Salatut eläimet

Kissat kesyttivät meidät orjiksi ja palvelijoikseen

 • 19 min
 • ei kuunneltavissa

Kirjailija Terry Pratchett on sanonut, että muinaisina aikoina kissoja palveltiin jumalina ja sitä ne eivät koskaan ole unohtaneet. Millaisia jumaluuksia kissaan on liitetty ja miksi niitä poltettiin keskiajalla roviolla noitien tapaan? Entä mikä oli kissojen vastaus, kun jumalat pyysivät niitä ryhtymään maailman valtiaiksi?

Kaisa Pulakan toimittama 10-osainen sarja Salatut eläimet tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ma 28.12.2015 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Salatut eläimet -sarjan viimeisessä jaksossa haukkuvat koirat. Koirien ja ihmisten yhteinen historia on täynnä tarinoita rakkaudesta ja uskollisuudesta, joka ylittää kuolemankin rajat. Toisaalta koira on ollut myös haukkumasana vihollisillemme.

  Koirat on puettu jalokiviin ja kultaan ja toisaalta kirottu alimpaan helvettiin. Entä mitä tapahtui, kun eräs inuiittineito rakastui koiraan ja meni sen kanssa naimisiin?

  Toimittajana on Kaisa Pulakka ja lukijana Pietari Kylmälä.

  Kuva: Alfred Dedreux: Pug Dog in an Armchair (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

 • Kristinusko on ominut lammassymboliikan itselleen, mutta muissakin kulttuureissa lampaan historiaan liittyy tarinoita uhraamisesta ja uhrautuvuudesta. Lammasmaista käyttäytymistä ei aina arvosteta, mutta toimittaja Kaisa Pulakka näkee laumasieluisissa lampaissa jotain hyvin hellyyttävää.

  10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Sarjan toisiksi viimeisessä osassa Kaisa Pulakka ihmettelee, miten ihmeessä mytologian tunnetuimmalla paimenella riitti hermot lampaidensa kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Francisco de Zurbarán: Agnus Dei (n. 1635-1640)/Wikimedia Commons

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä