Todellisia tarinoita

Olemme perineet toivon, unohduksen lahjan

 • 49 min
 • ei kuunneltavissa

Lähi-idän levottomuuksien ja sotien takia valtava pakolaisvirta alkoi vyöryä viime vuonna kohti Eurooppaa, valtaosa Välimeren kautta, ja Välimerelle syntyi nopeasti humanitaarinen kriisi. Vuonna 2015 arviolta puoli miljoonaa ihmistä haki turvapaikkaa eri Euroopan maista.

"Olemme perineet toivon, unohduksen lahjan"( Wislawa Szymborska) on kuvanveistäjä Pekka Jylhän näyttelyn motto. Sen keskiössä on 3D-tekniikalla toteutettu luonnollista kokoa oleva Aylan, 3-vuotias kurdipoika, joka hukkui pakolaisjoukon mukana elokuussa 2015 Turkin rannikolla. Lehtikuva kuolleesta pojasta herätti valtavaa kansainvälistä huomiota. Presidentti Hollande julisti kuvan olevan muistutus maailmalle, että se on syvästi vastuussa pakolaisten huolenpidosta tässä inhimillisessä katastrofissa. Välimerestä oli tullut kuoleman meri, ja lehtikuvasta pakolaiskriisin symboli.

Lehtikuvasta järkyttynyt ja toisaalta inspiroitunut Pekka Jylhä sanoo: ”Ihminen on varustettu hienolla ominaisuudella: unohtamisen lahjalla. Erityisesti tällaisina vaikeina aikoina sille on paljon käyttöä: kyky unohtaa hirveätkin asiat ja lähteä kohti valoa. Minä koen taiteilijoiden tehtäväksi ottaa esille tällaiset asiat. Ei minulla ole vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, mutta minun keinoni on tuoda ne esille, ettei asiaa unohdeta eikä sitä päästä piilottamaan.”

Edelleen monilla on vaikea sisäistää, että rajojen yli ei vyöry pelkkiä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, vaan tulevia suomalaisia - ei heitä vaan meitä.

Kirjailija Hassan Blasim kaipaa Irakiin joka päivä. Hän kirjoittaa surrealistisia tarinoita Irakista ja irakilaisten hyytävästä todellisuudesta - sodasta, väkivallasta, pakolaisuudesta, terrorismista ja rasismista. ”I believe that the role of the writer today, whether in times of war or peace, is to not let what is going on all around us become a cheap and easy target for the media, for politicians or for our own forgetfulness. I think the fragment of 'imagination' for example, contributes somehow to our understanding of the past,” Hassan Blasim sanoo.

Käsikirjoitus ja ohjaus Desiree Räsänen, lukija: Petja Lähde, äänisuunnittelu Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto.

Lähetykset

 • to 2.6.2016 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • 1970- ja -80-luvuilla Suomessa toimi kymmeniä luvattomia merirosvoradioita, joista osa nousi suureen suosioon. Laiton radiotoiminta synnytti painetta, joka edesauttoi kaupallisen radiotoiminnan vapauttamista 1980-luvun puolivälissä.

  Yhteiskunta suhtautui radiopiraatteihin varsin vakavasti. Luvattomia asemia etsittiin sekä kiinteiden radiopeilausasemien, että liikkuvien peilausautojen avulla. Kiinni jääneet laittoman radiotoiminnan harjoittajat saivat sakkoja ja korvausvaatimuksia jopa kymmeniätuhansia markkoja. Hurjimmillaan radiopiraattien työ oli kissa ja hiiri -leikkiä viranomaisten kanssa.

  Dokumentti perustuu neljän entisen radiopiraatin haastatteluun, sekä autenttiseen materiaaliin useiden merirosvoradioiden lähetyksistä 1960-90 -luvuilta. Haastattelussa muun muassa Right Wing Radion, Radio Bambinon ja Radio Meteorin operaattorit kertovat motiiveistaan, radiolähetysten käytännön toteuttamisesta sekä kohtaamisistaan viranomaisten kanssa. Katkelmat merirosvoradioiden lähetyksistä valottavat, millainen oli "vapaan radion" saundi.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Sampsa Oinaala, äänisuunnittelu: Kai Rantala ja Anders Wiksten, tuottaja: Hannu Karisto

 • Radiodokumentissa tapaamme yhdysvaltalaisen sopraanon Florence Foster Jenkinsin, joka itsepäisesti konsertoi huippumuusikoiden ja kapellimestarien kanssa. Hänen konserttinsa olivat jostakin syystä hyvin suosittuja. Toteutus: Jarkko Vanninen, Ritva Lehto ja Hannu Karisto.

 • Kuusi kohtausta kullasta, erämaista, etsijöistä. Kansainvälisesti palkittu ohjelma vuodelta 1983. Toteutus: Pertti Salomaa, Martti Timonen ja Seppo Partanen.

 • Kuinka monella yli 25-vuotiaalla on somaliystäviä? Heitä näkyy kaikkialla. Miehiä puhumassa äänekkäästi isommissa tai pienemmissä ryhmissä, naisia yksin työntämässä lastenvaunuja isojen kauppakassien kanssa, mutta vain lapset leikkivät meidän lastemme kanssa ja jonkun nuoren luokkakaveri käyttäytyy korostetun kohteliaasti eteisessä. Kerrostalojen pihoilla ja rappukäytävillä kontaktit aikuisten kanssa tuntuvat olevan vaimeita tervehdyksiä tai järjestyssääntöriitoja.

  Mitä nämä ihmiset, varsinkin naiset, ajattelevat ja tuntevat? Dokumentin alkuasetelma on kohtaaminen naisellisen voiman kanssa. Se on samaa voimaa, joka kulkee kaavuissa kännykkään somalia puhuen kun miehet notkuvat kadunkulmissa - vai onko? Sitä kysyessä somalinaiseus muuttuu yhtaikaa kiehtovammaksi, tutummaksi ja hienosyisemmäksi. Pystyvätkö sen enempää suomalainen kuin somalimieskään tavoittamaan sitä? Kun yrittää mennä sekä kuvitteellisen hunnun että omien ennakkoluulojensa toiselle puolelle, voi tapahtua mitä vain.

  Somalinaiseuden etsintä tuo esiin muistoja somaliasta ja todellisuuden kahden kulttuurin välillä, lopulta hätkähdyttävän paljastavastikin. Se kertoo myös jotain somali- ja suomalaisesta miehestä.

  Taustalla soi live-äänitetty buranburan-musiikki naisten hääjuhlista tämän päivän Suomessa.

  Toteutus: Jarko Tirkkonen, Mohammed Jama, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Talvi merkitsee Munkki Stefanokselle hiljaiseloa. Marraskuusta maaliskuuhun hän ei käy juuri missään eikä tapaa juuri ketään, vaan pysyttelee yksin Erakkolassaan. Hän rukoilee, maalaa ikoneja ja lämmittää ruokaa pakastimesta. Ulkona Rasimäen kyläraitti on melkein yhtä hiljainen. Joskus ikkunasta näkyy vaaramaisemassa etenevä maitoauto. Mutta yksinäisyys päättyy, tietää munkki Stefanos. Kunhan kevään ensimmäinen raakkuja lentää ikkunan taakse, erakkokausi on ohi. Kesä on talven vastakohta aikkine ihmisineen ja tapahtumineen. Munkki Stefanos puhuu, suunnittelee, juttelee, kokkaa, leipoo ja järjestää. Silti munkki ei saa kiintyä kehenkään. Hän kilvoittelee vain omasta puolestaan. Aika harvoin munkit pääsevät kertomaan elämästään. Aika harvoin mekään pääsemme kurkistamaan, millaista on munkin elämä. Päivi Leinon radiodokumentti tarjoaa siihen tilaisuuden.

  Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Miltä absurdiksi muuttunut, tragikoomisia piirteitä sisältävä arki tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole? Todellisia tarinoita: Olen jossain -radiodokumentti avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairaan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa ajanjaksolta, jolloin äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin intervalliosastolla. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

  Ohjelman toteutus: Tuula Rajavaara, Kai Rantala ja Hannu Karisto.
  Musiikki: Lauri Wuolio.

  Verkkosivuston kautta voit​​ jakaa myös omia kokemuksia elämästä muistisairauden kanssa. Onko sinulla ehkä tallessa muistilappu, johon liittyy tarina, jonka haluaisit jakaa? Sivustolla on lohduttavaa, tukevaa ja innostavaa materiaalia muistisairaille ihmisille, heidän läheisilleen ja heidän kanssaan työskenteleville.

 • Palkittu radiodokumentti keskipohjalaisen Lohtajan kunnan Ohtakarin kalastajien työstä ja ihmiskuvasta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Hannu Heikinheimo. Uusinta vuodelta 1983.

 • Rutiköyhällä Suomen suuriruhtinaskunnalla oli varaa rakentaa rataverkko, jota upporikkaalla nyky-Suomella ei ole varaa ylläpitää. Valtavien uhrausten taustalla oli rautatieaate, jonka ymmärtäminen ei olisi pahitteeksi nykypäättäjillekään. Tätä mieltä ollaan dokumentissa Rautatie. Päähenkilöinä ovat pitkän linjan rautatieharrastajat Tapio Koskinen ja Kalevi Kämäräinen. Toteutus: Mikko Järvinen, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto.

 • Ohjelma vie kuulijan pohjoisen Espanjan ja Etelä-Ranskan luoliin, taiteen äärelle. Ihminen on tehnyt taidetta heti kun on siihen kyennyt. Luoliin luotu taide, iältään jopa 35.000 vuotta, osoittaa, että taide alkaa sadasta, ei nollasta: taide on ollut täydellistä syntyessään.

  Pikkumammutti kertoo myös nyky-ihmisen uteliaisuudesta, hellittämättömästä halusta nähdä jotain, vaikka se osoittautuisikin kielletyksi.

  Toteutus: Kirsti Becker ja Pentti Männikkö.

 • Kallioihin tehdyt kuvat ovat hiljaisia viestejä vuosituhanten takaa. Niiden vastaanottaminen vaatii
  pysähtymistä, kykyä kuunnella ja nähdä. Dokumentissa liikutaan maalauspaikoilla Pekka Kivikkään opastamana. Toteutus: Kirsti Becker, Seppo Salminen, Tapani Karhu ja Hannu Kasurinen.

 • Maailmoja syleilevä radiofeature ”Gesar!” vie tiibetiläisen kansalliseepoksen maagiseen
  maailmaan, joka aukeaa runonlaulajille näkyjen kautta. Ohjelmassa eri todellisuudet kohtaavat,
  kun nykykehitys haastaa myyttisen Gesar-kuninkaan ikiaikaisen vallan Tiibetissä. Toteutus:
  Donagh Coleman, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Harvinaisia kasveja ja eläimiä suojellaan luonnon monimuotoisuuden nimissä. Miksi sama
  perustelu ei päde ihmisiin, kysyy vammaisaktivisti ja taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.
  Syntymävammaiset ovat uhanalaisia. Vaikka kahdeksan kymmenestä vammaisesta on liittynyt
  joukkoon esimerkiksi tapaturmien myötä vasta myöhemmin elämänsä varrella, valtavasti
  resursseja käytetään sikiödiagnostiikkaan. Jos rahat käytettäisiin esimerkiksi esteettömyyteen,
  oltaisiin jo pitkällä vammaisten elämän helpottamisessa. Vammaisuutta pelkäävät Jenni-Juulia
  toivottaa tervetulleiksi tutustumaan hyvään elämään. Toteutus: Päivi Leino, Tiina Luoma ja Hannu
  Karisto. Musiikki: Olli Haapakangas.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä