Kultakuume

Keskiajan heinäkuun Kultakuume

 • 49 min
 • ei kuunneltavissa

Varaslähtö keski-aikaan! Yle Radio 1:n heinäkuu on omistettu keskiajalle. Kultakuume polkaisee sen käyntiin kesäkuun viimeisenä torstaina suorassa lähetyksessä Turun Keskiaikaisten markkinoiden avajaisista.

Elviira Pulli tekee väitöskirjaa, jonka tutkimusaiheena on ruumiillinen väkivalta keski-ajan hengellisessä elämässä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta Lutherin teeseistä. Dosentti Liisa Seppänen kertoo, miten reformaatio vaikutti turkulaisten arkeen.

Suomen ainoa keskiaikainen, kokonaan suomalainen pyhiinvaellusreitti noudattelee sitä tietä, jota pitkin Piispa Henrikin pyhät luut tuotiin Turkuun.

Rakkautta keskiajalla. Filosofian tohtori Eva Ahl-Waris kertoo Pyhästä Valentinuksesta ja rakkaudesta keski-ajalla.

Suorassa lähetyksessä kuullaan myös Elviira Pullin ja Räikkä-yhtyeen keskiaikaista musiikkia

Kultakuumeen juontaa Ari Meriläinen.

 Lue lisää Keskiajan heinäkuusta: Tänä kesänä Yle Radio 1:ssä on Keskiajan heinäkuu

Lähetykset

 • to 30.6.2016 15.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Pakopelissä pitää päästä vapaaksi 60 minuutissa. Pakopelit, eli pakohuoneet, ovat tulleet Suomeenkin. Kultakuume vieraili tamperelaisessa Mysteeri-pakopelipaikassa, missä mysteeripäällikkö Juha Jokinen kertoo, mitä pakopeleissä oikein tapahtuu.

  Pelit ja pelaaminen ovat vahvasti läsnä arjessamme. Pelien tavoitteellisuuden hyödyistä arjessa kertoo Kultakuumeen studiossa maailman ensimmäinen pelillistämisen professori Juho Hamari.

  "Pysy aina pikkuveljenä/siskona ja lintuna, älä koskaan valmistu!" Juha Hurme pitää puheen valmistuvalle.

  Kronos-talo suljettiin ihmisiltä tuhanneksi vuodeksi - mitä Pöytyällä näkyy nyt puolen vuoden jälkeen? Taiteilijakaksikko IC-89 kommentoi talon ja pihapiirin sulkemisella ihmisen kyltymätöntä halua omistaa ja hyödyntää maata ja maapalloa.

  Museot ovat muutoksen tilassa ja suositumpia kuin koskaan. Ateneum, Kansallismuseo, Suomen pelimuseo sekä Tampereen museoiden kokoelmakeskus paljastavat tuoreessa dokumentissa "Kohti tulevaisuuden museota" millaisessa muutoksen tilassa ne elävät.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • "The Haus" on todennäköisesti maailman suurin katutaide-galleria. Katutaidetaiteilijoiden näyttelytilana toimii läntisen Berliinin keskustassa sijaitseva entinen pankkirakennus, joka puretaan kesällä. "The Haus" on ollut valtava menetys.

  Taidetta tehdään purettaviin rakennuksiin Suomessakin. Tänä kesänä purkutaidetta tehdään ja nähdään ainakin Mäntyharjulla, missä taiteilijat ovat 1980-luvulla rakennetun kerrostalon kimpussa.

  Mielikuvitus ja taide syntyivät väsytysmetsästyksen tuloksena. Näin väittää mediataiteilija Mikko Ijäs, joka teki elokuvan ja väitöskirjan ihmisen kulttuurin alkuperistä. Tuntien ajan saaliin perässä juokseminen aiheuttaa hallusinaatioita, jotka lopulta johtivat kalliomaalausten tekoon.

  Moderni tanssi teki naisistakin luovia taiteilijoita. Elokuva "The Dancer" kertoo modernin tanssin edelläkävijän Loïe Fullerin tarinan. Tanssin tutkija Johanna Laakkosen mukaan omilla koreografioillaan esiintyneet modernit naistanssijat olivat vallankumouksellisia: he muuttivat käsitystä siitä, mitä nainen voi tehdä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Verkossa leiskuvat vihaviestit ovat saaneet nuoret taiteilijat ryhtymään toimeen. Kuvataiteilijaksi valmistuva Eetu Kevarinmäki on tutkinut suuren aineiston verkkokuonaa ja tehnyt teoksia, jotka ovat kuin särötettyjä sosiaalisen median profiilikuvia. Näyttelijä Oona Airola ja toimittaja Laura Airola keräävät vihapuhehaastatteluja dokumentaariseen teatteriesitykseen "Koko Suomi vihaa".

  Esitystaiteilija ja katsoja ajavat Fiat Unolla kahdestaan Helsingistä Jäämerelle. Ajatuksen siirtymäriitiksi ja sielunvaellukseksikin kutsutuun Jäämatka-esitykseen ohjaaja Lauri Antti Mattila sai pitkällä liftausmatkalla.

  Sattuma teki Fiskarsin saksista oranssit. Olof Bäckströmin vuonna 1967 suunnittelemista ikonisista saksista piti tulla punaiset, vihreät tai mustat.

  Vain soittotaito ratkaisee. Sinfoniaorkestereiden koesoitot tehdään sermin takaa ja raatilaiset eivät tiedä, kenen soittoa kuuntelevat. Näin varmistetaan, että raati tosiaan keskittyy koesoitossa olennaisimpaan seikkaan: miltä soitto kuulostaa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

 • Nyt tulevat 1990-luvun loppupuoliskolla syntyneet taiteilijat. Amos Anderssonin Generation 2017 -näyttely esittelee neljäkymmentäkaksi 15-23 –vuotiasta taiteilijaa. Näyttelyn kuraattori Laura Köönikkä ja taidehistorioitsija Tuomas Laulainen pohtivat, miten 1990-luvulla syntyneet taiteilijat käsittelevät teoksissaan ympäristöään ja yhteiskuntaa.

  Generation 2017 -näyttelyn taiteilijat Lumi Tuomi ja Felix Bade kertovat teoksistaan.

  Kansallisoopperan ja -baletin tuleva pääjohtaja Gita Kadambi ei tyydy vain hallinnointiin. HKO:n intendenttinä parhaillaan toimiva Kadambi tulee osallistumaan myös taiteelliseen työhön sparraten oopperan ja baletin taiteellisia johtajia.

  Händelin Messias-oratoria kajahtaa lauantaina Senaatintorilla tuhannen laulajan voimin. Kuoronjohtajalle suuri kuoro ja ulkoilmatila ovat haaste.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Museot haluavat muistaa vaikeita aiheita ja tarjota foorumin myös vähemmistöille. Torstaina vietettävän Kansainvälisen museopäivän teema on ”Museot ja kiistanalainen historia”. Kultakuumeessa kysytään, miten puhutaan siitä mistä vaietaan. Vieraana palkitun Helsingin kaupunginmuseon näyttelykuraattori Jari Harju.

  Kalevalan Aino oli aikansa downshiftaaja. Väitöstutkija Tiina Piilolan tulkinnan mukaan Aino ei taipunut ulkoisiin odotuksiin eli rooliin vanhan tietäjän vaimona, vaan oli uskollinen itselleen.

  Leevi Lehdon kymmenen vuotta sitten perustaman ntamo-kustantamo löysi uuden luotsin, Jarkko S. Tuusvuoren.

  Kerrostetut kollaasityöt yhdistävät tämän päivän Helsingin ja menneisyyden haamut Sadan vuoden aikahyppy näyttelyssä. Projekti on valokuvataiteilija Karoliina Veijon kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle ja I.K. Inhalle. 110 vuotta Inhan jälkeen syntynyt Karoliina Veijo on yhdistänyt Inhan kuvat omiinsa, jotka on ottanut modernissa Helsingissä.

  Gita Kadambi on Kansallisoopperan ja -baletin uusi pääjohtaja. Valinnassa painotettiin osaamista luovien henkilöiden johtamisessa ja taloudenpidossa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.
  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Muoti nykyisellään pitää kyseenalaistaa. Tätä mieltä on Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin Ilari Laamanen. Hän on kuratoinut Fashion after fashion -näyttelyn New Yorkin Taiteen ja designin museoon. Suunnittelija Elina Peltonen toivoo muodin olevan tulevaisuudessa vähemmän merkki- ja statusriippuvaista.

  Laulu syntyy läsnäolosta ja rakkaudesta musikkiin. 90-vuotias legendaarinen laulutaiteilija ja pedagogi Dorothy Irving piti mestarikurssin Järvenpäässä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen oppilaille.

  Hyvinvointivaltio on sotaa parempi tarina. Tätä mieltä on kolumnisti, kirjailija Marjo Niemi.

  Heikki Willamo ammentaa valokuviinsa kalliomaalauksista ja taiteilijoiden teoksista. Myyttinen matka -näyttely etsii vastausta kysymykseen, mitä ajatteli tuhansia tai kymmeniätuhansia vuosia sitten elänyt eurooppalainen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Nykysirkus on vauhdikasta ja intiimiä rajojen rikkomista. Cirko-nykysirkusfestivaali tuo vuosittain Suomeen sirkusta kaikkialta maailmasta. Kultakuumeessa sirkusharrastamisen ja -ammattilaisuuden vaatimuksista kertovat sirkustaiteilijat Olli Vuorinen ja Kristiina Tammisalo, joka myös opettaa harrastajia Circus Helsingissä.

  Suomalaisen nykysirkuspioneerin Maksim Komaron mielestä sirkuksen suosio harrastuksena voi olla jopa haitaksi sirkusammattilaisuudelle.

  Anu Pentik kuljettaa savea mukanaan myös matkoilla. Pentik luo keramiikasta pohjoisen luonnon karuutta ja leiskuvia värejä. Pentik kertoo Kultakuumeessa miltä savi taiteilijan käsissä tuntuu.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

 • Taidekeramiikan ja käyttöesineiden grand old ladyn Anu Pentikin näyttely keräsi Taidehalliin ennätysyleisön. Esillä oli Pentikin ennen näkemättömiä, suurikokoisia, Lapin luonnosta vaikutteita ammentavia keramiikkainstallaatioita. Kultakuume kävi tapaamassa taiteilijaa näyttelyn viimeisenä päivänä.

  Pertti Jarla puhuu älykkäistä ja alkeellisista ideoista, kotikasvatuksesta ja siitä, mikä on paheksuttavaa. Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto antoi perjantaina 15 000 euron palkinnon sarjakuvataiteilija Pertti Jarlalle "monimielisten väärinkäsitysten jokapäiväisestä sarjanaurusta".

  Yhteiskunnan kahtiajako synnytti fantasitrilogian. Graafikko-esikoiskirjailija Erika Vikin romaanitrilogia on yhdistelmä villiä länttä, luonnonmagiaa ja höyrykoneita ihannoivaa steampunkia. Kultakuumeessa Vik kertoo, miten kahdenkymmenen vuoden aikana syntyi runsas fantasiamaailma, jossa paistaa kaksi aurinkoa.

  Turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk on joutunut lähtemään maanpakoon kotimaastaan, saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja myös palannut takaisin. "Ennen minulla oli 3 henkivartijaa, nykyään vain yksi", kertoo Helsingissä vieraillut Pamuk.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Kirjan tarinan voi uskoa tai sitä voi epäillä. Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Juha Itkonen nousevat Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla lavalle kollegoidensa kanssa. Silloin ei haastatella vaan keskustellaan kollegoiden kesken.

  Yle vie katselijat Helsinki Lit -festivaalille Areenassa ja televisiossa. Kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärvi isännöi lähetykset.

  #StopHatredNow peräänkuuluttaa tasavertaisuutta taiteen kentälle. "Keski-ikäinen valkoinen mies voi olla näyttämöllä mitä vain, mutta koska olet nähnyt pyörätuolissa olevan ihmisen Kansallisteatterin näyttämöllä?", kysyy koreografi Sonya Lindfors.

  Tanssiva karhu -runouspalkintoehdokkaiden esittelyvuorossa on Catharina Gripenbergin ja hänen teoksensa "Handbok att bära till en dräkt". Kirja käsittelee perustavanlaatuista sopeutumattomuutta – olomuotoa, johon ei löydy neuvoja itsehoito-oppaista.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

 • Massasta poikkeavat tv-sarjat nousevat suosikeiksi. Kultakuume vieraili helsinkiläisravintolan järjestämässä Twin Peaks -katseluiltamassa, jossa virittäydyttiin sarjan tulevaan, kolmanteen tuotantokauteen. Retrosarjojen viehätystä Kultakuumeen lähetyksessä avaa Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnan tutkijatohtori Jenni Hokka.

  Sirpa Kyyrösen Ilmajuuret-teoksen äiti yrittää olla kaikkivoipainen. Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokasta.

  Alvar Aalto oli työhullu seuramies, megaverkostoituja ja myös elokuvafriikki. Jo nuorena miehenä kansainvälisesti tunnettu Aalto oli aikanaan intensiivisesti tekemisissä kaikkien eri alojen taiteilijoiden kanssa. Ateneumin näyttely esittelee Aallon tuotannon lisäksi teoksia hänen läheisiltä ystäviltään ja modernismin mestareilta.

  Venetsian taidebiennaalissa Suomea edustaa Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin ensimmäinen yhteinen teos "The Aalto Natives". Joka toinen vuosi olevaa nykytaidetapahtumaa on järjestetty vuodesta 1895.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Didrichsenin taidesäätiö sai arvokkaan lahjoituksen. Mukana on esim. Schjerfbeckin, Thesleffin, Simbergin, Dalín ja Mirón maalauksia. Lahjoituksen myötä Didrichsenin taidesäätiöllä on nyt Euroopan suurin Britannian ulkopuolinen Henry Mooren (1898-1986) pronssiveistosten kokoelma.

  Tänään on ensimmäinen kansanmusiikin päivä. Viisikymmentä vuotta sitten kansanmusiikkia pidettiin perinteisiin kangistuvana reliikkinä. Nyt sen parissa sykkii elämänilo ja into. Kultakuumeen vieraina Kansanmusiikin päivänä ovat professori Kristiina Ilmonen ja kanteletaiteilija Maija Kauhanen.

  Museoinstituutio on selvästikin kriisissä, kolumnoi Otso Kantokorpi. "Brändin rakentaminen on keskeinen taikasanamainen asia, kun museot yrittivät tehdä itsestään kiinnostavia ja moderneja."

  Kultakuume esittelee toukokuussa kuusi Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokasta.
  Tänään on vuorossa Harri Nordell teoksellaan Hajo.

  Tekijänoikeuksien maailma on kiinnostava, mutta sekava ja tunteita herättävä. Toimittaja Jukka Mikkola seikkailee uudessa radiosarjassaan tekijänoikeuksien historiassa ja nykypäivässä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Toista päivää kulttuuriministerinä toimiva Sampo Terho (ps) ei pidä kulttuuria kevyenä salkkuna. Itsenäisuuden juhlavuotena tehtävää riittää. Ministerikaudelle osuu myös Taiteen edistämiskeskuksen johtajan nimittäminen ja VOS-uudistus.

  Franz Kafkan Oikeusjutun pääosan esittää Rovaniemellä velvoiteoikeuden professori. Eläkkeelle jäävä dekaani Juha Karhu arvelee monen tavallisen ihmisen ymmärtävän, että oikeus on välillä aikamoista teatteria.

  Graafikkolegenda Erik Bruun: Linnut ovat suurenmoisia otuksia. Tänään julkaistaan Suomi100-postimerkkejä, jotka ovat graafikko Klaus Welpin ja graafikkolegenda Erik Bruunin töitä. Bruunin Arktika-pienoisarkissa esitellään pohjoisessa pesiviä muuttolintuja.

  Yleisradion runouspalkinto Tanssiva Karhu -ehdokkaista esitellään tänään Erkka Filanderin teos Torso. Teoksen kantavia teemoja ovat marttyyrius ja yhdelle asialle pyhitettyjen rakennusten arkkitehtuuri.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

Klipit

 • Kalevalan naishahmojen tarinoissa on kerroksia, joiden huomaaminen vaatii intuitiota. Perinteisessä kaavamaisessa luennassa eepoksen keskeisten naishahmojen, Ainon, Louhen, Marjatan ja Lemminkäisen äidin syvyys on jäänyt oivaltamatta, sanoo Kalevalan naisten tarinoista lauantaina Jyväskylässä väittelevä Tiina Piilola. Toimittaja on Meeri Ylä-Tuuhonen.

 • Perussuomalaisilla ei ole vanhoja tiukkoja kulttuurisidonnaisuuksia puolustettavana. Toista päivää kulttuuriministerinä toimiva Sampo Terho (ps) pitää kuitenkin tärkeänä myös korkeakulttuurin valtakunnallista saatavuutta. Toimittaja Janne Junttilan haastattelussa Terho kertoo mm. arvopohjastaan ja suosikkiteoksistaan, joihin kuuluu Sibeliuksen Kullervo ja Mika Waltarin historiallisen romaanit. Kuva: Erik Vierkens

 • François-Auguste Biard (1799-1882) oli Ranskan viimeisen kuninkaan Ludvig Filipin hovimaalari, joka kulki kuninkaan varustaman ensimmäisen tieteellisen retkikunnan mukana Lapissa vuonna 1839. Tutkimusretken oppaana toimi Lars Leevi Laestadius, tiedemies ja monikielinen kosmopoliitti. Rovaniemen taidemuseo Korundi on vihdoin saanut Biard'in ainutlaatuisia Lappi-aiheisia tauluja näyttelyynsä, joka jatkuu juhannukseen 2017. Näyttelystä kertoo museon johtaja Hilkka Liikkanen. Tapaamme myös paikallisen ranskalais-suomalaisen yhdistyksen puheenjohtajan, kunniakonsuli Marja Jalkasen. Rovaniemen ranskalaista maaliskuuta 2017 kunnioitti kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois, joka johti Rovaniemen kamariorkesteria kahdessa konsertissa. Yleisön iloksi Gallois'n puoliso, taiteilija Tiina Osara maalasi konserttimusiikin inspiroimana suurelle kankaalle. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle

 • Ranskalainen, moninkertaisesti palkittu kirjailija Paola Pigani vieraili Suomessa 7-8.4.2017. Hänen esikoisromaaninsa N'entre pas dans mon âme avec les chaussures (Ranska 2013) ilmestyi suomennoksena Älä astu sieluuni kengät jalassa. Kirjailija esitteli ranskalaisten romanien kohtalosta viime maailmansodassa kertovasta teostaan mm. Ranskan instituutissa ja Kulttuuritalolla romanien kansallispäivän kunniaksi. Kirjailijaa haastatteli Kultakuumeen lähetyksessä Sini Sovijärvi/Yle

 • Italialainen kapellimestari, pianisti, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi piti 6.4.2017 Musiikkitalon Camerata-salissa esitelmän ja konsertti-illan, jossa hän vertaili Italian ja Suomen kansallishymnien sävelkulkuja ja historiaa. Italian kulttuuri-instituutin järjestämässä tilaisuudessa esiintyi myös pianisti Janne Oksanen, jonka kanssa Adriano Bassi soitti Oksasen nelikätisesti pianolle sovittaman version Sibeliuksen Finlandiasta. Bassi tunnetaan innokkaana Sibelius-tutkijana, joka luennoi Suomessa myös Sibeliuksen juhlavuotena 2015. Maestro Adriano Bassin tapasi toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Elokuvaohjaaja, visionääri tiedemies, nerokas keksijä, suuri sukeltaja, merten tutkija ja seikkailija, punainen pipo päässään kapteeni Jacques- Yves Cousteau oli viime vuosisadalla kansainvälinen legenda. Ranskalainen ohjaaja Jerome Salle teki yllättävän elokuvan Cousteau’n elämästä. Toimittaja Marc Helfer kävi tapaamassa elokuvantekijöitä.

  Meribiologi Harri Kuosa kävi Niina Mäkeläisen kanssa katsomassa elokuvan.

 • Armo on pientä ja kaunista, oman vajavaisuuden tunnistamista. Kultakuumeessa armon merkitystä miettivät vankilasta vapautuneet porttiteatterilaiset Pete, Hilu ja Miska, ohjaaja-dramaturgi Tuija Minkkinen ja armosta kirjan kirjoittanut elämäntapavalmentaja Taru Hallikainen. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin - Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme auttaa valinnassa.

 • Aleksandr Puskinin runoromaaniin ja Pjotr Tsaikovskin sävellykseen perustuvasta Jevgeni Onegin –oopperasta nähdään tänän keväänä ainakin kolme tulkintaa. Professori Pekka Pesonen ja dramaturgi Juhani Koivisto kertovat teoksen yllättävistä taustoista. Toimittaja Lisa Enckell.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä