Nyländsk förmiddag

ke 9.3.2016

 • 5 min
 • toistaiseksi

Nyländsk förmiddag 9 mars 2016
Verksamhetsledare Katja Salojärvi och kanslisekreterare och eftisledare Sofia Åkermarck
Reporter : Berra Lindell

Lähetykset

 • ke 9.3.2016 16.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Fansen glömmer inte Paul Oxley´s Unit. Hela våren och sommaren har bandet turnerat i Finland med anledning av skivan Black Gold, som släpptes i början av år 2016. Många minns Terry´s Inside och Spanish Bars, bland annat, men många kommer också för att höra mammas och pappas favoritband från början av 80-talet.
  Till varje turné ända sen starten för 35 år sedan hör åtminstone en spelning hemma, i Ekenäs. Bandet som bildades av manchesterkillen Paul Oxley en gång består fortfarande till övriga delar av ekenäskillar.
  Gunilla Ginström bjöd in två av dem, Uffe Enberg och Nicke Björkqvist, inför hemmaspelningen.

 • Agneta Möller-Salmela är specialbiblioteksfunktionär, läsinspiratör och har också titulerats läslust-ambassadör. Agneta jobbar på Hangö bibliotek där hon under årens lopp ordnat många spännande och intressanta lässtunder och -äventyr för barn i alla åldrar. I Yle Vega Nyland berättar hon om sitt jobb med att försöka väcka läslust hos både yngre och äldre. (tyvärr lite låg ljudnivå de två första minuterna av intervjun)

 • Det är alltid lika roligt att höra om ungdomar som vet vad dom vill och som vågar förverkliga sina drömmar. Som till exempel att våga starta eget. Snart 19-åriga Emma Madsén kommer att öppna en liten bar i Karis. Hon har nyss utbildat sig till kock, och tänkte förstås som de flesta andra att hon skulle jobba en tid för andra, skaffa mera erfarenhet. Men eftersom drömmarna om ett eget lunchställe finns sedan flera år tillbaka och idéerna fanns mellan pärmarna på ett tummat häfte så, ja då beslöt sig Emma att hon öppnar eget redan i år.

 • I Nyland arbetar 14 polishundar i distrikten från öst till väst. Hundarnas färdigheter är färskvara, som måste upprätthållas genom träning varje dag. Alla hundar och förare samlas regelbundet till gemensamma träningsläger. Den här gången i Raseborg.
  En av träningsplatserna var en restaurang, för tillfället stängd. Mycket lämplig träningsmiljö för hundarna, konstaterar en av hundförarna, Teppo Kainulainen från raseborgspolisen.
  Gunilla Ginström följde med ett av träningspassen inne i den mörka krogen:

 • Det kunde ha gått riktigt illa för Beaterice Johansson och hennes man och deras gård Hemdal i Bromarv. En bilbrand bröt ut intill gården, endast några meter ifrån det gamla hönshuset. Tur nog kom paret hem till gården precis i grevens tid. Tack vare deras rådiga släckningsarbete kunde en riktig katastrof undvikas.
  Hör Bea Johanssons berättelse om branden på hennes gamla hemgård.

 • När Borgåbon Peter Flander insjuknade i två olika former av cancer, båda synnerligen allvarliga, beslöt han sig för att lägga om sin kost. Han skippade socker och gluten. I Helsingfors ordnas ett seminarium om alternativa vårdformer för personer som insjuknat i cancer. Här är Peters och hustrun Birgittas berättelse.

 • - Förmiddagen i Nyland onsdagen den 19 oktober 2016
  - Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland tisdagen den 18 oktober 2018
  - Tanja Ljungqvist från Svenska kvinnoförbundet var i september inbjuden till en stor kongress angående kvinnligt ledarskap i New York, Philadelphia och Washington.
  Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland tisdagen den 18 oktober 2018
  - Tanja Ljungqvist från Svenska kvinnoförbundet var i september inbjuden till en stor kongress angående kvinnligt ledarskap i New York, Philadelphia och Washington.
  Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland onsdagen den 12 oktober 2016
  - Första årets studerande ( av c:a 4 år totalt ).
  - Red.: Berra Lindell

 • Hårcoachning, vad är det? Tiina blev nyfiken, stämde träff med Tenalabon Sandra Lindholm, som är frissa, men också sjukskötare och numera också coach.

 • Det blir kallare, blåsigare och mörkare ute i skärgården nu, men det finns dom som trivs bäst denhär årstiden.
  Familjen Holmström bor och lever på Hitis i Åbolands skärgård. Mikaela Stenström är mamman och hustrun i den holmströmska familjen - och företagaren. Det är hon som förestår lantahandeln i Hitis byn och när hösten kommer trivs Mikaela allra bäst, också trots att hon själv är inflyttad hit.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä