Historiasarjoja

Chilen paluu demokratiaan 2/2

 • 40 min
 • toistaiseksi

Chilen paluusta demokratiaan tuli viime vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Tässä aihetta käsittelevän ohjelman toisessa osassa palataan siihen miten demokratiaan paluu onnistui maassa, jossa entisen sotilasdiktaattorin Augusto Pinochetin asema oli yhä vahva. Miten diktatuurin aikaisia ihmisoikeusloukkauksia voitiin käsitellä? Haastateltavana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, suurlähettiläs Markus Leinonen ja Silvia Navarro. Toimittajana Harri Alanne. Ohjelma on uusinta syksyltä 2015.

Lähetykset

 • ma 11.4.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kustavilainen laivuri Simon Jansson ja hänen vaimonsa Wilhelmina lähettivät kolme poikaansa yliopistoon.1800-luvun puolivälissä ratkaisu oli vähävaraiselle rahvaan perheelle poikkeuksellinen.

  Vanhemmat kirjoittivat Helsingissä opiskeleville pojilleen vuosien mittaan kymmeniä kirjeitä. Tohtori Kirsi Keravuori on tutkinut tätä kirjeenvaihtoa väitöskirjassaa. Kirjeet kertovat tarinaa ensimmäisen polven suomenkielisen sivistyneistön synnystä. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Jahnssonien perhearkisto

 • Kumpi ehkäisee rikollisuutta paremmin, kova rangaistus vai todellinen uhka kiinnijäämisestä? Historiasarjassa rikoksen ja rangaistuksen suhdetta pohtivat historiantutkijat Teemu Keskisarja ja Seppo Aalto sekä Kriminaali- ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä. Toimittaja on Riika Nikkarinen. Ohjelma on uusinta helmikuulta.

 • Historiasarjoja: Rikos ja rangaistus. Osa 1. Raha ja yhden miehen valta.

  Sata vuotta sitten, itsenäisyyden aattona, Suomen pörssi oli vaarassa romahtaa yhden pankkiirin toimien seurauksena. Historiasarjassa pohditaan Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman kanssa talousrikosten historiaa - ja rangaistuksia. Toimittaja on Riika Nikkarinen.
  Ohjelma on uusinta helmikuulta 2016.

  Kolmiosaisessa sarjassa pohditaan historioitsija Teemu Keskisarjan ja vaihtuvien vieraiden kanssa rikosta ja rangaistusta.

 • Chilen paluusta demokratiaan tuli viime vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Tässä aihetta käsittelevän ohjelman toisessa osassa palataan siihen miten demokratiaan paluu onnistui maassa, jossa entisen sotilasdiktaattorin Augusto Pinochetin asema oli yhä vahva. Miten diktatuurin aikaisia ihmisoikeusloukkauksia voitiin käsitellä? Haastateltavana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, suurlähettiläs Markus Leinonen ja Silvia Navarro. Toimittajana Harri Alanne. Ohjelma on uusinta syksyltä 2015.

 • Viime vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Chile palasi sotilasdiktatuurin jälkeen demokratiaan. Kaksiosaisen ohjelman ensimmäisessä jaksossa palataan siihen, kuinka vallanvaihto tapahtui. Haastateltavina Silvia Navarro, Carla Ibarra ja Daniela Bustos. Toimittajana Harri Alanne. Ohjelma on uusinta syksyltä 2015.

 • Sukulaisiani - kuvataiteilija Paavo Paunu kertoo sukunsa vaiheista
  Kuvataiteilija Paavo Paunun sukulaiset ovat olleet mm. sotilaita, työläisiä ja taiteilijoita. Jotkut sukuhaarat ovat löytäneet tiensä historiankirjoihin, toiset ovat kadonneet historian hämärään. Rahaa ja valtaa tärkeämpää on Paunulle ihmisyys ja sydäntenlyöntien ketju, joka katkeamattomana yhdistää meidät esivanhempiimme. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Professori Anto Leikolan suvussa on paljon oppineita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Erästä sukuhaaraa seuraamalla päästään kiinni myös Euroopan kuningashuoneiden historiaan. Leikolan suvun kannalta keskeinen paikka on kuitenkin Leikola-niminen talo, josta Anto Leikolan isoisän isoisä lähetettiin Turkuun opintielle. Toimittajana on Jonni Roos.

 • Pääsiäinen on vanhin kirkollisista juhlista ja sen viettoon liittyy monenlaisia perinteitä, joista osa on säilynyt nykypäivään, osa on muuttunut, ja osa on jo kadonnut historian hämäriin. Tässä ohjelmassa pääsemme arkistokatkelmien avulla kuulemaan vanhoista pääsiäisenviettotavoista.Toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Matkoja menneeseen Suomeen - sarjassa liikutaan Suomenlahden saarilla. Sotia edeltäneenä aikana niillä elettiin idyllisissä puitteissa ankaran työteliästä aikaa. Karaistuneiden ihmisten lisäksi saaria asuttivat myös aivan omanlaisensa koirat. Toimittajana Mari Ekman.

 • Matkoja menneeseen Suomeen - sarjassa liikutaan Suomenlahden saarilla. Sotia edeltäneenä aikana niillä elettiin idyllisissä puitteissa ankaran työteliästä aikaa. Karaistuneiden ihmisten lisäksi saaria asuttivat myös aivan omanlaisensa koirat. Toimittajana Mari Ekman.

 • Matkoja menneeseen Suomeen -sarjassa on edetty Ruijaan, vähän mystiseenkin paikkaan, joka ennen sotia tarjosi kurjuuden ja nälän lisäksi suomalaisille myös kotiseutuja enemmän työ- ja ansaintamahdollisuuksia. Toimittajana Mari Ekman.

 • Korpilapissa sijaitseva Sompio oli tuntureiden ja jänkien seutua, jossa sotia edeltäneenä aikana leipä riippui erätiedoista ja -taidoista. Mutta 30-luvulla ristikansan opit kohtasivat siellä jo aivan toisenlaisia aatteita. Matkoja menneeseen Suomeen - sarjan toimittaa Marianne Ekman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä