Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt

THE DOORS  Tell all the people

GEORGE THOROGOOD AND THE DESTROYERS  Who do you love (live)

PINK FLOYD  Speak to me / Breathe

JAANA WILENIUS  Tiina Titityy

EPPU NORMAALI  Pidetään ikävää

DONOVAN  Catch the wind

ELVIS PRESLEY  Don't be cruel

PAUL MCCARTNEY & WINGS  Hi hi hi

RAULI BADDING SOMERJOKI  Nuori rakkaus

CHRIS BENNETT  (Theme from) 'Midnight Express'

MUNGO JERRY  In the summertime

MASSIEL  La la la

JIMI HENDRIX EXPERIENCE  Hey Joe

URIAH HEEP  Easy livin'

 

Biisikertomuksia

DONOVAN  Catch the wind

Kaisu Orimattilassa: sydänlämpöiset onnittelut 31.3. 2016 johdosta. Muistatko 45 vuotta sitten: oli tulossa riparikesä ja ekat kesäduunit, oli sata ja tuhat haavetta ja unelmaa. Musiikkia ahmittiin putkiradiosta, kahvipaketin kokoisesta kasettimankastani ja teidän vintillä jopa levarista aina, kun muilta säpinoiltä ehdittiin. Sinun löytösi silloisesta ihanan monipuolisesta musiikkimaailmasta oli sympaattinen Donovan.  Siksipä juhlan kunniaksi Donovanin ’Catch the wind’.

Terveisin ystäväsi Raili

 

ELVIS PRESLEY  Don't be cruel

Oli vuosi 1961 Heinolassa. Siskoltani oli jäänyt koulu kesken ja pari vuotta Helsingissä kotiapulaisena oltuaan hän lähti Ruotsiin Boråsiin tekstiilitehtaalle töihin. Minä olin juuri päässyt oppikoulun seitsemännelle. Olin 16-vuotias ja kirjoitin Eiralle kysyisikö hän minullekin kesätöitä. Töitä oli, Eira lähetti matkarahat ja niin minäkin lähdin heti koulun päätyttyä Ruotsiin. Kansipaikalla matkustin ja siskoni oli satamassa vastassa.  Kun sunnuntai-iltana oltiin perillä Boråsissa, niin heti aamulla seitsemältä töihin. Eira ompeli ’pantilla’ eli liukuhihnalla miesten ulkoilutakkeihin kauluksia ja minä - koska olin alaikäinen - en saanut ommella, vaan minut pantiin silittämään kovikekankaita vaatteisiin.  Päivät pitkät seisoin ja silitin. Asuimme tehtaan asuntolassa ja söimme tehtaalla. Nälkääkin nähtiin, koska piti myös ostaa vaatteita. Eira oli hankkinut osamaksulla pienen levysoittimen ja meillä oli YKSI LP-levy ja se oli Elvistä. Sitä kuunneltiin iltaisin ja lauantaisin käytiin Folkets- parkilla tanssimassa. Kesän loputtua palasin kotiin ja jatkoin koulua. Eira jäi maailmalle.

Eira-siskoni kuoli muutamia vuosia sitten. Hän olisi täyttänyt 75 vuotta 24.3. 2016

Soittaisitteko siskoni muistoksi jonkun Elviksen 50-luvun kappaleen, vaikkapa sävelmän ’Don´t be cruel’.

Onerva

 

EPPU NORMAALI  Pidetään ikävää

80-luvun alussa Joensuussa vietettiin ystävän kanssa milloin minkäkinlaista viikonloppua. Joskus piipahdettiin Rantakylän nuorisotalolla, toisinaan istuttiin luistelukentän kopissa, jonne tietenkin joku aina jollain keinolla pääsi sisälle. Muistan, että kerran kyseisellä nuorisotalolla soitti bändi nimeltä Talouskukkaro, nykyisin tunnettu aivan eri nimellä... Meidän kaupungin ylpeys oli tietenkin Hassisen Kone, jonka jokaisen kappaleen jokainen itseään kunnioittava punk/uusi aalto-henkinen nuori osasi! Tuolloin harrastettiin musiikkia, aloiteltiin kitaransoittoa ja kokeiltiin erilaisia soittimia, opiskeltiin musiikkiopistossakin. Mutta biisitoive liittyy erääseen sateiseen iltaan, jolloin ’kopilla’ ei ollut mitään, eikä myöskään nuorisotalolla - istuimme siis keskellä jalankulkukäytävää sorahiekalla sateenvarjon alla, sateessa, ja lauloimme ’Pidetään ikävää’. Se hetki kuvastaakin hyvin pikkukaupungin jämähtänyttä tunnelmaa ja niitä iltoja, kun kotonakaan ei jaksanut olla eikä missään tapahtunut mitään.

Tämän kyseisen Eppujen kappaleen myötä rakkaat terveiset ystävälleni Anulle Kontiolahteen!

Make

 

PINK FLOYD  Speak to me / Breathe

Biisitoiveeni on Pink Floydin ’Speak to me’ / ’Breathe’ yhtyeen klassikkoalbumilta ’Dark side of the moon’

Tämä alkoi siitä, kun lähdin opiskelemaan Seinäjoelle 70-luvun lopulla. Kuunneltiin silloin heviä, Juicea ja punk teki tuloaan, mutta se jäi minulta vähälle kuuntelulle. Olin jo aiemmin kuullut Pink Floydista kuunnellessani Radio Luxemburgia kotona asuessani. Jotenkin sitten tulin ostaneeksi tuon kyseisen klassikkolevyn paikallisesta musiikkiliikkeestä ja kuuntelin aika vähän kuitenkin. Sitten 80-luvun alussa jatkoin opiskelujani Pietarsaaren Kauppaoppilaitoksessa ja sillä reissulla tutustuin ihanaan tyttöön, josta tuli sittemmin nykyinen vaimoni. Siinä meni jalat alta, kun hän kutsui minut asunnolleen ja rupesimme kuuntelemaan musiikkia... Ja kuinkas ollakaan, sieltä kasettihyllystä löytyi Pink Floydin ’Medley’-albumi! Ei voi olla totta, kiva kaunis nainen ja mikä musiikkimaku! Se oli menoa sitten ja parin vuoden päästä mentiin naimisiin. Tässä on paljon aikaa vierähtänyt ja elämässä on ollut monenlaista mutkaa matkassa ja moni asia ja  toiminta on muuttunut, mutta vaimo ja Pink Floyd seuraavat edelleen mukana. Kerran matkustaessamme Kreikkaan Rodokselle olimme iltaa viettämässä kaupungilla, vaimoni yhtäkkiä nykäisi mua hihasta: ’kuuletko mitä musiikkia tuolta ravintolasta kuuluu...’. Tämä olisi toiveeni, koska juuri tänään 26.3. 2016 on hänen shntymäpäivänsä! Paljon onnea Lea!

Terveisin Pertsa

 

CHRIS BENNETT  (Theme from) 'Midnight Express'

Toivoisin kuulevani Midnight Express- elokuvan teeman! Suomessa elokuva tunnettiin nimellä 'Keskiyön pikajuna'. Kävin silloin 70-80-luvun taitteessa elokuvan teatterissa katsomassa ja voi että oli rankka ja koskettava tarina.  Elokuvaa en ole sen ensi-illan jälkeen nähnyt, enkä oikeastaan kaivannutkaan, mutta teemamusa jäi mieleen pysyvästi. Disco Haraldsissa Helsingissä käytiin elokuvan ilmestymisen aikoihin discoamassa joskus kolmenakin iltana viikossa ja aina oli kivaa. Keskiviikon kivat takasivat Santahaminan varuskunnasta  iltalomalla olevat solttupojat. Terveisiä yhdelle entiselle soltulle, jonka koti oli silloin Puistolassa. Sinne reilu 30 vuoden taakse unohtui minun 'discoexpress',  mutta kun sitkeästi odottaa, niin ehkä juna kulkee taas.

Taru

 

MASSIEL  La la la

Olimme vuonna 1968 opintomatkalla Espanjassa. Silloin kyseinen maa voitti Euroviisut. Tilausbussin kuljettaja oli  ylpeä voitosta ja viihdytti meitä laulamalla 'La la laata' mikki kourassa. Vuoristotiet olivat hänelle selvää kauraa!

Aili

 

PAUL MCCARTNEY & WINGS  Hi hi hi

Tässä C-kasettimuisto biisistä, jonka BBC aikoinaan kielsi "härskinä" levytyksenä.  Vuosi taisi olla -72 ja se biisi Paul McCartneyn silloisen Wings-yhtyeen ’Hi! Hi! Hi!’  Se oli sitä aikaa se.

Petekoo

 

THE DOORS  Tell all the people

Entisten nuorten sävellahjan kuuntelijat: talvi on lusittu! Kevät on saapunut! Poika kamppas tytön! Oliko se Ninja? Lumi suli? Puro sanoi ’puli puli’! Hyvää ja muna- sekä tipurikasta pääsiäistä kaikille enskalaisille! Toivekappaleena harvemmin kuultua Doorsia eli ’Tell all the people’-niminen kappale vuodelta -69.

Mixu

 

Tiputanssi 80-luvun alussa, Lambada 80-luvun lopussa, Macarena 90-luvulla, Letkajenkka 60-luvulla ja humppatanssi- sekä Travolta-liikkeet 70-luvulla.... Tuliko näitä tanssittua vai tunsitko seinäruusuna suurta ihailua tai myötähäpeää?

Oiiiiiiiiii.... Tiputanssi;  sitä tuli tanssittua, enää en osaisi. Lappeenrannan humppafestivaaleilla kävin kerran maratonia katsomassa, oisko ollut -79? Paras ja ikimuistoisin letkajenkka Lahden torilla -78 MM-hiihtojen aikaan, voi että!! Macareenat ja muut jääneet tanssimatta. (Riitta)

---

Pokoilua harjoitettiin myös 70-80-lukujen taitteessa. Kaikki osasivat, ei ollut seinäruusuja. (Kari)

---

Luokkajuhlissa -81 tanssin ekan kerran Tiputanssia. Onneksi partneri osasi liikkeet ja kivaa oli. (Markku)

---

Nyt kun siirrymme kesäaikaan tulee, mieleen Mungo Jerryn ’In the summertime’. Muinaisella 1970-luvulla käydessäni keskikoulua (nyk. yläkoulu), meillä oli muutama jumppatunti lukukaudessa yhdessä tyttöjen kanssa. Silloin opeteltiin perinteisiä lavatansseja. Bonuksena oli diskotanssia ’In the summertime’-biisin tahtiin. Myöhemmin sain lisäoppia diskotansseihin Jari Samulinnin opastamana. Se antoikin riittävän rohkeuden heittää Travolta-muuveja aina tilaisuuden tullen. Rohkeutta riittää edelleen ja muutaman kerran vuodessa on bileet, joissa voin pyöräyttää daamia parketilla. Näyttävistä muuveista en ole vieläkään luopunut. Tanssin, vaikka en osaa.  (Olavi)

---

Lapsuudenystävän kanssa 70-luvun alussa opeteltiin humppaa ja muita tansseja tyttöparilla kotikylämme tiellä. Niinpä meistä tulikin kovia tansseissa kävijöitä ja vieläkin viisvitosina tanssitaan, kun vain vaivoiltamme pystytään! Eikä enää tarvi tyttöparina mennä (Irene)

---

Kaikkia tanssityylejä on tullut kokeiltua! Kävin 80-luvulla Aira Samulinin tanssikoulua.Siellä Jari Samulin opetti meille upeat Travolta liikkeet! Hauskaa oli! Olen ollut aina ensimmäisenä tanssilattialla, innokas ja rohkea tanssija siis! Eikä siihen alkoholia tarvita, vaan kävin tanssimassa ihan kuntoilun vuoksi! Hauskaa on ollut erityisesti Macarenan tahdissa! (Minna)

 

 

Lähetykset

 • la 26.3.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • THE BEACH BOYS  Good vibrations
  JAM ROCK BAND  Where are you now Buddy Holly?
  CHICORY TIP  Good grief Christina
  PIRKKA-PEKKA PETELIUS  Muistan sua Elaine
  HASSISEN KONE  Reippaina käymme rekkain alle
  BREAD  If
  BUDDY KNOX  Hula love
  ISOKYNÄ LINDHOLM  Tapaaminen
  RAPTORI  Oi beibi
  JOHNNY WINTER  Johnny B. Goode (live 1971)
  URIAH HEEP  Easy livin'
  KISS  Love gun
  RAINBOW  Lost in Hollywood
  KARI PEITSAMO JA ANKKULI  Stop, shake, honey, go
  BEE GEES  Night fever
  SLEEPY SLEEPERS  Kesämopo

 • ALVIN STARDUST  Good love can never die
  THE BEATLES  Something
  YÖ  Pieni ihminen suuressa maailmassa
  PAULA KOIVUNIEMI  Aikuinen nainen
  HANOI ROCKS  Motorvatin' (live)
  PAVE MAIJANEN  Lähtisitkö
  PEKKA STRENG  Perhonen
  ERIC BURDON & THE ANIMALS  Monterey
  SLADE  Look wot you dun
  KASEVA  Tyhjää
  DEEP PURPLE  Cry free
  BOB MARLEY & THE WAILERS  Jamming
  KUMMA HEPPU JA LOPUNAJAN VOIDELLUT  Kesä
  URIAH HEEP  Easy livin'
  KIRKA  Hetki lyö
  CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL  Proud Mary

 • JUICE LESKINEN  Marilyn
  MIKKO ALATALO  Saara
  ROXY MUSIC  Do the strand
  KISU  Väliäkös siillä sitten on
  THE RUBETTES  Juke box jive
  T.REX  The slider
  THE ROLLING STONES  Angie
  PAUL OXLEY'S UNIT  Terry's inside
  DAVE LINDHOLM  Annan kitaran laulaa vaan
  THE FABULOUS THUNDERBIRDS  She's tough
  THE ASSOCIATION  Never my love
  SYD BARRETT  Late night
  URIAH HEEP  Sunrise
  SUZI QUATRO & CHRIS NORMAN  Stumblin' in
  WIGWAM  Wardance

 • HECTOR  Ake, Make, Pera ja mä
  MEN AT WORK  Down under
  NOLO & RÄHJÄ  M.T.T. - Muistelen tiliäni taas
  MAARIT  Hymypoika
  JIMI HENDRIX  Can you see me
  JONI MITCHELL  Big yellow taxi
  SLEEPY SLEEPERS  Rahaa pankkiin
  ELTON JOHN  Mona Lisas and mad hatters
  JANIS JOPLIN  Summertime
  SAMMY BABITZIN  Daa-da daa-da
  F.R.  DAVID  Words
  THE BEATLES  She's leaving home
  BUDDY HOLLY  That'll be the day
  EPPU NORMAALI  Asustelaulu
  KARI PEITSAMO  Lihava aamu
  DURAN DURAN  A view to a kill

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä