Salatut eläimet

Kissat kesyttivät meidät orjiksi ja palvelijoikseen

 • 19 min
 • ei kuunneltavissa

Kirjailija Terry Pratchett on sanonut, että muinaisina aikoina kissoja palveltiin jumalina ja sitä ne eivät koskaan ole unohtaneet. Millaisia jumaluuksia kissaan on liitetty ja miksi niitä poltettiin keskiajalla roviolla noitien tapaan? Entä mikä oli kissojen vastaus, kun jumalat pyysivät niitä ryhtymään maailman valtiaiksi?

Kaisa Pulakan toimittama 10-osainen sarja Salatut eläimet tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ma 28.12.2015 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kolmasosaa siitä mitä syömme, ei olisi olemassa ilman mehiläisiä, mutta jo vuosia mediassa on uutisoitu mehiläiskadoista. Mytologian mehiläiset ovat kuoleman sanansaattajia ja toisaalta myös elämän antajia. Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo, mitä Albert Einstein on sanonut mehiläisistä ja maailmanlopusta. Jakson aikana selviää myös, mikä yhdistää mehiläisiä ja natseja.

  Tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen tutustuvan Salatut eläimet -sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Mehiläisiä kirjasta Tacuina sanitatis (XIV vuosisadalta)/Wikimedia Commons

 • Merenjumala Poseidon loi ensimmäisen hevosen saatuaan maanviljelyksen jumalattarelta Demeteriltä tehtäväkseen luoda täydellinen eläin. Tämä Salatut eläimet -sarjan jakso on toimittaja Kaisa Pulakan kritiikitön ja hullaantunut ylistyslaulu hevosille. Hevosiin liittyvissä myyteissä ja tarinoissa korostuu ratsun ja ratsastajan maaginen yhteys. Samalla kuitenkin selviää, että hevonen kantaa selässään myös kuolemaa.

  Salatut eläimet -sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä.Jakson loppupuolella kuultu kirgisialainen tarina hevosen synnystä on lainattu Matti Kuuselan artikkelista Hevosia ja ylpeitä miehiä. Artikkeli ilmestyi Aamulehdessä lokakuussa 2006. Kuva: Franz Marc: Large Blue Horses/Wikimedia Commons

 • Rotta on vihattu ja kammottu eläin. Se on ihmisen läheinen kumppani, vaikka emme sitä usein haluaisikaan. Aasian kulttuureissa rottaa kuitenkin arvostetaan. Se on älykäs, nokkela ja perhekeskeinen.

  Rotat vipeltävät kiinalaisessa horoskoopissa ja japanilaisissa jumalpatsaissa. Ne herättävät kauhua urbaanilegendoissa, Albert Camus'n Rutossa sekä George Orwellin romaanissa Vuonna 1984.

  Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo myös, millaisia ajatuksia herätti hänen oma kohtaamisensa rotan kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä.

  Kuva: Rotta. A.L. Tarterin piirros/Wellcome images

 • Ihmiskunnan historiassa lehmä on merkinnyt elämää. Se on luovuttanut meille maitonsa, lantansa, vasikkansa, lihansa ja nahkansa. Lehmällä on ollut tärkeä rooli eri mytologioissa. Se on maailman synnyttäjä, joka kantaa sarviensa välissä maapalloa.

  Tuttujen eläinten mytologiseen menneisyyteen perehtyvän sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä