Julkinen sana

Historiankirjat uusiksi

 • 43 min
 • toistaiseksi

Julkinen sana -ohjelman pontimena on Sofi Oksasen ja Arno Kotron virittämä keskustelu 1980-luvun suomettuneista historian koulukirjoista. Kotron perkasi omaa yläasteen historiankirjaansa ja löysi sieltä suoranaista Neuvostoliiton ihailua.

Suomen suhden Venäjään on ollut aina suomalaisen historiantutkimuksen polttopisteessä. Toimittaja Janne Junttilan vieraana on historian professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta.

Miten politiikka, ajan henki ja tutkijan subjektiivinen ideologia vaikuttavat historian tutkimukseen - ja koulukirjoihin? Kykeneekö tutkija tai toimittaja todelliseen itsekritiikkiin? Estääkö kansallinen katsanto näkemästä kokokuvaa?

Lähetykset

 • ke 20.7.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Euroopan poliittinen tilanne heijastuu julkisen palvelun mediayhtiöihin. Monissa maissa käydään keskustelua siitä, miten laajasti ja millä tavoin näitä yhtiöitä rahoitetaan. Toisaalla on tiukka poliittinen vaikuttaminen journalismiin kuten Puolassa ja Unkarissa on tapahtunut. Sanomisen rajoja on mitattu ja hallitus on pyrkinyt vaikuttamaan mediasisältöihin.

  EU:lla on selkeä linjaus julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden välttämättömyydestä, mutta miten näillä yhtiöllä menee, kysytään Julkisessa sanassa.

  Keskustelijoina ovat toimittaja Susanna Sjöstedt sekä yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö Marit Ingves.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Julkisessa sanassa kysytään, paikkaako uusi opas asevalvontaosaamisen vajetta. Oppaasta ja asejärjestelmistä puhuvat tutkijat Katariina Simonen, Tommi Koivula sekä Matti Vuorio. Toimittajana on Pentti Peltoniemi.

 • Perussuomalaisten rivijäsenet nostivat puolueen johtoon halla-aholaiset, mutta eivät itse nähneet miten puolueen koko kohtalo muuttui. Toimittaja on Janne Junttila.

 • Julkisessa sanassa puhutaan median ja viestinnän muutoksesta. Innovaatiojournalismia tutkinut dosentti Turo Uskali kertoo, millaista on datajournalismi ja kuinka innovaatiot muuttavat jorunalismia. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

 • Haastateltavana alan pioneeri, Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Nuori pääministeri Mauno Koivisto oli taitava median kanssa. Rusettikaulainen ministeri hurmasi Jatkoaika -viihdeohjelmassa ja perhe esiintyi julkisuudessa. Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, median odotukset olivat korkealla. Kekkosen ajan vaikenemisesta haluttiin eroon. Julkisuus ei ollut aina Koivistollekaan helppoa, mutta hän tarvitsi keskustelukumppaneiksi toimittajia, vaikka nimittikin heitä sopuleiksi.

  Julkisessa sanassa puhutaan Koiviston ja median suhteista eläkkeellä olevan politiikan toimittajan Arto Astikaisen kanssa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Studiossa julkaisujohtaja, vastaava toimittaja Ismo Silvo sekä toimituspäällikkö Jussi Eronen, Suomen Kuvalehti. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Bonnier-palkittu toimittaja Laura Saarikoski on seurannut läheltä Donald Trumpin nousua. Vuonna 2014 Laura Saarikoski ja toimittajapuolisonsa Saska Saarikoski muuttivat nelihenkisen perheen kodin Washingtoniin, josta he ovat raportoineen maan tapahtumia.

  Millaisen maan kirjeenvaihtaja löytää? Elävätkö ulkomaankirjeenvaihtajat eliitin hallintokuplassa ja voiko sen ulkopuolelle päästä, kysytään Julkisessa sanassa.

  Toimittaja on Anna-Liisa Haavikko.

 • Jukka Lääveri on klaukkalalainen roskakuski. Monen ammattiautoilijan tavoin Lääveri kuuntelee radiota useita tunteja päivässä. Hän etsii kanavilta erityisesti puheohjelmia.

  Kiinnostus radioon kasvoi ja Lääveri teki rohkean vedon: hän jäi vuorotteluvapaalle ja haki Laajasalon opiston radio-opintoihin. Viime vuonna Lääveri voitti opiskelijoiden Radiofestivaalin dokumenttisarjan hyvin henkilökohtaisella dokumentillaan. Dokumentti kuullaan ohjelmassa.

  Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

 • Politiikan toimittajan työstä eläkkeelle jääneet Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista ja Jari Niemelä Ylestä ovat vuosikymmenten työuransa aikana nähneet joukon pääministereitä ja presidenttejä. Onko poliitikkojen tapa vaikuttaa mediaan muuttunut ja miten media itse on muuttanut tapojaan kysytään Julkisessa sanassa, jonka toimittaa Anna-Liisa Haavikko.

 • Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner kertoo kuinka Yleen vaikutettiin hänen johtaja-aikanaan. Hän muistelee myös uraa politiikassa, muun muassa ministerien avustajana: kuinka toimittajiin vaikutettiin? Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

 • VTT VIlle Pitkänen on tutkinut vaalikampanjoita. Julkisessa sanassa katsotaan kunnallisvaaleja historian valossa. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä