Dokumenterat

su 27.3.2016

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

Lähetykset

 • su 27.3.2016 9.03 • Yle Vega

Jaksot

 • - Nina Burton om 1500-talets bästsäljarförfattare Erasmus av Rotterdam, föregångare till dagens medierevolution. Erasmus av Rotterdams kontaktnät över Europa kan storleksmässigt liknas vid dagens nätverk på exempelvis facebook. Förutom allt annat han skrev kunde han formulera ca sextio brev om dagen. 1500-talets kungar och påvar försökte locka honom till sig, men han gick sin egen väg där han rörde sig kors och tvärs mellan flera av Europas länder. Han är en person som för oss rakt in i en dramatisk tid som på många sätt liknar vår egen. I programmet medverkar Nina Burton vars nya bok Gutenberggalaxens nova är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Månadens dokumentär: Om katter och krämpor

  En radiodokumentär om sorg, glädje, åldrande - och katter...

  Den 19 augusti bär Ann-Sophie Sandström in katten Liffi i sitt hus i Nykarleby. Hon lägger honom på en kudde; det är hans sista dag i livet. Ann-Sophie har redan gråtit över den svaga gamla katten i flera veckor, men nu måste han få somna in.
  Själv är Ann-Sophie sextio minus och hon känner sig gammal. Hon har drabbats av artros och haltar fram mellan de två hus på Källbacken där hon och hennes man bor.
  Mitt i sorgen och eländet bestämmer sig katten Lotta för att flytta in - och en morgon i september när Ann-Sophie tittar till henne så har hon fött tre ungar! Plötsligt är katternas totala antal sju och Ann-Sophie inser att hon håller på att bli en "crazy cat lady"...

  Redaktör: Ann-Sophie Sandström
  Ljudarbete: Jyrki Häyrinen.

 • Vilka känslor väcker ett spel om civilbefolkningen i en belägrad stad under krig? Johanna Grönqvist spelar och frågar spelare, forskare och spelutvecklare varför spel väcker så starka emotioner? Hur är spel uppbyggda? Och varför är det viktigt att forska i känslor och spel? Medverkar gör bland annat Matilda Ståhl och Valtteri Wikström. Redaktör: Johanna Grönqvist .

 • Författaren Agnes von Krusenstjerna trodde på erotiken som en väg till människokännedom. Hon förnyade den svenska litteraturen genom att modigt ta upp känsliga erotiska teman. Av allt att döma skrev hon bland annat den första lesbiska kärleksscenen i en svensk roman.
  Litteraturprofessorn Anna Williams från Uppsala universitet har nu gett ut ett urval av hennes brev. I Dokumenterat leder Williams oss in i von Krusenstjernas dramatiska liv med kampen mot psykisk sjukdom, hennes stormiga äktenskap och Bonniers förlags vägran att ge ut hela von Phalen sviten.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Tomas Janssons radioprogram är en berättelse om kvinnan som skulle satsa på litteraturstudier i Åbo, men som istället slog sig ner i Köpenhamn där hon blev chef för samarbetsprojekt i Nordafrika och Mellanöstern. Här berättar Katarina Blomqvist om vad som fick henne att intressera sig för kvinnovetenskap, om euforin under arabvåren och om livet efteråt, om framgångshistorier i Tunisien, och om hur det känns när en osannolik satsning som den i Jemen bombas sönder.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös kommande bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Spelar det någon roll varifrån en teaterpjäs kommer? Tomas Jansson följer med åtta nyskrivna finlandssvenska pjäser, frågar vad som är speciellt med dem, och när den finlandssvenska dramatiken ska kunna kalla sig lika vuxen som den finska och de andra nordiska ländernas dramatik.

 • "Det är som att flyga fram i ett undervattens museum där ingen annan någonsin varit". Så beskriver Patrik Grönqvist grottdykning. Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. På över 100 meters djup i trånga mörka tunnlar trivs han som bäst. Patrik överlevde den tragiska dykarolyckan i en grotta i Plurdalen utanför Mo i Rana i Norge vintern 2014. Det går inte många dagar utan att han tänker på det som skedde, men att sluta dyka finns inte på kartan.
  Redaktör: Elin von Wright. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • Under en shamansk ritual i Sibirien får Carl-Johan Lindén sitt knä botat. Samtidigt blir vi alla renade med hjälp av rök, eld och strupsång.

 • Den tyska teatern klassas högt också i Finland, men tysk film är förutom uppgörelser med historien rätt okänd. I ett reportage breddar Tomas Jansson bilden. Finns det något som ?tysk film?, vilken är den ledande klichén om tysk film, allt med en historisk genomgång som fond - i februari firade den klassiska filmstudion Babelsberg 100 års-jubileum. I programmet medverkar ett halvt dussin intervjuobjekt från centrala poster inom tysk film.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä