Perttu Häkkinen

Mystinen gnostilaisuus

 • 56 min
 • toistaiseksi

Gnostilaisuus on lähes kadonnut maailmasta. Suomessa tämä ajanlaskuamme edeltävällä vuosisadalla syntynyt dualistinen transsendenttinen pelastususko on vielä jotenkin voimissaan. Maassamme on noin 200 gnostilaista.

Gnostilaisen näkemyksen mukaan materiaalinen maailmamme on luonteeltaan paha kolmiulotteinen vankiselli, jonka ympärillä avautuvat kosmiset sfäärit ovat niin ikään vankiloita nekin.

Ihmisen tehtäväksi tässä kylmässä, tietämättömässä ja vihamielisessä maailmankaikkeudessa jääkin pakomatkan suunnittelu ja toteuttaminen, paluu tuntemattoman ja vieraan jumalan luokse, jonka olemassaolosta hänen ruumiissaan muistuttaa yksi vangittu jumalainen monadi.

-Pahuus on tietämättömyyttä jumalasta, tiivistivät Pentti Tuominen ja Harriet Väänänen Gnostilaisesta seurasta

-Opetuksen keskiössä ovat lähimmäisenrakkaus, sielun kuolemattomuus, suvaitsevaisuus ja ekologisuus. Muun muassa kasvissyönti on suositeltavaa.

Lisäksi professori Antti Marjanen kertoo ohjelmassa tarkemmin kaksituhatta vuotta vanhasta uskonnollisesta maailmankatsomuksesta ja sen alkujuurista.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 2.2.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kansanlääkintää. Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Onko kuppaus toimivaa terveydenhoitoa? Miten tullaan mestariparantajaksi? Haastateltavina entinen balettitanssija ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela. Hän kertoo muun muassa siitä, miten fennomania on vaikuttanut terveydenhoitoomme?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi suomalainen uskoo kummituksiin? Mitä kummitukset ovat ja miten Katajanokan vanhassa vankilassa kummittelee? Miksi Kaivopuisto on varsinainen kummituskeskittymä?

  Oppaana ja asiantuntijana on "Aavetaloja ja ihmiskohtaloita" -teoksen kirjoittaja Mauri Karvonen. Lisäksi kuulemme kummitusjuttuja tutkinutta folkloristiikan yliopistonlehtoria Kirsi Hännistä sekä kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemeä, joka kerää parhaillaan suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia sotavuosilta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi maallistunut ihminen kaipaa henkisyyttä?

  Tutkimusten mukaan itsensä hengellisiksi, mutta uskonnottomiksi itsensä luokittelevien ihmisen määrä on kasvanut länsimaissa. Uskontososiologi Paul Heelas on kutsunut muutosta henkiseksi vallankumoukseksi. Mistä tällainen kehitys johtuu? Onko se osa notkistuvaa uskonnollisuutta vai sekularisaatioprosessin sivutuote? Haastateltavana on vasta ateistisesta henkisyydestä väitellyt tutkija Mikko Sillfors.

  -Yhteiskunnan vauraus, turvallisuus, demokratia sekä individualismi korvaavat uskontoa ja kasvattavat uskonnottomien määrää, kertoo Sillfors.

  Entä, milllaisin argumentein ihminen on pyrkinyt todistamaan jumalan olemassaolon? Millainen on jumaltodistusten historia? Tietokirjailija Jussi K. Niemelä kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Fengshui. Ikivanha aasialainen oppi tähtää ihmisen ja ympäristön harmoniseen suhteeseen. Etymologisesti se ilmineeraa "tuulta ja vettä", mutta mitä se käytännössä on ja miten tämä oppi sopii nyky-Suomeen? Onko fengshui käytännöllinen tapa sisustaa, taikauskoa vai materialistista magiaa?

  Haastateltavana Fengshui Sampo ry:n primus motor ja fengshuikonsultti Rauli Pitkänen.

  -Fengshui sopii kaikkiin sisustustyyleihin. Siihen ei tarvita mitään tiettyä estetiikkaa. Pitää vain ympäröidä itsensä rakkailla ja käytännöllisillä esineillä. Huono fengshui on kuin laittaisi tuoreita kukkia samaan maljaan kuihtuneiden kanssa.

  Ohjelmassa selviää muun muassa, ovatko terävät kulmat fengshuissa kiellettyjä? Mihin sänky kannattaa sijoittaa ja miksei kannata istua oven läheisyydessä?

  Lisäksi Kiinan kulttuurin tuntija ja tietokirjailija Pertti Seppälä valottaa meille "qin" merkitystä.

  -Qi on se energia, joka kiertää ihmisen kehossa ja on läsnä koko maailmankaikkeudessa. Kaikki ihmisessä on qi`tä, mutta nykyaikaisen luonnontieteen mukaan sitä ei ole olemassa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Suomalaisen suurmiehen Sigurd Wettenhovi-Aspan elämä ja teot tarkastelussa.
  Aspan ansioluetto on hengästyttävä. Millainen mies oli taidemaalari, kuvanveistäjä, pilapiirtäjä, näyttelijä, runoilija, säveltäjä, soittoniekka, keksijä, arkkitehti, kielentutkija, suomalaisuusmies, rotuteoreetikko, astronomi, egyptologi, maailmanmatkaaja, suojeluskuntapäällikkö, poliittinen yksityisyrittäjä ja maailman kohtaloiden oraakkeli, suurmiesten ja kruunipäiden tuttu, uuden ajan Väinämöinen ja yksi aikansa tunnetuimpia kansalaisia?

  Haastateltavina salatieteiden tuntija ja Hermeetikko-aikauskirjan toimittaja Kane Kanerva sekä tutkija Pekka Pitkälä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä me todella tiedämme Jeesuksesta ja hänen elämästään?

  Suurmiesten henkilöhistoriat nostattavat aina debattia ja tuskin on hahmoa historiassa, jonka elämästä olisi kiistelty enemmän kuin Jeesus Nasaretilaisen. Jotkut eivät suostu pitämään häntä edes historiallisena henkilönä, toisten mielestä hän puolestaan vietti nuoruusvuotensa Intiassa tai Egyptissä ja kolmannet ajattelevat, että hän olisi ristinkuoleman sijaan nainut Magdalan Marian, saanut lapsia ja saattanut alulle Merovingien hallitsijasuvun.

  Elokuvaohjaaja ja kirjailija Taavi Kassila oli vieraana ja hän kertoi teoksestaan "Nasaretin miehen salaisuus - Matka Jeesuksen elämään ja kuolemaan".

  Oliko Jeesus joogi? Valaistunut pyhimys, joka vaelsi nuorena Intiassa?

  Lisäki kuulemme antropologi ja tietokirjailija Juha J. Hiltusta. Hän on perehtynyt 15 vuotta Torinon käärinliinan salaisuuksiin. Mitä se paljastaa kristinuskon vapahtajasta? Onko se valokuva Jeesuksesta vai kenties Graalin malja?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Elämä maapallolla loppuu, mutta koska ja miten?

  Tietokirjailija Jussi Viitala tietää, että aikamme maapallolla on loppumassa, mutta tosiasiat eivät ihmisiä kiinnosta.

  - Nykyinen elämäntapamme mahdollistaa elämän maapallolla noin kahdelle miljardille ihmisille.

  Kuinka suuri uhka on ilmastonmuutos? Entä meteoriitit? Ydinsota? Pandemiat?

  Moni uskonnollinen liike taas on odottanut maailmanloppua aikojen saatossa lukuisia kertoja.
  Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara kertoo maailmanlopunkultista, Oulun profetiasta. Mikä uhkasi heitä?

  Miksi profetoivat sisarukset Aune ja Laila Heinonen uskoivat 1960-luvulla, että suomalaiset ovat valittu kansa? Miksi tarvittiin 8000 tosiuskovaa Neuvostoliiton uhan torjumiseen?

  Mikä maailmanlopussa kiehtoo tai on kiehtomatta? Miksi apokalypsit eivät innosta nykynuorisoa?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Anarkismi on antiikin aikoina alkunsa saanut esivallan vastainen poliittinen ideologia, mutta millainen on ollut sen historia Suomessa? Ovatko anarkistit yhteiskunnallisesti yhä merkittävä toimija? Mikä on suomalaisen anarkimin nykytila? Onko anarkismi karnevalisoitunut ja muuttunut someöyhötykseksi?

  Haastateltavina anarkisti Antti Rautiainen, vuoden 1917 anarkisteista gradua vääntävä Aki Lemmetyinen sekä kuokkavierasvierasliikettä tutkinut sosiologi Samu Lindström. Miten sen julkisuuskuva on muuttunut?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä on propaganda ja mihin sen teho perustuu? Miksi sosiaalinen media on oiva työväline propagandistille? Paljonko altistumme propagandalle ja miten siltä voi suojautua?

  Vieraana "Propagandan lumo" -teoksen kirjoittaja ja Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti.

  -Propanganda lähtee liikkeelle ihmisten tarpeista. Jotta suurten massojen manipulointi onnistuisi, propagandisti tuntee kohteidensa psykologiset viritykset ja pelaa ennakkoluuloilla.

  -Propaganda ei ole vain valheiden levittämistä vaan myös totuuksia, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, muistuttaa Pörsti.

  Pekka Lehtonen työskenteli propagandahommissa Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Millaista hänen työnsä oli ja miten hän ajautui propagandistiksi? Oliko kyse kansojen välisestä ystävyydestä vai mistä?

  -Sain ulkomaalaisena suunnilleen kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin nuoret virolaiset kollegani. Minulla oli myös harvinainen oikeus lähettää 50 ruplaa Suomeen pankkitililleni.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Roskaelokuvat, eksploitaatioelokuvat, b-elokuvat, ö-elokuvat, halpikset, kalkkunat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

  Ohjelman aiheena on suomalaisen roskaelokuvan historia ja uusi tuleminen. Vieraina väkivaltaisten roskaelokuvien tekijä Chrzu Lindström sekä elokuvatoimittaja-tietokirjailija Kalle Kinnunen.

  -Teen törkyä sydämellä. Leffani ovat komediaa äärimmäisistä aineksista, kertoo Nightsatan and the Loops of Doom ja Carlotta Moore -leffojen luoja Chrzu.

  -Roskaelokuvan teossa pätevät samat kuin muussakin leffan teossa. Pahin synti showbisneksessä on olla tylsä.

  Mikä roskaelokuvassa kiehtoo vuosikymmenestä toiseen? Missä siis menee huonon ja liian huonon roskan raja? Ovatko Timo Koivusalon elokuvat roskaa vai ainoastaan huonoja? Miksi Ponterosa kiehtoo Häkkistä vuodesta toiseen?

  Lisäksi kuulemme miten Marko Mäkilaakso tekee b-elokuvilla uraa maailmalla. Hänen mutanttimuurahaiselokuvansa saa tänä vuonna ensi-iltansa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Kuvassa Chrzu Lindströmin drag queen -hahmo Carlotta Moore.
  Kuva: Jirina Alanko, meikit: Ida Kumpulainen.

 • Mistä kielilläpuhumisessa on kyse? Miten sitä oppii? Onko kielilläpuhuminen yliluonnollista vai automaatio, joka opitaan yhteisöltä?

  Kielilläpuhuminen eli glossolalia tarkoittaa siis uskonnollisessa hurmostilassa esitettyä käsittämätöntä puhetta. Helluntailaisuudessa kielilläpuhumisen katsotaan juontuvan pyhän hengen antamista armolahjoista.

  Ohjelmassa käsitellään kielilläpuhumista, helluntailaisuutta, hengellä täyttymistä ja uskonnollisia valtasuhteita sosiaalipsykologin ja antropologin Katriina Järvisen kanssa.

  Lisäksi kuulemme kielilläpuhumisen äänneoppia tutkinutta Terhi Törmälehtoa. Hänen tuoreessa romaanissaan jumalan antamalla "enkelten kielellä" on iso rooli.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa pohditaan taiteilijakuvan muutosta: mihin katosi ryyppäävää ja rellestävä saarikoskelainen taiteilija, joka ammentaa kärsimyksestä? Nykyisin taitelijoiden elämäntavat ovat siistiytyneet: viinin ja pervitiinin tilalle ovat astelleet jooga, juokseminen ja lastenhoito.

  Haastateltavina kirjailija Miki Liukkonen.

  -Olen joko tai -ihminen, neuroottinen ja herkkä. Olen myös heikkona myytteihin, mutten pidä sairauden kultaamisesta, sanoo Rimbaudia ja Saarikoskea ihaileva runoilija.

  -Kyllä mä luulen, että olen tasapainoton. En mä ainakaan tasapainoinen ole, arvioi Liukkonen.

  Lisäksi kirjailija ja toimittaja Tuula-Liina Varis kertoo entisestä puolisostaan Pentti Saarikoskesta.

  Millaista oli elämä myyttisen boheemin rinnalla?

  -Moni pettyi, jos hän ei ollut kännissä matineoissa. Viina oli kuitenkin hänen tiensä toisten luo, koska hän oli niin ujo ja arka ihminen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä