Aktuellt 17

ke 15.6.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Alexander Stubb tar time out över sommaren. Han meddelade idag att han har tackat nej till en ny ministerpost och fortsätter som helt vanlig riksdagsman i höst.

Talvivaaras ledning har idag under sin bolagsstämma försökt övertyga aktieägarna om att det krisdrabbade gruvbolaget kommer att överleva, bara man börjar satsa på annat än gruvor. Men tiden börjar rinna ut, likaså pengarna som förutspås ta slut innan årsskiftet.

Wärstila har nu avslutat sina samarbetsförhandlingar - 183 tvingas gå, främst från Vasa.

Det lutar mot ett historiskt brittiskt utträde ur EU i nästa veckas folkomröstning. Hur det kommer att gå vet ändå ingen, många britter vet inte vad de ska rösta om och att Storbritannien hör till EU.

Hur ska man kunna välja rätt kost när det finns så mycket rekommendationer om både etisk, miljövänlig, hälsosam och billig mat som vi borde äta? Kostråden har blivit allt fler och maten en allt större del av vår livsstil.

Dagens debatt handlar om utmaningarna med att leva som homosexuell, det här med anledning av masskjutningen i en gayklubb i Orlando.

Lähetykset

 • ke 15.6.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - En viktig dag på arbetsmarknaden. Statsminister Juha Sipilä ville blanda sig i och köra fram en arbetsmarknadsmodell som gynnar exporten. Facket ville att alla branscher förhandlar skilt. Resultatet kan bli ökade löneskillnader och strejker och en ny roll för arbetsgivarcentralen EK. Proferssor emeritus Guy Ahonen berättar om den nya tiden på arbetsmarknaden.
  - Finland får kritik i ny Amnesty rapport, bl.a. för behandlingen av asylsökande. Rapporten tecknar en ytterst dyster bild av mänskorättsläget idag.
  - Hör ett reportage från ökända Rosengård i Malmö om hur lätt en hämndspiral kan uppstå.

 • - När Finland splittrar familjer vid asylbeslut bryter det mot FN:s barnkonvention. En konvention våra myndigheter borde känna bättre till.
  - Hungersnöd råder nu officiellt i Sydsudan trots att hungerkatastrofer går att förutspå.
  - Rinkeby upplevde en kväll och natt av våld. Sverige har 15 områden med mycket sociala problem och kriminalitet. Förebyggande åtgärder behövs, säger kriminolog.

 • -Trump i ny tweet om invandringen i Sverige: "Fungerar fantastiskt - INTE". Svenskarna förbereder infokampanj.
  -Vicepresident Pence i Bryssel med lugnande besked, men Europa måste betala för sitt försvar.
  -Vasa vill ha Tesla-fabrik, men expertis uppmanar att vänta med el-bilarna. De blir billigare och säkrare
  -Metamfetamin i allt större mängder i Finland, och farligare.
  -Spänningen stiger mellan albaner och serber i Kosovo. Men det blir inte krig.

 • - Kommunikationsminister Anne Berner handlade fel men prickas inte för agerandet i Finavia.
  - Alternativa sanningar och falska nyheter. President Trump ger exempel för politiker runtom i världen. Per Schlingmann har tillämpat en del metoder i Sverige.
  -Ta ut sjukledighet eller lättare jobb? Alltfler väljer jobbet, men gör de det frivilligt, undrar facket.
  -Stoppa turismen för organtransplantationer, kräver mänskorättsaktivister. Fasansfull information om "Falun Gong-organ" från Kina.

 • -Ökande antal finländska män utanför arbetsliv, skola, socialbidrag. Ökande ojämlikhet, varnar forskare.
  -Risken för traditionellt krig ökar hotbilder och försvarbudget. Regeringens försvarsredogörelse ger föga överraskningar, men välkomnas av försvarsbloggaren Corporal Frisk.
  -Trafigura utreddes för lite inför Terrafame-räddning, anser riksdagspolitiker. Tandlös lagsitftning mot "onda" multinationella företag.
  -Uppsving för privata och religiösa skolor efter presidentskiftet i USA. Kristet jubel.

 • -Regeringen avstår från planerad båt- och motorcykelskatt. Båtfolket gläder sig, men nu måste staten hitta 80 miljoner euro på annat håll.
  -Adressen kan avgöra kreditvärdighet. Nu utreds fall av diskriminening p.g.a. boningsort.
  -Går allt rätt till ifråga om flyktingavvisningarna till Irak, undrar Flyktingrådgivningen. Hårdare press på asylavvisade.
  -Miljöministeriet lovar hård uppsikt över Terrafame. Frågetecken om miljöskydd och vattenbassänger när Trafigura går in som delägare.

 • Utkomststödet hotat när FPA tog över kommunernas uppgifter. Upprördhet på cancerkliniken.
  Ingen lyxbostad för Svenska folkskolans vänners kanslichef. SFV beroende av omgivningen.
  Nationella säkerhetsrådgivarens avgång i USA avsöjar nya problem i Trumpförvaltningen. Oscar Winberg besökte Aktuellt17-studion.
  Arktiska rådet väntar på besked om USAs inställning till klimatförändring och miljöpolitik. Finland tar över ordförandeskapet i maj.
  Korruption i fransk politik - varför är den så vanlig? Reportage från Paris,

 • -Åboland gläder sig över kommunikationsminister Anne Berners besked: Det blir inga avgifter på förbindelsebåtarna. Närheten till kommunalvalet avgjorde?
  -En tredjedel av högskolestuderande upplever stor stress. Mer hälsoproblem i yrkeshögskolorna.
  -Läkarförbundet motsätter sig dödshjälp. Satsa hellre på palliativ vård än eutanasi, säger majoritet av läkarna i Finland.
  -Saab-konkursen i Trollhättan gav mer bra än dåligt. Och snart byggs det bilar igen hoppas optimisterna.

 • Trafigura ny finansiär i Terrafame, med staten som fortsatt majoritetsägare. Ger framtidstro i Sotkamo.
  Miljöorganisationer oroliga över Trafiguras dåliga rykte.
  Saab investerar 20 milj euro i Aaltouniversitetets mikrovågskunnande.
  "Nära dig" fortsättningsvis SFP-slogan i kommunalvalet
  Över 200 000 finländare får ny arbetsgivare i vårdreformen. Oro på kommunkryssningen.
  Prestationsångest kan kräva krishjälp. Aktuellt då studentskrivningarna inleddes idag.

 • Allt fler barn blir utsatta ut för sexuellt utnyttjande på nätet. Men hur vanligt det här är vet myndigheterna inte riktigt, mörkertalet är enormt.

  Hur ska man som förälder förhållla sig till hoten på webben utan att bli för naiv, men inte heller bli paranoid? Vi frågar sexualterapeuten Suss Åhman.

  Varför fortsätter långtidsarbetslösheten att öka trots att antalet lediga arbetsplatser nu är rekordstort. Den här nöten försöker politiker och forskare febrilt nu knäcka.

  Vi besöker också det amerikanska rostbältet, för att träffa en utdöende art - den amerikanska industriarbetaren. Trots Trumps stora löften fortsätter fabrikerna att flyttas till låglöneländer.

  Finansministeriet vill förenkla företagsbeskattningen, för att få företagen att växa och tillväxten att öka.

  Vill man kringgå beskattningen helt finns det skatteparadis. Det här vet också bankkoncernen Nordea mycket väl, som har svetsats av EU-parlamenter för sin inblanding i Panamahärvan.

 • Piska och tvångsaktivering ska få upp långtidsarbetslösa från sofflocket och lösa Finlands sysselsättningsproblem. Det här hoppas en grupp forskare som idag har presenterat en ny modell för socialskyddet.

  Sysselsättningsfrågan är en av regeringens största utmaningar just nu, modellen väntas väcka mycket diskussion.

  Svenska nationalekonomen Oskar Nordström Skans kommer med ett svenskt recept mot arbetslöshet.

  Ryska nättrollen börjar allt aktivare sticka fram sina fula trynen, nu när det vankas politiska val i både Frankrike och Tyskland.

  Anders Mård, Yle Nyheters medarbaterare i Ryssland, påpekar ändå att ryska hackers är betydligt farligare än ryska troll.

  Också statsminister Juha Sipilä följer med oro med utvecklingen i världspolitiken, och oroar sig inför de stora europeiska valen i år. Här hemma ser han sysselsättingen som det största hotet.

 • Regeringens kryptiska möte som inte var ett krismöte har avslutats, och allt är frid och fröjd försäkrar statsminstern.

  Regeringens planerar på att drastiskt minska på antalet tingsrätter väcker hård kritik. Tingsrättsreformen anses äventyra rättsskyddet på svenska.

  Också tingsdomare Mika Illman är kritisk, och frågar sig varför det verkar som om just svenkspråkiga tingsrätter drabbas så hårt.

  Intresset för Helsingfors historiska borgmästarval är stort. Tidigare ministrar och partiordförande står nu på rad i hopp om att bli herre på täppan i huvudstaden. Men vem ska Sfp kasta in i leken?

  Smyckesbranchen hoppas på guld och gröna skogar, genom ny exportsatsning.

  Varför besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel EU:s bråkstake Polen just nu? Är det bara en slump? Yles tidigare Berlin-korrespondent Dan Ekholm förklarar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä