Urheiluilta

Hiihdon SM

 • 2 h 5 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • su 7.2.2016 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Iivo Niskanen oli täysin omaa luokkaansa Lahden MM-hiihtojen 15 kilometrillä. Niskanen voitti maailmanmestaruuden peräti 17,9 sekunnin erolla Martin Johnsrud Sundbyhyn.

  Kuuntele miesten 15 km hiihdon loppuratkaisu. Selostajana Jarmo Lehtinen ja asiantuntijana Jussi Piirainen.

 • Kansallispelin kauden alkuun on enää reilu kuukausi. Sesonki starttaa kotimaan rajoen ulkopuolella yhdellä Espanjassa ja kahdella Tukholmassa pelattavalla ottelulla.
  Talven aikana pesäpallo on saanut jalansijaa Intiassa ja kesällä taas Imatralla, kun IPV palaa pääsarjaan ja järjestää Itä-Länsi -ottelut.
  Menneen kauden kohokohdat, syksyn siirtomarkkinat, pesäpallon asema yhteiskunnassa sekä lasten ja nuorten keskuudessa sekä uuden kesän ennusteet puntaroidaan Yle Puheen Urheiluillassa.
  Pesäpalloillan kaksituntiseen suoraan radiolähetykseen saapuvat viime kaudella SM-kultaa Kirittärissä voittanut ja alkavalla kaudella Tampereen Manse PP:tä edustava Mira Kolehmainen, Hyvinkään Tahkon Itä-Länsi -lukkari Juha Puhtimäki sekä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.
  Pesäpalloillan toimittavat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

 • Mitä ”urheiluäänestäjän” tulisikaan ottaa selville kun valmistautuu 9. huhtikuuta käytäviin kuntavaaleihin?

  Liikunta on edelleen harrastuksista suurin, joten kuntapäättäjillä tulisi olla todellista urheilun osaamista, sekä tietoa siitä miten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä.

  Millaista yhteistyötä seurat ja kunnat voivat tehdä, miten tuleva sote-uudistus vaikuttaa ja miten yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden osalta tulee toimimaan kunnan ja maakuntien välillä, entä millaisena kunta näyttäytyy seuran kumppanina?

  Yle Puheen studiossa aiheesta on keskustelemassa Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ja oman mietteensä kertovat ainakin Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, LIKESin johtaja Eino Havas, Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson, TUL:n pääsihteeri Risto Korpela sekä Suomen voimisteluliiton varapuheenjohtaja Katja Anoschkin.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit starttaavat ke 15.3. Mistä asetelmista lähdetään kauden huipennukseen? Studiossa asetelmia ennakoivat Yle Urheilun toimittaja Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta. Toimittajana Jaakko Parkkinen.

 • Yle Puheen Urheiluillassa seurataan viime kauden mestarin Kouvolan Kouvojen ja yhden sarjan suurimman suosikin Joensuun Kataja Basketin välistä Korisliigan ottelua.

  Illan teemana on paneutua erityisesti otteluun valmistautumiseen, josta mietteensä kertovat Katajan pelinrakentaja Teemu Rannikko, Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola sekä Suomen tähän mennessä ainoa NBA-pelaaja Hanno Möttölä, joka kuuluu lupaavista nuorista koostuvan HBA:n valmennusryhmään.

  Lisäksi illan aikana pohdiskellaan myös mm. mitä kansainvälisille kentille kuuluu, ja mitä on odotettavissa tulevasta Yhdysvaltain yliopistokoripalloilun huipennuksesta ”Selection Sundayn” alla.

  Studiossa peliä seuraavat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen sekä Jouko Vuolle ja studiojoukkuetta vahvistaa lisäksi Jussi Putkonen.

 • SM-liigan ottelu Ässät-KalPa. Selostus Teemu Kahila.

  Naisurheilulla näyttäisi Suomessa menevän hyvin - erityisesti jos menestystä tarkastellaan yksilölajien kautta. Joukkuelajien osalta tilanne onkin sitten aivan toisenlainen, eikä urheilusta ole naisille ammatiksi kuin ani harvassa tapauksessa.

  Miten hyvin urheilussa toteutuu yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ja onko tilanne Suomessa samanlainen kuin muissa Euroopan maissa? Saako naisurheilu sille kuuluvaa arvostusta mediassa, millainen nainen on valmennettavana ja miten saataisiin lisää naisia valmentajiksi sekä lajiliittojen johtotehtäviin? Entä onko jotain tehtävissä naisten joukkuelajien menestykselle?

  Siinä osa kysymyksistä, joihin naistenpäivän Urheiluillassa paneudutaan.

  Yle Puheessa studiovieraana on tutkija Kati Lehtonen LIKESiltä ja puhelimitse lähetyksessä ovat mukana urheilu- ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov, naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä, nuorten olympiavalmentaja Jarno Koivunen, opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueenjohtaja Tiina Kivisaari sekä entinen huippukiekkoilija ja olympiakomitean urheiluvaliokunnan puheenjohtaja Emma Terho.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

  Osallistu lähetykseen!

  Onko sinulla aiheisiin liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia?

  Lähesty meitä joko sähköpostilla urheiluilta@yle.fi, twitterin välityksellä #urheiluilta tai lähetysikkunassa Yle Puheen verkkosivujen www.yle.fi/puhe kautta.

 • Mitkä ovat mietteet Lahden MM-kisojen jälkeen, entä mitä ajatuksia herättivät yleisurheilun halli EM-kilpailut? Millaiset olivat Formula ykkösten ensimmäiset testit Barcelonassa entä mitä kuuluu 40-vuotiaalle Suomen Golfliitolle? Mitä tapahtuu kansainvälisessä jalkapallossa, entä kotimaisessa jääpallossa ja millaisia tuloksia pitää tehdä, että on mahdollisuus saada urheilija-apurahaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä?

  Yle Puheen urheiluillassa puhutaan siis sportista ja studiovieraana on ylitarkastaja Hannu Tolonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lahden kisoja kommentoi pääsihteeri Janne Leskinen ja yleisurheilua toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Barcelonan testejä arvioi Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ja golfliiton kuulumiset kertoo tuore puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

  Kansainvälisen jalkapallon koukeroihin johdattaa Suomen palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande ja jääpallokauden huipennusta ennakoi jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Matti Heikkinen hiihti upeasti pronssille Lahden MM-kisojen päätösmatkalla miesten 50 kilometrillä. Kisa ratkesi vasta loppusuoralla ja Yle Puheen selostajat Jarmo Lehtinen ja Jussi Piirainen loivat jälleen kunnon jännitystä ja tunnelmaa loppumetreille.

 • Osaammeko riittävästi arvostaa sitä työtä jota valmentajat tekevät urheilijoiden hyväksi?

  Juhlapuheissa muistetaan kyllä korostaa kuinka tärkeää urheilun arvostuksen nostaminen on mutta tappion hetkellä kunnioitus unohtuu. Hyvin usein juuri valmentajat saavat maksaa menestymättömyydestä potkuilla, joihin miltei aina liittyy myös julkinen mediaruoskinta.

  Mitä meidän kaikkien tulisi ymmärtää hyvästä valmennuksesta, mitä kuuluu hyvään valmennussuhteeseen ja millaista on valmentaa työkseen?

  Yle Puheen Urheiluillassa puhutaan keskiviikkona 1. maaliskuuta valmentamisesta ilon, innostuksen ja intohimon kautta; keinosta, joilla erinomaisuutta tavoitellaan; yrittämisestä ja sisusta, kunnioituksesta ja reilusta pelistä sekä yhdessä tekemisestä – kaikista niistä asioista, jotka ovat hyvän valmentamisen perusta.

  Studiovieraana on Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund ja mietteensä kertovat muun muassa Suomen Olympiakomitean valmennusosaamisen asiantuntija Kirsi Hämäläinen, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen, HIFK:n jalkapallon Veikkausliigajoukkueen valmentaja Antti Muurinen, Kouvolan Kouvojen Korisliigajoukkueen päävalmentaja Pieti Poikola sekä pitkäaikainen Olympiakomitean valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Aattotunnelmat MM-kisoista. Mukana Krista Pärmäkosken matka kohti Lahtea, Janne Ahosen muistot edellisistä kotikisoista, Suomen parhaaksi mäkihyppääjäksi tituleerattu Julia Kykkönen, päävalmentaja Petter Kukkosen arviot nousevasta yhdistetyn maajoukkueesta, Reijo Jylhän näkemys maastohiihtomaajoukkueen iskukyvystä, maailmanmestari Matti Heikkinen, tuore MM-kisojen parahiihtäjä Ilkka Tuomisto, tuoreet kuulumiset avajaisista Lahden torilta sekä paljon muuta. Suoran lähetyksen juontavat Mikko Hannula ja asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki.

 • Sportti on parasta paikan päällä mutta kilpailu asiakkaista on kovaa. Urheilu- ja muuta viihde- sekä kulttuuritarjontaa on valtavasti, TV-kanavia on sadoittain ja modernit viestintävälineet mahdollistavat urheilun hienoimpien hetkien seuraamisen missä ja koska vain.

  Mitä asiakkaat urheilutapahtumilta odottavat ja miten tapahtumia tulisi kehittää, jotta myös jatkossa voisimme iloita Jyväskylän MM-rallin, Salpausselän kisojen, Kuninkuusravien tai Itä-länsi-otteluiden kaltaisista hienoista urheiluhetkistä? Entä miten kysyntään vastaavat kotimaiset palloilusarjat ja kuinka haastavaa Koripallon EM- tai Lahden hiihdon MM-kisojen kaltaisten suurtapahtumien lipunmyynti on?

  Aihetta ovat Yle Puheen Urheiluillassa studiosta käsin pohtimassa urheilumarkkinoinnin lehtori Vili Nurmi sekä Mikkelin Jukurien myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen.

  Heidän lisäkseen ajatuksensa kertovat mm. Starsquadin toimitusjohtaja Mika Sulin, Veikkausliigan markkinointijohtaja Risto Oksanen, Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Ilmari Halinen, Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen sekä koripallon EM-kisaprojektista vastaava Ari Tammivaara.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Jari-Matti Latvalan voitto Toyotalla Ruotsin MM-rallissa sekä oivallinen ajo kauden ensimmäisessä osakilpailussa Monte Carlossa ovat luoneet ihan uusia menestysodotuksia. Olisikohan vuosi 2017 Latvalan vuosi MM-sarjassa?

  Tommi Mäkisen johtaman Toyotan rallitiimin nousu huipulle heti kauden alussa on hieno onnistuminen, jota Puheen Urheiluillassa on valottamassa Tommi Mäkinen Racingin urheilutoimenjohtaja, Mikko Hirvosen rinnalta tuttu Jarmo Lehtinen.

  Mutta eivät hyvät ralliuutiset tähän lopu: ensi viikonvaihteessa Mikkelissä jatkuvassa SM-sarjassa ajetaan kovemmalla kalustolla kuin vuosiin, nuoret suomalaiset ovat nousemassa vähitellen myös kansainväliselle huipulle ja Jyväskylän MM-ralli tarjoaa jälleen paljon nähtävää.

  Urheiluillan vieraina ovat Jari-Matti Latvalan lisäksi ensimmäiseen SM-ralliinsa osallistuva Kalle Rovanperä, Ruotsissa hyvää vauhtia osoittanut Teemu Suninen, Tunturirallin voittanut Teemu Asunmaa sekä Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen.

  Puheen Urheiluiltaa isännöivät Arvo Vuorela, Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

Klipit

 • Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta.

  ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund.

  Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä?

  Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa.

  Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Buffalon tehopuolustaja Rasmus Ristolainen on kiitollinen Suomen rakentajille.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä