Eurooppalaisia puheenvuoroja

Keskiajan heinäkuun puheenvuoroja. Euroopan todelliset rajat

 • 13 min
 • toistaiseksi

Ismo Nykänen esittelee ranskalaisen akateemikon Alain Besanconin näkemyksiä maansosamme rakentumisesta keskiajalla.
Näytteet lukee Ari Kallio.
Ohjelma on lähetetty ensimmäistä kertaa vuonna 2004.

Lähetykset

 • la 16.7.2016 12.38 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Valkovenäläinen oppositiopoliitikko Andrei Sannikov haastoi vuoden 2010 presidentinvaalissa maata vuodesta 1994 itsevaltaisin ottein hallinneen Aleksandr Lukahsenkan ja keräsi toiseksi eniten ääniä. Kun 30 000 kansalaista kokoontui Minskin keskusaukiolle vaalin jälkeen osoittamaan rauhanomaisesti mieltään vaalivilppiä vastaan, hajottivat poliisin erikoisjoukot mielenilmauksen brutaalein ottein. Andrei Sannikov ja satoja muita pidätettiin. Äskettäin ilmestyneessä kirjassaan Andrei Sannikov kertoo vuoden 2010 vaalikampanjasta, kuulusteluista ja kidutuksesta Valko-Venäjän KGB:n pahamaineisessa Amerikanka -tutkintavankilassa ja eloonjäämiskamppailustaan vankileireillä. Eurooppalaisia poliitikkoja Sannikov varoittaa luottamasta Lukashenkan niin sanottuihin myönnytyksiin.
  Airi Leppänen esittelee Sannikovin näkemyksiä ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • "Euroopan unionilla on edessään kaksi vaihtoehtoa: se on demokratisoitava tai se hajoaa. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu ja koko EU-hanke romahtaa, seurauksena on postmoderni 1930-luku."
  Tässä ovat vaihtoehdot, jotka taloustieteilijä Giánis Varoufakis on kuluneen vuoden aikana esittänyt Euroopalle lukuisissa kirjoituksissaan ja esiintymisissään.
  Hannu Reime esittelee Kreikan entisen valtiovarainministerin Giánis Varoufakisin näkemyksiä. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Yhdistyneiden Kuningaskuntien Brexit­äänestys oli todellisuudessa protesti syrjäytymistä ja yhteiskunnallista epätasa­arvoa vastaan. Näin sanoo viidessä EU­-maassa työskennellyt brittiläinen EU-­juristi Jane Golding.

  Britanniassa eletään edelleen suuressa epätietoisuudessa siitä, mitä Brexit lopulta tuo tullessaan. Kokenut EU-­juristi arvioi, että tulevat kauppasopimusneuvottelut Britannian ja EU:n välillä ratkaistaan vapaan liikkuvuuden ja sisämarkkinoille pääsyn välillä.

  Berliinissä asuva Golding arvioi Saksan nousevan Brexitin jälkeen entistä selkeämpään johtoasemaan EU:ssa.

  Jorma Mattila esittelee Berliinissä asuvan britannialaisen EU-juristi Jane Golding näkemyksiä Brexitin jälkeen.

  Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Ranskalainen sosiologi ja filosofi Raphaël Liogier kiistää viimeisimmissä teksteissään väitteet siitä, että tämänhetkisissä globaaleissa kriiseissä olisi kysymys sivilisaatioiden yhteentörmäyksestä tai niiden välisestä sodasta.
  Kaikki hypermodernit uskonnot pitävät sisällään samat elementit eli spiritualismin, karismaattisuuden ja fundamentaalisuuden. Kaikki ne ovat vallalla tämän vuosisadan alussa, kun uskonnollisuus on saanut voimakkaan globaalin jalansijan. Jihadismin ja terrorismin juuret eivät ole modernin islamilaisuuden perusarvoissa. Liogierin ajatuksia esittelee Ismo Nykänen. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Italialainen toimittaja Piero Colaprico on vieraillut siellä, missä Välimeren ylityksessä menehtyneille pakolaisille yritetään antaa ihmisarvo. Toimittajana on Pirkko Peltonen-Rognoni. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Venäjän ja Ukrainan journalistiliitot ovat Ukrainan konfliktin alkuvaiheista lähtien harjoittaneet yhteistyötä Kaksi maata yksi ammatti -hankkeessa ETYJ:n mediavaltuutetun tuella.
  Keskeisenä teemana on toimittajien turvallisuus: miten on mahdollista tehdä täysipainoista journalistista työtä sodan oloissa, kun vihapuhe ja propaganda jylläävät molemmilla puolilla ja kymmeniä toimittajia on joutunut hengenvaaraan tai vangittu. Ratkaisuja ongelmiin haetaan käytännön tasolla yhteisissä tapaamisissa, joita on järjestetty jo kymmenen. Kyseessä on tällä hetkellä ainoa käynnissä oleva vuoropuhelu venäläisten ja ukrainalaisten järjestöjen kesken ja aihe on herkkä. Molemmissa maissa dialogia onkin kritisoitu voimakkaasti.

  Venäjän journalistiliiton sihteeri, EFJ:n varapuheenjohtaja Nadezhda Azhgihinan ja
  Ukrainan journalistiliiton puheenjohtaja Sergiy Tomilenkon näkemyksiä esittelee Airi Leppänen.
  Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Esa Aallas esittelee Cambridgen yliopiston professorin näkemyksiä teoksessa `Taistelu Euroopan herruudesta vuodesta 1453 nykyhetkeen´.
  Näytteet lukee Pekka Kyrö.
  Ohjelma on lähetetty ensimmäisen kerran vuonna 2013.

 • Ismo Nykänen esittelee ranskalaisen akateemikon Alain Besanconin näkemyksiä maansosamme rakentumisesta keskiajalla.
  Näytteet lukee Ari Kallio.
  Ohjelma on lähetetty ensimmäistä kertaa vuonna 2004.

 • Kaupunki synnytti Euroopan. Keskiajan tuntijan David Nicholasin kaupunkinäkemyksiä esittelee Esa Aallas. Näytteet lukee Anttieinari Halonen.
  Ohjelma on lähetetty ensimmäistä kertaa vuonna 1999.

 • Jukka Mannerkorpi esittelee ranskalaisen sosiologin Alan Mincin teosta `Le Noveau Moyen Age`. Näytteet lukee Antti Einari Halonen.

  Ohjelma on lähetetty ensimmäisen kerran vuonna 1994.

 • Monet ukrainalaiset puhkeavat kirjallisuuden luentailloissa itkuun. He elävät emotionaalisesti suojattomina, kuin heiltä olisi nyljetty iho pois, sanoo ukrainalainen kirjailija Serhiy Zhadan.
  12 runokokoelmaa ja seitsemään proosateosta kirjoittanut Zhadan syntyi neuvosto-Ukrainassa 41 vuotta siten. Hänen teoksiaan käännetään suurille eurooppalaisille kielille, kuten saksaksi.
  Zhadanin taiteilijakuva ei ole perinteisen kirjallinen. Hän esiintyy punk-rockyhtyeensä laulajana Ukrainan Donbassin alueella, miltei rintama-olosuhteissa.
  Eurooppalaisissa puheenvuoroissa Serhiy Zhadan kertoo millaista on olla ukrainalaisen-, poliittisesti, historiallisesti ja ideologisesti jakautuneen todellisuuden tulkki. Ja miksi Suomi herättää Ukrainassa nyt vilkasta keskustelua.

  Ukrainalaiskirjailijan tapasi Berliinissä Jorma Mattila. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Kansalaisavun komitean perustaja Svetlana Gannuskina on vuodesta 1988 lähtien tehnyt sitkeää työtä sotien ja kriisien karkottamien pakolaisten ja siirtolaisten puolesta. Gannuškina ei pelkää ilmaista mielipidettään oli kyse Venäjän pakolaispolitiikan ongelmista, maan tilasta tai sen johtajien linjasta. Ansioistaan ihmisoikeustyössä Svetlana Gannuskina on useampaan otteeseen nimetty Nobelin rauhanpalkintoehdokkaaksi.
  Svetlana Gannuskinan äskettäin Saksassa ilmestynyttä elämänkertaa "Auch wir sind Russland" tarkastelee toimittaja Airi Leppänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Euroalueen toiseksi suurin maa Ranska elää edelleen yli varojensa. Entisen suurpankin pääjohtajan Jean Peyrelevade`in tuoretta kirjaa esittelee Ismo Nykänen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Vuonna 1966 Torontossa, Kanadassa virolaisperheeseen syntynyt Andres Kasekamp on Baltian politiikan professori Tarton yliopistossa. Kasekamp, joka on asunut Virossa jo kaksikymmentä vuotta julkaisi vuosi sitten Baltian valtioiden historiaa vertailevan teoksen A history of the Baltic States.

 • EU:n viisaiden neuvoston puheenjohtajan ja Espanjan entisen pääministerin Felipe Gonzálezin uuden toeksen ´Mi idea de Europa` esittely. Toimittajana on Juha Kulmanen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä