Kirjakerho

William Faulkner harjoittelee New Orleansissa

 • 37 min
 • ei kuunneltavissa

Kevättalven 1925 William Faulkner odotteli laivaa New Orleansissa ja samalla hän testaili taitojaan, muunteli ja muokkasi kertomuksiaan, julkaisi niitä ja tienasi matkarahoja Eurooppaan. Näissä nuoren kynäilijän pikaisissa jutuissa näkyy jo paljon nobelkirjailijan vimmaa, tulevia mestariteoksia.
Eeva Luotosen vieraana ohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström.
Lukijana Ville Tiihonen.

Lähetykset

 • ti 14.6.2016 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Emeritusprofessori Paavo Castrénin Homeros on tämän kirjasyksyn tapaus. Se on sukellus Troijan sotaan, ja se on seikkailu Odysseuksen kotiinpaluun reitillä. Mitä kaikkea Homeroksen maailmasta löytyykään uuden suomennoksen myötä?
  Eeva Luotosen vieraana emeritusprofessori Paavo Castrén. Näytteet lukee Ville Tiihonen.

 • Kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat 1970-luvulle sijoittuvan Lapinpoika-romaanin henkilöiden unelmista ja valinnoista sen jälkeen kun panssarikenraali Rommel on käynyt kylässä. Lukijana Anu Heikkinen.

  KUVA: SA-KUVA

 • Suomeksi on viimeisen neljän vuoden aikana julkaistu lähes 600 saksankielistä teosta, mutta laadukasta kaunokirjallisuutta voitaisiin julkaista enemmän, arvioi Goethe-Instituutin projektikoordinaattori Alexandra Stang.

  Kirjakerhossa ollaan saksalaisen nykykirjallisuuden parissa. Ohjelmassa tutustutaan Jenny Erpenbeckin, Mirna Funkin ja Stefan Mosterin uusimpiin romaaneihin. Saksalaiskirjailijat käsittelevät teoksissaan identiteettikysymyksiä ja pakolaisuusteemaa.

  Jenny Erpenbeck, Mirna Funk ja Stefan Moster olivat vastikään pidettyjen Turun kirjamessujen kirjailijavierailijoita. Lokakuun alussa olleiden Turun kirjamessujen teemamaana oli Saksa.

  Kirjakerhon toimittajana on Maarit Lukkarinen.

 • Mitä aika tekee lapsuus- ja nuoruusmuistoillemme? Kuinka omaelämäkerran kirjoittaja voi olla rehellinen ilman, että loukkaa muita? Entä mikä merkitys muistoon liittyvällä paikalla on kirjoittajalle? Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo viisiosaisen Muistan-sarjan kirjoittamisesta, omasta elämästään ja itselleen tärkeistä paikoista. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

 • Suomessa on kirjailijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi. Millainen asema heillä on? Aihetta ruotivat kirjailijat Roxana Crisólogo ja Saad Hadi, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen, Kulttuuria kaikille -palvelun Outi Korhonen ja tutkija Olli Löytty. Toimittajana Jani Tanskanen.

 • Kuka on isättömän romaanihenkilön oikea isä ja kuka vastaa keksityn henkilön tekemisistä? Kirjailija Miika Nousianen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat fiktiivisen maailman moraalista ja vastuukysymyksistä.

  KUVA: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 • Masennus on useille suomalaisille tuttu asia. Silti masennus on ollut varsin vaiettu sairaus, joskin nykyaikana omakohtaisia masennuskokemuksia on alettu käsitellä myös julkisesti. Kirjakerhossa toimittaja Jani Tanskanen tapaa kirjailija Pauliina Vanhatalon, joka on julkaissut maaliskuussa kirjan omasta masennuksestaan, ja jo 1990-luvulla omaa masennustaan kirjassa käsitelleen Neil Hardwickin. Mukana on myös kirjoittamisen dosentti Risto Niemi-Pynttäri, joka tutkii masennusblogeja.
  Kuva: Albumi Ky

 • Runoilija-muusikko Risto Oikarinen ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat kainuulaisista myyteistä, elämän päätepysäkeistä ja taakse jääneestä Kajaanista.

  Kuva: EPA/ZOLTAN MATHE

 • Rakkauskuvaus yhdistää Shakespearen kuuluisimpia näytelmiä, keveitä viihderomansseja ja vaikkapa paranormaaleja nykykirjoja aikamatkarakastajista. Rakkauskertomukset ovat paitsi ikiaikaisia myös poliittisia. Näin väittää tamperelainen kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli, joka on tutkinut rakkautta kirjallisuudessa.

  Soikkeli sukeltaa toimittaja Jani Tanskasen kanssa rakkauskertomusten maailmaan: niiden historiaan, yhtäläisyyksiin ja vaikutuksiin.

 • Kirjailija Olavi Paavolainen tekee vuonna 1939 matkan Neuvostoliittoon tarkoituksenaan kirjoittaa matkakirja. Matkan jälkeen Paavolainen kertoi heittäneensä kaikki muistiinpanot jo paluumatkallaan Välimereen.Vuonna 2016 muistiinpanoja kuitenkin löytyy 105 sivun verran. Mitä löytö kertoo Stalinin Neuvostoliitosta ja Olavi Paavolaisesta? Kavin erikoistutkija Jari Sedergren ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat nyt Kirjakerhossa ”Moskova polttaa Olavi Paavolaista” kirjailijan tavasta kirjoittaa vuonna 1939 tekemästään Neuvostoliiton matkasta.

 • Mitä tapahtuu Nibelungein laulussa, jossa vilisee ritareita, aarteita, hunneja, lohikäärmeitä, prinsessoja joista tulee kostonhimosia kuningattaria? Mikä on satua, mikä historiaa?
  Nibelungein laulun on suomentanut Toivo Lyy, näytteet lukee Ville Tiihonen. Eeva Luotosen vieraana on keskiajan tutkija Sini Kangas. Ohjelma on uusinta vuodelta 2011.

 • Umberto Econ Ruusun nimi ilmestyi 1980 ja siitä tuli melkoinen hittikirja myös meillä.
  Keskiaikainen luostari, juonivat munkit, murhamysteerit, uskon kiistat, synnin pelko ja rakkauden hurmio olivat tarjolla samassa paketissa. Miten kirjan kokivat silloiset opiskelijapojat Jaakko Heinimäki ja Petri Merenlahti, jotka lukivat teologiaa ja keskiajan filosofiaa myös kurssikirjoistaan? Nyt he ovat Eeva Luotosen vieraina ja pohtivat kirjan sanomaa varttuneina teologeina. Ruusun nimen suomennos on Aira Buffan ja lukijana on Ville Tiihonen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä