Politiikkaradio

Ensin EK, nyt AKT - millaista työmarkkinamyllytystä on luvassa?

 • 29 min
 • toistaiseksi

AKT ilmoitti tänään, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Eilen EK ilmoitti, ettei se enää tee tulopoliittisia kokonaisratkaisuja ensi vuoden huhtikuun jälkeen. Millainen vaikutus näillä on työmarkkinaneuvotteluihin, joita parhaillaan käydään?

Eduskunnassa käytiin eilen keskustelu opposition varjobudjeteista. Työlllisyyspolitiikka on keskiössä kaikilla. Millaisin keinoin demarit työllistäisivät työttömiä?

Eduskuntaryhmän puheenjohtajat Arto Satonen (kok) ja Antti Lindtman (sd) ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

Lähetykset

 • to 26.11.2015 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle nousivat odotetusti Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron on kärjessä.

  Millaisia poliitikkoja he ovat? Kuinka jakautunut Ranskan poliittinen maaperä on? Millainen EU-rooli Ranskalla tulee olemaan, jos ennakkosuosikki Macron valitaan Ranskan presidentiksi? Kuinka käy toisella kierroksella?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Pariisin sydämessä tapahtui eilen terrori-isku. Kuinka isku vaikuttaa vaaliaselmiin?

  Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina. Asetelma on erittäin mielenkiintoinen ja tasainen. Kärjessä ovat Macron ja Le Pen. Gallupien mukaan Marine Le Pen nousee vaalien toiselle kierrokselle, joka käydään runsaan kahden viikon päästä. Kuka on vastassa? Entä voiko Le Penistä tulla Ranskan presidentti? Mitä Ranskan vaaliaselma kertoo yhtäältä ranskalaisesta politiikasta ja äänestäjistä ja toisaalta kuinka vaaliasetelma heijastuu Euroopan Unioniin?

  Politiikkaradion jatkoilla jatketaan muun muassa Ranskan presidentivaalien historiapointeilla. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta, EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen Yleltä ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on professori Louis Clerc Turun yliopistosta.

 • Britannian pääministeri Theresa May yllätti ja järjestytti ennenaikaiset parlamenttivaalit. Vaalipäivä on 8. kesäkuuta. Ranskassa on puolestaan sunnuntaina luvassa presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Turkissa presidentti Erdogan vahvisti merkittävästi valtaa viime sunnuntain kansanäänestyksessä. Tässä Politiikkaradion Euroopparadion tämänkertainen kattaus. Studiossa ovat Sakari Sirkkasen vieraina europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.) ja Nils Torvalds (r.).

 • Politiikkaradion Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

  Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreessa ennusteessa povataan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen maailmantalouden lyhyenkin aikavälin nousua. Euroalueella on talous kasvanut 15 vuosineljännestä.

  Myös Suomen taloudesta kuultiin kiirastorstaina hyviä uutisia. Miltä näyttää iso kuva? Miltä näyttää Suomen kuva?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomisti Heidi Schauman Aktia-pankista, Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja päästrategi Lippo Suominen Nordeasta. Puhelimessa ovat Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sekä Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin.

 • Tiedustelulain suuntaviivat julkistettiin tänään. Miksi Suomeen tarvitaan tiedustelulait siviilitiedusteluun ja sotilastiedusteluun? Miksi ne tarvitaan juuri nyt? Miksi tiedustelulakeja ei ole ollut olemassa aiemmin, vaikka Suomi, Puolustusvoimat ja Supo kävivät kylmää sotaakin vuosikymmeniä?

  Ollaanko Suojelupoliisista tekemässä tiedustelupalvelua, joka lähettää agentteja eri puolille maailmaa? Syntyykö Puolustusvoimiin vastaava tiedustelunyrkki?

  Pääsevätkö viranomaiset nyt lukemaan ihmisten sähköposteja ja perinteistä etanapostia vapaasti ja ilman että kansalainen siitä mitään tietäisi? Miten taataan riittävän vahva ja riippumaton laillisuusvalvonta, jotta perusoikeuksia ei poljeta?

  Vieraina ovat tiedustelulainsäädännön uudistamista seuraavan parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Toukokuussa 2016 hallitus antoi historian ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon. Selonteon tavoitteena on tehdä Suomesta maailman turvallisin maa. Eduskunta on vuoden käsitellyt selontekoa, mutta samaan aikaan terrorismi on hivuttautunut yhä lähemmäksi. Viimeisimmät terrori-iskut tapahtuivat Suomen naapurimaissa: rekkaisku Tukholmassa ja metroisku Pietarissa.

  Onko eduskunta hyväksymässä uhkakuviltaan vanhentunutta selontekoa? Kuinka kansainväliseen terrorismiin liittyvien uhkakuvien muutos on huomioitu sisäisen turvallisuuden selonteossa?

  Vieraina ovat eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) ja valiokunnan jäsen Anders Adlercreuz (r.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viisi pointtia, joissa Yhdysvaltojen presidentti Donald J. Trump niin sanotusti käänsi takkiaan viimeisen 24 tunnin aikana; Trump antoi haastattelun Wall Street Journal -lehdelle ja antoi tukensa paitsi Natolle, pyörsi myös sanansa muun muassa Kiinan valuuttamanipulaatiosyytöksistä. Mitä Trumpin takinkäännöksistä seuraa? Syyria ja Pohjois-Korea ovat maailmanpolitiikan fokuksen keskiössä. Kuinka tilanteita voidaan analysoida? Sakari Sirkkanen studiovieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

 • Perussuomalaisten jytkyt sulivat kuntavaaleissa mätkyksi, kun puolueen kannatus kunnissa jäi alle 9 prosentin. Kuka hyödynsi mätkyn, vai hyödynsikö kukaan?

  Jytkyn sulaminen ei näytä sataneen täysimääräisesti SDP:n laariin, vaikka puolue oli uusinut kasvonsakin duunariäänestäjiä miellyttämään. Puheenjohtaja Antti Rinteen tavoittelema ykköspaikka jäi haaveeksi, kun demarit lyötiin kanveesiin Helsingissä. Onko demareissa edessä kasvojen vaihto, vai riittääkö pelkkä kasvojen pesu?

  Miksi SDP ei pystynyt kääntämään eduskunnan suurimman oppositiopuolueen asemaa kuntavaaleissa voitoksi, samalla kun Vihreät ja Vasemmistoliitto tekivät kovat tulokset omilla vaihtoehdoillaan?

  Missä määrin kaupungistuminen selittää kuntavaalien tulosta ja poliittisen kannatuksen muutosta?

  Vieraana on Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapaa tänään Moskovassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Ulkoministerit keskustelevat Syyriasta, jossa maat ovat ajautuneet uuteen pattitilanteeseen.

  Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja "oikean sodan" mahdollisuudesta Syyriassa. Venäjän mukaan Yhdysvaltojen ohjusisku Syyriaan ylitti punaisen linjan ja uudet hyökkäykset johtavat vastatoimiin. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson puolestaan syyttää Venäjää epäonnistumisesta estää Syyriaa iskemästä kemiallisin asein siviilejä vastaan. Yhdysvaltain ilmaiskun lisäksi ulkoministerien tapaamista varjostaa presidentti Trumpin ulkopolitiikan vakiintumattomuus, jossa suhde Venäjään ja presidentti Putiniin on vielä arvoitus.

  Piirtävätkö ulkoministerit Moskovassa uusia punaisia linjoja Syyrian kartalle?

  Vieraana ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Pekka Haavisto (vihr.) ja Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Millaiset kuntavaalit käytiin? Ja kuinka puolueille kävikään ja miksi - kuntavaalien voittajat ja häviäjät? Isossa kuvassa hahmotellaan sitä, ketkä ja mitkä puolueet asettivat kuntavaalien agendaa? Politiikkaradion jatkoilla arvioidaan vielä muun muassa vaalituloksen vaikutuksia hallituksen toimintakykyyn. Kuntavaaleja ruotivat Sakari Sirkkasen studiovieraina politiikan tutkijat Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, Jussi Westinen Ajatuspaja E2:sta sekä politiikan toimitttaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Kannatamme omaishoidon lisäämistä, todetaan Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmassa. Lisää käsipareja ja hoitopaikkoja, vaativat demarit. Sen sijaan keskustan paperissa seniorit on korvattu nuorilla.

  Miksi keskustan ohjelmassa ikäihmiset loistavat poissaolollaan? Miksi demarit puhuvat kaikkien oikeuksista? Miksi kristillisdemokraateilla korostuu perheen, kotihoidon ja omaishoidon kolmiyhteys?

  Puheet päreiksi -kuntavaaliohjelmapuntarissa ruoditaan keskustan, SDP:n ja Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmia.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö syyttää Politiikkaradion kuntavaalitentissä jyrkin sanoin hallituksen sote-uudistusta. Niinistön mukaan hallitus ajaa sote-uudistuksellaan härskisti suurten kansainvälisten terveysfirmojen asiaa, jotka odottavat pääsyä Suomen sote-markkinoille. Erityisesti Niinistö syyttää kokoomusta lobbareiden asian ajamisesta.

  ”Kokoomus ajaa lobbareiden asiaa puolueena härskisti”, sanoo Niinistö ja mainitsee Terveystalon, Mehiläisen ja Attendon: ”Nämä isot kansainväliset terveysfirmat, jotka on tulossa Suomen markkinoille. Nehän tässä odottaa kuin kuuta nousevaa. Ne ostaa jo omistusosuuksia ja varmistaa markkina-asemaa.”, väittää Niinistö.

  Niinistön mukaan Ruotsin vihreät ja demarit ovat varoittaneet vakavasti siirtämästä sotea markkinoille: ”Yksityiset tuottajat sai infran haltuunsa. Sitä on tosi vaikea enää vetää takaisin, vaikka Ruotsissa on ollut vakavia ongelmia”, sanoo Niinistö Politiikkaradion kuntavaalitentissä.

  Tentaattoreina Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä