Kirjakerho

ti 3.5.2016

 • 40 min
 • toistaiseksi

Lähetykset

 • ti 3.5.2016 18.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Emeritusprofessori Paavo Castrénin Homeros on tämän kirjasyksyn tapaus. Se on sukellus Troijan sotaan, ja se on seikkailu Odysseuksen kotiinpaluun reitillä. Mitä kaikkea Homeroksen maailmasta löytyykään uuden suomennoksen myötä?
  Eeva Luotosen vieraana emeritusprofessori Paavo Castrén. Näytteet lukee Ville Tiihonen.

 • Kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat 1970-luvulle sijoittuvan Lapinpoika-romaanin henkilöiden unelmista ja valinnoista sen jälkeen kun panssarikenraali Rommel on käynyt kylässä. Lukijana Anu Heikkinen.

  KUVA: SA-KUVA

 • Suomeksi on viimeisen neljän vuoden aikana julkaistu lähes 600 saksankielistä teosta, mutta laadukasta kaunokirjallisuutta voitaisiin julkaista enemmän, arvioi Goethe-Instituutin projektikoordinaattori Alexandra Stang.

  Kirjakerhossa ollaan saksalaisen nykykirjallisuuden parissa. Ohjelmassa tutustutaan Jenny Erpenbeckin, Mirna Funkin ja Stefan Mosterin uusimpiin romaaneihin. Saksalaiskirjailijat käsittelevät teoksissaan identiteettikysymyksiä ja pakolaisuusteemaa.

  Jenny Erpenbeck, Mirna Funk ja Stefan Moster olivat vastikään pidettyjen Turun kirjamessujen kirjailijavierailijoita. Lokakuun alussa olleiden Turun kirjamessujen teemamaana oli Saksa.

  Kirjakerhon toimittajana on Maarit Lukkarinen.

 • Mitä aika tekee lapsuus- ja nuoruusmuistoillemme? Kuinka omaelämäkerran kirjoittaja voi olla rehellinen ilman, että loukkaa muita? Entä mikä merkitys muistoon liittyvällä paikalla on kirjoittajalle? Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo viisiosaisen Muistan-sarjan kirjoittamisesta, omasta elämästään ja itselleen tärkeistä paikoista. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

 • Kirjailija Kati Hiekkapelto on kolmessa dekkarissaan kirjoittanut pakolaisista ja rasismista. Romaanien päähenkilö on rikostutkija Anna Fekete, joka on syntyjään Serbian unkarilainen. Anna oli pikkutyttö, kun hän pakeni äitinsä ja veljensä kanssa Jugoslavian hajoamissotia Suomeen. Nyt Anna on sukuloimassa toisessa kotimaassaan, ja ajautuu ratkaisemaan rikoksen.
  Kirjailija Kati Hiekkapelto ja Nadja Nowak keskustelevat dekkarista Tumma.

  Kuva: Jouni Harala/Otava

 • Suomessa on kirjailijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi. Millainen asema heillä on? Aihetta ruotivat kirjailijat Roxana Crisólogo ja Saad Hadi, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen, Kulttuuria kaikille -palvelun Outi Korhonen ja tutkija Olli Löytty. Toimittajana Jani Tanskanen.

 • Kuka on isättömän romaanihenkilön oikea isä ja kuka vastaa keksityn henkilön tekemisistä? Kirjailija Miika Nousianen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat fiktiivisen maailman moraalista ja vastuukysymyksistä.

  KUVA: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 • Masennus on useille suomalaisille tuttu asia. Silti masennus on ollut varsin vaiettu sairaus, joskin nykyaikana omakohtaisia masennuskokemuksia on alettu käsitellä myös julkisesti. Kirjakerhossa toimittaja Jani Tanskanen tapaa kirjailija Pauliina Vanhatalon, joka on julkaissut maaliskuussa kirjan omasta masennuksestaan, ja jo 1990-luvulla omaa masennustaan kirjassa käsitelleen Neil Hardwickin. Mukana on myös kirjoittamisen dosentti Risto Niemi-Pynttäri, joka tutkii masennusblogeja.
  Kuva: Albumi Ky

 • Runoilija-muusikko Risto Oikarinen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat kainuulaisista myyteistä, elämän päätepysäkeistä ja taakse jääneestä Kajaanista.

  Kuva: EPA/ZOLTAN MATHE

 • Rakkauskuvaus yhdistää Shakespearen kuuluisimpia näytelmiä, keveitä viihderomansseja ja vaikkapa paranormaaleja nykykirjoja aikamatkarakastajista. Rakkauskertomukset ovat paitsi ikiaikaisia myös poliittisia. Näin väittää tamperelainen kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli, joka on tutkinut rakkautta kirjallisuudessa.

  Soikkeli sukeltaa toimittaja Jani Tanskasen kanssa rakkauskertomusten maailmaan: niiden historiaan, yhtäläisyyksiin ja vaikutuksiin.

 • Kirjailija Olavi Paavolainen tekee vuonna 1939 matkan Neuvostoliittoon tarkoituksenaan kirjoittaa matkakirja. Matkan jälkeen Paavolainen kertoi heittäneensä kaikki muistiinpanot jo paluumatkallaan Välimereen.Vuonna 2016 muistiinpanoja kuitenkin löytyy 105 sivun verran. Mitä löytö kertoo Stalinin Neuvostoliitosta ja Olavi Paavolaisesta? Kavin erikoistutkija Jari Sedergren ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat nyt Kirjakerhossa ”Moskova polttaa Olavi Paavolaista” kirjailijan tavasta kirjoittaa vuonna 1939 tekemästään Neuvostoliiton matkasta.

 • Mitä tapahtuu Nibelungein laulussa, jossa vilisee ritareita, aarteita, hunneja, lohikäärmeitä, prinsessoja joista tulee kostonhimosia kuningattaria? Mikä on satua, mikä historiaa?
  Nibelungein laulun on suomentanut Toivo Lyy, näytteet lukee Ville Tiihonen. Eeva Luotosen vieraana on keskiajan tutkija Sini Kangas. Ohjelma on uusinta vuodelta 2011.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä