Åboländsk förmiddag

Medlemsregister och medlemsvård

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

SFV studiecentralen som ännu år 2015 hette SFV Bildning ordnar en kurs i temat Medlemsregister och medlemsvård. Beatrice Östman är sedan 16 år verksamhetsombud vid organisationen i Åbo. Studiecentralen är en verklig resurs för föreningar. En mängd olika kurser för föreningsaktiva har ordnats och fortfarande stöder studiecentralen studiecirklar av olika slag.

Lähetykset

 • pe 15.1.2016 9.16 • Yle Vega Åboland

Jaksot

 • Frida Andersson och Frank Berger fick delat första pris i Tonsätt Torvalds-tävlingen som arrangerades av Åbolands litteraturförening. Sångläraren, musikarkivarien och kördirigenten Henrica Lillsjö höll tillsammans med skribenten och afrikaforskaren och litteraturföreningens ordförande Mai Palmberg i trådarna för tonsättningstävlingen. Genom tävlingen ville man lyfta fram författaren Ole Torvalds betydelse för Åboland och den finlandssvenska lyriken. I år firas hans 100-årsjubileum.
  Tävlingen var öppen för alla slag av tonsättningar och de 24 bidragen var också sinsemellan mycket olika. Frida Andersson och Frank Berger fick dela på första pris. Andra pris gick till Fredrik Hermansson och hedersomnämnande gick till Magnus Gräsbeck. Juryn i Tonsätt Torvalds bestod av Marianne Maans, Kaj Kulla och Anna Edgren.

  Tidigare har Ole Torvalds tonsatts av Gottfrid Gräsbeck, Paul Jansson, Nils-Eric Fougstedt, Kurt Långbacka, Erik Bergman och Einar Englund.

 • Det händer mycket inom jazzen i Åbo just nu. Åbo lanseras som Jazz City Turku och det är ett försök att sammanlänka marknadsföringen och organisationen av Flame Jazz, Turku Jazz Orchestra och Turku Jazz Festival. Den gemensamma nämnaren är "diversearbetaren inom jazz" Jussi Fredriksson. Förutom att han är en aktiv jazzpianist och - trumslagare är han också konstnärlig ledare för Flame Jazz. Numera kan man höra professionell jazz varje vecka i Åbo. Och konserterna drar allt mer publik.

 • Det är 20 år sedan den indiska läkaren Rajul Wasa började utveckla sin metod för rehabilitering av patienter med hjärnskador. Nu har den på allvar nått Finland i.o.m. att svårt hjärnskadade freestyleskidåkaren Pekka Hyysalo i Åbo prövade på metoden och efter ett års intensiva övningar har nått häpnadsväckande resultat. Nu har Hyysalo och hans mor Anja Hyysalo öppnat en Fight Back-träningssal som erbjuder hjälp och nya möjligheter för också andra hjärnskadade. Rajul Vasas koncept och träningsmöjligheterna i Åbo är gratis för den som behöver det. I Åbo är det Hyysalos som tar den ekonomiska risken med hyror och annat. De har hittills lyckats hitta sponsorer för behandlingen som de menar att sparar stora pengar för samhället.

 • År 1958 reste läkaren och skärgårdsvännen Johan Wickström omkring i skärgården och bandade in visor och berättelser. Han spelade bl.a in Viktor Johansson i Houtskär som hade lärt sig hundratals visor av sin mor och syster. Här sjunger Viktor Johansson en Sjömansvisa. Den kommenteras av visforskaren Anne Bergman från Svenska litteratursällskapet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä