Aktuellt 17

pe 29.1.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Allt tal om ett politiskt spel vid rysska gränsen är bara struntprat. Det säger Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev som har förhandlat med statsminister Juha Sipilä om flyktingsituationen vid östgränsen.

Fler utlänningar misstänks för brott i Finland visar fjolårets brottsstatistik. Enligt kriminologen Maria Normann kan man inte dra långtgående slutsatser av det här - de olika befolkningsgrupperna är inte jämförbara.

I Sverige har brott och otrygghet lett till en ny trend som kallas feministik stadsplanering. Vi har besökt Husby där det här har tagits i bruk.

I Korsnäs har en ny skola öppnats där man integrera nyanlända flyktingbarn enbart på svenska.

Nästan hälften av tyskarna vill nu att förbundskansler Angela Merkel avgår, p.g.a. hennes öppna flyktingpolitik.

Lähetykset

 • pe 29.1.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - Regeringens halvtidsgranskning drog ut på tiden. Men vad kan regeringen göra för att på riktigt skapa arbetsplatser? Professor Jan Sundberg också om sannfinnarnas sits.
  - Myntet som blev ogiltigt. Vi har tydligen inte klarat av medborgarkrigets traumor efter 100 år.
  - Matematikkunnandet minskar i Finland. Mer verklighet efterlyses i mattelektionerna. Lärarnas ansvar, lite elevernas, och föräldrarnas.
  - Nordafrika nästa för finländska företag? Det har blivit stabilare söder om Medelhavet, men ännu finns utmaningar för näringslivet

 • -Regeringen Sipilä utvärderar sina två år vid makten, och planerar framtidens reformer. T.ex. frivillig skolsvenska, för 2000 elever.
  -EU andas ut och hoppas på Macron-seger. Men han måste bli tydligare med sin nya mittengrupp som slog ut de traditionella partierna.
  -Antibiotika kan skapa fler problem än det löser. I synnerhets barnens tarmflora kan få långvariga förändringar. Lönar sig inte kräva penicillin?

 • - Vad säger fransmännen dagen efter det dödliga attentatet i Paris? Är de redan blaserade efter alla terrordåd i landet?
  - Dådet kommer just före presidentvalet i Frankrike - och det gynnar högerkandidater som profilerar sig med säkerhetsfrågor. Statsvetare Benedicte Berner-Eyde i Paris tror ändå inte att Nationella frontens kandidat Marine le Pen är den som vinner valet till sist.
  - Migrationsverket har fattat hundratals felaktiga asylbeslut den senaste tiden. Det finns risk för justitiemord säger folkrättsprofessor Martin Scheinin.
  - Torkan är svår i Somalia, men ännu kan en fullständig katastrof förhindras om det internationella samfundet reagerar snabbt och med kraft.

 • Brevhemlighet eller ökad övervakning av datatrafiken? Får Skyddspolisen som man önskar är beskedet klart - och regeringen försöker brådskande hjälpa till för att hitta och stävja terrorism.
  -Jag har inget att dölja, säger flyktinghjälparen Astrid Nikula.

 • Theresa May överraskar världen genom att utlysa nyval. De erfarna politikerna Erkki Tuomioja (SDP) och Pertti Salolainen (Saml.) bedömer vilka hennes avsikter är. De läsårsavgifter som införs vid finländska universitet har fått antalet utländska studerande att minska. Yles Turkiet-kännare Tom Kankkonen analyserar läget efter folkomröstningen som ger presidenten ökad makt. Taxichaufförer i Finland förargas över de förestående förändringarna i trafiklagarna. Inför det franska presidentvalet är det rätt jämnt spel mellan fyra av kanidaterna.

 • -Import-export: Vi mår bra av välmående grannar. Vi är mer beroende av Sverige än vad de är av oss, säger Kjell Skoglund på finsk-svenska handelskammaren.
  -SFP får kritik för Sipilä-besök. Borde hela oppositionen vara med om sysselsättningsprogrammet?
  -Kvinnors problem i islam och katolicismen.
  -Sexuella minoriteter utsatta i Tjejtenien. SETA rycker in med penninginsamling.
  -Inte så frostigt mellan Ryssland och USA som Trump låter påskina, säger Tarja Cronberg.
  -Rysk propaganda ger magont. Anders Mård om nya boken.

 • -USA:s och Rysslands utrikesministrar möts i Moskva. Ska stormakterna lösa Syrienproblematiken? President Trump har slutat twittra, noterar ambasadör René Nyberg.
  -Poliserna vill ha fler kolleger. Finländarna litar inte längre landets inre säkerhet.
  -Dieselbilarnas framtid oviss - i Finland och Tyskland. Småpartiklarna leder till temporära körförbud.
  -Rösträtt för alla inte självklart för invandrarna. I Kirstibacken röstade bara 37% av de röstberättigade.

 • Yle får sitt första historiska Pulitzer pris, för arbetet med Panamapappren, världen största dokument läcka.

  MOT- och Spotlightredaktörerna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos, ingick i en internationell grupp grävande journalister, som i ett års tid jobbade med att avslöja kopplingarna mellan skatteparadis och makthavare i flera länder. Enigt dem blev de politiska följderna av läckan större än de hade kunnat tänka sig.

  Paris, Bryssel, Nice, Berlin, London, Köpenhamn, S:t Petersburg, och nu senast Stockholm. Terrorattentaten har blivit fler de senaste åren också här på våra breddgrader. Men har hotet verkligen blivit större, eller är det bara rädslan som har vuxit? Professor Mats Fridlund diskuterar terrorisms i Europa.

  Arbetet blir allt mera snuttifierat och automatiserat. För arbetstagarna är det här en stor utmaning, men för företagen en stor möjlighet.

  Vi besöker också West Virginia, där man är nöjd med Donald Trumps första tid i Vita huset.

 • Hur mycket ritas den politiska kartan om efter kommunalvalet? Hur påverkas maktbalansen på riksnivå?

  De grönas historiska smäll och Sannfinländarnas stora flopp får politiska följder både lokalt och nationellt, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

  I skuggan av de stora partierna gjorde Feministiska partiet historia genom att få sin första politiker invald i fullmäktige i Helsingfors.

  Valdeltagande ökade marginellt i det här kommunalvalet, men ligger fortfarande bara på 58,8 procent. Den stora variationen mellan olika områden och grupper är också ett stort demokratiproblem, konstaterar statsvetare Åsa von Schoultz.

  Medan valfebern här hemma nu sakta börjar lägga sig, fortsätter det att hända runtom i världen, inte minst i Egypten, där det nu har utlysts undantagstillstånd efter gårdagens ödesdigra terrorattentat som krävde 44 liv.

 • - Talade Sauli Niinistö faktiskt mänskliga rättigheter med Kina? Eller vägde handeln tyngre? För Kina betyder mänskliga rättigheter rätt till bostad, föda, utbildning medan vi i väst menar yttrandefrihet och pressfrihet. Vår tolkning innebär frågor som Kina inte vill tala om. Men t.ex. Tyskland vågar nog tala mänskliga rättigheter trots stor handel med Kina, säger Kinaexperten Ola Wong.
  - Kan man alls lita på opinionsmätningar inför val? Ibland tolkar medierna dem nog fel, säger statistikprofessor Dan Hedlin på Stockholms universitet.
  - Läget i Sydsudan förvärras - på två veckor har lika många flyktingar kommit till Uganda som det kom flyktingar till Finland år 2015. Hör bakgrunden till den här flykting- och hungerkrisen som regeringen är skyldig till.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä