Maailmanpolitiikan arkipäivää

Terveiset Naton siipien suojasta

 • 23 min
 • toistaiseksi

Miltä Itämeren turvallisuustilanne näyttää Baltian maista katsottuna? Asiantuntijat Virossa, Latviassa ja Liettuassa puhuvat Venäjästä ja Natosta. Ohjelman toimittaa Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Kuva: Valda Kalnina/EPA

Lähetykset

 • la 14.5.2016 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Maailman ruokaturvan yhä voimakkaampi riipppuvuus muutamasta suuryhtiöstä saa kasvavaa vastustusta etenkin kehitysmaissa. Sadat kansalaisjärjestöt järjestivät viime viikonloppuna symbolisen oikeudenkäynnin siemenjätti Monsantoa vastaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää oli paikan päällä Haagissa. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.
  Kuva: Jaana Kanninen

 • Keskustelu turvallisuuspolitiikasta käy kuumana. Raportteja ja selvityksiä valmistuu taajaan. Joidenkin mielestä raporttien analyysi on vapautunut vanhoista kahleista, toiset taas näkevät selvitysten siloittavan tietä Natoon. Maailmanpolitiikan arkipäivää pohtii turvallisuuspoliittista keskustelua. Ohjelmassa tavataan myös Donald Trumpin naiskannattajia. Ohjelman ovat koonneet Heikki Heiskanen ja Sampo Vaarakallio.

 • Sodan kauhut koskevat lapsiin vielä aikuisiakin kovemmin. Suomeenkin on tullut tuhansia lapsia ja nuoria yksin ilman aikuisten tukea etsimään turvaa konflikteilta ja väkivallalta. Maailmanpolitiikan arkipäivää pohtii lasten kohtaloa kiristyvän pakolaispolitiikan kourissa. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.
  Kuva: Jaana Kanninen.

 • Turkissa on käynnissä puhdistusten aalto, jota monet kutsuvat jo noitavainoksi. Heinäkuisen vallankaappusyrityksen varjolla jo yli 100 000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa tai joutunut vangituksi. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

  Kuva: Tom Kankkonen / Yle

 • Unkari valmistautuu kansanäänestykseen siitä, voiko EU määrätä maan ottamaan vastaan pakolaisia. Ranskassa presidenttiehdokas Marine Le Pen lupaa järjestää kansanäänestyksen EU-erosta Britannian tyyliin.Onko vuosikymmeniä jatkuneen EU-rakennusprojektin jälkeen nyt koittanut purkamisen aika? Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA/Olivier Hoslet

 • Pitäisikö huumeidenkäyttäjät ohjata hoitoon, pistää vankilaan vai kenties tappaa? Huumepolitiikasta on maailmassa melkein yhtä monta versiota kuin on valtioitakin. Maailmanpolitiikan arkipäivää vierailee huumepolitiikan kahdessa ääripäässä - Portugalissa ja Filippiineillä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Pelko islamia kohtaan leimaa poliittista keskustelua Ranskassa. Ennakkoluulot ja pelot muslimeita kohtaan ovat lisääntyneet pakolaisaallon myötä monessa muussakin Euroopan maassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii, onko pelkoon syytä.
  Toimittaja Jaana Kanninen Kuva: EPA/STEPHANIE PILICK

 • Kansalaisjärjestöt sanovat, että kehitysavun leikkaukset osuivat eniten köyhimpien maiden haavoittuvimpiin ryhmiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelma pohtii kehitysavun uusia suuntauksia ja niiden vaikutuksia. Ohjelman toimittaa Jaana Kanninen

 • Neljännesvuosisata sitten Suomenlahden etelärannalla ei ollut vielä itsenäistä Viron valtiota. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma palaa 25 vuoden takaisiin dramaattisiin päiviin, jotka johtivat Viron vapautumiseen. Ohjelmassa myös pohditaan, mitä Virolle tänään kuuluu. Ohjelman juontaa Minna Pye.

 • Rion olympialaiset ovat antaneet hengähdystauon taloudellisen ja poliittisen kriisin koettelemille brasilialaisille. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma selvittää, mistä on kyse Brasilian päivä päivältä paisuvassa korruptioskandaalissa ja sen kytköksiä poliittiseen kriisiin.

  Ohjelman juontaa Jaana Kanninen.

 • Eri puolilla maailmaa on herätty siihen, että valtavat määrät syömäkelpoista ruokaa menevät haaskuuseen joka päivä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Tanskassa ja Ranskassa selvittämässä, miten siellä on tartuttu ongelmaan. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen

 • Yhdysvallat sai ensimmäisen kerran naisen presidenttiehdokkaaksi, kun Hillary Clintonista tuli demokraattisen puolueen virallinen ehdokas syksyn vaaleihin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tarkastellaan Clintonin linjaa ja sitä, miten merkittävää lasikaton murtuminen yhdysvaltalaisnaisille on. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä