Aktuellt 17

ma 23.5.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Österrike får sin första gröna president. Alexander Van der Bellen segrade över högerpopulisten Norbert Hofer efter ett oerhört jämnt val.

Valet har beskrivits som ett politiskt vägskäl. Trots att högerpopulsiterna fick se sig besegrade vittnar det jämna valet om en stor splittring och stark politisk proteströrelse i Österrike, konstaterar professor Lauri Karvonen.

Kostnaderna för att köra ner Talvivaaragruvan kan stiga till en halv miljard euro visar nya kalkyler. Vid lokala NTM-centralen förhåller man sig ändå skeptiskt till de dystra siffrorna.

FN:s första humanitära toppmöte någonsin har inletts idag, men redan nu stöter det på hård kritik bland annat av Läkare utan gränser, för att komma med för lite konkreta åtgärder.

Dagens unga har allt större problem med grundläggande kunskaper i till exempel Word och Excel. Forskare efterlyser nu mera IT och mindre Facebook i skolorna.

I dagens debatt diskuterades De gröna och politisk liberalism. Hur liberala är De gröna egentligen?

Lähetykset

 • ma 23.5.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - Vad säger fransmännen dagen efter det dödliga attentatet i Paris? Är de redan blaserade efter alla terrordåd i landet?
  - Dådet kommer just före presidentvalet i Frankrike - och det gynnar högerkandidater som profilerar sig med säkerhetsfrågor. Statsvetare Benedicte Berner-Eyde i Paris tror ändå inte att Nationella frontens kandidat Marine le Pen är den som vinner valet till sist.
  - Migrationsverket har fattat hundratals felaktiga asylbeslut den senaste tiden. Det finns risk för justitiemord säger folkrättsprofessor Martin Scheinin.
  - Torkan är svår i Somalia, men ännu kan en fullständig katastrof förhindras om det internationella samfundet reagerar snabbt och med kraft.

 • Theresa May överraskar världen genom att utlysa nyval. De erfarna politikerna Erkki Tuomioja (SDP) och Pertti Salolainen (Saml.) bedömer vilka hennes avsikter är. De läsårsavgifter som införs vid finländska universitet har fått antalet utländska studerande att minska. Yles Turkiet-kännare Tom Kankkonen analyserar läget efter folkomröstningen som ger presidenten ökad makt. Taxichaufförer i Finland förargas över de förestående förändringarna i trafiklagarna. Inför det franska presidentvalet är det rätt jämnt spel mellan fyra av kanidaterna.

 • -Import-export: Vi mår bra av välmående grannar. Vi är mer beroende av Sverige än vad de är av oss, säger Kjell Skoglund på finsk-svenska handelskammaren.
  -SFP får kritik för Sipilä-besök. Borde hela oppositionen vara med om sysselsättningsprogrammet?
  -Kvinnors problem i islam och katolicismen.
  -Sexuella minoriteter utsatta i Tjejtenien. SETA rycker in med penninginsamling.
  -Inte så frostigt mellan Ryssland och USA som Trump låter påskina, säger Tarja Cronberg.
  -Rysk propaganda ger magont. Anders Mård om nya boken.

 • -USA:s och Rysslands utrikesministrar möts i Moskva. Ska stormakterna lösa Syrienproblematiken? President Trump har slutat twittra, noterar ambasadör René Nyberg.
  -Poliserna vill ha fler kolleger. Finländarna litar inte längre landets inre säkerhet.
  -Dieselbilarnas framtid oviss - i Finland och Tyskland. Småpartiklarna leder till temporära körförbud.
  -Rösträtt för alla inte självklart för invandrarna. I Kirstibacken röstade bara 37% av de röstberättigade.

 • Yle får sitt första historiska Pulitzer pris, för arbetet med Panamapappren, världen största dokument läcka.

  MOT- och Spotlightredaktörerna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos, ingick i en internationell grupp grävande journalister, som i ett års tid jobbade med att avslöja kopplingarna mellan skatteparadis och makthavare i flera länder. Enigt dem blev de politiska följderna av läckan större än de hade kunnat tänka sig.

  Paris, Bryssel, Nice, Berlin, London, Köpenhamn, S:t Petersburg, och nu senast Stockholm. Terrorattentaten har blivit fler de senaste åren också här på våra breddgrader. Men har hotet verkligen blivit större, eller är det bara rädslan som har vuxit? Professor Mats Fridlund diskuterar terrorisms i Europa.

  Arbetet blir allt mera snuttifierat och automatiserat. För arbetstagarna är det här en stor utmaning, men för företagen en stor möjlighet.

  Vi besöker också West Virginia, där man är nöjd med Donald Trumps första tid i Vita huset.

 • Hur mycket ritas den politiska kartan om efter kommunalvalet? Hur påverkas maktbalansen på riksnivå?

  De grönas historiska smäll och Sannfinländarnas stora flopp får politiska följder både lokalt och nationellt, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

  I skuggan av de stora partierna gjorde Feministiska partiet historia genom att få sin första politiker invald i fullmäktige i Helsingfors.

  Valdeltagande ökade marginellt i det här kommunalvalet, men ligger fortfarande bara på 58,8 procent. Den stora variationen mellan olika områden och grupper är också ett stort demokratiproblem, konstaterar statsvetare Åsa von Schoultz.

  Medan valfebern här hemma nu sakta börjar lägga sig, fortsätter det att hända runtom i världen, inte minst i Egypten, där det nu har utlysts undantagstillstånd efter gårdagens ödesdigra terrorattentat som krävde 44 liv.

 • - Talade Sauli Niinistö faktiskt mänskliga rättigheter med Kina? Eller vägde handeln tyngre? För Kina betyder mänskliga rättigheter rätt till bostad, föda, utbildning medan vi i väst menar yttrandefrihet och pressfrihet. Vår tolkning innebär frågor som Kina inte vill tala om. Men t.ex. Tyskland vågar nog tala mänskliga rättigheter trots stor handel med Kina, säger Kinaexperten Ola Wong.
  - Kan man alls lita på opinionsmätningar inför val? Ibland tolkar medierna dem nog fel, säger statistikprofessor Dan Hedlin på Stockholms universitet.
  - Läget i Sydsudan förvärras - på två veckor har lika många flyktingar kommit till Uganda som det kom flyktingar till Finland år 2015. Hör bakgrunden till den här flykting- och hungerkrisen som regeringen är skyldig till.

 • Allt fler kommunalvalskandidater blir utsatta för hatprat och trakasserier. Det här har också märkts under den pågående valrörelsen.

  Bland partierna ser man allvarigt på det här, eftersom det kan avskräcka i synnerhet invandrare och kvinnor från att ställa upp i val. Enligt statsvetare Görande Djupsund kan det här på lång sikt leda till ett allvarligt demokratiproblem.

  Pandorna stal showen under kinesiska presidenten Xi Jinpings stela möte med president Sauli Niinistö.

  Att Finland får två pandor vittnar om att Kina är mer än nöjd med de oproblematiska politiska relationerna till Finland. Kinas pandadiplomati har djupa rötter inom kinesisk politik.

  Det är fortfarande oklart vem som låg bakom gårdagens giftgasattack i Syrien, som krävde över 60 människoliv. FN har inlett en utredning och parterna i kriget i Syrien beskyller varandra.

 • - Flera demonstrationer mot tvångsavvisningar av asylsökande - en grupp demonstranter trängde sig in på Inrikesministeriet för att få svar på sina frågor.
  - Det finns ingen brist på kriser i Afghanistan och läget har försämrats på senare tid.
  Landet lider under oket från en militär, ekonomisk, politisk och humanitär kris.
  - Tvångsavvisningar är helt lagliga säger man på Amnesty. Men man måste göra en individuell bedömning av alla fall. Speciellt kvinnor och flickor är utsatta i Afghanistan. Det kunde vara på sin plats att titta på följderna av vår utlänningspolitik som skärpts på senare år.
  - Vårdreformen var uppe till debatt i riksdagen idag - för den enskilda blir det nog rätt abstrakt, sa kommunforskare Siv Sandberg.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä