Mikä maksaa?

Kesäkuun vieraana Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen

 • 53 min
 • toistaiseksi

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on huolissaan tuloerojen kasvusta.

-Suuri ongelma on se, että tuloerot ja eriarvoisuus kasvavat. Esimerkiksi USA:ssa viimeisen kymmenen vuoden aikana 90 prosentilla väestöstä reaaliansiot ovat laskeneet. 

Liikasen mukaan tämä ongelma on kaikilla kehittyneillä mailla.

-Tämä vaikuttaa niin, että kulutus ei voi kasvaa eikä talouskaan voi kasvaa. Jos ihmiset menettävät uskonsa siihen, että tekemällä työtä voi parantaa lastensa menestymismahdollisuuksia, se horjuttaa aivan yhteiskunnan perusteita.

Liikanen sanoo, että epätasa-arvon lisääntyminen on paitsi epäoikeudenmukaista niin se myös haittaa talouskasvua.

-Siinä lopulta kaikki kärsivät.

Pääjohtaja Erkki Liikanen ei aio palata pankkiuran jälkeen enää politiikkaan. Sen sijaan hän haluaisi kirjoittaa kirjan suurista ikäluokista.

-Haluaisin kirjoittaa kirjan siitä, mistä suuret ikäluokat oikein tulivat, miten he kokivat yhteiskunnan muutoksen ja miten he muuttivat Suomea.

Lähetykset

 • to 16.6.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan?

  Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Miten pankkeja ja vakuutusyhtiöitä Suomessa valvotaan?
  Suomen Pankin yhteydessä, mutta itsenäisenä laitoksena toimiva Finanssivalvonta työllistää noin 200 henkeä. Pankkiala elää murroskautta keskellä digitalisaatiota. Millaisia haasteita se tuo valvontaan?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaisjohtaja Jyri Helenius ja osastopäällikkö Jarmo Parkkonen Finanssivalvonnasta.

 • Digitalisaatio on päivän sana. Se mullistaa elämämme ja myös yritystoimintamme.
  Miten johdetaan hallittua ja onnistunutta digimurrosta yrityksissä?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat aiheesta vastikään kirjan kirjoittaneet Kati Lehmuskoski ja Timo Savolainen.

 • Suomen pankin uudet johtokunnan jäsenet Marja Nykänen Ja Olli Rehn on nyt työskennelleet Suomen Pankissa kuukauden päivät. Miltä Suomen taloudellinen tilanne näyttää Pankin ikkunan läpi katsottuna?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Elinkeinoministeri Mika Lintilä toimi 18 vuotta kansanedustajana ennen kuin ministerin posti aukesi. Nyt on takana kaksi ensimmäistä ministerikuukautta. Näyttääkö maailma toiselta ministeriauton takapenkiltä katsottuna?
  Tarkastelussa ovat myös Terrafamen uudet kumppanit, hallituksen puoliväliriihi ja yritystukien syvin olemus.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tällä viikolla on tarjolla kerrankin positiivinen Mikä maksaa? –ohjelma. Meyerin telakka Turussa ja Valmet Automotive Uudenkaupungissa ovat kovassa vauhdissa. Molemmat palkkaavat jatkuvasti lisää uusia työntekijöitä ja tekevät hyvää tulosta.

  Miksi nämä kaksi pärjäävät ja mitä niiltä voisi oppia? Turun studiossa Juho-Pekka Rantalan vieraina asiaa ovat puimassa varatoimitusjohtaja Tapani Pulli Meyer Turusta, johtaja Pasi Rannus Valmet Automotivelta ja maakuntajohtaja Kari Häkämies.

 • Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä.
  Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Kansaneläkelaitoksen uusi pääjohtaja Elli Aaltonen ei kuvia kumartele. Jo ensimmäiset viikot uudessa tehtävässä ovat olleet täynnä tuoreita aloitteita ja avauksia.

  Millainen olisi ihanteellinen sosiaaliturvajärjestelmä? Miten Kela selvityy toimeentulotuen hoidosta?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat  tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

 • Brexit, Trump, orastava talouskasvu. Mitä jää historiaan talousvuodesta 2016? Entä milltä näyttävät alkaneen vuoden talousnäkymät?  Juho-Pekka Rantalan vieraina ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta.

 • Panostamme liian vähän markkinointiin ja siitä seuraa menetettyjä mahdollisuuksia, sanoo Koneen entinen markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne Korkiakoski, markkinoinnin kummitädiksikin ristitty.

  Mitä pitäisi tehdä toisin vai onko se joku luonnonlaki, että suomalainen yritys osaa kyllä keksiä ja rakentaa, mutta ei myydä eikä markkinoida?

  Onko vika taidoissa vai asenteessa?

  Anne Korkiakosken kanssa markkinoinnin perimmäisten kysymysten äärellä Hankenin professori Jaakko Aspara.

  Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

 • Internetin avulla yhä useammat koneet ja laitteet voivat olla keskenään yhteydessä. Teollinen internet muuttaa tuotantolaitoksia ja tehtaita. Fiksut kodinkoneet hoitavat pian asioita puolestamme. Millaisesta vallankumouksesta on kyse?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Soneran teknologiajohtaja Jari Collin ja tietokirjaiilija Ari Saarelainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä