Radio Suomi Hämeenlinna

Älypuhelin ja internet mullistivat valokuvauksen. Miten valokuva jaksaa informaatiotulvassa?

 • 12 min
 • 8 kk 2 pv

Milloinkaan aiemmin niin monet eivät ole ottaneet niin valtavaa määrää valokuvia. Eivätkä kuvaajat ole koskaan tarjonneet muiden nähtäville vastaavaa kuvatulvaa. Ehkä koskaan ei ole otettu myöskään niin paljon hyviä kuvia, mitä hyvä kuva sitten onkaan. Kaksi ammattikuvaajaa puhuu valokuvan voimasta, totuudesta ja kuvatulvan vaikutuksesta kuvan arvostukseen ja huomioarvoon. Sekä kuvasta taiteena. He ovat portugalilainen huippukuvaaja Andre Boto sekä Mikaela Holmberg, jolla on Hämeenlinnassa oma studio. Toimittajana on Markku Karvonen.

Lähetykset

 • ti 24.11.2015 17.20 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Jaksot

 • Millainen on tulevaisuuden oppilas? Hiljainen penkissä istuja vai opettajan analyysit kyseenalalaistava pulisija? Entäs millainen on tulevaisuuden koulu? Puukoulu maaseudulla vai koulu kokonaan ilman koulurakennusta? Hämeenlinnassa käytiin valtakunnallisesti kiinnostavaa keskustelua koulutuksesta, kun Aulangolle on kokoontunut pari tuhatta ihmistä IInteraktiivinen Tekniikka Koulutuksessa- konfrenssiin. Vuonna 1990 alkanut tapahtuma on kasvanut areenaksi, josta tutkijat, opettajat ja muu opetusalan väki lähtevät kymmeniä ideoita rikkaampana ja toivottavasti monipuolisesti verkottuneena. Professori Teemu Leinonen Aalto-yliopistosta sanoo peruskoulun olevan erittäin kiinnostavassa vaiheessa. Vuoden digiopettajaksi valittu Mari Orkola Seminaarin koulusta sanoo digitaalisuuden kasvattavan yhteisöllisyyttä monella tavalla. Heidi Kononen tapasi Teemu Leinosen ja Mari Orkolan Aulangolla:

 • Hämeenlinnassa järjestetään viikonloppuna potkunyrkkeilyn SM- kilpailut. Vuosittain järjestettävien kilpailujen taso on varsin kova, ja yleinen kiinnostus vapaaotteluun on lisännyt ihmisten kiinnostusta kaikkia kamppailulajeja kohtaan. Hämeenlinnalainen Virve Sinkkonen haaveilee vielä joskus olevansa maailman paras potkunyrkkeilijä. Lajin saloja avaavat Shamil Seifulla ja Virve Sinkkonen.

  Toimittajana Heidi Kononen

 • Kampaamossa pärisee useita erilaisia sähkövempeleitä, lorisee vesi ja hiuksia värjätään kemikaaleilla. Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijat tekivät kampaamoille oppaan, jossa annetaan neuvoja ympäristön säästämiseen. Kati Turtola tapasi opasta tekemässä olleen opiskelija Pilvi Liikkasen.

 • Ryhmä Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoita on tehnyt oppaan, jossa neuvotaan, miten kampaamoyrityksessä voisi säästää ympäristöä. Onko oppaalle tarvetta? Voiko kampaamossa edes säästää vettä, kun shampoo on kuitenkin aina huuhdottava pois asiakkaan hiuksista.

  Hämeenlinnalainen yrittäjä, kampaajamestari Minna Haantaus-Pekarila Hiusstudio Muodosta on Kati Turtolan haasteltavana.

 • Seppämestari Tuuli Wirmanilla on oma paja Humppilassa. Tiina Kokko kävi tutustumassa seppään ja pajaan eräänä lauantaipäivänä.

 • Hämeenlinnalainen Ryynäsen pariskunnalla on auttaminen verissä. Listasta löytyy omaishoitajana olemista, teini-ikäisen tytön tukihenkilönä toimimista ja muuta vapaaehtoistyötä vähävaraisten avuksi. Lisäksi Merja Riitalla ja Juha-Pekalla on toisella puolella maailmaa, Perussa kummityttö Lesley, jota he ovat menossa tapaamaan ensimmäistä kertaa. Kun sydän on suuri, niin siitä riittää jaettavaa ympäri maailmaa. Merja Riitta Ryynänen kävi Yle Hämeenlinnan aamun vieraana.

  Toimittajana Heidi Kononen.

 • Ihmiset rakastavat tarinoita. Tarinoita, jotka vievät heidät mukanaan olemassa olevaan tai jo menneeseen aikaan tai paikkaan. Tämä on myös kantava voima facebookin Kuvia menneisyyden Hämeenlinnasta - ryhmässä. Ryhmä on koonnut yhteen jo yli 6000 ihmistä ja heidän tarinaansa.
  Kaarina Suvisuo, Jukka Friman ja Mauri Lahti lähes herkistyvät, kun heiltä kysyy ryhmän merkityksestä.

  Toimittajana Heidi Kononen.

 • Helmikuu on valtakunnallinen Koko kansa lukee e-kirjakampanjakuukausi. Hämeenlinnassakin e-kirjojen lainaus on kasvussa. Miten e-kirjan sitten saa vaikka tabletilleen? Harri Oksanen kävi tapaamassa Hämeenlinnan kirjaston kirjastovirkailija Hannele Tiittoa, joka opastaa kävijöitä ihan kädestä pitäen.

 • Vuoden ensimmäisessä Perjantaiparlamentissa (27.1) pohdittiin eurooppalaisen nationalismin ja populismin nousua. Mikä on liberaalin demokratian ja sitä kumpuavan arvopohjan tulevaisuus muuttuvassa Euroopassa. Vieraana Hämeenlinnan Olutravintola Birgerissä Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski, jonka teos Kuoleman Tanssi -Askeleita nationalismin Euroopassa oli viime vuoden Tieto-Finlandia ehdokkaana. Illan keskustelua johtaa Johannes Ojansuu.

 • Vuodenvaihde vei Janakkalan Turengin jäätelötehtaan johtajan eläkkeelle ja istutti johtajan paikalle uuden miehen. Vapaaherran päiviä viettämään siirtyneellä Arto Seppä-Lassilalla työvuosia Turengissa ehti kertyä lähes 30. Siinä ajassa oma lempijäätelökin on selvinnyt. Siirrytään Turenkiin Tiina Kokon matkassa.

 • Turengin jäätelötehtaan uusi johtaja Tuukka Kaukoranta on hänkin ollut jo pitkään jäätelötehtaan palkkalistoilla. Harjoittelusta se alkoi ja sillä tiellä mies on edelleen. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Kulutushysteria valtaa ihmismielen varsinkin joulun alla. Ostetaan tuota ja tuota, ehkä vielä hitusen tuota vaikka ei sitä kukaan söisikään. Tästä syntyy hävikkiä, mikä löytää tiensä roskiksiin tai biojäteastioihin.
  Tässä vaiheessa kuvaan astuu dyykkaaja. Dyykkaaminen ei ole mitenkään uusi asia, mutta silti dyykkaajia katsotaan hieman kieroon. "Miksi teet noin, eikö sinulla ole rahaa ostaa ruokaa?" -on yksi yleisimmistä kysymyksistä mitä esitetään. Helsinkiläinen Onni Tonkija dyykkaa valtaosan ravinnostaan taloyhtiöiden jätekatoksien antimista.

  Koska dyykkaamisesta tuleva vahva leima voisi haitata Onnin siviilitöitä, käytämme jutun yhteydessä hänen ns. bloginimeä.

  Toimittajana Mikko Moilanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä