Puisevia tarinoita

Kapsahda katajaan!

 • 19 min
 • toistaiseksi

Kataja kasvaa kautta koko Suomen. Se on ikivihreä sypressikasvi: tuoksuva, sitkeä, taipuisa, maukas ja maustava. Erilaisia näkökulmia katajaan tarjoavat amanuenssi Risto Hakomäki, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, nimistöasiantuntija Sirkka Paikkala, arkistotutkija Juha Nirkko ja jäätelömestari Toni Sinkkonen. Toimittajana on Tiina Harpf.
Kuva: Ritva Tarkki/Yle

Lähetykset

 • ma 11.4.2016 17.40 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomessa on kaksi luonnonvaraista jalavalajia, vuorijalava ja kynäjalava. Jalava kukkii keväällä jo ennen kuin sen lehdet ovat puhjenneet. Jalava taipuu moneksi, muun muassa soittimiksi, ja sen puuaines on tunnettu koristeellisuudestaan.

  Jalavasta kertovat luokanopettaja Soili Hyvärinen, Kasvitieteellisen museon ystävien puheenjohtaja Pertti Uotila, soitinrakentaja Anders Liljeström sekä metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara. Sarjaa toimittaa Tiina Harpf

  Kuva: Tiina Harpf

 • Kataja kasvaa kautta koko Suomen. Se on ikivihreä sypressikasvi: tuoksuva, sitkeä, taipuisa, maukas ja maustava. Erilaisia näkökulmia katajaan tarjoavat amanuenssi Risto Hakomäki, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, nimistöasiantuntija Sirkka Paikkala, arkistotutkija Juha Nirkko ja jäätelömestari Toni Sinkkonen. Toimittajana on Tiina Harpf.
  Kuva: Ritva Tarkki/Yle

 • Harmaarunkoinen hiljalleen haviseva haapa on kaikkialla tuttu laji, mutta usein sen tarpeellisuus pääsee unohtumaan. Haapa on metsiemme avainlaji, josta sadat muut lajit hyötyvät. Haapa taipuu moneksi, vaikkapa tulitikuksi, veneeksi, lauteiksi, ja yllätykseksi myös mekoksi tai kukkaseksi.

  Erilaisia näkökulmia haapaan tuovat esiin kuvanveistäjä Maija Helasvuo, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Juha Nirkko sekä kuvanveistäjä Jenni Tieaho. Sarjaa toimittaa Tiina Harpf

  Kuva: Arja Lento/Yle

 • Suomessa kasvaa yleisinä kaksi leppälajia, harmaaleppä ja tervaleppä. Lepästä on moneksi, se on hyvä veistopuu ja sitä käytetään mm. soitinrakennuksessa, lankojen värjäyksessä ja savustuksessa.
  Ajatuksia ja kokemuksia lepästä kertovat kuvanveistäjä Maija Helasvuo, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Juha Nirkko, luontoselvittäjä Petra Nyqvist ja luontoharrastaja Jukka Ylävuo.
  Kuva: Eila Haikarainen/Yle

 • Erilaisia näkökulmia koivuun tuovat esiin soitinrakentaja Jarkko Aallonloiske, maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, puuseppä Jari Hämäläinen, arkistotutkija Juha Nirkko ja luontoselvittäjä Petra Nyqvist.
  Sarjan toimittaa Tiina Harpf.
  Kuva: Tiina Harpf

 • Kuusi on monipuolinen puu. Sen voi kokea vahvana turvana ja suojana, mutta myös vihollista kätkevänä uhkana. Erilaisia näkökulmia kuuseen tuovat maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki, kuvanveistäjä Maija Helasvuo, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Juha Nirkko ja ekonomi Satu Torstila. Sarjaa toimittaa Tiina Harpf.

 • Saarni on harmaakaarnainen mustasilmuinen öljypuukasvi. Suomessa kasvava saarni viihtyy eteläisen Suomen vesi- ja kalkkipitoisessa maassa.
  Erilaisia näkökulmia saarneen tuovat metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, tuottaja Matti Hintikka, luokanopettaja Soili Hyvärinen, suojelubiologi Hanna-Leena Keskinen, arkistotutkija Juha Nirkko sekä luontoselvittäjä Petra Nyqvist. Ohjelmassa kuultava Edda-ote on Aale Tynnin suomennos teoksesta Eddan jumalrunot.

  Kuva: Saarni vanhassa ranskalaisessa opetustaulussa: Atlas des plantes de France. 1891 / Amédée Masclef

 • Vaahtera on Suomessakin yleinen jalo lehtipuu. Kansanperinteessä vaahtera liitetään usein eroon, ötökät eivät sitä juuri suosi, mutta sen ilmeikkyys kaikkina vuodenaikoina, ja etenkin kirkas syysväritys tekee siitä suositun piha- ja puistopuun. Erilaisia vaahteroita käytetään paljon soitinten rakennusmateriaalina kautta maailman.

  Monia näkökulmia vaahteraan tarjoavat arboristi Saija Asikainen, maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, luokanopettaja Soili Hyvärinen, soitinrakentaja Anders Liljeström sekä arkistotutkija Juha Nirkko. Sarjaa toimittaa Tiina Harpf.

  Kuva:Arja Lento/Yle

 • Pihlajaa pidetään pyhänä puuna ja siitä löytyy runsaasti perimätietoa. Kotipihlajaa kasvaa kaikkialla Suomessa, niin eteläisten luotojen kivikkoisilla rannoilla kuin tuntureillakin.

  Erilaisia näkökulmia pihlajaan antavat metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara, hienopuuseppä Markku Lyytinen, puutarhuri Rauni Kivinen, arkistotutkija Juha Nirkko ja luontoharrastaja Jukka Ylävuo. Sarjaa toimittaa Tiina Harpf
  Kuva: Pentti Kallinen/Yle

 • Paju on pohjoisen palmu. Se on notkea ja nätti, ja moneen tarkoitukseen sopiva.
  Erilaisia näkökulmia pajuun tuovat esiin perinnesoitinrakentaja Jarkko Aallonloiske, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara,arkistotutkija Juha Nirkko sekä kuvanveistäjä Jenni Tieaho.

  Ohjelman toimittaa Tiina Harpf.

  Kuva: Arja Lento/Yle

 • Sarjassa tutkaillaan Suomessa kasvavia puulajeja, kerrotaan tarinoita puista ja tavataan ihmisiä puun äärellä; haaveilemassa, muistelemassa, työssä, leikkimässä, rakentamassa ja tekemässä taidetta. Suhteestaan mäntyyn kertovat kuvanveistäjä Maija Helasvuo, metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara Helsingin yliopistosta, arkistotutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkistosta ja luontoharrastaja Jukka Ylävuo.

  Sarjan toimittaa Tiina Harpf.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä