Julkinen sana

Alexander Stubb - median lemmikin luisu

 • 44 min
 • toistaiseksi

Alexander Stubbin ura on ollut hämmästyttävä. Vain kaksi vuotta sitten hänet valittiin lähes hurmoshenkisesti Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja samalla hän nousi pääministeriksi. Viime vaalit pudottivat hänet valtiovarainimisteriksi Sipilän hallitukseen ja nyt hän hävisi katkerasti Kokooomuksen puheenjohtajavaalissa Petteri Orpolle.

Miksi näin kävi? Sitä ruotivat puheenjohtajavaalin jälkeen Lappeenrannan puoluekokousväestä Samir Pietarinen Tampereelta, Pauli Talvitie Alavudelta, Riku Keski-Rauska Espoosta, Taina Torvela Rovaniemeltä ja Jenna Kankaanpää Hämeenlinnasta.

Ohjelman toimittaja on Janne Junttila

Lähetykset

 • ke 15.6.2016 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Toimittaja on vastuussa jutun synnyttämästä mielikuvasta", "Median pitäisi tukea yhteiskunnan myönteisiä hankkeita" ja "Tiedon voi julkaista vain jos taustalla on kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä". Kolme kokenutta toimittajaa ruotii journalismin kipupisteitä. Keskustelun pontimena toimivat väitelauseet.

  Keskustelijat ovat Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth, Lännen median politiikan toimittaja Lauri Nurmi sekä Jussi Pullinen, joka on Tampereen yliopiston journalistiikan uusi vierailuprofessori.

  Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  Keskustelun ensimmäinen osa kuultiin 5.7.2017 ja löytyy Areenasta.

 • Kun Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989, Eurooppaa jakanut rautaesirippu alkoi rakoilla ja elätettiin toiveita yhtenäisyydestä. Monien yllätykseksi Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät nopeasti ja väkivallattomasti. Tuolloin kaksi hyvin erilaista päätöksentekokulttuuria liittyi yhteen. Suljettu ja avoin talous kohtasivat, mutta mitä tapahtui medialle. Mitä jäi mediaan itäsaksalaisuudesta jäljelle, kun länsi oli talouden ja hallinnon veturi? Ulkomaantoimittajana ja myöhemmin lehdistöneuvoksena Saksojen kehitystä seurannut Leo Riski kertoo, miten sulautuminen muokkasi mediaa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • "Yleisöllä on oikeus tietää rikoksen tekijän etninen alkuperä", "Nimettömiä lähteitä käytetään journalismissa epämääräisesti" ja "Media ajojahdin kohteeksi joutuvat aina keskustalaiset tai perussuomalaiset". Kolme kokenutta toimittajaa ruotii journalismin kipupisteitä. Keskustelun pontimena toimivat väitelauseet.

  Keskustelijat ovat Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth, Lännen median politiikan toimittaja Lauri Nurmi sekä Jussi Pullinen, joka on Tampereen yliopiston journalistiikan uusi vierailuprofessori.

  Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  Keskustelun toinen osa on kuultavissa 19.7.2017

 • Euroopan poliittinen tilanne heijastuu julkisen palvelun mediayhtiöihin. Monissa maissa käydään keskustelua siitä, miten laajasti ja millä tavoin näitä yhtiöitä rahoitetaan. Toisaalla on tiukka poliittinen vaikuttaminen journalismiin kuten Puolassa ja Unkarissa on tapahtunut. Sanomisen rajoja on mitattu ja hallitus on pyrkinyt vaikuttamaan mediasisältöihin.

  EU:lla on selkeä linjaus julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden välttämättömyydestä, mutta miten näillä yhtiöllä menee, kysytään Julkisessa sanassa.

  Keskustelijoina ovat toimittaja Susanna Sjöstedt sekä yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö Marit Ingves.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Julkisessa sanassa kysytään, paikkaako uusi opas asevalvontaosaamisen vajetta. Oppaasta ja asejärjestelmistä puhuvat tutkijat Katariina Simonen, Tommi Koivula sekä Matti Vuorio. Toimittajana on Pentti Peltoniemi.

 • Perussuomalaisten rivijäsenet nostivat puolueen johtoon halla-aholaiset, mutta eivät itse nähneet miten puolueen koko kohtalo muuttui. Toimittaja on Janne Junttila.

 • Julkisessa sanassa puhutaan median ja viestinnän muutoksesta. Innovaatiojournalismia tutkinut dosentti Turo Uskali kertoo, millaista on datajournalismi ja kuinka innovaatiot muuttavat jorunalismia. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

 • Haastateltavana alan pioneeri, Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Nuori pääministeri Mauno Koivisto oli taitava median kanssa. Rusettikaulainen ministeri hurmasi Jatkoaika -viihdeohjelmassa ja perhe esiintyi julkisuudessa. Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, median odotukset olivat korkealla. Kekkosen ajan vaikenemisesta haluttiin eroon. Julkisuus ei ollut aina Koivistollekaan helppoa, mutta hän tarvitsi keskustelukumppaneiksi toimittajia, vaikka nimittikin heitä sopuleiksi.

  Julkisessa sanassa puhutaan Koiviston ja median suhteista eläkkeellä olevan politiikan toimittajan Arto Astikaisen kanssa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Studiossa julkaisujohtaja, vastaava toimittaja Ismo Silvo sekä toimituspäällikkö Jussi Eronen, Suomen Kuvalehti. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Bonnier-palkittu toimittaja Laura Saarikoski on seurannut läheltä Donald Trumpin nousua. Vuonna 2014 Laura Saarikoski ja toimittajapuolisonsa Saska Saarikoski muuttivat nelihenkisen perheen kodin Washingtoniin, josta he ovat raportoineen maan tapahtumia.

  Millaisen maan kirjeenvaihtaja löytää? Elävätkö ulkomaankirjeenvaihtajat eliitin hallintokuplassa ja voiko sen ulkopuolelle päästä, kysytään Julkisessa sanassa.

  Toimittaja on Anna-Liisa Haavikko.

 • Jukka Lääveri on klaukkalalainen roskakuski. Monen ammattiautoilijan tavoin Lääveri kuuntelee radiota useita tunteja päivässä. Hän etsii kanavilta erityisesti puheohjelmia.

  Kiinnostus radioon kasvoi ja Lääveri teki rohkean vedon: hän jäi vuorotteluvapaalle ja haki Laajasalon opiston radio-opintoihin. Viime vuonna Lääveri voitti opiskelijoiden Radiofestivaalin dokumenttisarjan hyvin henkilökohtaisella dokumentillaan. Dokumentti kuullaan ohjelmassa.

  Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä