Kultakuume

Taidetta ilman väkivallan uhkaa

 • 47 min
 • ei kuunneltavissa

Residenssi turvaa vainottuja taiteilijoita. Artists at Risk -projekti tarjoaa residenssipaikkoja taiteilijoille, joita vainotaan omassa maassaan. Suomenlinnassa sijaitseva residenssi majoittaa taitelijoita lyhytaikaisesti, auttaa käytännön järjestelyissä ja antaa mahdollisuuden tehdä työtä ilman väkivallan uhkaa. Hankkeen perustajat Marita Muukkonen ja Ivor Stodolsky kertovat residenssistä.

Hodhayfa Salih ja ei-päätös. Irakilainen kuvataiteilija tuli viime syksynä Suomeen hakeakseen turvapaikkaa. Hän sai kielteisen päätöksen. Miltä se tuntuu?

Hän kuvasi Ilmestyskirja. Nytin. Vittorio Storaro on yksi maailman merkittävimmistä elokuvaajista. Hän on myös yksi bolognalaisen Il Cinema Ritrovato –festivaalin vieraista ja Kultakuumeen haastateltava.

Anja Erämaja on runoa, draamaa ja stand upia. Kultakuume esittelee Ylen Tanssiva karhu –runouspalkinto –ehdokkaan.

Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

Lähetykset

 • ma 4.7.2016 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nollapisteessä ei kiinnosta mikään, sanoo renessanssitutkija ja Yliopistolehden entinen päätoimittaja Pekka Matilainen. Hänen puolielämäkerrallinen kirja "Takaisin nollapisteeseen" kertoo 1960- ja 1970-lukujen vaihteen Helsingin viinatrokareiden, narkomaanien ja pikkurikollisten maailmasta.

  Sata esinettä ja sata tarinaa Suomesta. Design-museon uudessa näyttelyssä kerrotaan itsenäisen Suomen tarina sadan ympäri maata kerätyn esineen avulla.

  Tove Janssonin alkuperäiskuvitus koristaa ensimmäista Muumi-taidemukia. Helsingissä tänään julkistettuun mukiin on painettu Janssonin kansikuvapiirros kirjaan "Taikurin hattu".

  Rovaniemi kunnostautuu Ranska-aiheisilla huipputapahtumilla Frankofonian henkeen. Korundissa on nähtävänä Francois Auguste Biard'in maalauksia Ranskan viimeisen kuninkaan eli Ludvig Filipin Lapin matkalta vuodelta 1839 ja musiikkivierailulla Rovaniemellä on käynyt kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Tämän ajan nuoruutta etsittiin kirjoituskilpailussa. WSOY:n "Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta" – kilpailun voittajaksi nimimerkin takaa paljastui keski-ikäinen mies.

  Suomen mahtimiehistä syntyy uusia oopperoita. Kolmesta Suomen historian myyttisestä miehestä, Nobel-kirjailija F.E Sillanpäästä, marsalkka Karl Gustaf Mannerheimista ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisesta luodaan kustakin oma oopperansa. Kultakuumeen haastateltavina säveltäjät Seppo Pohjola, Tuomas Kantelinen ja Maija Ruuskanen.

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein, kirjoittaa kolumnissaan Marjo Niemi.

  Joukko suomalaisgallerioita on mukana Tukholmassa tällä viikolla pidettävillä isoilla taidemessuilla. Tapahtumaa koordinoivan Timo Soppelan mukaan messut ovat tärkeitä verkostoitumispaikkoja.

  Palkittu dokumenttielokuva "Hyvä postimies" kuvaa pakolaiskriisiä. Se on kertomus Turkin rajalla sijaitsevasta pienestä bulgarialaisesta kylästä. Suomalaisbulgarialaisen Tonislav Hristovin ohjaama elokuva yhdistää absurdin humoristisia piirteitä traagisiin sävyihin.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Kymmenen vuotta sitten Pertti Jarla halusi vitsailla kaksimielisyyksillä kuten aikoinaan Pahkasiassa. Nyt kaikki tietävät, mitä tarkoittaa "fingerporimainen".

  Jyrki Karttusen uusi tanssiteatteriesitys iskee ilkikurisesti öykkäreitä vastaan. Suurieleinen ja kimaltava "Jemina – The Great American Show!" pistää miettimään sukupuolia roolileikkinä.

  Lapsettomuuden kipu tiivistyi Odotuksen kuviin. Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta kuvasi viisi vuotta valokuvateostaan viidestä naisesta ja heidän kohtaamastaan lapsettomuudesta.

  Kaustisilla soi kansanmusiikki kesällä jo viidettäkymmenettä kertaa. Kaustisen juhlien synty vahvisti pelimannikenttää ja pitää sen yhä elävänä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Kirjailija Katja Kettu kirjoitti Meksikossa uutta romaniaan käsin. Merenpoukamissa punaiseen vihkoon kirjoitetuista lauseista syntyy vähitellen tarina. Mutta millaista oli matkailla Meksikossa nyt, kun presidentti Trump suunnittelee muuria Yhdysvaltain etelärajalle?

  Elävillä kirjoilla rasismia vastaan. Punainen Risti viettää rasisminvastaista viikkoa. Pohjois-Pohjanmaalla ennakkoluuloja hälvennetään tarjoamalla kirjastoissa eläviä kirjoja. Lainata voi vaikkapa maahanmuuttajan, papin tai kulttuuripersoonan.

  Kuinka kauan kestää, että säveltäjä on riittävän kuollut? Uudelleensuosion tai säveltäjän postyymin löytämisen buumit syntyvät arvaamattomasti. Haastattelussa musiikinhistorian professori Veijo Murtomäki.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma menee metsään. Pietari Kylmälä kertoo, millaisen metsän hän on runokirjoista löytänyt.

  Olympia-matkatoimisto täyttää 65 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on ensimmäinen Kleinbussi kaivettu esiin heinäladosta ja kunnostettu. 50-luvun alussa bussi vei matkaajia Pyhälle maalle ja aina Intiaan saakka.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi

 • Matti Ijäs mittailee mennyttä, mutta ei pumpulisoi sitä. Elokuvaohjaaja Matti Ijäs jää eläkkeelle Yleisradiosta, mutta ei aio lopettaa elokuvien tekemistä. Hän puhuu toimittaja Teemu Laaksosen haastattelussa paitsi elokuvistaan ja niiden henkilöistä, myös suhteestaan nostalgiaan.

  Sunnuntaina liputetaan tasa-arvon kunniaksi. "Älä oleta, vaan kysy", sanoo toimittaja Atlas Saarikoski ja antaa kolme ohjetta, joilla viedä yhteiskuntaa entistä tasa-arvoisemmaksi.

  Gay-teatteri on tasa-arvon teatteri. Helsingin Gay-teatteri perustettiin kymmenen vuotta sitten ja sen ensi-illat ovat aina olleet tasa-arvon päivänä. Teatterin pitkäaikaiset jäsenet tuottaja Mikko Autio ja ohjaaja Kim Gustafsson kertovat uuden ensi-illan kynnyksellä, miksi homoilla on oma teatteri.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Aleksandr Puskinin runoromaaniin ja Pjotr Tsaikovskin sävellykseen perustuvasta Jevgeni Onegin –oopperasta nähdään tänän keväänä ainakin kolme tulkintaa. Professori Pekka Pesonen ja dramaturgi Juhani Koivisto kertovat teoksen yllättävistä taustoista. Toimittaja Lisa Enckell.

 • Suomalainen Raoul Mannola opettaa Espanjassa espanjalaisia soittamaan flamencoa. Kitaristi on sanonut, ettei valinnut flamencoa, vaan se valitsi hänet. Nyt Mannola on kiertueella Suomessa ja vieraana Kultakuumeessa yhdessä tanssija Eleonora Bayaz kanssa .

  Reformaatio hävitti valtakunnasta niin katoliset tavat kuin tavaratkin. Nyt luterilaisessa kirkossa käy kato ja sen tavoista ei juuri piitata. Tämä rinnastus voi tulla mieleen Turun Linnan Valtapeliä -Reformaatio Suomessa –näyttelyssä, joka avaa uskonpuhdistuksen 500-vuotistaivalta.

  Marskin pöytään istutaan Mikkelin Sodan ja rauhan keskuksessa. Keskus on koonnut yhdentoista aterian sarjan marsalkka Mannerheimin ja viime sotien ruuista.

  Viides Cine Aasia Helsinki -festivaali käynnistyy. Joukko suomalaisia aasialaisen elokuvan entusiasteja oli sitä mieltä, ettei taiwanilainen Ang Lee ja japanilainen Hayao Miyazaki riitä ja perustetti aasialaisen elokuvan festivaalin.

  Into - parrakas vauva –musikaali on tehty vaativalle yleisölle eli pienille lapsille. Ohjaaja Juulia Tapola ja musikaalin vauva baritoni Jouni Bäckström tietävät, että huumorin on hyvä iskeä myös aikuiseen. Palkittua satumusikaalia esitetään nyt Hurraa! –festivaalilla.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Tsaikovski suostui kosintaan, jotta ei olisi kuin Jevgeni Onegin. Aleksandr Puskinin runoromaaniin ja Pjotr Tsaikovskin sävellykseen perustuvasta Jevgeni Onegin –oopperasta nähdään tänän keväänä ainakin kolme tulkintaa. Professori Pekka Pesonen ja dramaturgi Juhani Koivisto kertovat teoksen yllättävistä taustoista.

  Taskualbumiin mahtuu turvapaikanhakijan koko elämä. Suomen valokuvataiteen museo hankki kokoelmiinsa turvapaikanhakijoiden valokuvia. Älypuhelimella otettuihin kuviin rakkaita muistoja, rankkoja kokemuksia ja ajankuvaa.

  Baba Lybeck on oivaltanut Suomen monimuotoisuuden lukiessaan uusia kotimaisia kirjoja. Omaa kirjallisuustapahtumaansa Kirja vieköön luotsaavan Lybeckin mukaan ei ole olemassa vain yhdenlaisia suomalaisia.

  Rauman taidemuseo etsii uusia näkökulmia kansallistunteeseen ja Suomen symboleihin. Läänintaiteilija Marjo Heino kertoo Korkeemman kaiun saa –näyttelystä, jota varten on käynnistynyt teoshaku.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Svängin huuliharppumusiikki on yhdistelmä taiteellista kunnianhimoa ja kaurismäkeläistä huumoria. Jotain kiehtovaa huuliharpuissa täytyy olla, sillä nelihenkisellä yhtyeellä alkoi jo neljästoista vuosi yhdessä. Kultakuumeessa perehdytään pienen soittimen taikaan ja juontaja haastaa mestarit soitossa.

  Alasti ja paljaana näyttämöllä. Näyttelijänuransa alussa oleva Inna Tähkänen ja pitkän linjan näyttelijä Tuire Salenius tekevät Tampereen Työväenteatterissa roolit, jotka vaativat uskallusta, esimerkiksi oman seksuaalisuuden käsittelemistä.

  Iiu Susiraja kuvaa itseään julman humoristisesti. Susirajan surrealistinen mediataide haastaa katsojan pohtimaan arvoja ja asenteita. Taiteilijalle taide on tekemistä, sisältö tulee jos on tullakseen.

  Taide- ja kulttuurialan ammattilaiset vaativat muutosta Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Kannanoton on allekirjoittanut yli 12000 taiteilijaa ja kulttuurialalla työskentelevää ihmistä. Se esiteltiin Helsingissä taidemuseo Kiasman edustalla.

  Kultakuumeessa kuullaan myös juhlapuhe 60-vuotiaalle Ylen tv-toiminnalle.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Yle Teema ja Yle Fem yhdistyvät televisiossa huhtikuussa. Molemmat saavat omat kanavansa Yle Areenaan, jossa esimerkiksi elokuvien ympärille rakennetaan laajoja kokonaisuuksia.

  Kritiikki on siirtynyt nettiin ja sen tekijöinä on useimmiten harrastajakriitikko. Kultakuumeessa nettiin siirtyneen Kritiikin uutisten päätoimittaja Marissa Mehr ja Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Maria Säkö kertovat, mistä yleisö löytää laadukkaat ammattilaisten kritiikit.

  Taiteilija Emma Ainala kuvaa pirstaleista nykyaikaa. Viime vuonna Kuvataideakatemiasta valmistunut Ainala on ehtinyt herättää kriitikoiden ja yleisön mielenkiinnon mystisillä kuvillaan nykyajasta.

  Taiteilijan tie vei sellistä vanhainkotiin. Tanssitaiteilija Hanna Korhoselle kulunut vuosi on ollut tavallistakin erikoisempi: hän on tanssinut niin huumekuntoutujien, alakoululaisten, kuin ikäihmisten kanssa. Alvar Aallon arkkitehtuuri Seinäjoella loi tanssille aivan uuden ulottuvuuden.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Tuoreessa satukirjassaan Esi-isät ja taidenäyttelyssään taiteilija on kehittänyt omanlaisen mytologian. Miten oudot myyttiset hahmot ovat syntyneet ja mistä kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen ammentaa inspiraationsa?

  Venetsian biennaalin 2017 Aalto Natives -teoksen tekijät Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors piipahtivat Suomessa ja kertovat Puhuvasta munasta ja muista oudoista ilmiöistä.

  Omakustanteen julkaiseminen on sekä helppoa että suosittua. BoD:in Vera Wunderlichin kertoo miten helppoa se on.

  Ensi-iltansa saava elokuva Saattokeikka on niin säveliltään kuin soinniltaan täysin suomalainen. Pitkän linjan elokuvasäveltäjä Pessi Levanto on vasta nyt ensimmäistä kertaa taltioinut elokuvasävellyksiään suomalaisen sinfoniaorkesterin Jyväskylä Sinfonian kanssa.

  Kirjailija Göran Schildtiä muistetaan Turun merikeskuksessa Forum Marinumissa esitelmillä ja valokuvanäyttelyllä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Klipit

 • Agnes Baran ja Aamu Milonoff ovat 16-vuotiaita lukiolaisia, jotka ahmivat norjalaissarja Skamin tuotantokaudet melkein yhdeltä istumalta. Tyttöjen mielestä Skam kuvaa realistisesti nuorten elämää ja tarttuu rakkausasioiden lisäksi myös muihin tärkeisiin aiheisiin oikealla herkkyydellä. Mutta löytävät he sarjasta puutteitakin.

 • Poliitikot puhuvat meidät helvetistä kiirastulen kautta kohti pelastusta ja yhteisen matkan päässä odottavat uusi toivo ja parempi tulevaisuus. Tutkijatohtori Jouni Tilli tutki nykyhallituksen poliitikkojen puhetta ja huomasi, että niiden rakenne muistuttaa uskonnollista julistusta. Toimittajana Anna Tulusto.

 • Ranskalainen kuvataiteilija, kansainvälisesti tunnettu Jean-Louis Sauvat (s. 1947) esittäytyy Ranskan suurlähetystössä, jossa hänen vaikuttavia hevostaulujaan on nähtävänä 16 - 17.2 sekä 20 - 24.2.2017 klo 14 - 17.00. Haastateltavina taiteilijan lisäksi Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura ja kulttuurineuvos Jeannette Bougrab. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Kultakuumeen Sari Möttönen seurasi, miten Helen Schjerfbeckin taulua valmisteltiin kiertueelle osana Ateneumin juhlavuoden ohjelmaa.

 • Näyttelijä Antti Holman mielestä teatteri ei enää tavoita ihmisiä. Lontoossa asuva Holma kertoo Kultakuumeen haastattelussa suhteestaan teatteriin ja miten svengaavan suurkaupungin ilmapiiri on muuttunut. MTV3:n Putous- ja Kingi- viihdeohjelmien myötä kuuluisuuteen noussut näyttelijä puhuu kirjoittamisesta sekä julkisuudesta unohtamatta Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Donald Trumpia.

 • Uudenajan elokuvateattereissa on jotain samaa kuin vanhan ajan, mutta ei kuitenkaan. Helsingin Kallioon on perustettu vanha elokuvateatterin tiloihin uusi teatteri Riviera, joka vastaa nykyihmisen vaatimuksiin. Rivieran yksi perustajista, vähän alle nelikymppinen Atte Laurila ehti monta asiaa elokuva-alalla ennen Rivieraa, ennen kuin unelmasta tuli totta.

  Atte Laurilan lisäksi jututetaan teatteripäällikkö Hannele Pellistä Kino Tapiolasta, joka on vuoden 2013 alusta kuulunut arvostettuun Europa Cinemas -verkostoon. Verkoston tavoitteena on tukea eurooppalaista elokuvakulttuuria ja eurooppalaisen elokuvan näkyvyyttä.

  Pohjoismaiden ja Baltian suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin kuuluvan Finnkinon teattereissa panostetaan karkkiin, pop corniin ja limonadeihin osana elokuvakokemusta. Suunnitteilla on elokuvasalin ja baarin yhdistelmä ikärajoineen. Miksi pelkkä elokuvakokemus ei enää riitä? Haastattelussa on Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja sekä herkkumyyntiliiketoiminnan vetäjä Kalle Peltola.

  Lopussa puhetta Helsingin vanhimmasta elokuvateatterista, jonka toiminta uhkaa loppua. Vuodesta 1984 Orionissa elokuviaan esittänyt elokuva-arkisto aikoo siirtää toimintansa Helsinkiin nousevaan keskustakirjastoon. Loppuuko 90-vuotiaan elokuvateatterin tarina tähän? Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta kohtaavat Orionissa.

 • Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Toimittaja Kai Ristolakin haluaisi alalle.

 • Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen kirjoittivat keskustelukirjan isänä ja tyttärenä olemisesta, vaikka eivät ole sukulaisia. Neljän tyttären isä Otso Kautto kirjoitti muutama vuosi sitten isistä ja tyttäristä näytelmän, jonka paikkana oli auto. Kuva: Martial Trezzini/EPA

 • Eläinten tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisellä. Ainoastaan julmuus on ihmisen ominaisuus. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Tietokirjailijapalkinnolla tänä syksynä palkittu tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo, millaista on olla eläin. Toimittaja on Kai Ristola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä