Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Yleissivistys on renessanssin perintöä

 • 26 min
 • toistaiseksi

Italian kaupunkivaltioissa syntynyt renessanssi jätti mittavan perinnön läntisen maailman kulttuuriin. Kirjapainotaidon ansiosta renessanssin humanistien tekstit myös levisivät nopeasti laajalle alueelle.

Filosofian tohtori Timo Joutsivuo kertoo, että yksi keskeinen renessanssin jälki nykypäivään on yleistiedon merkityksen kasvaminen. Keskiajan skolastiikasta siirryttiin humanismiin, joka muun muassa korosti palaamista antiikin ja Raamatun alkulähteille. Lisäksi alettiin korostaa ihmisen yksilöllisyyttä ja omaa tahtoa.

Toimittajana Salme Unkuri.

Lähetykset

 • la 21.5.2016 12.12 • Yle Puhe

Jaksot

 • Saksalainen filosofi Georg Wilhelm Friedrich Hegel on vaikuttanut monien tuntemiemme filosofien ajatteluun, vaikka on itse jäänyt suurelle yleisölle melko tuntemattomaksi. Hegelin ajatuksilla oli suuri vaikutus muun muassa marxismiin.

  Väitöskirjatutkija Lauri Kallio Helsingin yliopistosta kuvailee Hegeliä ristiriitojen filosofiksi, joka yhdisti vastakkaiset asiat joksikin korkeammaksi. Tästä ajatuksesta on saanut nimensä Hegelin dialektiikka. Suomessa kansallista herättäjää J.V. Snellmania on pidetty puhdaslinjaisena hegeliläisenä, joka korosti muun muassa tavallisen kansan sivistystä.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

  Kuva: Yle/Kansalliskirjasto

 • Sirpaloitunut Eurooppa tarjosi Napoleon Bonapartelle oivan tilaisuuden valloittaa ja yhdistää maanosaa, kertoo Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta. Valistuksen ja vallankumouksen hengessä Napoleon myös edisti yhteistä hyvää muun muassa uudistamalla lainsäädäntöä ja koulujärjestelmää sekä rakentamalla sairaaloita.

  Professori Kolben mukaan Napoleon on osa Euroopan vahvaa historiallista itseymmärrystä. Napoleonin kautta voimme yhä pohtia, mikä eurooppalaisuudessa on olennaista, mikä paikallisuudessa on tärkeää, ja miten näiden asioiden välillä voidaan käydä vuorovaikutusta.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

  Kuva: Yle/Kuvapalvelu
  Maalaus: Montfort. Napoleon jättää jäähyväiset kaartilleen Fontainebleaun linnan hovissa.

 • 1700-luvulla lopulla Euroopassa alkoi vaikuttaa uusi taiteellinen ja älyllinen suuntaus - romantiikka. Romantiikka korosti järjen sijasta tunteita, vapautta ja mielikuvitusta, kertoo filosofian tohtori Markku Kekäläinen. Ihmisen pimeät puolet alkoivat kiinnostaa ja taiteilijasta tuli luova nero, joka oli välittäjä jumalallisen luovuuden ja inhimillisyyden välillä.

  Romantiikan vaikutukset näkyvät tänä päivänä muun muassa keskiajasta ammentavassa fantasiaviihteessä ja kauhutarinoissa. Myös koskemattoman villin luonnon arvostaminen on peräisin romantiikan ajalta.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

  Kuva: Wikimedia Commons
  Caspar David Friedrich: Abtei im Eichenwald

 • Englannissa 1500-luvulla syntynyt William Shakespeare elää vahvasti keskuudessamme näytelmillään ja lausahduksillaan, vaikka koko hänen olemassaolonsa on kyseenalaistettu. Shakespearella oli eläessään hyvin kiinteä ja elävä yhteys teatteriin ja teatterintekijöihin sekä muihin kirjailijoihin, kertoo yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu K. Riikonen.

  William Shakespeare loi uutta kieltä ja tragikomedian, mutta sai myös runsaasti vaikutteita muun muassa antiikin kirjallisuudesta ja englantilaisista kronikoista. Shakespeare kuvaa kaunistelematta ihmistä ja elämää monitahoisten henkilöhahmojensa kautta.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Ranskan vallankumoukseen johtaneet ajatukset ihmisten tasa-arvosta ja ihmisarvosta loivat pohjaa myös naisliikkeelle, kertoo sukupuolentutkimuksen professori Tuija Pulkkinen Helsingin yliopistosta. Feminismin ensimmäisen aallon katsotaan kuitenkin alkaneen vasta sata vuotta myöhemmin 1800-luvun lopussa.

  1960-luvulla syntyneen feminismin toisen aallon monien vaiheiden kautta on edetty kyseenalaistamaan koko sukupuolijärjestelmä. Samalla tiedemaailmassa naistutkimuksesta on tullut sukupuolentutkimusta.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

  Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä -sarja jää kesätauolle, mutta sarja jatkuu syksyllä uusin aihein.

 • Nationalismi syntyi Euroopassa 1700-luvulla, levisi laajalti 1800-luvulla ja vaikutti hyvin dramaattisella tavalla Euroopan 1900-luvun historiaan. Eri ideologioista nationalismin merkitys Euroopan kehitykselle on ollut suurin, sanoo historian professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta.

  Jos kansallisvaltio joutuu jostain syystä vaikeuksiin tai kriisiin, kansallismieliset vaatimukset voivat muuttua vaarallisiksi ja nationalismi kansalliskiihkoksi, mikä on nähtävissä tämänkin päivän Euroopassa.

  Toimittajana on Salme Unkuri.

 • Liberalismin määritteleminen yksiselitteisesti on mahdotonta, sillä termillä on tarkoitettu monia erilaisia asioita 1800-luvulta lähtien. Näin sanoo yleisen historian professori Kari Saastamoinen Helsingin yliopistosta. Liberalismista ovat peräisin muun muassa ajatuksemme yksilön itsemääräämisoikeudesta ja mahdollisuudesta itsensä toteuttamiseen.

  Usein puhutaan taloudellisesta liberalismista, joka yhdistetään 1700-luvulla eläneeseen skotlantilaiseen moraali- ja yhteiskuntafilosofiin Adam Smithiin. Smithiä on kuitenkin ymmärretty ja käytetty väärin.

  Toimittajana Salme Unkuri.

 • Ajatukset ihmisten tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista syntyivät 1700-luvun valistuksen ja Ranskan vallankumouksen ansiosta. Vaikutukset naisten asemaan olivat sitä vastoin ristiriitaisia, kertoo akatemiatutkija, Euroopan historian dosentti Charlotta Wolff Helsingin yliopistosta.

  Tieteellinen vallankumous loi pohjaa valistukselle, joka korosti tiedon ja järjen merkitystä ajattelussa. Valistusfilosofit uskoivat, että heidän oma aikansa on edistyksellinen verrattuna edeltäviin aikakausiin, ja että ihmiskunta kehittyy kohti parempaa yhteiskuntaa.

  Toimittajana Salme Unkuri.

 • Italian kaupunkivaltioissa syntynyt renessanssi jätti mittavan perinnön läntisen maailman kulttuuriin. Kirjapainotaidon ansiosta renessanssin humanistien tekstit myös levisivät nopeasti laajalle alueelle.

  Filosofian tohtori Timo Joutsivuo kertoo, että yksi keskeinen renessanssin jälki nykypäivään on yleistiedon merkityksen kasvaminen. Keskiajan skolastiikasta siirryttiin humanismiin, joka muun muassa korosti palaamista antiikin ja Raamatun alkulähteille. Lisäksi alettiin korostaa ihmisen yksilöllisyyttä ja omaa tahtoa.

  Toimittajana Salme Unkuri.

 • Luostarit säilyttivät ja ylläpitivät antiikin sivistystä varhaiskeskiajalla, jota on pidetty pimeänä aikakautena Euroopan historiassa. Toisaalta suuri merkitys läntisen kristikunnan kehitykseen oli myös arabi- ja juutalaissivilisaatioilla.

  Euroopan historian dosentti Tuomas Lehtonen Helsingin yliopistosta kertoo, että Euroopassa oli jo sydänkeskiajalla eräänlainen renessanssi, jonka aikana syntyi esimerkiksi kouluja ja yliopistoja. Tätä 1100-luvun renessanssia voidaan pitää tärkeänä harppauksena kohti nykytiedettä antiikin ja tieteellisen vallankumouksen ohella.

  Toimittajana Salme Unkuri.

 • Jeesuksen persoonassa ja opetuksissa oli jotain hyvin erityistä, koska se teki suuren vaikutuksen ihmisiin. Näin sanoo kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman Helsingin yliopistosta. Kristinusko tarjosi syntyessään vaihtoehdon Rooman viralliselle kultille, joka oli alistajien uskonto.

  Kristinusko on yksi Rooman valtakunnan pysyvimmistä vaikutuksista ja sitä levitettiin ristiretkien avulla, jotka muuttuivat ajan saatossa vainoiksi ja sodiksi. Uskonpuhdistuksen myötä kristinusko sai monet erilaiset kasvot, Lutherin perintönä puhumme luterilaisesta työmoraalista ja Calvin taas teki taloudellisesta menestyksestä hyveen.

  Toimittajana Salme Unkuri.

 • Euroopan ja Euroopan unionin voidaan sanoa syntyneen Rooman valtakunnan raunioihin. Rooman perintö elää myös monella tavalla kulttuurissamme valtiomuodosta lakeihin ja oikeuteen, arkkitehtuurista kirjallisuuteen ja taiteeseen, kertoo latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Maijastina Kahlos Helsingin yliopistosta.

  Roomalaisen mytologian mukaan Rooman perustivat kaksoisveljet Romulus ja Remus, jotka susiemo oli adoptoinut sen jälkeen, kun heidät oli hylätty vauvoina. Valtakunta pysyi kasassa jopa 500 vuotta, ja tuhoutui lopulta sekä sisäisten että ulkoisten syiden takia.

  Toimittajana Salme Unkuri.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä