Salatut eläimet

Kissat kesyttivät meidät orjiksi ja palvelijoikseen

 • 19 min
 • 20 pv

Kirjailija Terry Pratchett on sanonut, että muinaisina aikoina kissoja palveltiin jumalina ja sitä ne eivät koskaan ole unohtaneet. Millaisia jumaluuksia kissaan on liitetty ja miksi niitä poltettiin keskiajalla roviolla noitien tapaan? Entä mikä oli kissojen vastaus, kun jumalat pyysivät niitä ryhtymään maailman valtiaiksi?

Kaisa Pulakan toimittama 10-osainen sarja Salatut eläimet tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • ma 28.12.2015 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Varislinnut ovat pihapiirin tuttuja raakkujia. Salaperäisin niistä on hiilenmusta korppi. Korppi on on lemmon lintu, kerätty kekäleistä ja sysipuista. Intiaaneille se on luojajumala, mutta eurooppalaisille pirun lähettiläs.

  Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo myös omia muistojaan Hietaniemen hautausmaan variksista, jotka Pulakan mukaan harjoittavat jonkinlaista uskonnonkaltaista rituaalia.

  10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Lukijana on Pietari Kylmälä.

  Kuva: Mikoláš Aleš: Karlštejnský havran 1882 (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

 • Kirjailija Terry Pratchett on sanonut, että muinaisina aikoina kissoja palveltiin jumalina ja sitä ne eivät koskaan ole unohtaneet. Millaisia jumaluuksia kissaan on liitetty ja miksi niitä poltettiin keskiajalla roviolla noitien tapaan? Entä mikä oli kissojen vastaus, kun jumalat pyysivät niitä ryhtymään maailman valtiaiksi?

  Kaisa Pulakan toimittama 10-osainen sarja Salatut eläimet tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Lukijana on Pietari Kylmälä.

 • Joka joulu me työnnämme kinkun uuniin skandinaavien Freyr-jumalan kunniaksi. Sika on ollut arvostettu uhrieläin, joka on useissa kulttuureissa tunnettu hedelmällisyyden jumalattarena. Muinaisissa tarinoissa juoksevat myös hurjat ja pelottavat, yliluonnollisia kykyjä omaavat karjut. Miksi sika on kadottanut kaiken jumaluutensa ja muuttunut pelkäksi kinkuksi?

  Toimittaja Kaisa Pulakan 10-osainen sarja, Salatut eläimet, tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Myyttien ja tarinoiden lomassa Kaisa Pulakka pohtii ihmisen ja eläinten välisen suhteen muuttumista. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Mahabharata eepoksen kuvitusta/Wikimedia Commons.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä