Salatut eläimet on kymmenosainen sarja radioesseitä, joissa kurkistetaan meille tuttujen ja tärkeiden eläinten myyttiseen menneisyyteen ja kulttuurihistoriaan. Samalla toimittaja Kaisa Pulakka miettii nykyihmisen suhdetta eläimiin ja luontoon sekä myytteihin. Esseet ovat tarinankerronnallisia ja voimakkaasti elämyksellisiä.

Salatut eläimet pohtii mihin sika on kadottanut jumalallisuutensa, miksi hevonen kantaa selässään kuolemaa ja miksi kissoja poltettiin keskiajalla roviolla noitien kanssa. Sarjasta selviää myös, mitä tapahtui koiraan rakastuneelle eskimojumalattarelle Sednalle ja millainen on hindujen maapalloa sarviensa välissä kantava lehmä Dhol.

Jaksot

 • Salatut eläimet -sarjan viimeisessä jaksossa haukkuvat koirat. Koirien ja ihmisten yhteinen historia on täynnä tarinoita rakkaudesta ja uskollisuudesta, joka ylittää kuolemankin rajat. Toisaalta koira on ollut myös haukkumasana vihollisillemme.

  Koirat on puettu jalokiviin ja kultaan ja toisaalta kirottu alimpaan helvettiin. Entä mitä tapahtui, kun eräs inuiittineito rakastui koiraan ja meni sen kanssa naimisiin?

  Toimittajana on Kaisa Pulakka ja lukijana Pietari Kylmälä.

  Kuva: Alfred Dedreux: Pug Dog in an Armchair (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

 • Kristinusko on ominut lammassymboliikan itselleen, mutta muissakin kulttuureissa lampaan historiaan liittyy tarinoita uhraamisesta ja uhrautuvuudesta. Lammasmaista käyttäytymistä ei aina arvosteta, mutta toimittaja Kaisa Pulakka näkee laumasieluisissa lampaissa jotain hyvin hellyyttävää.

  10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Sarjan toisiksi viimeisessä osassa Kaisa Pulakka ihmettelee, miten ihmeessä mytologian tunnetuimmalla paimenella riitti hermot lampaidensa kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Francisco de Zurbarán: Agnus Dei (n. 1635-1640)/Wikimedia Commons

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä