Salatut eläimet

Torstaisin klo 17.35, Yle Radio 1

Salatut eläimet on kymmenosainen sarja radioesseitä, joissa kurkistetaan meille tuttujen ja tärkeiden eläinten myyttiseen menneisyyteen ja kulttuurihistoriaan. Samalla toimittaja Kaisa Pulakka miettii nykyihmisen suhdetta eläimiin ja luontoon sekä myytteihin. Esseet ovat tarinankerronnallisia ja voimakkaasti elämyksellisiä.

Salatut eläimet pohtii mihin sika on kadottanut jumalallisuutensa, miksi hevonen kantaa selässään kuolemaa ja miksi kissoja poltettiin keskiajalla roviolla noitien kanssa. Sarjasta selviää myös, mitä tapahtui koiraan rakastuneelle eskimojumalattarelle Sednalle ja millainen on hindujen maapalloa sarviensa välissä kantava lehmä Dhol.

Jaksot

 • Kolmasosaa siitä mitä syömme, ei olisi olemassa ilman mehiläisiä, mutta jo vuosia mediassa on uutisoitu mehiläiskadoista. Mytologian mehiläiset ovat kuoleman sanansaattajia ja toisaalta myös elämän antajia. Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo, mitä Albert Einstein on sanonut mehiläisistä ja maailmanlopusta. Jakson aikana selviää myös, mikä yhdistää mehiläisiä ja natseja.

  Tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen tutustuvan Salatut eläimet -sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Mehiläisiä kirjasta Tacuina sanitatis (XIV vuosisadalta)/Wikimedia Commons

 • Merenjumala Poseidon loi ensimmäisen hevosen saatuaan maanviljelyksen jumalattarelta Demeteriltä tehtäväkseen luoda täydellinen eläin. Tämä Salatut eläimet -sarjan jakso on toimittaja Kaisa Pulakan kritiikitön ja hullaantunut ylistyslaulu hevosille. Hevosiin liittyvissä myyteissä ja tarinoissa korostuu ratsun ja ratsastajan maaginen yhteys. Samalla kuitenkin selviää, että hevonen kantaa selässään myös kuolemaa.

  Salatut eläimet -sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä.Jakson loppupuolella kuultu kirgisialainen tarina hevosen synnystä on lainattu Matti Kuuselan artikkelista Hevosia ja ylpeitä miehiä. Artikkeli ilmestyi Aamulehdessä lokakuussa 2006. Kuva: Franz Marc: Large Blue Horses/Wikimedia Commons

 • Rotta on vihattu ja kammottu eläin. Se on ihmisen läheinen kumppani, vaikka emme sitä usein haluaisikaan. Aasian kulttuureissa rottaa kuitenkin arvostetaan. Se on älykäs, nokkela ja perhekeskeinen.

  Rotat vipeltävät kiinalaisessa horoskoopissa ja japanilaisissa jumalpatsaissa. Ne herättävät kauhua urbaanilegendoissa, Albert Camus'n Rutossa sekä George Orwellin romaanissa Vuonna 1984.

  Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo myös, millaisia ajatuksia herätti hänen oma kohtaamisensa rotan kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä.

  Kuva: Rotta. A.L. Tarterin piirros/Wellcome images

 • Ihmiskunnan historiassa lehmä on merkinnyt elämää. Se on luovuttanut meille maitonsa, lantansa, vasikkansa, lihansa ja nahkansa. Lehmällä on ollut tärkeä rooli eri mytologioissa. Se on maailman synnyttäjä, joka kantaa sarviensa välissä maapalloa.

  Tuttujen eläinten mytologiseen menneisyyteen perehtyvän sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä.

 • Varislinnut ovat pihapiirin tuttuja raakkujia. Salaperäisin niistä on hiilenmusta korppi. Korppi on on lemmon lintu, kerätty kekäleistä ja sysipuista. Intiaaneille se on luojajumala, mutta eurooppalaisille pirun lähettiläs.

  Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo myös omia muistojaan Hietaniemen hautausmaan variksista, jotka Pulakan mukaan harjoittavat jonkinlaista uskonnonkaltaista rituaalia.

  10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Lukijana on Pietari Kylmälä.

  Kuva: Mikoláš Aleš: Karlštejnský havran 1882 (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä