Pyöreä pöytä

Kansanedustajien ei pidä puuttua tiedonvälityksen sisältöön

 • 29 min
 • toistaiseksi

Puheenjohtaja Ruben Stiller pyytää ensin mielipiteitä Suomen MM-jääkiekkomenestyksestä.
Anu Koivunen tunnustaa pelkäävänsä, että menestyksen myötä ollaan matkalla "ylettömään nationalistiseen huumaan, mikä on sietämätöntä". Sirkka Hämäläinen ei seuraa urheilua, mutta hänestä menestys sinänsä on aina Suomelle hyväksi. Kaarina Hazard kehuu, että joukkueen ote on miellyttävän kevyt, ja että se muistuttaa häntä takavuosien lumilautalijoista.

Elokuviin sukupuolikiintiöt?

Mediatutkija Anu Koivunen muistuttaa, että naiset ovat kovia kulttuurin kuluttajia ja sen takia häntä ihmetyttää väite, että naisten tekemät elokuvat eivät kiinnostaisi suomalaisia.
Hämäläinen ei katsoisi ohjaajan sukupuolta vaan sisältöä. Hazard kritisoi Elokuvasäätiön puheenjohtajaa kädettömyydestä.

Korkeakulttuurin kuluttamisesta tehty vaikeaa ja tylsää

Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät vastikään jättänyt Sirkka Hämäläinen on ihmeissään, kuinka vaikeaksi ja tylsäksi korkeakulttuurin kulttuurin kuluttaminen on tehty. Penkit ovat kovia, lippuja luullaan kalliiksi ja kriitikoiden kieli on vaikeaselkoista, hän luettelee. Poikkeuksen kritiikeissä tekee hänen mielestään Minna Lindgrenin kirjoitus Kauppalehdessä.

Syvää hulluutta ja tyhmyyttä!

Miksi Ylen pitäisi tehdä ajankohtaisohjelmia ollenkaan? Näin on Aamulehden mukaan sanonut nimeämätön Yleisradion tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän jäsen.

Ajatus on Kaarina Hazardin mielestä syvää hulluutta ja tyhmyyttä.
- Pitäisikö kansanedustajille olla pääsykokeet? hän kysyy.

Anu Koivunen ei puuttuisi kansanedustajien valintaan, mutta toivoo, että ehdotus on vain heitto. Muussa tapauksessa ehdottaja ei ymmärrä demokratian luonnetta, hän sanoo. Poliitikot eivät voi hänen mukaansa määrittää tiedonvälityksen sisältöä.

Sirkka Hämäläinen varoittaa uskomasta kaikkia uutisia, mutta hänestä on ongelma, jos kansanedustaja luulee voivansa puuttua kaikkeen.

- Ylestä on aina suhmuroitu kulisseissa, muistuttaa Koivunen.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 18.5.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Ovaalin pöydän äärellä onnitellaan aluksi Vuoden urheilijaa, Leo-Pekka Tähteä.

  Mediatutkija Anu Koivunen pohtii kielen valtaa. Hän on lukenut The Guardian -sanomalehden artikkelia tulevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttämästä kielestä. Artikkelin mukaan Trumpin puheesta löytyy sellaisia piirteitä kuten toistaminen, kaavamaisuus ja aggressiivinen sävy ja ne arkistuvat, normalisoituvat.
  Hazard sanoo talouden kielen vallanneen yleisen keskustelun, ja Pantzar pitää tätä piirrettä ärsyttävänä.

  Mikä on nykyään julkista ja yhteistä? Tästä ritareita puhututtaa vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalo sanoi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen saaman tuomion jälkeen, että Hakkarainen on käyttänyt "yleisesti käytössä olevia sanamuotoja" - Hazard on eri mieltä.

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar ajatusleikkii liikenne- ja viestintäministeriön linjalla ja ehdottaa puolustusvoimien yhtiöittämistä.
  - Maksaisimme vasta sodan tullen vaikkapa väestönsuojelupalveluista, hän visioi.
  Hän kehuu liikenne- ja viestintäministeriön ehdotusta villiksi ja levottomaksi ja sanoo toivovansa samaa raikkautta myös sote-puolelle, vaikkei liikenne-ehdotuksista pidäkään.
  - Milloin valtiosta tuli huono järjestely? penää Hazard, joka ihmettelee näkemystä yritysten ylivertaisuudesta valtioon nähden.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Eläinperäinen ruoka, kahtiajakautunut kansakunta ja suomalaisuuden kohtalo keskusteluttavat Pyöreän pöydän ympärillä. Ruben Stillerin johtamassa keskustelussa ovat mukana Maija Vilkkumaa, Pekka Seppänen ja Juha Itkonen.

  Maija Vilkkumaa osoittautuu yhdeksi Vegaanihaasteen suojelijoista. Miksei voisi vain vähentää eläinperäisiä tuotteita sen sijaan, että syömisestä tehdään niin vaikea asia, kysyy Pekka Seppänen. Maija myöntää toisinaan sortuvansa öisin lohtujuustoon ja ostavansa kaupasta turvajauhelihaa, mutta pitää vegaanihaastetta hyvänä tapana tarkastella omia ruokatottumuksiaan ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

  -Oliko näyttelijä Meryl Streepin pitämästä Trumpin vastaisesta puheesta hyötyä vai oliko siitä vain haittaa, kysyy Juha Itkonen. Miten liberaaleja arvoja pitäisi puolustaa niin, ettei vain vahvistaisi vastapuolen raivoa? Maija Vilkkumaa miettii, asettuuko tällaisen kysymyksen esittäjä samalla muiden yläpuolelle. Keskustelijat keskustelevat siitä, onko erimielinen keskustelu oikeaa keskustelua vai vain yritys tukahduttaa vastapuolen keskustelu.

  Ohjelman loppupuolella keskustelijat pohtivat Suomen väestönkehitystä ja suomen kielen kohtaloa. Kuihtuuko Suomi valkoiseksi kääpiöksi? Pekka arvelee, että omassa eristäytyneisyydessään Suomi ja sen kulttuuri saattaa jopa olla naapurimaita paremmassa turvassa. -Voisiko maahanmuutto saada aikaan sen, että parissa sukupolvessa suomen kielen puhujien määrä saadaan suurempaan kasvuun, kysyy Maija.

 • Pyöreän pöydän juhlalähetys kuunneltavaksi ja ladattavaksi omalle soittimelle.

  Miten kaikki alkoi: ensimmäinen lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.
  Valtakunnanterapeutti Tohtori Raimo ja asiakkaat valmistautuvat Pyöreään pöytään.

 • Valtakunnanterapeutti Tohtori Raimo ja asiakkaat kuuntelevat Pyöreää pöytää. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Miten kaikki alkoi: ensimmäienn lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä on väitelty ajankohtaisista aiheista 10 vuotta.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Ruben Stiller.

 • Pyöreän pöydän ensimmäinen puheenjohtaja oli toimittaja Peter Nyman. Tuolloin hän juonsi myös TV 1:n Uutisvuotoa.
  Nyman mukaan hän halusi tehdä Pyöreän pöydän panelistien kanssa skarppia, hyvää keskustelua ihmisten kielellä, huumoria unohtamatta.
  Tarkoituksena oli rehellisesti, rohkeasti ja vastuullisesti tarttua myös arkoihin asioihin. Tässä hänen meilestään onnistuttiin, joten Maikkarin uutiskasvona nykyisin työskentevä Peter Nyman muistaa paria puheenjohtajavuottaan hyvällä.

  Sanna Jussila haastatteli Peter Nymania Pyöreän pöydän 10-vuotisjuhlan kunniaksi.
  Kuva Yle: Pauli Aalto-Setälä, Rakel Liekki, Peter Nyman ja Sirkka Hämäläinen v.2008.

 • Pyöreässä pöydässä on väitelty kymmenettä vuotta ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla. Vakiokeskustelijoina ovat vuonna 2016 olleet Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.

  Koosteeseen on valittu keskustelupätkiä sekä keväältä että syksyltä. Aivan aluksi ollaan maaliskuussa.

  Ensi keskiviikkona (4.1.2017) Pyöreä pöytä täyttää tasan 10 vuotta, ja parituntinen juhlalähetys alkaa klo 17.30. Laita Pyöreä pöytä keskustelemaan: Anna palautetta tai ehdota aihetta.
  Kaikki vuoden 2016 keskustelut ovat yä kuunneltavissa Yle Areenassa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Aiheiksi nousevat perustuslaki, Berliini - ja Guggenheim!

  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa vuoden viimeisessä suorassa lähetyksessä Pauli Aalto-Setälä.

  - Onko Suomen oikeusvaltio kriisissä, kysyy Anu Koivunen. Jyrkän ein sanoo Pekka Seppänen, koska hänestä aiemmin, kuten 1970-luvulla, oli huonommin.

  Ruben Stiller kehottaa olemaan pelkäämättä Berliinin terrori-iskusta huolimatta. Pelko lietsoo lisää vihaa. - Tee päätös, haluatko levittää vihaa vai et, hän pyytää.

  Pekka Seppänen ihmettelee, miksi keskustelu Guggenheim-museosta on tyrehtynyt. Hän pitää raikkaana ja kulttuurin kannalta hyvänä kansanedustaja Eero Lehden ideaa rakentaa museo Helsinki-Vantaan lentokentän yhteyteen.

  Kooste vuoden 2016 keskusteluista kuullaan 28.12.2016.
  Pyöreän pöydän 10-vuotisjuhlalähetys 4.1.2017. Osallistu: yle.fi/radiosuomi.

  Hyvää Joulua!

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Aiheina ovat ohjeet Ylen toimittajille, Facebook-kavereiden vaikutus pankkilainaan, Usan ja Venäjän lähentyminen “ylivaltiolliseksi hyvävelikerhoksi” sekä Saara Aallon menestys.

  Suoraa puhetta johtaa Kaarina Hazard. Keskustelijoina Mika Pantzar, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.

  Neuvoissa Ylen toimittajille mainitaan Kekkonen, Vanhanen ja hiihto. Keskustelussa myös kiitetään, ettei olla Turkissa, Venäjällä tai Puolassa.

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar kertoo, kuinka Facebook voi tarkistaa luottolaitosten puolesta henkilön luottokelpoisuuden henkilön kaveriverkoston laatua arvioimalla.
  Suhteiden puuttuminen on yksi köyhyyden muoto, tulkitsee Pantzar professori Juho Saarta.

  Muusikko Maija Vilkkumaan mukaan näyttää siltä, että 1980-lukulaisen toive Yhdysvaltain ja Venäjän (ex-Neuvostoliiton) lähentymisestä on ehkä toteutumassa Donald Trumpin ulkoministerinimityksen takia. Nimitys herättää kuitenkin kysymyksiä.

  Saara Aallon menestys brittien X-Factor-ohjelmassa saa näyttelijä, muusikko Olavi Uusivirran pohtimaan kateutta. Saaran tarina julkisuudessa näyttää sekä häpeätarinana että tuhkimotarinana.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Aiheina ovat kunniamerkit, rakentava nationalismi ja poikien Pisa-tulokset.

  Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Edellispäivän itsenäisyyspäivän juhlien huumassa Pyöreä pöytä laski, kuinka montaa kertaa kukin on ollut presidentin vieraana: Juha 3, Pauli 2, Mika 1, Olavi 0 - !

  Uusivirta tuo puheenaiheeksi kunniamerkkien merkityksen. Linnan juhlissa ainakin entiset ministerit Paavo Arhinmäki ja Erkki Tuomioja tulivat juhlaan ilman kunniamerkkejä rinnassaan.

  Mitaleita myös ideoidaan ja (huumorimielellä) jaetaan: Ruben Stiller saa Pyöreältä pöydältä Ritari Ässän ritarikunnan komentajamerkin. Pääministeri ja Yle uutisten päätoimittaja saavat Onnekkaan epäonnistumisen ritarikunnan merkin.

  Mika Pantzarin johdolla Pyöreä pöytä etsii rakentavaa nationalismia.
  Kansallisuusaatteesta ja kansallisesta itsemääräämisoikeudesta pitäisi hänen mielestään voida puhua neutraalisti tai arvostavasti.

  Juha Itkonen lukee Pisa-tuloksia ja oh huolissaan suomalaisten poikien koulumenestyksestä. Pantzar huomauttaa, että Suomessa tytöt ja pojat ovat koulumenestyksessä lähellä toisiaan, mutta monessa muussa maassa menestyvät vain pojat.

 • Itsenäisyyspäivä, Slush, Guggenheim ja Sipilä – ajankohtaiset suuret aiheet suorapuheisen Pyöreän pöydän keskustelun aiheina.
  Keskustelijoina Juha Itkonen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Kaarina Hazard.

  - Slushista puuttuu terve pessimismi, suree Ruben Stiller, kun Maija Vilkkumaa ja Juha Itkonen puhuvat paraikaa Helsingissä meneillään olevan tapahtuman moraalista ja taloudellisesta merkityksestä.

  Juha Itkonen muotoilee vastausta poikansa kysymyksiin: Mikä on Guggenheim? Mikä on valtion raha?
  - Guggenheim on ihme, joka on saanut punavihreän kuplan ja persut löytämään toisensa. Silta yli synkän virran, hän keksii.
  - Valtion raha on rahaa, jota on aina hyvin paljon itselle mieluisiin kohteisiin ja hyvin vähän kun puhutan sellaisista kohteista, joista ei pidä, kuvaa Itkonen.

  Puheenjohtaja ehdottaa, ettei Guggenheim olekaan taidehanke vaan turismi- identiteettiprojekti.

  Ruben Stiller nostaa aiheekseen päivän puheenaiheista pääministeri Juha Sipilän ja median suhteet. Stiller näkee, että monet poliitikot tekevät mediasta osapuolta, ja silloin median odotetaan ryhtyvän varovaiseksi.

  Maija Vilkkumaa on huomannut, että mediakin loukkaantuu, kun joku esim. taitelija loukkaantuu saamastaan kritiikistä. Politiikassa Vilkkumaa näkee pitkän perinteen, hänestä Suomessa pääministerit ja presidentit ovat aina loukkaantuneet medialle.

  Kommentteja voi lukea ja jakaa Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipit

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä