioppi siihen tuli mummolta opituista peleistä. Pelinjohtajana Viljanen on käyttänyt myös matemaattisia oppeja.

  Tällä hetkellä Viljasen ura on vaakalaudalla, ainakaan Kirittärissä vuoden pelinjohtajaksi valittu Nalle ei jatka. Kyselyjä muista seuroista on tullut. Aika näyttää, päättyykö Viljasen ura pelijohtajana kuudenteen mestaruuteen.

  Nalle Viljanen poikkesi Yle Jyväskylässä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Jyväskyläläinen Juhani Lindholm piti itseään vähän alle viisikymppisenä hyväkuntoisena ja terveenä, kunnes erään sählymatsin jälkeen hartiasärky yltyi ja yltyi. Särystä käynnistyneissä tutkimuksissa selvisi lopulta, että miehen sydän on todella huonossa kunnossa. Juhanille tehtiin sydämensiirto vuonna 2010. Tällä hetkellä uutta sydäntä Suomessa odottaa kolmisenkymmentä ihmistä. Sydämensiirtoja tehdään vuosittain parikymmentä. Juhani Lindholm vieraili Euroopan elinsiirtopäivän (8.10.) alla Radio Suomen iltapäivälähetyksessä. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläinen Matti Salmi ei ole valokuvataiteilija. Hän on valokuvaaja. Omien sanojensa mukaan Salmi sai jo lapsena taiteilijoista huonon kuvan, kun heitä vieraili kotona. Salmi aloitti valokuvaamisen vuonna 1957 ja toimi muun muassa vuosikymmeniä Jyväskylän yliopistossa valokuvaajana. Matti Salmen mielikuvat koko uralta tulevat Keski-Suomen museon näyttelyyn loppuvuodeksi. Salmi neuvoo Mikko Maasolan haastattelussa ihmisten kuvaamisesta, että kamera pitää unohtaa ja ihminen pitää kohdata hetkessä aidosti.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä