Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt

THE DOORS  Tell all the people

GEORGE THOROGOOD AND THE DESTROYERS  Who do you love (live)

PINK FLOYD  Speak to me / Breathe

JAANA WILENIUS  Tiina Titityy

EPPU NORMAALI  Pidetään ikävää

DONOVAN  Catch the wind

ELVIS PRESLEY  Don't be cruel

PAUL MCCARTNEY & WINGS  Hi hi hi

RAULI BADDING SOMERJOKI  Nuori rakkaus

CHRIS BENNETT  (Theme from) 'Midnight Express'

MUNGO JERRY  In the summertime

MASSIEL  La la la

JIMI HENDRIX EXPERIENCE  Hey Joe

URIAH HEEP  Easy livin'

 

Biisikertomuksia

DONOVAN  Catch the wind

Kaisu Orimattilassa: sydänlämpöiset onnittelut 31.3. 2016 johdosta. Muistatko 45 vuotta sitten: oli tulossa riparikesä ja ekat kesäduunit, oli sata ja tuhat haavetta ja unelmaa. Musiikkia ahmittiin putkiradiosta, kahvipaketin kokoisesta kasettimankastani ja teidän vintillä jopa levarista aina, kun muilta säpinoiltä ehdittiin. Sinun löytösi silloisesta ihanan monipuolisesta musiikkimaailmasta oli sympaattinen Donovan.  Siksipä juhlan kunniaksi Donovanin ’Catch the wind’.

Terveisin ystäväsi Raili

 

ELVIS PRESLEY  Don't be cruel

Oli vuosi 1961 Heinolassa. Siskoltani oli jäänyt koulu kesken ja pari vuotta Helsingissä kotiapulaisena oltuaan hän lähti Ruotsiin Boråsiin tekstiilitehtaalle töihin. Minä olin juuri päässyt oppikoulun seitsemännelle. Olin 16-vuotias ja kirjoitin Eiralle kysyisikö hän minullekin kesätöitä. Töitä oli, Eira lähetti matkarahat ja niin minäkin lähdin heti koulun päätyttyä Ruotsiin. Kansipaikalla matkustin ja siskoni oli satamassa vastassa.  Kun sunnuntai-iltana oltiin perillä Boråsissa, niin heti aamulla seitsemältä töihin. Eira ompeli ’pantilla’ eli liukuhihnalla miesten ulkoilutakkeihin kauluksia ja minä - koska olin alaikäinen - en saanut ommella, vaan minut pantiin silittämään kovikekankaita vaatteisiin.  Päivät pitkät seisoin ja silitin. Asuimme tehtaan asuntolassa ja söimme tehtaalla. Nälkääkin nähtiin, koska piti myös ostaa vaatteita. Eira oli hankkinut osamaksulla pienen levysoittimen ja meillä oli YKSI LP-levy ja se oli Elvistä. Sitä kuunneltiin iltaisin ja lauantaisin käytiin Folkets- parkilla tanssimassa. Kesän loputtua palasin kotiin ja jatkoin koulua. Eira jäi maailmalle.

Eira-siskoni kuoli muutamia vuosia sitten. Hän olisi täyttänyt 75 vuotta 24.3. 2016

Soittaisitteko siskoni muistoksi jonkun Elviksen 50-luvun kappaleen, vaikkapa sävelmän ’Don´t be cruel’.

Onerva

 

EPPU NORMAALI  Pidetään ikävää

80-luvun alussa Joensuussa vietettiin ystävän kanssa milloin minkäkinlaista viikonloppua. Joskus piipahdettiin Rantakylän nuorisotalolla, toisinaan istuttiin luistelukentän kopissa, jonne tietenkin joku aina jollain keinolla pääsi sisälle. Muistan, että kerran kyseisellä nuorisotalolla soitti bändi nimeltä Talouskukkaro, nykyisin tunnettu aivan eri nimellä... Meidän kaupungin ylpeys oli tietenkin Hassisen Kone, jonka jokaisen kappaleen jokainen itseään kunnioittava punk/uusi aalto-henkinen nuori osasi! Tuolloin harrastettiin musiikkia, aloiteltiin kitaransoittoa ja kokeiltiin erilaisia soittimia, opiskeltiin musiikkiopistossakin. Mutta biisitoive liittyy erääseen sateiseen iltaan, jolloin ’kopilla’ ei ollut mitään, eikä myöskään nuorisotalolla - istuimme siis keskellä jalankulkukäytävää sorahiekalla sateenvarjon alla, sateessa, ja lauloimme ’Pidetään ikävää’. Se hetki kuvastaakin hyvin pikkukaupungin jämähtänyttä tunnelmaa ja niitä iltoja, kun kotonakaan ei jaksanut olla eikä missään tapahtunut mitään.

Tämän kyseisen Eppujen kappaleen myötä rakkaat terveiset ystävälleni Anulle Kontiolahteen!

Make

 

PINK FLOYD  Speak to me / Breathe

Biisitoiveeni on Pink Floydin ’Speak to me’ / ’Breathe’ yhtyeen klassikkoalbumilta ’Dark side of the moon’

Tämä alkoi siitä, kun lähdin opiskelemaan Seinäjoelle 70-luvun lopulla. Kuunneltiin silloin heviä, Juicea ja punk teki tuloaan, mutta se jäi minulta vähälle kuuntelulle. Olin jo aiemmin kuullut Pink Floydista kuunnellessani Radio Luxemburgia kotona asuessani. Jotenkin sitten tulin ostaneeksi tuon kyseisen klassikkolevyn paikallisesta musiikkiliikkeestä ja kuuntelin aika vähän kuitenkin. Sitten 80-luvun alussa jatkoin opiskelujani Pietarsaaren Kauppaoppilaitoksessa ja sillä reissulla tutustuin ihanaan tyttöön, josta tuli sittemmin nykyinen vaimoni. Siinä meni jalat alta, kun hän kutsui minut asunnolleen ja rupesimme kuuntelemaan musiikkia... Ja kuinkas ollakaan, sieltä kasettihyllystä löytyi Pink Floydin ’Medley’-albumi! Ei voi olla totta, kiva kaunis nainen ja mikä musiikkimaku! Se oli menoa sitten ja parin vuoden päästä mentiin naimisiin. Tässä on paljon aikaa vierähtänyt ja elämässä on ollut monenlaista mutkaa matkassa ja moni asia ja  toiminta on muuttunut, mutta vaimo ja Pink Floyd seuraavat edelleen mukana. Kerran matkustaessamme Kreikkaan Rodokselle olimme iltaa viettämässä kaupungilla, vaimoni yhtäkkiä nykäisi mua hihasta: ’kuuletko mitä musiikkia tuolta ravintolasta kuuluu...’. Tämä olisi toiveeni, koska juuri tänään 26.3. 2016 on hänen shntymäpäivänsä! Paljon onnea Lea!

Terveisin Pertsa

 

CHRIS BENNETT  (Theme from) 'Midnight Express'

Toivoisin kuulevani Midnight Express- elokuvan teeman! Suomessa elokuva tunnettiin nimellä 'Keskiyön pikajuna'. Kävin silloin 70-80-luvun taitteessa elokuvan teatterissa katsomassa ja voi että oli rankka ja koskettava tarina.  Elokuvaa en ole sen ensi-illan jälkeen nähnyt, enkä oikeastaan kaivannutkaan, mutta teemamusa jäi mieleen pysyvästi. Disco Haraldsissa Helsingissä käytiin elokuvan ilmestymisen aikoihin discoamassa joskus kolmenakin iltana viikossa ja aina oli kivaa. Keskiviikon kivat takasivat Santahaminan varuskunnasta  iltalomalla olevat solttupojat. Terveisiä yhdelle entiselle soltulle, jonka koti oli silloin Puistolassa. Sinne reilu 30 vuoden taakse unohtui minun 'discoexpress',  mutta kun sitkeästi odottaa, niin ehkä juna kulkee taas.

Taru

 

MASSIEL  La la la

Olimme vuonna 1968 opintomatkalla Espanjassa. Silloin kyseinen maa voitti Euroviisut. Tilausbussin kuljettaja oli  ylpeä voitosta ja viihdytti meitä laulamalla 'La la laata' mikki kourassa. Vuoristotiet olivat hänelle selvää kauraa!

Aili

 

PAUL MCCARTNEY & WINGS  Hi hi hi

Tässä C-kasettimuisto biisistä, jonka BBC aikoinaan kielsi "härskinä" levytyksenä.  Vuosi taisi olla -72 ja se biisi Paul McCartneyn silloisen Wings-yhtyeen ’Hi! Hi! Hi!’  Se oli sitä aikaa se.

Petekoo

 

THE DOORS  Tell all the people

Entisten nuorten sävellahjan kuuntelijat: talvi on lusittu! Kevät on saapunut! Poika kamppas tytön! Oliko se Ninja? Lumi suli? Puro sanoi ’puli puli’! Hyvää ja muna- sekä tipurikasta pääsiäistä kaikille enskalaisille! Toivekappaleena harvemmin kuultua Doorsia eli ’Tell all the people’-niminen kappale vuodelta -69.

Mixu

 

Tiputanssi 80-luvun alussa, Lambada 80-luvun lopussa, Macarena 90-luvulla, Letkajenkka 60-luvulla ja humppatanssi- sekä Travolta-liikkeet 70-luvulla.... Tuliko näitä tanssittua vai tunsitko seinäruusuna suurta ihailua tai myötähäpeää?

Oiiiiiiiiii.... Tiputanssi;  sitä tuli tanssittua, enää en osaisi. Lappeenrannan humppafestivaaleilla kävin kerran maratonia katsomassa, oisko ollut -79? Paras ja ikimuistoisin letkajenkka Lahden torilla -78 MM-hiihtojen aikaan, voi että!! Macareenat ja muut jääneet tanssimatta. (Riitta)

---

Pokoilua harjoitettiin myös 70-80-lukujen taitteessa. Kaikki osasivat, ei ollut seinäruusuja. (Kari)

---

Luokkajuhlissa -81 tanssin ekan kerran Tiputanssia. Onneksi partneri osasi liikkeet ja kivaa oli. (Markku)

---

Nyt kun siirrymme kesäaikaan tulee, mieleen Mungo Jerryn ’In the summertime’. Muinaisella 1970-luvulla käydessäni keskikoulua (nyk. yläkoulu), meillä oli muutama jumppatunti lukukaudessa yhdessä tyttöjen kanssa. Silloin opeteltiin perinteisiä lavatansseja. Bonuksena oli diskotanssia ’In the summertime’-biisin tahtiin. Myöhemmin sain lisäoppia diskotansseihin Jari Samulinnin opastamana. Se antoikin riittävän rohkeuden heittää Travolta-muuveja aina tilaisuuden tullen. Rohkeutta riittää edelleen ja muutaman kerran vuodessa on bileet, joissa voin pyöräyttää daamia parketilla. Näyttävistä muuveista en ole vieläkään luopunut. Tanssin, vaikka en osaa.  (Olavi)

---

Lapsuudenystävän kanssa 70-luvun alussa opeteltiin humppaa ja muita tansseja tyttöparilla kotikylämme tiellä. Niinpä meistä tulikin kovia tansseissa kävijöitä ja vieläkin viisvitosina tanssitaan, kun vain vaivoiltamme pystytään! Eikä enää tarvi tyttöparina mennä (Irene)

---

Kaikkia tanssityylejä on tullut kokeiltua! Kävin 80-luvulla Aira Samulinin tanssikoulua.Siellä Jari Samulin opetti meille upeat Travolta liikkeet! Hauskaa oli! Olen ollut aina ensimmäisenä tanssilattialla, innokas ja rohkea tanssija siis! Eikä siihen alkoholia tarvita, vaan kävin tanssimassa ihan kuntoilun vuoksi! Hauskaa on ollut erityisesti Macarenan tahdissa! (Minna)

 

 

Lähetykset

 • la 26.3.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • STEPPENWOLF Born to be wild
  TASAVALLAN PRESIDENTTI Time alone with you
  KISS Hotter than hell
  LIZARDS Herätkää! Vartiotorni kaatuu!
  THE WHO Young man blues (live at Leeds)
  THE HERMAN'S HERMITS No milk today
  JOE COCKER With a little help from my friends
  TOPI SORSAKOSKI & AGENTS Soi kitara murheissaan
  CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL The night time is the right time
  JETHRO TULL Hymn 43
  JIMI HENDRIX Foxy lady
  SLEEPY SLEEPERS Syö lanttuva
  ELVIS PRESLEY If I can dream
  THE LOLLIPOPS I'll stay by your side

 • DEEP PURPLE  Lay down, stay down
  JUICE LESKINEN & COITUS INT.  Hän sammuu
  STEVIE RAY VAUGHAN  Crossfire
  MESCALERO  Apache
  CHRISTIE  San Bernadino
  RIKI SORSA  Tää on se yö
  KOLLAA KESTÄÄ  Jäähyväiset aseille
  KOJO  Nuku pommiin
  FREUD, MARX, ENGELS & JUNG  Sunnuntaiaamun kadut
  HURRIGANES  Blue suede shoes
  10 CC  Good morning judge
  HECTOR  Sarjakuva-rock
  AL STEWART  Year of the cat
  MAARIT Lainaa vain

 • RAULI BADDING SOMERJOKI  Fiilaten ja höyläten
  WIGWAM  Kite
  TIFFANY  I think we're alone now
  BLUES SECTION  Call me on your telephone
  THE TWEETS  Birdie song
  BOB SEGER AND THE SILVER BULLET BAND  Feel like a number
  PELLE MILJOONA 1980  Gabriel
  BEE GEES  How deep is your love
  GEORDIE  House of the rising sun
  TAISKA  Mombasa
  CAT STEVENS  (Remember the days of the) Old schoolyard
  HURRIGANES  I will stay
  EPPU NORMAALI  Vuonna '85
  MARION & SLEEPY SLEEPERS  Tipitii
  THE GEORGIA SATELLITES  Hippy hippy shake

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä