Mikä maksaa?

Pitäisikö valtion myydä yhtiöitään?

 • 53 min
 • toistaiseksi

Valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot myymällä valtionyhtiöitään ja muuta kaupallista toimintaansa. Näin toteaa Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen tuoreessa EVA:n julkaisemassa analyysissään. Leinosen mukaan valtio on huono yrittäjä sillä se on laiska omistaja ja toisaalta valtion omistukset haittaavat muuta yritystoimintaa.

Ovatko valtionyritykset hyvin lypsävä lehmä vai suunnittelutalouden vanhanaikainen jäänne?

Juha Virtasen vieraana ovat Hannu Leinonen ja Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki.

Lähetykset

 • to 7.4.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Auton ja omakotitalon omistava perhe maksaa vakuutusmaksuja noin 1000-2000 euroa vuodessa.
  Vakuutuksen hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Vakuutusyhtiöt antavat keskittämisalennuksia ja maksuja voivat alentaa pankin tai kauppaketjujen bonukset. Myös tarjoustuotteet ovat tulleet mukaan vakuutusbisnekseen.

  Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon vakuutussopimusta tehtäessä ja vakuutuksia kilpailutettaessa? Miten vakuutuksia voi vertailla?

  Juho Pekka Rantalan vieraana on jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

 • Putkiremontit ovat monessa taloyhtiössä kiristäneet asukkaiden hermoja. Usein remontin alta joutuu lähtemään moneksi viikoksi evakkoon. Monesti lisäharmia tulee vielä siitä, kun urakoitsija ei saakaan hommaa valmiiksi luvatussa ajassa.

  Nyt rakennusfirmat ovat kuitenkin ruvenneet etsimään keinoja, miten pitkiä remonttiaikoja saataisiin lyhemmiksi ja miten urakat saataisiin pysymään budjeteissaan.
  Kuinka paljon suomalaisessa korjausrakentamisessa on parantamisen varaa? Miten allianssi-mallia voitaisiin hyödyntää asuintalojen korjausurakoissa?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat kahden viikon putkiremontin tehneen Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen, asumisen korjaushankepalvelujen projektipäällikkö Atte Stambej Vahanen-yhtiöstä sekä Talokeskus Oy:stä Jaakko Suomela.

 • Virallisesti sitä ei ole olemassakaan, mutta suurin osa työntekijöistä on sitä kokenut työuransa aikana.
  Kyse on pelolla johtamisesta. Miksi se yhä riivaa työelämää? Aiheesta on julkaistu kirja ja nyt kirjan perusteella pelolla johtamisesta on tehty myös näytelmä.
  Mitä pelolla johtaminen on ja miten siitä päästään eroon? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat toimitusjohtaja Maarika Maury Kissconsultingista ja Jyri Kansikas WGH:sta.

 • Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on maailmassa ainutlaatuinen – myös riitoineen ja kiistoineen.

  Nyt taloyhtiöissä alkaa olla paitsi kevätsiivousten myös vuosikokousten aika. Mitä ovat tyypillisimmät virheet, joita asunto-osakeyhtiöt tekevät? Entä miten toimii esimerkillinen asunto-osakeyhtiö?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja pääekonomisti Jukka Kero Kiinteistöliitosta.

 • Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan?

  Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Miten pankkeja ja vakuutusyhtiöitä Suomessa valvotaan?
  Suomen Pankin yhteydessä, mutta itsenäisenä laitoksena toimiva Finanssivalvonta työllistää noin 200 henkeä. Pankkiala elää murroskautta keskellä digitalisaatiota. Millaisia haasteita se tuo valvontaan?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaisjohtaja Jyri Helenius ja osastopäällikkö Jarmo Parkkonen Finanssivalvonnasta.

 • Digitalisaatio on päivän sana. Se mullistaa elämämme ja myös yritystoimintamme.
  Miten johdetaan hallittua ja onnistunutta digimurrosta yrityksissä?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat aiheesta vastikään kirjan kirjoittaneet Kati Lehmuskoski ja Timo Savolainen.

 • Suomen pankin uudet johtokunnan jäsenet Marja Nykänen Ja Olli Rehn on nyt työskennelleet Suomen Pankissa kuukauden päivät. Miltä Suomen taloudellinen tilanne näyttää Pankin ikkunan läpi katsottuna?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Elinkeinoministeri Mika Lintilä toimi 18 vuotta kansanedustajana ennen kuin ministerin posti aukesi. Nyt on takana kaksi ensimmäistä ministerikuukautta. Näyttääkö maailma toiselta ministeriauton takapenkiltä katsottuna?
  Tarkastelussa ovat myös Terrafamen uudet kumppanit, hallituksen puoliväliriihi ja yritystukien syvin olemus.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tällä viikolla on tarjolla kerrankin positiivinen Mikä maksaa? –ohjelma. Meyerin telakka Turussa ja Valmet Automotive Uudenkaupungissa ovat kovassa vauhdissa. Molemmat palkkaavat jatkuvasti lisää uusia työntekijöitä ja tekevät hyvää tulosta.

  Miksi nämä kaksi pärjäävät ja mitä niiltä voisi oppia? Turun studiossa Juho-Pekka Rantalan vieraina asiaa ovat puimassa varatoimitusjohtaja Tapani Pulli Meyer Turusta, johtaja Pasi Rannus Valmet Automotivelta ja maakuntajohtaja Kari Häkämies.

 • Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä.
  Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Kansaneläkelaitoksen uusi pääjohtaja Elli Aaltonen ei kuvia kumartele. Jo ensimmäiset viikot uudessa tehtävässä ovat olleet täynnä tuoreita aloitteita ja avauksia.

  Millainen olisi ihanteellinen sosiaaliturvajärjestelmä? Miten Kela selvityy toimeentulotuen hoidosta?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä