Horisontti

Kadonnutta yhteisöllisyyttä etsimässä

 • 44 min
 • toistaiseksi

Yhteisöllisyys on lääke kaikkiin sosiaalisiin, koulutuksellisiin ja taloudellisiin ongelmiin, mikäli internetin lukuisia sivustoja on uskominen. Onko näin? Ja jos yhteisöllisyyden kokemus on heikentynyt, millä sitä voi synnyttää? Yhteisöllisyyttä etsivät Horisontissa perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen MLL:sta, Jaakko Blomberg Yhteismaa ry:stä sekä kirkkoherra Kari Kanala Helsingin Paavalin seurakunnasta. Horisontin toimittavat Ville Talola ja Ilona Ikonen.

Lähetykset

 • su 24.4.2016 12.14 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomen ekumeeninen neuvosto antoi lausuntonsa uskonnonvapauden tilasta Suomessa. Sen mukaan turvapaikanhakijoiden uskonnonvapaus ei vastaanottokeskuksissa ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa aina toteudu. Toisen haasteen uskonnonvapaudelle asettaa neuvoston mukaan aggressiivinen ateismi.

  Ekumeenisen neuvoston ihmisoikeusasiantuntijaa Anna Hyväristä haastatteli Samuli Suonpää.

 • "Teimme isäni kanssa sopimuksen. Jos sairaus joskus on niin paha, että kuolema on vääjäämätön ja tuskat sietämättömät, toinen auttaa toista lopettamalla kärsimykset. Kun isä myöhemmin sairastui syöpään ja olisi halunnut lähteä, en kyennyt häntä auttamaan. Lupaus jäi lunastamatta."

  Veikko olisi halunnut täyttää isänsä viimeisen toiveen, mutta eutanasia ei Suomessa ole mahdollista. Horisontissa eutanasiasta keskusteltiin 15.1.2017. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Pitäisikö eutanasia sallia Suomessa? Eutanasiasta keskustellaan nyt kiivaasti maassamme. Missä määrin uskonnollinen vakaumus vaikuttaa ihmisen eutanasiakantaan? Aiheesta keskustelemassa ovat ylilääkäri Tiina Tasmuth Espoon sairaalasta, Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen sekä sairaalapappi, saattohoidon asiantuntija Virpi Sipola Kirkkohallituksesta.
  Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Aaro Rytkönen lähtee Lähi-itään uskontojen välisen dialogikeskuksen johtajaksi. Rytkönen on aiemmin toiminut kansainvälisen rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkönä, Kirkon ulkomaanavun yhteydessä. Millaisia taitoja rauhanvälittäjä tarvitsee? Miksi uskonto yhdistyy konfliktiin? Onko tilanteita, jolloin rauhanvälittäjänkin mielestä kannattaisi käyttää vain voimaa? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Mitkä olivat uskontojournalismin kuumimmat, vaikeimmat, kiihdyttävimmät ja viihdyttävimmät puheenaiheet vuonna 2016 mediassa? Mukana keskustelussa Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä, Kanava-lehden vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen sekä media-alan yrittäjä Heikki Hakala.

  Horisontissa tavataan myös arkkipiispa Kari Mäkinen, joka luotaa mennyttä vuotta ev.lut kirkon pääpaimenen roolista käsin.Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Aaqil Ahmed on toiminut BBC:n uskonto ja etiikka -osaston päällikkönä vuodesta 2009 ja siirtynyt vuodenvaihteessa mediakonsultiksi. Hänet on rankattu neljänneksi vaikutusvaltaisimmaksi muslimiksi Britanniassa vuonna 2005. Millainen oli uutisvuosi 2016 uskonnon ja etiikan kannalta? Entä millaiseksi Ahmed ennakoi vuoden 2017? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Arkkipiispa Kari Mäkinen luotaa mennyttä vuotta kirkollisesta näkökulmasta. Miksi reformaation muistotapahtuma Lundissa oli niin merkittävä? Millaista reformaatiota kirkko tarvitsee tässä ja nyt? Entä Suomi?

  Toimittaja: Anna Patronen

 • Kristillisen joulun ytimessä on usko inkarnaatioon eli ihmiseksi tulleeseen Jumalaan. Raamatun lisäksi ensimmäisinä vuosisatoina muovautunut inkarnaation teologia tarvitsi tuekseen runsaasti hellenististä filosofiaa. Kristinopin rinnalla kasvoi myös kirkko, ja lopulta kristinuskosta tuli Rooman valtiouskonto. Voiko inkarnaation teologiaa tarkastella innovaationa? Millaisia juuria sillä on juutalaisuudessa? Aiheesta keskustelevat teologisen tiedekunnan dekaani, professori Ismo Dunderberg sekä dogmatiikan dosentti Jyri Komulainen. Lähetyksen toimittavat Simo Alastalo ja Ville Talola. Ohjelma on uusinta joulukuulta 2015.

 • Keitä ovat paperittomat? Saako paperitonta auttaa? Mikä olisi kestävää apua niille, jotka kielteisestä turvapaikkapäätöksestä huolimatta jäävät Suomeen? Mikä on kuntien, kirkon ja yksittäisten kansalaisten rooli?

  Keskustelemassa ovat kirkkoherra Juha Rintamäki, Suojattomat-hankkeen asiantuntija Nora Lindström ja maahanmuuton ministerityöryhmän pääsihteeri Erkki Matilainen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Horisontissa tutkija Tomi Lintonen Alkoholitutkimussäätiöstä ja Aarne Kiviniemi Sininauhaliitosta puhuvat alkoholilain uudistuksesta ja pohtivat suomalaista alkoholipolitiikkaa ja asenteita. Ohjelma on uusinta maaliskuulta 2014. Toimittaja, kirjailija Rony Smolar kertoo uusinnassa joulukuulta 2013 Suomen juutalaisten roolista jatkosodassa.

 • Suomessa vietetään kymmeniä erilaisia uskonnollisia juhlia. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan uudet uskonnolliset juhlat, joista vain osa näkyy julkisessa tilassa. Tänään alkaa kirkkovuosi, kun luterilaiset viettävät ensimmäistä adventtia. Samalla tavoin kuin kirkkovuosi jaksottaa luterilaisten vuoden kiertoa, muidenkin uskontojen edustajat juhlivat luodakseen rytmiä elämään vuoden ympäri. Miksi uskontoihin liittyy niin paljon juhlia? Entä miten uskontokasvatuksen tulisi reagoida uskonnollisen ympäristön monipuolistumiseen? Keskustelemassa ovat uskonnollisista juhlista kirjan koonneet toimittajat Olli Seppälä ja Tuija Pyhäranta sekä Kirkkohallituksen asiantuntija Juha Luodeslampi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

Klipit

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä