Aktuellt 17

ti 22.3.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Vad hände på Zaventem flygplats och Maalbeek metrostation? Daniel Olin rapporterar, EU-parlamentarikern Nils Torvalds och terrorismexperten Mats Fridlund kommenterar. Dessutom direkt kontakt till Moskva, där president Sauli Niinistö avtalar om gränsfrågor och Havanna, där president Obama avslutar sitt historiska Kuba-besök.
Dessutom konjunkturrapport från ETLA och frågan om rasismen mot barn som verkar ha ökat i Finland.

Lähetykset

 • ti 22.3.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - Sauli Niinistö ställer upp för omval i presidentvalet, men inte för sitt gamla parti Samlingspartiet. Professor Göran Djupsund har stor förståelse för resonemanget.
  - Yles finska nyhetsdirektör Atte Jääskeläinen ger upp och lämnar omedelbart. Alla var överens om att det blev omöjligt sköta tjänsten framgångsrikt, enl styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.
  - Dödsstraff, fängelse, drogavvänjning också för nio-åringar nästa steg i president Rodrigo Dutertes´ kamp mot drogerna.

 • Flyktingfrågan ströks från agendan när världens största industriländer -G7 - möttes. Det var Trumpadministrationen som stod bakom det beslutet. Ändå är flyktingfrågan mer brännande än någonsin. Under en dryg vecka har över 9 000 migranter plockats upp från ranka båtar eller havets vågor. Bara i går räddade Läkare utan gränser flyktingar från ett tiotal gummiflottar och träfarkoster. Alexander Uggla är kommunikatör för just Läkare utan gränser i Sverige, han berättade om situationen.

  I Helsingfors bor åldringarna hemma alltför länge. Nyligen prickades staden för det här. Hemvårdare Linda Nwaogo ser problemet alla dagar.

 • - Flera gripna efter Manchester-dådet. Identifieringen av de döda fortsätter. Statsministern utlyser högsta beredskap.
  - Europa väljer fel väg för terrorberedskapen, varnar terrorforskare.
  - Ungdomarna är inte politiskt passiva, och de röstar i val. Men det de tycker om t.ex. minoriteter kan ge hicka åt äldre politiker.
  - Alkoläsk i butikerna? Knappast. Total oenighet om alkohollagen.

 • -Manchester hämtar sig efter kvällens självmordsattentat. Denhär gången riktat mot ung konsertpublik.
  -Terrorrisken är hög i Storbritannien, och det går inte att gardera sig, säger terrorforskare.
  -Vilken kommunal service kan papperslösa asylsökare få i Svenskfinland? Tydligen ganska mycket, men de flesta finns i huvudstadsregioenn med sämre utbud.

 • - Trump på första utlandsresan. Palestinsk generalstrejk inför ramadan störde inte presidentbesök.
  - Rena hem i Finland, splittrade familjer i Filipperna. Största exportvaran; arbetskraft!
  - Finland och Grekland debatterat i EU-huvudstaden. Finland kom undan kritik om budgetunderskott. Grekland har det svårare.
  -Ukraina: demokratiska reformer i krigets skugga.
  -Skiljemännen blir offentligare i konfliktlösningen mellan företag.

 • Våldtäktsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs överraskande ner av den svenska åklagaren. Det här beskrivs som en stor seger för Assange, men är han nu en fri man?

  Över hälften av våra ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Men unga gör sig också själva skyldiga till sexuella trakasserier, vilket det också talas om allt för lite.

  Den stora sjukfrånvaron inom tunga vårdyrken är ett växande problem, som oroar speciellt nu inför den stora vårdreformen.

  Gårdagens riksdagsdebatt om fulljouren i Vasa blev ingen debatt, eftersom ingen från regeringen behagade att stanna och lyssna. Det här väcker mycket kritik i Vasa.

 • När, var och hur ska Finland få delta i internationell militärhjälp, och vem ska besluta om det här i brådskande fall? Lagstiftningen ska nu ses över. Enligt freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg, är det här ett politiskt skifte i Finlands säkerhetspolitik som kan skapa problematiska gråzoner mellan krishantering och krigföring.

  Samtidigt som man i Finland vill se över säkerhetspolitiken, inleder Sveriges nu sin allmänna värnplikt, och intresset är stort.

  I USA drar snaran ihop sig i skandalen om president Trumps kopplingar till Ryssland, det här efter nya avslöjanden.

  Enligt FN är hatretorik ett stort människorättsproblem i Finland, som dessutom ofta drabbar unga. Vad beror det här på och vad man kan göra åt det, det diskuterar vi med Isabella Holm, expert på unga och medier.

 • Riksdagen har godkännt det kritiserade förvaltarregistret, trots att det ökar risken för skattemsmit och ekonomisk brottslighet.

  Direktörslönerna har sjunkit en aning, men deras bonusar blir allt större. Mera resultatinriktad belöning kan skapa problem på lång sikt, eftersom det lätt leder till en jakt på snabba kortsiktiga vinster, befarar Hanken-forskaren Nikodemus Solitander.

  Vi träffar också nationalekonomen Markus Jäntti, som är trött på det akademiska klimatet i Finland, och lämnar sin professorstjänst och flyttar tillbaka till Sverige.

  Hur påverkas unga av den stora vårdreformen? När valfriheten träder i kraft tvingas redan 15 åringar ta ställning till var de vill vårdas - ett stort beslut som inte ens är lätt för vuxna att ta.

  Vi vänder också våra blickar mot Iran, som går till presidentval på fredag. Tar Iran nu den konservativa eller den liberala vägen? Det är de ekonomiska frågorna som ser ut att avgöra det här.

 • Soppan kring USA nyaste politiska skandal fortsätter, och igen är det president Donald Trump som spelar huvudrollen. Trump ska ha läckt hemligstämplade uppgifter direkt åt Rysslands utrikesminister.

  Varför läcker Vita huset och administrationen som ett soll? Hur mycket skadar det här USA:s roll och Trumps sits? USA-kännaren Oscar Winberg analyserar.

  I snart 100 dagar har asylsökande och aktivister demonstrerat mot Finlands asylpolitik på Järnvägstorget i Helsingfors, men utan resultat. Gräsrotsaktivism kan leda till verklig förändring, men det tar lång tid, påminner demokratiforskaren Henrik Serup Christensen.

  Debatten om det kritiserade förvaltarregistret har fortsatt i riksdagen idag, inför onsdagens omröstning. Bland placerare väcker hela idén med registret mycket förundran.

  Vi hör också hur det gick då vår nya EU-skeptiska Europaminister Sampo Terho gjorde entré i Bryssel idag.

 • Yle får hård kritik för att inte vara tillräckligt oberoende och för att ge efter för utomstående politisk påtryckning. I professor Olli Mäenpääs rapport prickas Yles nyhetsledning också för att vara för hierarkisk och journalistiskt för försiktig.

  Enligt medieforskare Anu Koivunen måste nu både ledningen och riksdagen ta kritiken på stort allvar, annars hotar Yles trovördighet att försvagas avsevärt.

  Vi tittar också närmare på en annan bransch i kris, nämligen restaurangbranschen.

  Det tidigare så trendiga kockyrket intresserar allt färre på grund av de dåliga lönerna. För filippinska kockar är de finländska slavlönerna ändå väldigt lockande, vilket HOK-Elanto gladeligen utnyttjar

  Den senaste globala cyberattacken som spridit ett utpressningsvirus till 200 000 datorer, var väntad och är lätt att förhindra bara man uppdaterar sin dator. Det säger Benjamin Särkkä, tidigare hackare och numera it-säkerhetsexpert.

 • Finland har fått ett åtgärdsprogram mot bakterier som är resistenta mot antibiotika. Infektionsläkare Peter Klemets förklarar vad som händer om man inte får bukt med dem. Politiska reportern AG Karlsson bedömer läget för De gröna inför ordförandevalet. Svenska Finlands Folkting håller session i Hangö, men Hangöborna verkar inte känna till Folktinget särskilt bra. På Dagö i Estland protesterar lokalbefolkning mot en stor vindkraftspark.

 • -Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet. I norr löper samarbetet och exporten ökar. Greenpeace hoppas på större miljöansvar och fortsatt USA-engagemang.
  - Vårdreformen ger inget himmelrike direkt. Information behövs - och övervakning av privatföretagarna.
  - Alla kapitalister behöver inte vara skurkar. Etiska investeringar ger också vinst.
  - Europa steget före Finland i övervakning mot terrorismen. Utvidgade befogenheter i Tyskland.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä