Brysselin kone

Brysselin kone. EU, pakolaiskriisi ja ihmisoikeussopimukset

 • 44 min
 • toistaiseksi

Toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 15.6.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten huono Suomen kilpailukyky palkkojen suhteen verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan jJa mitkä sellaiset asiat, joista EU voi päättää, vaikuttavat siihen, miten maan taloudella menee. Tästä puhuu erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.
  Lisäksi hän puhuu siitä, että kun tämä nykyinen sukupolvi loi paljon huolia aiheuttaneen rahaliitto EMU:n, niin onko oikein, että EMU:n mahdollisen purkamisen huolet jäävät tulevien sukupolvien huoleksi. Kannattaisiko ja pitäisikö meidän kokoontua yhteen ja purkaa EMU ja siis lopettaa euron käyttö? Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU vaikuttaa rikoslakiin jäsenmaissaan monin tavoin. Se vaikuttaa myös siihen, minkälaisia ovat rasismiin ja terrorismiin liittyvät rikokset ja niiden rangaistukset jäsenmaissa.

  Samalla EU määrittää rikoslain kautta osaltaan myös sitä, miten sen alueella määritellään rasismin ja terrorismin käsitteitä.

  Haastateltavana on apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten valtasuhteet EU:ssa ovat muuttuneet ja muuttumassa? Mikä on eri jäsenmaiden, komission vai europarlamentin rooli? Toteuttaako EU Saksan perässä ordoliberalistista talousoppia ja miten populistisin perustein päätöksiä EU:ssa tehdään.

  Haastateltavana tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

  Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Miten EU:n antama humanitaarinen apu kehittyy? Esimerkiksi niin, että tammikuusta alkaen EU jakaa Turkissa hädänalaisimmille pakolaisille pankkikortteja joihin ladataan 30 euroa kuussa. Samalla autetaan pakolaisia integroitumaan yhteiskuntaan - ja usein pakolaisleirien ulkopuolella.

  Turkin pakolaisten lisäksi suuri humanitaarisen avun kohde Euroopan itäpuolella on Ukraina, jossa kriisi tuntuu jatkuvan. Humanitaarisen avun lisäksi EU toimii myös pelastuspalvelua, eli on auttamassa esimerkiksi äkillisissä luonnonkatastrofeissa ympäri maapalloa.

  Mutta miten EU toiminta humanitaarisessa avussa ja pelastuspalvelussa on kehittymässä?

  Haastateltavana on yksikön päällikkö Juha Auvinen Euroopan komissiosta.

  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Suomen pysyvässä edustustossa Brysselissä ajetaan hallitusten ohjeiden mukaisesti Suomen etuja EU:n päätöksenteossa ja välitetään EU-asioista asioista tietoa Suomeen.
  Tällä hetkellä Brysselin päässä etenkin pakolaistilanne vaatii paljon huomiota, mutta miltä EU:n asiat muuten Brysselissä näyttävät. Haastateltavana on suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros, joka on Suomen pysyvä edustaja EU:ssa. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Miten EU etenkin sisämarkkinoidensa ja harjoittamansa talouden ohjauksen kautta vaikuttaa siihen, minkälaista sosiaalipolitiikkaa sen jäsenmaissa harjoitetaan?
  Aiheesta kertoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari. Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Minkälaisia muutoksia EU:ssa voi aiheuttaa Yhdysvaltain Presidentinvaalien tulos.
  Mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:n kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan.
  Miten se voi vaikuttaa EU:n alueen poliittiseen keskusteluun ja pakolaispolitiikkaan.
  Ja lisääkö vai vähentääkö tulos Britannian halukkuutta erota EU:sta.
  Näistä aiheista keskustelee huomenna Eurooppa-tutkimusverkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Minkälaista keskustelua EU:sta ja EU:ssa käydään ja minkälaista keskustelua kannattaisi käydä.
  Elämmekö nyt politiikka-keskustelussa totuuden jälkeistä aikaa vai onko tilanne joskus ollut toinen? Siitä puhuu Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja Johanna Vuorelma. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Europarlamentti ja jäsenmaat ovat erimielisiä EU:n yhteisen budjetin suuruudesta.
  Minkälaista keskustelua asian ympärillä käydään ja miten EU ja EU-aate tunteuvat kestävän näinä monin tavoin kuohuvina aikoina.Siitä puhuu europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miksi Euro aikoinaan perustettiin. ja miten EU:n taloudenhoidon ideologiat ovat muuttuneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.
  Siitä puhuu taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:n kauppapolitiikka on alkanut kohdata vaikeuksia. Vastustusta on ollut Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen CETA:n ja myös samantapaisen, mutta vielä melko keskeneräinen EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen TTIP:in suhteen. EU:lla on myös vapaakauppaneuvottelut vireillä Japanin kanssa. Onnistuessaan vapaakauppasopimus helpottaisi EU:n tuotteiden pääsyä hyvin isoille Japanin markkinoille.

  Mikä näiden sopimusten tilanne nyt on? Haastateltavana osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Kullakin EU-mailla on parantamisen varaa YK:n lasten oikeuksien noudattamisessa. Eri mailla haasteet vain ovat erilaisia.
  Myös yhteisiä haasteita eri jäsenmailla on. Mitä tehdä lapsiköyhyydelle, miten parantaa etenkin poikien lukutaitoa ja miten edesauttaa pakolaislasten ja maahanmuuttajataustaisten lasten sopeutumista elämään EU-maissa.
  Ja entä mitä EU:n työvoiman vapaa liikkuvuus vaikuttaa niiden lasten elämään, joiden vanhemmat lähtevät toisiin EU-maihin töihin, ja jättävät lapsensa muiden ihmisten hoiviin kotimaihinsa.
  Haastateltavana lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ja toimittajana Maija Elonheimo

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä