Urheiluilta

Urheilun psykologia

 • 1 h 17 min
 • toistaiseksi

Urheiluilta asettautuu urheilijoiden ja valmentajien päiden sisään, yrittäen valottaa psyykkisen valmennuksen tarjoamia työkaluja urheilusuorituksen onnistumisen mahdollistajina.

Miten syntyy voittava mieli? Miten saavuttaa optimaalinen tahtotila? Mitkä psyykkiset ominaisuudet ovat huippu-urheilijoille elintärkeitä? Tarvitseeko valmentajat psyykkistä valmennusta siinä missä urheilijatkin?

Vieraina urheilupsykologi ja entinen ammattijääkiekkoilija Tuomas Grönman sekä urheilupsykologian asiantuntija, Suomen urheilupsykologien yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Haapea. Toimittajana Jere Pehkonen.

Lähetykset

 • ke 9.9.2015 16.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Urheiluilta: Suomen Urheilugaala. Urheiluilta on gaalatunnelmissa. Kuka kruunataan vuoden urheilijaksi? Toimittaja Jouko Vuolle.

 • Kahdeksankymmentäkaksi ottelua kestävä runkosarja NHL:ssä on puolivälissä. Sen myötä Yle Puheen NHL-ilta-perhe kasvaa kauden alustuksen sekä playoff-illan lisäksi puolenvälin päivityksellä. Pyöreän pöydän ääreen kahden tunnin ajaksi istahtaa jälleen tuttu ja tunteikas rykelmä, Sami Laine Yle Urheilusta, Antti Mäkinen Viasatilta sekä Tuomas Nyholm Urheilusanomista.

 • Urheilijan ruokavalion voi kaiketi kiteyttää seuraavasti: tarpeeksi normaalia ruokaa monipuolisesti lautasmallin mukaan riittävän usein – yksinkertaista, vai kuinka? Riittävä ravinnonsaanti on harjoittelun ja palautumisen kannalta yhtä olennainen asia kuin uni ja lepo, mutta silti siinä tehdään paljon virheitä, ei osata syödä oikein.

  Mitä siis erityisesti nuoren ja huipulle pyrkivän urheilijan pitäisi tietää ravinnosta ja miten voi oppia kuuntelemaan kehoaan? Onko palautus-, energia- tai urheilujuomille paikkansa, entä miten pitäisi suhtautua lisäravinteisiin tai ravintolisiin, geeleihin, patukoihin – kaikkeen siihen mitä markkinoilla on tarjolla?

  Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta ovat keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg, painin Euroopan mestari, valmentaja Jarkko Ala-Huikku, Varalan urheiluopiston valmennuskeskuksen päällikkö Hannele Hiilloskorpi, valmentaja ja urheilulääkäri Harri Hakkarainen, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund ja BioCare Finland Oy:n toimitusjohtaja Jarno Purtsi.

  Iltaa isännöi Jouko Vuolle.

 • Millaista on olla toisen, jopa kolmannen polven huippu-urheilija, entä millaista on seurata omien lasten tai lastenlasten urheilu-uran kehittymistä?

  Miltei lajista kuin lajista löytyy lukuisia esimerkkejä, joissa lapset ovat lähteneet kulkemaan vanhempiensa polkuja, mutta millaista on taustalta seurata oman jälkikasvun uraa, miten paljon siihen pitää tai saa puuttua ja miten toisen polven urheilijat itse kokevat tilanteen? Onko vanhempien neuvoista ollut hyötyä vai aiheuttaako oma äiti tai isä esikuvana kenties menestyspaineita?

  Yle Puheen Urheiluillassa ovat aiheesta keskustelemassa urheilupsykologi ja entinen huippujääkiekkoilija Tuomas Grönman, useammankin poikansa tietä huipulle seuraava entinen huippukoripalloilija Pekka Markkanen, urheiluperheessä kasvanut sellaista kasvattanut Anni Kirvesniemi, poikansa Kallen huimia otteita seuraava pitkän ralliuran tehnyt Harri Rovanperä, huippu-uimari Ari-Pekka Liukkonen sekä toisen polven jalkapalloilija, henkinen valmentaja Christina Forssell.

  Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Joulukuun puolivälissä julkistettiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -raportti. Tässä tutkimuksessa mitattiin ensimmäistä kertaa Suomessa tuhansilta lapsilta viikon ajan fyysistä aktiivisuutta ja paikallaan oloa. Tulokset osoittavat, että osa lapsista ja nuorista liikkuu niin arkena kuin viikonloppuisin riittävästi, mutta erityisesti viikonloppuisin ero fyysisesti aktiivisten ja hyvin vähän liikkuvien nuorten välillä kasvaa.

  Onko olemassa keinoja, joilla erityisesti vähän liikkuvia lapsia ja nuoria kannustettaisiin aktiivisuuteen myös viikonloppuisin ja mitä toimenpiteitä sen eteen tulisi tehdä? Mikä lapsia kiinnostaa ja miten heidän äänensä saataisiin paremmin kuuluviin? Entä onko koulupäivän rakenne ”kiveen hakattu” vai saako siihen kajota, jos sillä lisättäisiin koululaisten hyvinvointia?

  Yle Puheen Urheiluillassa aiheesta mietteensä kertovat UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, vuoden 2017 alussa opetushallituksen pääjohtajana työnsä aloittanut Olli-Pekka Heinonen, Liikkuva koulu -ohjelman johtaja Antti Blom, VAU ry:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, Tampereen kasvatus kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sekä Lasten Liikunnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes.

  Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsetti neljättä kertaa.
  Nyt ainakin sivistynyt sielu, Osaka, Platini, mela heiluu, maailmanympäripurjehdus, puudutettu kylki, Artsi, seiväs - ja transitmies, taivas varjele, suomen nopein ja hitain vesipalloselostaja ja 200 metriset.
  Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

 • Ravivuosi 2016 on päättymässä ja ravimaailma on isojen muutosten edessä. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja mitä on oikeus odottaa alkavalta ravivuodelta? Yle Puheen urheilustudiosta käsin tehdään matkaa halki Suomen ja kysellään kuulumisia monilta eri ravivaikuttajilta.

  Käsittelyssä ovat ainakin Hevoset Kaivopuistossa ja Vermon Kuninkuusravit, Elian Webin huima kausi, Nordin King -tapahtuma ja Raviliiga. Hevosista muistelemme Saran Salamaa ja kuulemme miten aktiivisesti viettää eläkepäiviään Mokomani.

  Studiojoukkueessa ovat Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen, Yle Puheen paras ravitietäjä Jere Pehkonen sekä Jouko Vuolle.

  Langan päässä mietteitään kertovat mm. Mika Forss, Harri Koivunen, Janne Korpi, Anne Laitinen, Pekka Lillbacka, Katja Melkko, Sara ja Tapio Perttunen, Kati-Susanne Salmela, Antti Serkamo sekä Fred Sundwall.

 • Vaikka taitoluistelu on säilyttänyt artistisuutensa, on lajin tekninen taituruus samaan aikaan lisääntynyt aika tavalla. Muun muassa miehet ovat axelia lukuun ottamatta onnistuneet tekemään kaikki hypyt neloshyppyinä ja nelosaxelkin saatetaan nähdä jo ensi maaliskuussa kun maailmanmestaruuksista kisataan Suomessa.

  Mikä taitoluisteluperhettä juuri nyt puhuttaa, mitä vuoden kilpailukalenteri pitää sisällään ja koska on toiveissa, että Suomessa voidaan iloita arvokisamitaleista muussakin kuin muodostelmaluistelussa? Entä millaisia uudistuksia lajin sääntöihin on tullut tai tulossa?

  Yle Puheen urheiluillan vieraana on taitoluisteluun erikoistunut toimittaja ja mm. Jään lumo -kirjan valokuvannut Elina Paasonen.

  Hänen lisäkseen mietteensä kertovat Yle Urheilun asiantuntija Laura Lepistö, kirjailija Leena Lehtolainen, Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, valmentaja Sirkka Kaipio, kansainvälinen arvokilpailutuomari Leena Laaksonen sekä valmentautumiseen hyvin perehtynyt psykologi Satu Kaski.

  Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Helsingissä järjestettiin kaksi viikkoa sitten juuri Slush-tapahtuman alla liikunnan, terveyden ja urheilun startup-tapahtuma Smash, joka keräsi yhteen merkittävän joukon sportista ja uudesta teknologiasta kiinnostuneita.

  Globaalin urheilu- ja liikunta-alan markkinan koko lähentelee puolta miljardia (350 – 450 miljardia) euroa ja ne markkinat ovat avoimet meille kaikille, eivätkä ainakaan ole supistumassa.

  Mistä Smash-tapahtumassa on kysymys, miten kaikki sujui ja onko tapahtuma saamassa jatkoa? Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa valottamassa Smashin perustajat ja toimeenpanijat Tommi Kolehmainen ja Hanna Iiskola-Kesänen.

  Heidän lisäkseen tapahtuman annista sekä uuden teknologian mahdollisuuksista tulevat kertomaan mm. Jussi Heinilä Accelerandosta, Tytti Julkunen Forciot Oy:stä Jan-Eric Wargelin Kick AI Oy:stä, KIHUn viestintäpäällikkö Riku Vallela sekä tapahtuman pitsauksen voittanut entinen huippujalkapalloilija, RaceONE yhtiön perustanut Marlene Sjöberg.

  Lähetystä isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Itsenäisyyspäivän kunniaksi täytetään suomalaismenestykseen liittyviä toiveita. Sinivalkoinen ääni, Murakoso jää, keihään ME, äidin ja pojan EM-kullat, Hellstenin Voitto, Ylä-Tatra, Hakulinen, Hartsa, Viki, Toni, Huuhkaja, maailman kahdeksas ja Gijonin ihme, Karppinen, susijengi, Ranska ryökäle, Pave ja Kaisa, Rally Finland, yllätykset jne. Toimittajat Mikko Hannula ja Jere Pehkonen.

 • Maanantaina muurataan Mikkelin uuden monitoimiareenan peruskivi, Mäkelänrinteen urheilukeskukseen suunnitellaan mittavaa laajennusta, Olympiastadionin peruskorjaus on hyvässä vauhdissa, Tampereen areena valmistunee parin vuoden kuluttua, Helsinkiin suunnitellaan maailman monipuolisinta tapahtuma-areenaa ja Jyväskylän Hippokselle on suunnitteilla merkittävä urheilu- ja liikuntakeskittymä.

  Suomessa on vireillä lukuisia upeita liikuntapaikkahankkeita mutta samaan aikaan erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla rakennetut uima- ja jäähallit sekä lukuisat muut liikuntatilat tulisi peruskorjata. Puuhaa siis riittää, entä rahaa?

  Yle Puheen urheiluillassa keskustellaan tällä kertaa liikuntapaikkarakentamisesta ja mietteitään kertovat ainakin Helsinki Garden -hankkeen vetäjä Timo Everi, projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylästä, Stadionin toimitusjohtaja Maija Innanen, Starsquad oy:n toimitusjohtaja Mika Sulin, Mäkelänrinteen lukion apulaisrehtori Simo Tarvonen, Mikkelin hanketta vetävä Timo Wellsby sekä ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

  Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Lahden MM-hiihdot alkavat 23. helmikuuta 2017 – siis tasan kolmen kuukauden kuluttua. Millainen on kisaorganisaation lupaus katsojille ja urheilijoille, millaisessa vaiheessa järjestelyt ovat ja mitä mielenkiintoista on löydettävissä Lahden MM-kisojen historiasta?

  Yle Puheen Urheiluillassa tulevien kisojen tarjontaa valottavat kisojen viestintäpäällikkö Laura Lehtonen, kisojen pääsihteeri Janne Leskinen, Sport Business Schoolin tutkija Osmo Laitila, kisojen historiaan perehtynyt erikoistutkija Kalle Rantala sekä Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

  Iltaa isännöivät Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

Klipit

 • Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta.

  ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund.

  Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä?

  Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa.

  Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Buffalon tehopuolustaja Rasmus Ristolainen on kiitollinen Suomen rakentajille.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä