Salatut eläimet

Rotta on voimista suurin

 • 19 min
 • ei kuunneltavissa

Rotta on vihattu ja kammottu eläin. Se on ihmisen läheinen kumppani, vaikka emme sitä usein haluaisikaan. Aasian kulttuureissa rottaa kuitenkin arvostetaan. Se on älykäs, nokkela ja perhekeskeinen.

Rotat vipeltävät kiinalaisessa horoskoopissa ja japanilaisissa jumalpatsaissa. Ne herättävät kauhua urbaanilegendoissa, Albert Camus'n Rutossa sekä George Orwellin romaanissa Vuonna 1984.

Toimittaja Kaisa Pulakka kertoo myös, millaisia ajatuksia herätti hänen oma kohtaamisensa rotan kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Kuva: Rotta. A.L. Tarterin piirros/Wellcome images

Lähetykset

 • ma 18.1.2016 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Salatut eläimet -sarjan viimeisessä jaksossa haukkuvat koirat. Koirien ja ihmisten yhteinen historia on täynnä tarinoita rakkaudesta ja uskollisuudesta, joka ylittää kuolemankin rajat. Toisaalta koira on ollut myös haukkumasana vihollisillemme.

  Koirat on puettu jalokiviin ja kultaan ja toisaalta kirottu alimpaan helvettiin. Entä mitä tapahtui, kun eräs inuiittineito rakastui koiraan ja meni sen kanssa naimisiin?

  Toimittajana on Kaisa Pulakka ja lukijana Pietari Kylmälä.

  Kuva: Alfred Dedreux: Pug Dog in an Armchair (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

 • Kristinusko on ominut lammassymboliikan itselleen, mutta muissakin kulttuureissa lampaan historiaan liittyy tarinoita uhraamisesta ja uhrautuvuudesta. Lammasmaista käyttäytymistä ei aina arvosteta, mutta toimittaja Kaisa Pulakka näkee laumasieluisissa lampaissa jotain hyvin hellyyttävää.

  10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Sarjan toisiksi viimeisessä osassa Kaisa Pulakka ihmettelee, miten ihmeessä mytologian tunnetuimmalla paimenella riitti hermot lampaidensa kanssa. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Francisco de Zurbarán: Agnus Dei (n. 1635-1640)/Wikimedia Commons

 • Kanoilla ja munilla on uudelleen syntymän symboleina ollut suojelevaa voimaa. Samoin kukoilla, joiden kiekaisu karkoittaa itse paholaisen. 10-osaisessa sarjassa Salatut eläimet toimittaja Kaisa Pulakka tutustuu tuttujen eläinten myyttiseen menneisyyteen. Tällä kertaa pohditaan sitä ikiaikaista kysymystä, että kumpi olikaan ensin - muna vai kana? Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Chickens and Fowl or Birds and fowl in a landscape: George William Sartorius (yksityiskohta)/Wikimedia Commons

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä