Salatut eläimet

Torstaisin klo 17.35, Yle Radio 1

Salatut eläimet on kymmenosainen sarja radioesseitä, joissa kurkistetaan meille tuttujen ja tärkeiden eläinten myyttiseen menneisyyteen ja kulttuurihistoriaan. Samalla toimittaja Kaisa Pulakka miettii nykyihmisen suhdetta eläimiin ja luontoon sekä myytteihin. Esseet ovat tarinankerronnallisia ja voimakkaasti elämyksellisiä.

Salatut eläimet pohtii mihin sika on kadottanut jumalallisuutensa, miksi hevonen kantaa selässään kuolemaa ja miksi kissoja poltettiin keskiajalla roviolla noitien kanssa. Sarjasta selviää myös, mitä tapahtui koiraan rakastuneelle eskimojumalattarelle Sednalle ja millainen on hindujen maapalloa sarviensa välissä kantava lehmä Dhol.

Jaksot

  • Kirjailija Terry Pratchett on sanonut, että muinaisina aikoina kissoja palveltiin jumalina ja sitä ne eivät koskaan ole unohtaneet. Millaisia jumaluuksia kissaan on liitetty ja miksi niitä poltettiin keskiajalla roviolla noitien tapaan? Entä mikä oli kissojen vastaus, kun jumalat pyysivät niitä ryhtymään maailman valtiaiksi?

    Kaisa Pulakan toimittama 10-osainen sarja Salatut eläimet tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Lukijana on Pietari Kylmälä.

  • Joka joulu me työnnämme kinkun uuniin skandinaavien Freyr-jumalan kunniaksi. Sika on ollut arvostettu uhrieläin, joka on useissa kulttuureissa tunnettu hedelmällisyyden jumalattarena. Muinaisissa tarinoissa juoksevat myös hurjat ja pelottavat, yliluonnollisia kykyjä omaavat karjut. Miksi sika on kadottanut kaiken jumaluutensa ja muuttunut pelkäksi kinkuksi?

    Toimittaja Kaisa Pulakan 10-osainen sarja, Salatut eläimet, tutkii tuttujen eläinten myyttistä menneisyyttä. Myyttien ja tarinoiden lomassa Kaisa Pulakka pohtii ihmisen ja eläinten välisen suhteen muuttumista. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Mahabharata eepoksen kuvitusta/Wikimedia Commons.

Klipit

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä